annonse
annonse

Test av: Technics SU-G700

Japansk fullträff

Den här förstärkaren har allt som behövs för att sätta Technics på kartan igen.

Lyd & Bilde mener

Fantastiskt fokuserad och öppen klang från en oerhört praktisk förstärkare som utmanar konkurrenterna med både ljudkvalitet och funktioner.
Ingen trådlös strömning, begränsad effekt och aningen tunt mellanregister i en del instrument.
annonse

På den tiden när Technics var ett respekterat namn – och då menar jag inte bara på grund av skivspelarna – använde de många kreativa förkortningar för att berätta hur smarta ingenjörer de hade.

De gör det nu också när de bygger upp Technics-märket på nytt, efter att ha lagt ner hela avdelningen för ett par år sedan.

Skillnaden är nu att man inte hittar någon av förkortningarna på fronten, bara i broschyrerna.

I nya Technics SU-G700 finns både JENO, PPC, PWM och LAPC, som jag strax ska berätta mer om, men först en liten översikt:

Den nya integrerade förstärkaren är Technics svar på Hegel, Denon, Yamaha, Marantz och Rotel, och har både inbyggd digitalomvandlare och skivspelaringång. Det kostar ungefär lika mycket som Rotel RA-1592, Hegel H160 och Denon PMA-2500NE.

Technics-förstärkare har ingen trådlös anslutning. Inte ethernet heller, så enda sättet att strömma musik trådlöst är att koppla in en Chromecast Audio till någon av ingångarna på baksidan.

Däremot finns både skivspelaringång, flera ingångar (och även utgångar) för analoga ljudkällor samt dubbla optiska och koaxiala digitala ingångar. Och så finns det förstås en USB-ingång också.

Alla förkortningar

Förstärkarens rena linjer och upplysta VU-mätare ser väldigt mycket ut som 70-tal, men det finns som sagt inga långa rader med förkortningar på den matta aluminiumfronten. Kvalitetsintrycket är förtroendeingivande och attraktivt designat.

På insidan skiljer sig SU-G700 från de flesta av konkurrenterna genom att förstärkaren är uppbyggd med en effektivare hybrid-nätdel (Switch Mode), en så kallad switchad strömförsörjning som skiljer sig från de konventionella genom att den arbetar med en högre – konstant – switch-frekvens.

Det ska förbättra impulsresponsen, minimera brus och göra förstärkaren mindre känslig för bland annat fasförändringar. Påkostade elektrolytkondensatorer kontrollerar utgångsspänningen och PFC (Power Factor Correction) reducerar strömtoppar och högfrekvent förvrängning.

JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization) är en digital process där jitter dämpas i hela frekvensområdet genom att signalen omprocessas av en separat klockgenerator och en omvandlare för samplingsfrekvenser.

En PWM-krets (Pulse Width Modulation) optimerar processen och omkvantifieringen av signalen för att bland annat minimera det fruktade jitterbruset som kan degradera ljudkvaliteten.

Några förkortningar till

Det enda man, till viss del, kan styra själv är LAPC som kan aktiveras från fjärrkontrollen. LAPC står för Load Adaptive Phase Calibration och kompenserar för högtalarnas ojämna impedans och fasvinklar, och kan slås på och av efter att man har kalibrerat LAPC.

Håll inne LAPC-knappen tills kalibreringen börjar. Då skickas olika toner ut stötvis i högtalarna, samtidigt som förstärkaren mäter hur impedans och fasvinklar ändras. Efter några minuter är kalibreringen färdig och man kan sätta sig i favoritfåtöljen och växla mellan LAPC av och på för att ta reda på vilket man gillar bäst.

Men ljudet

Fjärrkontrollen har också en knapp som inaktivera merparten av signalbehandlingen, samt en remaster-funktion som samplar om komprimerade ljudfiler som AAC och MP3 till en kvalitet som motsvarar högupplösta filer.

Den inbyggda digitalomvandlaren (DAC) använder en batteridriven klockgenerator och stöder högupplösta musikfiler upp till 32 bit/384 kHz och de flesta ljudformat från digitala ljudkällor.

Den intressanta frågan är: märker man något av all denna teknik när musiken startar? Absolut, skulle jag vilja säga. Faktum är att jag skulle gå så långt som att säga att Technics-förstärkaren i allra högsta grad kan mäta sig med Hegels och Rotels. Det är inte lika kraftfull, varken på papperet eller i praktiken, och den är inte trådlös heller.

Men den låter förbaskat bra. Pianoinspelningar med klassisk musik och sopranstämmor låter lite tunna för min smak, men är vansinnigt välfokuserade. Sätt på Frank Sinatra eller Diana Krall så tar det inte lång tid förrän stämningen ändras. Förstärkaren är nämligen väldigt bra på att få fram atmosfären från inspelningsplatsen. Även med klassisk musik, om orkestern är inspelad i en konsertsal.

Kontrabas och trummor (till exempel The Sudans Archive på Tidal Hi-Fi) låter mäktigt och fylligt, utan några timingproblem eller tendenser till luddigheter. Genom Dynaudios små Special Forty fick förstärkaren fram gott om bas och den hade inga några problem att få fart på de stora golvstående Sonus fabers Serafino Homage i ett rum på 30 kvadrat.

En av förstärkarens styrkor är förmågan att skapa djup i musiken. Med eller utan LAPC. Man får känslan av att sitta i ett rum där man märker avståndet till artisterna på scenen, mer än med exempelvis Rotel-förstärkaren som har en ljudbild med mer begränsat djup.

SU-G700 kan ibland uppfattas som tunn i klangen, men det är bara med vissa instrument. På många områden, som fokus, detaljrikedom och kontroll, är den bättre än det mesta annat vi har testat i prisklassen. Kanske bortsett från Hegel H160 och Denon PMA-2500NE.

Ett superbra köp

Technics SU-G700 är inte perfekt, bara nästan, och ett mycket bra alternativ till integrerade förstärkare av samma klass. Många kanske föredrar dess lättillgängliga och enkla sätt att återge musiken på, få lär bestrida dess fokus och transparens, i slutändan handlar det vilka slags egenskaper man uppskattar mest. Technics är tillbaka, ingen tvekan om saken.

 

Fakta & Betyg:
 • Technics SU-G700
  Typ: Integrerad förstärkare med DAC
  DAC: 32 bit/384 kHz, PCM, DSD
  Ingångar: 2 analoga, 2 optiska, 2 koaxiala, USB, MM-skivspelare
  Effekt: 2 x 70 watt i 8 ohm, 140 watt i 4 ohm
  Mått/vikt: 43 x 14,8 x 42,8 mm/12,3 kg
  Webb: technics.com/se

  Tillverkare:
  Technics
  Pris:
  25.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Radio på resan

  Radio kan man lyssna på var som helst och det bästa av allt är att det är gratis.

  Fickradio

  Pop Travel är perfekt som reseradio för folk på språng.

  Enkel och bra

  Sangean DPR-67 är mycket radio för pengarna och mitt i prick som reseradio.

  Stilren reseradio

  Constellation Aria är en utmärkt radio som tar lite plats och klarar mycket.

  Ett drag av lyx

  Pure-radion blir inte riktigt bärbar förrän man köper till ett batteripack.

  Stereoljud

  Sony-radion spelar i stereo och är välutrustad, med bra pris och lång batteritid.

  Uthållig reseradio

  Lilla Juice Portable spelar längre än de flesta och låter inte dumt alls.

  Budgetvinnaren

  Radionette har inte den minsta, men den bästa billiga reseradion.

  Dubbelt upp

  Den stora Sandstrøm-radion bjuder på bra stereoljud.

  Sann musikglädje

  En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.

  Kraftfull och välljudande

  Den lilla förstärkaren från Heos sparkar verkligen ifrån sig.

  Komplett underhållningscentral

  Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.

  På forsidan nu

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

  Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

  Here and Now: Fasaden rämnar

  Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

  Philips 65OLED873

  Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.