Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung QE65Q9FNAT

Back in black

Samsungs flaggskepps-TV är tillbaka i ny tappning, den här gången med en bild som är värdig en toppmodell!

Skrivet av / 2018-04-23 - 11:55
Samsung QE65Q9FNAT
Audun Hage

Samsungs Q9-serie är sydkoreanernas allra grymmaste highend-TV. Vi snackar om självaste galjonsfiguren i sortimentet, som på samma sätt som Audi A8, BMW 7-serien och Mercedes S-klass ska representera det yppersta inom teknik, användarkomfort och prestanda.

Ur den synvinkeln var förra årets Q9-modell en riktig besvikelse. Även om den var en lysande TV på många områden så lyckades den inte tänja på gränserna för bildkvalitet som tidigare toppmodellerna hade gjort. Det betydde fritt fram för OLED-konkurrenter som LG och Sony att lägga beslag på viktiga marknadsandelar i premiumsegmentet.

Samsung vet därför mycket väl att de måste slå på stortrumman i år: nykomlingen QE65Q9F är förbättrad efter konstens alla regler, men den viktigaste förändringen är en ny bildpanel med äkta LED-bakbelysning, lokal dimning, bättre betraktningsvinkel, avancerad filterteknik, plus en kraftfull bildmotor som driver alltihop.

Design

 

Den nya Q9-modellen har en stram, tunn och nedtonad design. Trots att den har fått riktigt fin LED-bakbelysning är den inte tjockare än föregångaren 65Q9F.

Det mörkgrå utförandet ligger ganska långt från de blinkande lamporna och de blanka detaljerna vi förknippar med en del andra Samsung-modeller, men vi gillar det. Här är det bara bildkvaliteten som ska dra till sig uppmärksamhet, utan distraktioner. Samsung har också utrustat skärmen med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner.

På baksidan fortsätter Samsung med sin så kallade 360-design som innebär en flat och ”clean” yta utan synliga sladdar eller kontakter. Samsung har utvecklat en platt kabelkontakt och kablar till 2018-modellerna, som ligger tätt intill baksidan och går att dra dolda genom den T-formade foten. Detta innebär också att man kan hänga TV:n tätt intill väggen utan att något sticker ut – så länge man använder det speciella ”No Gap”-väggfästet (extrautrustning).

Som tidigare modeller har Q9 en separat One Connect-anslutningsbox. Nytt i 2018-modellen är att kabeln ner från skärmen numera leder både ström och signal! Kontakten som sätts fast i TV:n är platt och går i linje med skärmen.

 

One Connect

Som nämnts ovan går det nästan inte att skymta någon enda kontakt på själva TV:n, det beror på att alla anslutningar görs på den separata One Connect-boxen. Kopplingsboxen har också blivit större och tjockare än tidigare, och det finns det en god anledning till: den innehåller numera även strömförsörjningen till TV:n, så att både ström och signal kan ledas genom samma kabel.

Det här är helt klart en smart lösning med många fördelar. Man behöver inte ha massor av kablar hängande från TV:n och den kan hängas på väggen nästan var som helst, utan att behöva ett vägguttag i närheten. Sladden som ingår är 4 meter lång men Samsung har upp till 15 meter som tillbehör.

Användning och finesser

Samsungs smarta TV-lösning har länge varit en av marknadens bästa. Och så länge konkurrenter som LG eller Google inte plockar upp en kanin ur hatten så behåller Samsung tronen även i år. I alla fall är det vår uppfattning efter att ha lekt med TV:ns många appar och finesser.

Det kanske viktigaste greppet som Samsung har gjort är att finjustera uppstartsprocessen – den så kallade Easy Setup, som gör det föredömligt enkelt att komma igång med TV:n första gången. Du använder mobilen för att dela information om nätverk, lösenord och användarkonton. Sedan är TV:n snabb på att känna igen de olika enheterna du har kopplat in, det må vara dekoder, blu-ray-spelare eller spelkonsol. Allt är undanstökat på bara ett par ögonblick, sedan är TV:n redo att användas.

Men tillbaka till underhållningen. Traditionsenligt har Samsung ett bra utbud av appar, inklusive Netflix, HBO och Amazon Prime som ger tillgång till massor av bra innehåll och god bildkvalitet. Bland de mest imponerande är Amazons The Grand Tour med det gamla gänget från Top Gear – en must-see-produktion med hög kvalitet.

För de som är förtjusta i linjär TV kan det vara käckt att veta att Samsungen kan fjärrstyra de flesta dekoderboxarna på marknaden. Den har också kortmodulplats för både marknätet, kabel och parabol om du vill slopa boxen helt och hållet.

QE65Q9FN har naturligtvis ett särskilt spelläge också. TV:n märker automatiskt när en spelkonsol är inkopplad och växlar direkt till läget med minst input lag (fördröjning av bildsignalen). Vi uppmätte runt 29 millisekunders fördröjning som bäst, men vi har sett mätningar nedemot 15 ms. Har du en Xbox One stöder Samsungen även så kallat VRR (Variable Refresh Rate) som ger en fördröjning nedemot 6,7 millisekunder. Det är klassledande!

Ambient Mode

Samsung har haft stora framgångar med tavel-TV:n The Frame och lite av konceptet har sipprat ner till QLED-modellerna också. I stället för att bara vara en svart skärm när den är avstängd kan Q9 visa pausbilder, klocka och väderprognoser mot en neutral bakgrund. Det går också att knäppa en bild av väggen bakom och låta TV:n visa det så att skärmen går i ett med bakgrunden. Väldigt fiffigt!

Bildkvalitet

Ingen idé att gå som katt runt het gröt när det gäller bildkvaliteten: i våra ögon ser QE65Q9FN helt enkelt grymt bra ut! Vi börjar sessionen med HDR-versionen av Alien Covenant på UHD Blu-ray och det första som slår oss är den fantastiska kontrasten. Samsung-skärmen har ett dynamiskt omfång från mörkaste mörker till den bländande ljus som överträffar det mesta vi har sett, och som vi knappt trodde var möjligt med LCD …

Alien-filmens många kolsvarta scener är en utmaning för de flesta LCD-skärmar – särskilt partiet när kolonisatörerna utforskar rymdskeppet med starka ficklampor. Scenerna är fulla av markerade skillnader mellan ljus och mörker som verkligen sätter bakbelysningen på prov. Och där en billigare konkurrent som Sony XF9005 faller lite igenom lyckas Samsung bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande ljusblödningar eller ljusa konturer. Djupkänslan är fenomenal. Den dynamiska bakbelysningen jobbar oerhört exakt och undviker den typiska halo-effekt runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som missar lite är en smula konturer runt undertexterna. I många fall föredrog vi att stänga av dem.

Samsung vill inte avslöja exakt hur många dimming-zoner som Q9 är utrustad med, men det är definitivt den bästa bak-LED-skärmen vi har sett hittills när det gäller kontrast och svärta. Den klår gamla referenser som Panasonic DX900 och Sony ZD9 när det gäller ljuskontroll.

Betraktningsvinkeln är också synbart förbättrad på årets modell. Detta är en uppgradering vi egentligen blev lovade förra året, men som av olika skäl aldrig förverkligades i praktiken. I år ser det däremot ut som om Samsung har lyckats. QE65Q9FN har en utmärkt horisontell betraktningsvinkel. Däremot är den vertikala ganska så snäv. Du bör därför se till att montera TV:n någorlunda i ögonhöjd.

När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med bättre mättnad och intensitet än föregångaren. Dessutom är color banding-tendenserna (synliga övergångar mellan färgerna) ett minne blott.

 

40 000-kronorsfrågan blir därför om Q9 även kan utmana OLED på sin hemmabana? Det kan den absolut. Den osedvanligt precisa dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svartnivå. I andra änden av skalan kan Samsungen pumpa ut betydligt mer ljusstyrka. Vi uppmätte 1700 nits i mörkt filmläge och hade fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de mest ljusstarka OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna. När David skjuter upp ett nödbloss i Alien Covenant så blir vi bokstavligt talat bländade och måste blinka med ögonen för att kunna se igen. Och när rymdskeppet exploderar kan vi nästan känna värmestrålningen i ansiktet. Skrämmande realistiskt!

Vi hade inte någon möjlighet att jämföra Samsungen mot de senaste 2018-vapendragarna från LG, Sony eller Panasonic den här gången, men när det handlar om ren och skär upplevelse har Samsung lagt ribban högt och det blir svårt för de andra att ta sig över.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något stort ljudsystem. De flesta väljer förmodligen att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller är en bra matchning eftersom de kan placeras precis framför den T-formade sockeln. Vi blev ändå positivt överraskade av det inbyggda ljudet. Här finns det gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin tydlighet i röster och ljudeffekter. På det här området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år.

Slutsats

Med den nya toppmodellen i Q9-serien gör Samsung en stabil comeback i highend-klassen. QE65Q9FN får höga poäng både när det gäller design, användarvänlighet och smarta lösningar, men det är bildkvaliteten som sticker ut. Här får du en gnistrande stark kontrast som flåsar OLED-konkurrenterna i nacken, i kombination med enastående ljusstyrka. Så vi tvekar inte att ge den en varm rekommendation.

Ljud & Bild tycker

QE65Q9FN imponerar med fantastiska färger, bländande kontrast, och äntligen: rejält djup svärta! Inte 100 % korrekt färgbalans direkt ur kartongen, behöver en ordentlig kalibrering för att ge sitt bästa.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen