Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 65OLED873

Bländande bra!

Konkurrenterna får verkligen hitta på något speciellt om de ska överträffa bilden på Philips färgsprakande OLED-TV.

Skrivet av / 2018-03-20 - 18:11
Philips 65OLED873
Audun Hage

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina första 2018-modeller till butikerna. Allra först är nya OLED 873, som av allt att döma blir den mest prisvärda OLED-TV:n från Philips i år. Receptet påminner mycket om fjolårsmodellernas: OLED-panel, P5-bildprocessor, Ambilight och Android Smart TV. Och bäst av allt är att den nu finns i en 65-tumsversion!

I en OLED-panel är varje liten pixel ”självlysande” och behöver alltså inte ha någon bakgrundsbelysning, vilket en LCD-panel måste ha. Detta ger enastående kontrast och beckmörk återgivning av svart, vilket på kort tid har gjort OLED-tekniken till det främsta alternativet i highend-klassen. Så är det hos Philips också, de rullar ut hela tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som finns kvar 2018) var en strålande bra TV på många sätt, inte minst tack vare den enastående kombinationen av OLED och Ambilight, som är Philips patenterade omgivningsljus. Det enda vi saknade var en större modell: de som har en känsla för bra bild vill ju absolut ha något större än 55 tum!

Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

 

Design

Philips har inte sett något behov av att förändra designen. OLED 873 är en tunn och läcker TV med diskret framtoning. Den får klara sig utan den exklusiva glasramen som toppmodellen OLED 973 har, men är ändå snygg att titta på. Den lövtunna OLED-panelen har en mörkgrå stålram som påminner om LG:s OLED C7-modell, där bilden inte går hela vägen ut mot kanterna utan har en tunn svart rand mellan bild och inramning. Den borstade metallfoten har en fin utformning och är tillräckligt smal för att 65-tumsversionen ska få plats på de flesta TV-bänkar.

Användarvänlighet och finesser

Philips-modellen kör Android 7.0 som operativsystem, med allt vad det innebär av smarta finesser. TV:n är oftast superenkel att installera, och har du en Android-mobil med Gmail-konto kan du använda den för att ställa in TV:n, dela info om wifi och användarkonton.

Gränssnittet är väldigt likt det i andra Android-TV-apparater, med YouTube och andra appar lätt åtkomliga på startskärmen. Men när vi vill göra mer avancerade val och inställningar flyttas vi över till Philips eget menysystem. Där har det inte skett några betydande förändringar sedan sist: menystrukturen kräver viss tillvänjning och sättet som man bekräftar val med och hur man hoppar fram och tillbaka känns inte lika intuitivt som i Samsungs eller LG:s system.

Huvudfjärrkontrollen utmärker sig med ett eget tangentbord på baksidan som gör det enkelt att knappa in sökord, lösenord och annat. Bortsett från detta känns fjärrkontrollen lite gammal och pilknapparna ger ifrån sig ett irriterande klickljud som vi hade klarat oss utan! Lyckligtvis har Philips också lagt med en enklare minifjärrkontroll som fungerar mycket bättre. Den har betydligt färre knappar och låter oss svepa enkelt åt önskat håll.

Precis som konkurrenterna har Philips sett till att det finns ett särskilt spelläge med minimal fördröjning. Vi mätte input lag till 35 ms, vilket inte är något rekord men ändå bör räcka så länge du inte spelar på proffsnivå.

Den största nyheten på smart-fronten i år är röststyrning med hjälp av Google Assistant. Philips-skärmen är förberedd för detta och har inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Vi återkommer med mer info när Google Assistant rullas ut Norden och förstår svenska.

Bildkvalitet

Philips har alltid gillat att gå sina egna vägar när det gäller bildkvalitet. Medan konkurrenter som Sony och Panasonic eftersträvar att vara så trogna mot originalbilden som möjligt, har Philips ingenjörer en förkärlek att krydda lite extra. Ur en puritansk synvinkel det ”aja-baja” att lägga till starkare färg, kontrast eller markerad skärpa – men så länge det görs med måtta och är noggrant anpassat efter bildmaterialet så kan det bidra till att förbättra upplevelsen, anser Philips.

OLED873 har alla förutsättningar för att ge briljant bildkvalitet: förutom en toppmodern OLED-panel och färgsprakande Ambilight-ljus är den utrustad med Philips starkaste P5-bildprocessor som är fullproppad med olika bildförbättringskretsar och algoritmer. Så varför inte använda dem? är Philips argument.

TV:n har flera olika bildlägen att välja mellan, allt beroende på hur mycket extra krydda du vill ha. Livlig-läget (”Vivid”) är väl starkt för vår smak, och ser mer ut som något Chili Klaus-skulle gilla! Här är allt inställt på max. Personerna på skärmen ser ut som om de också ätit överdrivet kryddad mat, och den överdrivna skärpan gör att bilden känns lite tvådimensionell.

Standard-läget gillar vi däremot. Här utnyttjar Philips bildbehandlingen för att ge lite tydligare och starkare bild än originalet, utan att färgerna tappar proportionerna helt. Det här läget kan passa bra till nyheter, sport och andra TV-program.

Vi tog en sväng med klassikern ”Breaking Bad” (Netflix, 4K) och det kändes nästan som att se serien på nytt! För det första är kontrasten helt grym: metamfetamin-kungen Walter White ser ännu mer härjad och väderbiten ut, himlen är ännu blåare och ökensanden ännu mer brännande het, men utan att det känns överdrivet eller onaturligt. Lägg sedan till Ambilight-ljuset som projiceras på väggen bakom TV:n så känns allting ännu mer närvarande och verkligt.

När man vill titta på filmer och serier så som regissören tänkte sig dem är det dock Film-läget vi föredrar. Philips har gjort ett bra jobb med fabriksinställningarna, som ger mycket neutrala och fina färger, utan överdriven skärpa. Svärtan är nästan bottenlös, med bra detaljnivå i mörka områden. I ljusa scener imponerar kontrasten stort. HDR-versionen av ”Blade Runner 2049” på 4K Blu-ray formligen strålar! Jämfört med LG:s populära 2017-modell OLED B7 har Philips lyckats få fram mer kontrast, bättre skärpa och framför allt mjukare rörelser. Hur Philips klarar sig mot 2018-modeller som B8 eller C8 återstår att testa närmare. Vi ser fram emot en riktig OLED-duell!

Ljudkvalitet

Philips 65OLED873 har ett relativt enkelt ljudsystem som består av högtalare i nederkant och en extra ”woofer” på baksidan. Ljudet är både starkt och rent, med tydliga röster och bra fundament. Philipsen tål en ganska så hög volym innan den låter pressad. De som vill ha ännu bättre TV-ljud bör överväga en soundbar, alternativt vänta på toppmodellen OLED 973 som har ett mer påkostat högtalarsystem.

Slutsats

Med den här 65-tums OLED-skärmen har Philips lagt ribban högt för kommande 2018-konkurrenter. Bildkvaliteten är gnistrande bra, med övertygande kontrast och svärta så som vi är vana vid från OLED. Philips har gjort ett bra jobb med färgerna och Ambilight-ljuset ser till att stämningen blir den rätta. 65OLED873 är absolut värd en rekommendation – och för 35 000 kronor måste den sägas vara ett otroligt bra köp.

Ljud & Bild tycker

Philips-skärmen har en bländande stark kontrast och gnistrande färger, som förstärks ytterligare av det stämningsfulla Ambilight-ljuset. Philips stöder inte Dolby Vision. Smart-gränssnittet hade kunnat vara ännu snabbare.

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen