annonse
annonse
annonse

test: Samsung The Frame UE65LS003

Augusti 2017Samsung The Frame

TV-konst på väggen

Samsungs senaste kreation kan absolut påminna om en tavla. Men The Frame är framför allt en utmärkt TV som är lätt att leva med i vardagsrummet.

Slank och stilren design gör att TV:n passar i vardagsrummet. Bör väggmonteras för störst effekt! Utmärkt bildkvalitet med bra ljusstyrka och kontrast.
The Frame är en relativt kostsam TV och ramarna kostar extra.

Samsung är kända för att vara vågade när det gäller design. Deras TV-apparater är ofta läckra och iögonfallande, med ramar i borstad metall och socklar i spegelblank krom. Några av dem har till och med en krökt form!

Problemet är att inte alla vill ha sådana ”pråliga” TV-apparater. Många vill hellre ha en diskret TV som glider in obemärkt i omgivningen. Det blir en allt svårare utmaning i takt med att skärmarna växer. Att gömma undan en 55- eller 65-tums TV är inte så lätt! Lösningen kan vara att klä ut den till något annat – varför inte en tavla?

Det är precis vad Samsung försöker åstadkomma med The Frame. Den nya designmodellen är gjord för att imitera en tavla på väggen, komplett med inramning och allt. Och det fungerar faktiskt bättre än väntat.

Design

På papperet är The Frame en ganska ordinär platt och fyrkantig LCD-skärm i 16:9-format. Ändå är det en tämligen unik TV vi har att göra med. Samsung har varit extra noggranna med detaljer och proportioner för att se till att det visuella uttrycket liknar en riktig tavelram.

Här finns ingen klumpig strömförsörjning, inga anslutningar eller annat som sticker ut, och inte heller någon lysande Samsung-logga på fronten. The Frame är inte särskilt tunn, men fullständigt platt överallt och kan dessutom hängas tätt intill väggen om man använder det medföljande ”No Gap”-väggfästet.

HDMI-anslutningarna har flyttat till en extern box (One Connect) som har en trådsmal optisk kabel upp till skärmen. På så vis kan merparten av kablarna vara helt dold. Man måste dock se till att skärmen får ström från vägguttaget.

Illusionen blir inte komplett utan de utbytbara bildramarna som hakas fast på utsidan av skärmen med hjälp av magneter. I dagsläget finns de i vitt, brun bets eller ljust trä för att kunna matcha andra tavlor på väggen och annan inredning. Vi gillar särskilt de ljusa listerna, som får TV:n att verka mindre.

Väggfästet följer med i kartongen, men de olika ramarna är extrautrustning. Och de kostar – håll i dig – 2 000–3 000 kronor per styck! Det ska läggas ovanpå TV som redan kostar fläsk. Men det går inte att undvika, utan en ram ser The Frame ganska så trist ut i ett matt svart utförande.

Användarvänlighet och funktioner

Användarmässigt är The Frame väldigt snarlik andra Samsung-modeller, och det är egentligen bara en fördel. Tizen-plattformen är både snabb och befriande enkel att använda. Den vita fjärrkontrollen är liten och elegant, med snabbknappar för de viktigaste funktionerna. Den kan dessutom programmeras att styra andra enheter (TV-mottagare och annat) så att du kan lägga undan de andra fjärrkontrollerna i en låda. TV:n är också förberedd för röststyrning med hjälp av en inbyggd mikrofon på fjärrkontrollen.

Utbudet av applikationer är bra, med appar som Netflix, HBO, Canal Digital och Amazon lätt tillgängliga på startmenyn. Du kan organisera menyraden som du vill, med genvägar till de mest sedda Netflix-programmen. TV:n låter dig zappa fram och tillbaka blixtsnabbt mellan olika appar. Den kommer ihåg hur långt du hade tittat och låter dig fortsätta där du var.

Art Mode: Konstgalleri på väggen

Det är först när du stänger av TV:n som bildfunktionen i The Frame vaknar till liv. Då växlar TV:n till ”Art Mode” och visar valfritt konstverk på skärmen! Du kan välja fritt från ett stort arkiv med gratisbilder och illustrationer, samt mer exklusiva verk av kända konstnärer och fotografer. Du kan välja om bilden ska visas med eller utan passepartout och/eller med olika bakgrundsfärger.

100 bilder finns förinstallerade. Samsung har också upprättat ”konstbutik” på nätet där du kan köpa eller hyra fler motiv. Dessutom är det fritt fram att ladda upp egna bilder – de kan föreställa barnen, hunden eller minnen från den sista semesterresan. Detta görs enkelt med hjälp av Samsungs Smart View-app, där du också kan sätta ihop flera bilder i ett collage.

The Frame kan däremot inte visa några bildspel. Det är lite synd, men utvecklarna tycks ha bestämt sig för att bara kunna visa ett enda motiv. De som vill låta hela bildsamlingen bläddra förbi får hitta på någon annan visningsmetod. Åtminstone tills Samsung ändrar sig.

Bildkvalitet

The Frame är först och främst en TV, men när den dessutom ska fungera som fotografi eller tavla under stora delar av dygnet så är det ännu viktigare att bildkvaliteten håller måttet. Men det har Samsung lyckligtvis sett till att det går.

Bildpanelen (som sägs vara i klass med årets MU7000-serie) är en kant-LED-panel med UHD-upplösning, 10 bitars färgdjup och gott om ljusstyrka – upp till 1000 nits som mest. Dessutom har Samsung arbetat hårt för att få en jämn, kontrollerad belysning över hela skärmytan. Allt finns alltså på plats för en snygg bildkvalitet, oavsett om det är statiska bilder eller halsbrytande actionfilmer i HDR-format.

För inte så länge sedan testade vi Samsungs flaggskepp QE65Q9F, som använder alla tricks som finns för att åstadkomma en grym bild. Och även om Frame inte kan mäta sig helt och hållet med toppmodellens kontrast och färgspektrum så kommer den imponerande nära på flera områden.

För det första är ljusfördelningen oerhört jämn och vi märkte inga tendenser till ljusa fläckar (så kallad ”clouding”) på vårt testexemplar. Färgåtergivningen är både neutral och nyanserad. Svärtan är också klart godkänd – inte lika bläck-aktig som en OLED-skärm, men ändå övertygande för att vara en LCD-skärm. Dessutom är skärmytan relativt matt vilket inte orsakar så mycket reflektioner av omgivningen. Rörelserna är mjuka och sömlösa, och behåller skärpan bra under snabba panoreringar.

The Frame har ett par extra äss i rockärmen, i form av avancerade ljussensorer, som ständigt ser till att anpassa ljusstyrkan efter omgivningen. Dessa är främst avsedda att göra ”Art Mode”-visningen optimal, men ger en oväntad bonus även när man tittar på vanlig TV. Sensorerna verkar mycket mer sofistikerade än på andra TV-apparater vi har testat och reglerar bakgrundsbelysningen sömlöst, både i mörker och bländande dagsljus. Allt detta bidrar till en fin bildupplevelse.

Samsung-skärmen har bra fotoinställningar från fabrik. Som förväntat har Film-läget de mest korrekta färgerna, medan Standard och Dynamisk har ett väl blått och kallt uttryck. Vill du ha lite extra tryck i bilden så rekommenderar vi mycket hellre HDR+-läget som ger högre kontrast utan att överdriva färgerna lika mycket.

The Frame ser också riktigt läcker ut när äkta HDR-film står på programmet. Den effektfulla kockserien Chef’s Table (Netflix) får munnen att vattnas med sina färgrika maträtter. På samma sätt får de heta stridsscenerna i Marvel-serien Iron Fist ordentligt tryck i färger och kontrast. Det är inte lika nyanserat som de allra bästa OLED- eller QLED-skärmarna, men klart bättre än de mer ljussvaga LCD-skärmarna där ute. Sammantaget kan vi konstatera att vi är riktigt nöjda med bildkvaliteten.

Ljudkvalitet

Ljudsystemet i The Frame består av ett par enkla högtalare dolda i en spalt i skärmens nederkant. Ljudet är ungefär som förväntat – relativt smalt, diffust och instängt. Mycket av musikens fundament försvinner och ljudeffekter är uddlösa. TV-program fungerar fint, men även de hade kunna låta klarare. Här är det definitivt på plats med en riktig soundbar. Kanske har Samsung någon som matchar The Frame?

Slutsats

Vi gillar The Frame. Inte nödvändigtvis eftersom den ser ut som en tavla, utan mest för att den är en väldigt diskret och fin TV med tjusig bild! Den smala, minimalistiska utformningen med ram av träfaner och supersmalt väggfäste gör att skärmen passar in smidigt i den övriga inredningen. Med Samsungs ”Art Mode”-galleriläge ovanpå allt får du en TV som ser bra ut, både när den är påslagen och när den är avstängd.

Även om det finns TV-apparater där ute med mer extrema bildprestanda så är det få som kan konkurrera med Samsungs välgjorda, inredningsvänliga design. Vi hade trivts utmärkt med den här TV:n hemma i vårt eget vardagsrum!

 

<
>
The Frame levereras med två små bordsfötter, men om du vill utnyttja bildramseffekten till max så ska du hänga TV:n på väggen. Det är ju egentligen meningen med en sådan här skärm.
Samsung är kända för att vara vågade när det gäller design. Deras TV-apparater är ofta läckra och iögonfallande, med ramar i borstad metall och socklar i spegelblank krom. Några av dem har till och med en krökt form!Problemet är att inte alla vill ha sådana ”pråliga” TV-apparater. Många vill hellre ha en diskret TV som glider in obemärkt i omgivningen. Det blir en allt svårare utmaning i takt med att skärmarna växer. Att gömma undan en 55- eller 65-tums TV är inte så lätt! Lösningen kan vara att klä ut den till något annat – varför inte en tavla?Det är precis vad Samsung försöker åstadkomma med The Frame. Den nya designmodellen är gjord för att imitera en tavla på väggen, komplett med inramning och allt. Och det fungerar faktiskt bättre än väntat.

Design

På papperet är The Frame en ganska ordinär platt och fyrkantig LCD-skärm i 16:9-format. Ändå är det en tämligen unik TV vi har att göra med. Samsung har varit extra noggranna med detaljer och proportioner för att se till att det visuella uttrycket liknar en riktig tavelram.Här finns ingen klumpig strömförsörjning, inga anslutningar eller annat som sticker ut, och inte heller någon lysande Samsung-logga på fronten. The Frame är inte särskilt tunn, men fullständigt platt överallt och kan dessutom hängas tätt intill väggen om man använder det medföljande ”No Gap”-väggfästet.HDMI-anslutningarna har flyttat till en extern box (One Connect) som har en trådsmal optisk kabel upp till skärmen. På så vis kan merparten av kablarna vara helt dold. Man måste dock se till att skärmen får ström från vägguttaget.Illusionen blir inte komplett utan de utbytbara bildramarna som hakas fast på utsidan av skärmen med hjälp av magneter. I dagsläget finns de i vitt, brun bets eller ljust trä för att kunna matcha andra tavlor på väggen och annan inredning. Vi gillar särskilt de ljusa listerna, som får TV:n att verka mindre.Väggfästet följer med i kartongen, men de olika ramarna är extrautrustning. Och de kostar – håll i dig – 2 000–3 000 kronor per styck! Det ska läggas ovanpå TV som redan kostar fläsk. Men det går inte att undvika, utan en ram ser The Frame ganska så trist ut i ett matt svart utförande.

Användarvänlighet och funktioner

Användarmässigt är The Frame väldigt snarlik andra Samsung-modeller, och det är egentligen bara en fördel. Tizen-plattformen är både snabb och befriande enkel att använda. Den vita fjärrkontrollen är liten och elegant, med snabbknappar för de viktigaste funktionerna. Den kan dessutom programmeras att styra andra enheter (TV-mottagare och annat) så att du kan lägga undan de andra fjärrkontrollerna i en låda. TV:n är också förberedd för röststyrning med hjälp av en inbyggd mikrofon på fjärrkontrollen.Utbudet av applikationer är bra, med appar som Netflix, HBO, Canal Digital och Amazon lätt tillgängliga på startmenyn. Du kan organisera menyraden som du vill, med genvägar till de mest sedda Netflix-programmen. TV:n låter dig zappa fram och tillbaka blixtsnabbt mellan olika appar. Den kommer ihåg hur långt du hade tittat och låter dig fortsätta där du var.

Art Mode: Konstgalleri på väggen

Det är först när du stänger av TV:n som bildfunktionen i The Frame vaknar till liv. Då växlar TV:n till ”Art Mode” och visar valfritt konstverk på skärmen! Du kan välja fritt från ett stort arkiv med gratisbilder och illustrationer, samt mer exklusiva verk av kända konstnärer och fotografer. Du kan välja om bilden ska visas med eller utan passepartout och/eller med olika bakgrundsfärger.100 bilder finns förinstallerade. Samsung har också upprättat ”konstbutik” på nätet där du kan köpa eller hyra fler motiv. Dessutom är det fritt fram att ladda upp egna bilder – de kan föreställa barnen, hunden eller minnen från den sista semesterresan. Detta görs enkelt med hjälp av Samsungs Smart View-app, där du också kan sätta ihop flera bilder i ett collage.The Frame kan däremot inte visa några bildspel. Det är lite synd, men utvecklarna tycks ha bestämt sig för att bara kunna visa ett enda motiv. De som vill låta hela bildsamlingen bläddra förbi får hitta på någon annan visningsmetod. Åtminstone tills Samsung ändrar sig.

Bildkvalitet

The Frame är först och främst en TV, men när den dessutom ska fungera som fotografi eller tavla under stora delar av dygnet så är det ännu viktigare att bildkvaliteten håller måttet. Men det har Samsung lyckligtvis sett till att det går.Bildpanelen (som sägs vara i klass med årets MU7000-serie) är en kant-LED-panel med UHD-upplösning, 10 bitars färgdjup och gott om ljusstyrka – upp till 1000 nits som mest. Dessutom har Samsung arbetat hårt för att få en jämn, kontrollerad belysning över hela skärmytan. Allt finns alltså på plats för en snygg bildkvalitet, oavsett om det är statiska bilder eller halsbrytande actionfilmer i HDR-format.För inte så länge sedan testade vi Samsungs flaggskepp QE65Q9F, som använder alla tricks som finns för att åstadkomma en grym bild. Och även om Frame inte kan mäta sig helt och hållet med toppmodellens kontrast och färgspektrum så kommer den imponerande nära på flera områden.För det första är ljusfördelningen oerhört jämn och vi märkte inga tendenser till ljusa fläckar (så kallad ”clouding”) på vårt testexemplar. Färgåtergivningen är både neutral och nyanserad. Svärtan är också klart godkänd – inte lika bläck-aktig som en OLED-skärm, men ändå övertygande för att vara en LCD-skärm. Dessutom är skärmytan relativt matt vilket inte orsakar så mycket reflektioner av omgivningen. Rörelserna är mjuka och sömlösa, och behåller skärpan bra under snabba panoreringar.The Frame har ett par extra äss i rockärmen, i form av avancerade ljussensorer, som ständigt ser till att anpassa ljusstyrkan efter omgivningen. Dessa är främst avsedda att göra ”Art Mode”-visningen optimal, men ger en oväntad bonus även när man tittar på vanlig TV. Sensorerna verkar mycket mer sofistikerade än på andra TV-apparater vi har testat och reglerar bakgrundsbelysningen sömlöst, både i mörker och bländande dagsljus. Allt detta bidrar till en fin bildupplevelse.Samsung-skärmen har bra fotoinställningar från fabrik. Som förväntat har Film-läget de mest korrekta färgerna, medan Standard och Dynamisk har ett väl blått och kallt uttryck. Vill du ha lite extra tryck i bilden så rekommenderar vi mycket hellre HDR+-läget som ger högre kontrast utan att överdriva färgerna lika mycket.The Frame ser också riktigt läcker ut när äkta HDR-film står på programmet. Den effektfulla kockserien Chef’s Table (Netflix) får munnen att vattnas med sina färgrika maträtter. På samma sätt får de heta stridsscenerna i Marvel-serien Iron Fist ordentligt tryck i färger och kontrast. Det är inte lika nyanserat som de allra bästa OLED- eller QLED-skärmarna, men klart bättre än de mer ljussvaga LCD-skärmarna där ute. Sammantaget kan vi konstatera att vi är riktigt nöjda med bildkvaliteten.

Ljudkvalitet

Ljudsystemet i The Frame består av ett par enkla högtalare dolda i en spalt i skärmens nederkant. Ljudet är ungefär som förväntat – relativt smalt, diffust och instängt. Mycket av musikens fundament försvinner och ljudeffekter är uddlösa. TV-program fungerar fint, men även de hade kunna låta klarare. Här är det definitivt på plats med en riktig soundbar. Kanske har Samsung någon som matchar The Frame?

Slutsats

Vi gillar The Frame. Inte nödvändigtvis eftersom den ser ut som en tavla, utan mest för att den är en väldigt diskret och fin TV med tjusig bild! Den smala, minimalistiska utformningen med ram av träfaner och supersmalt väggfäste gör att skärmen passar in smidigt i den övriga inredningen. Med Samsungs ”Art Mode”-galleriläge ovanpå allt får du en TV som ser bra ut, både när den är påslagen och när den är avstängd.Även om det finns TV-apparater där ute med mer extrema bildprestanda så är det få som kan konkurrera med Samsungs välgjorda, inredningsvänliga design. Vi hade trivts utmärkt med den här TV:n hemma i vårt eget vardagsrum!
 
[gallery ids="67817,67818,67819,67820" ]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung The Frame UE65LS003
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Samsung The Frame UE65LS003
65-tums 4K UHD-TV
Upplösning: 3840 x 2160
4 HDMI/3 USB
One Connection-box
High Dynamic Range
Webb: samsung.com/se

Pris: 30400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.