test: Philips 65OLED873

Mars 2018
Philips 65OLED873
Mars 2018
Philips 65OLED873

Bländande bra!

Konkurrenterna får verkligen hitta på något speciellt om de ska överträffa bilden på Philips färgsprakande OLED-TV.

Plus
Philips-skärmen har en bländande stark kontrast och gnistrande färger, som förstärks ytterligare av det stämningsfulla Ambilight-ljuset.
Minus
Philips stöder inte Dolby Vision. Smart-gränssnittet hade kunnat vara ännu snabbare.

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina första 2018-modeller till butikerna. Allra först är nya OLED 873, som av allt att döma blir den mest prisvärda OLED-TV:n från Philips i år. Receptet påminner mycket om fjolårsmodellernas: OLED-panel, P5-bildprocessor, Ambilight och Android Smart TV. Och bäst av allt är att den nu finns i en 65-tumsversion!

I en OLED-panel är varje liten pixel ”självlysande” och behöver alltså inte ha någon bakgrundsbelysning, vilket en LCD-panel måste ha. Detta ger enastående kontrast och beckmörk återgivning av svart, vilket på kort tid har gjort OLED-tekniken till det främsta alternativet i highend-klassen. Så är det hos Philips också, de rullar ut hela tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som finns kvar 2018) var en strålande bra TV på många sätt, inte minst tack vare den enastående kombinationen av OLED och Ambilight, som är Philips patenterade omgivningsljus. Det enda vi saknade var en större modell: de som har en känsla för bra bild vill ju absolut ha något större än 55 tum!

Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

 

Design

Philips har inte sett något behov av att förändra designen. OLED 873 är en tunn och läcker TV med diskret framtoning. Den får klara sig utan den exklusiva glasramen som toppmodellen OLED 973 har, men är ändå snygg att titta på. Den lövtunna OLED-panelen har en mörkgrå stålram som påminner om LG:s OLED C7-modell, där bilden inte går hela vägen ut mot kanterna utan har en tunn svart rand mellan bild och inramning. Den borstade metallfoten har en fin utformning och är tillräckligt smal för att 65-tumsversionen ska få plats på de flesta TV-bänkar.

Användarvänlighet och finesser

Philips-modellen kör Android 7.0 som operativsystem, med allt vad det innebär av smarta finesser. TV:n är oftast superenkel att installera, och har du en Android-mobil med Gmail-konto kan du använda den för att ställa in TV:n, dela info om wifi och användarkonton.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Gränssnittet är väldigt likt det i andra Android-TV-apparater, med YouTube och andra appar lätt åtkomliga på startskärmen. Men när vi vill göra mer avancerade val och inställningar flyttas vi över till Philips eget menysystem. Där har det inte skett några betydande förändringar sedan sist: menystrukturen kräver viss tillvänjning och sättet som man bekräftar val med och hur man hoppar fram och tillbaka känns inte lika intuitivt som i Samsungs eller LG:s system.

Huvudfjärrkontrollen utmärker sig med ett eget tangentbord på baksidan som gör det enkelt att knappa in sökord, lösenord och annat. Bortsett från detta känns fjärrkontrollen lite gammal och pilknapparna ger ifrån sig ett irriterande klickljud som vi hade klarat oss utan! Lyckligtvis har Philips också lagt med en enklare minifjärrkontroll som fungerar mycket bättre. Den har betydligt färre knappar och låter oss svepa enkelt åt önskat håll.

Precis som konkurrenterna har Philips sett till att det finns ett särskilt spelläge med minimal fördröjning. Vi mätte input lag till 35 ms, vilket inte är något rekord men ändå bör räcka så länge du inte spelar på proffsnivå.

Den största nyheten på smart-fronten i år är röststyrning med hjälp av Google Assistant. Philips-skärmen är förberedd för detta och har inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Vi återkommer med mer info när Google Assistant rullas ut Norden och förstår svenska.

Bildkvalitet

Philips har alltid gillat att gå sina egna vägar när det gäller bildkvalitet. Medan konkurrenter som Sony och Panasonic eftersträvar att vara så trogna mot originalbilden som möjligt, har Philips ingenjörer en förkärlek att krydda lite extra. Ur en puritansk synvinkel det ”aja-baja” att lägga till starkare färg, kontrast eller markerad skärpa – men så länge det görs med måtta och är noggrant anpassat efter bildmaterialet så kan det bidra till att förbättra upplevelsen, anser Philips.

OLED873 har alla förutsättningar för att ge briljant bildkvalitet: förutom en toppmodern OLED-panel och färgsprakande Ambilight-ljus är den utrustad med Philips starkaste P5-bildprocessor som är fullproppad med olika bildförbättringskretsar och algoritmer. Så varför inte använda dem? är Philips argument.

TV:n har flera olika bildlägen att välja mellan, allt beroende på hur mycket extra krydda du vill ha. Livlig-läget (”Vivid”) är väl starkt för vår smak, och ser mer ut som något Chili Klaus-skulle gilla! Här är allt inställt på max. Personerna på skärmen ser ut som om de också ätit överdrivet kryddad mat, och den överdrivna skärpan gör att bilden känns lite tvådimensionell.

Standard-läget gillar vi däremot. Här utnyttjar Philips bildbehandlingen för att ge lite tydligare och starkare bild än originalet, utan att färgerna tappar proportionerna helt. Det här läget kan passa bra till nyheter, sport och andra TV-program.

Vi tog en sväng med klassikern ”Breaking Bad” (Netflix, 4K) och det kändes nästan som att se serien på nytt! För det första är kontrasten helt grym: metamfetamin-kungen Walter White ser ännu mer härjad och väderbiten ut, himlen är ännu blåare och ökensanden ännu mer brännande het, men utan att det känns överdrivet eller onaturligt. Lägg sedan till Ambilight-ljuset som projiceras på väggen bakom TV:n så känns allting ännu mer närvarande och verkligt.

När man vill titta på filmer och serier så som regissören tänkte sig dem är det dock Film-läget vi föredrar. Philips har gjort ett bra jobb med fabriksinställningarna, som ger mycket neutrala och fina färger, utan överdriven skärpa. Svärtan är nästan bottenlös, med bra detaljnivå i mörka områden. I ljusa scener imponerar kontrasten stort. HDR-versionen av ”Blade Runner 2049” på 4K Blu-ray formligen strålar! Jämfört med LG:s populära 2017-modell OLED B7 har Philips lyckats få fram mer kontrast, bättre skärpa och framför allt mjukare rörelser. Hur Philips klarar sig mot 2018-modeller som B8 eller C8 återstår att testa närmare. Vi ser fram emot en riktig OLED-duell!

Ljudkvalitet

Philips 65OLED873 har ett relativt enkelt ljudsystem som består av högtalare i nederkant och en extra ”woofer” på baksidan. Ljudet är både starkt och rent, med tydliga röster och bra fundament. Philipsen tål en ganska så hög volym innan den låter pressad. De som vill ha ännu bättre TV-ljud bör överväga en soundbar, alternativt vänta på toppmodellen OLED 973 som har ett mer påkostat högtalarsystem.

Slutsats

Med den här 65-tums OLED-skärmen har Philips lagt ribban högt för kommande 2018-konkurrenter. Bildkvaliteten är gnistrande bra, med övertygande kontrast och svärta så som vi är vana vid från OLED. Philips har gjort ett bra jobb med färgerna och Ambilight-ljuset ser till att stämningen blir den rätta. 65OLED873 är absolut värd en rekommendation – och för 35 000 kronor måste den sägas vara ett otroligt bra köp.

Bästa pris på Philips 65OLED873
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Storlek/typ: 65-tums 4K OLED

Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android Nougat (7.0)

Ingångar: 4 HDMI, 3 USB

Utgångar: Optisk digitalutgång

HDR: HDR10+

3-sidig Ambilight

Webb: philips.se

Pris: 35000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.