TEST AV Rega Brio

BÀsta förstÀrkaren i klassen

Den ser mÄhÀnda beskedlig ut, men det Àr inget beskedligt med ljudet frÄn Rega Brio.

Ljud & Bild tycker:
VÀldigt fÀngslande ljud och massor av kraft för en sÄ liten förstÀrkare. Diskret framtoning men aldrig trÄkig att lyssna pÄ.
Saknar digitala ingÄngar och har inte streaming. Billig fjÀrrkontroll.

Om det inte vore för att vi har goda erfarenheter av Rega sÄ hade den hÀr förstÀrkaren aldrig hamnat i vÄrt testrum. För vem Àr vÀl intresserad av en analog förstÀrkare som saknar trÄdlös strömning och digitala ingÄngar? Till exempel USB?
Det paradoxala Àr att denna enkla, kompakta och nÀstan oansenliga lÄdan Àr helt ny. Den Àr inte gjord pÄ 90-talet men saknar ÀndÄ mycket av det som de flesta förknippar med moderna förstÀrkare.
Rega Brio Ă€r fortfarande en intressant integrerad förstĂ€rkare. Åtminstone för de som inte behöver streaming eller digitala ingĂ„ngar. SĂ„dana musikĂ€lskare finns. Och behöver man streaming sĂ„ kan man alltid koppla in en Chromecast Audio till den lilla förstĂ€rkaren.
Brio passar fint för dem som vill uppgradera anlÀggningen men inte vill lÀgga pengar pÄ nÄgot stort, dyrt och komplicerat. LÀgger man till ett par KEF LS50 eller motsvarande högtalare, kopplar in skivspelaren eller andra ljudkÀllor sÄ har man en kompakt stereo som varar i mÄnga Är.
En vÀlljudande ocksÄ, mÄste jag medge. Den nya förstÀrkaren ersÀtter Brio-R, som vi testade för lÀnge sedan, och Àr en betydligt uppgraderad version av den.

Fullproppad med förbÀttrad teknik. Foto: Rega
Fullproppad med förbÀttrad teknik. Foto: Rega

Skalet ser mycket mer modernt ut. Fotavtrycket Àr beskedligt men trots det lÀmnar förstÀrkaren 50 watt i effekt per kanal. PÄ insidan Àr signalkretsar, nÀtdel och komponenter förbÀttrade och kylningen mer effektiv. SÄ att man kan hÀmta ut mer kraft frÄn transistorerna.
Strömförsörjningen har fÄtt större kraftreserver och Àr snabbare pÄ att leverera ström nÀr det behövs. Mer ström ocksÄ. BÀttre komponenter dÀmpar förvrÀngning och minskar brus, sÄ Rega hÀvdar att den hÀr förstÀrkaren kommer att uppfattas som mer potent och kraftfull Àn sin föregÄngare.
Det innebÀr att den orkar driva ett större urval av högtalare. De förhÄllandevis tungdrivna Piega Premium 1.2 var till exempel inga problem för Brio-förstÀrkaren.
I den hÀr klassen finns det gott om konkurrenter, till exempel Cambridge CXA60. VÄr erfarenhet av Rega Àr dock att motsvarande kvalitet frÄn Rotel, Hegel eller Marantz kostar mer.

Blygsamt utrustad
Hegel H80 Àr vÄr referens i prisklassen kring 10 000 kr och den har digitala ingÄngar samt en USB-port. Utöver analoga ingÄngar.
I Rega Brio finns fyra linjeingÄngar för analoga ljudkÀllor. En av dem kan anvÀndas för ovan nÀmnda Chromecast Audio om man vill strömma musik. Eller en separat digitalomvandlare (DAC) som Regas egen DAC-R eller Auralic Aries Mini, om man vill kombinera USB-DAC med strömning.

Fem ljudingÄngar, en av dem för skivspelare. Foto: Rega
Fem ljudingÄngar, en av dem för skivspelare. Foto: Rega

En knapp för val av kÀlla, strömbrytare, en blank ring som volymratt och hörlursuttag Àr det enda som finns pÄ fronten. Bortsett frÄn en rad siffror dÀr ett rött ljus markerar vald ingÄng. En ganska sÄ plastig fjÀrrkontroll ingÄr, som Àven kan styra en Rega CD-spelare och -DAC.

SkivspelaringÄng
Men Brio-förstĂ€rkaren har ingĂ„ng för skivspelare. SjĂ€lvfallet. Rega Ă€r ju trots allt mest kĂ€nda för sina skivspelare – och en Rega Planar 1 eller 2 passar utmĂ€rkt med den kompakta förstĂ€rkaren. SkivspelaringĂ„ngen Ă€r anpassad för MM-pickuper, som Ă€r vanligast pĂ„ skivspelare i den hĂ€r prisklassen. MM-ingĂ„ngen Ă€r avskĂ€rmad för att stĂ€nga ute störningar och det hörs inte heller nĂ„got brus nĂ€r man vĂ€ljer 1 (för Phono) pĂ„ förstĂ€rkaren.
Kom bara ihÄg att fÀsta skivspelarens jord i kontakten pÄ förstÀrkarens undersida.

Levande och engagerande
Fyra takter av Keith Jarretts Köln-konsert var allt som behövdes innan jag insÄg att det hÀr var en markant förbÀttring mot föregÄngaren. Den nya Brio-förstÀrkaren lÄter frÀschare och mer fokuserat. Ljudet Àr prydligare och har bÀttre dynamisk kontrast. Och den Àr inte luddig eller dÀmpad, för ljudbildens klarhet och djup presenterar musiken pÄ ett framÄt och sprudlande sÀtt.
Den pumpar ut massor av djupbas och kontrollen i basen minskar bara nÀr man vrider upp rejÀlt. JÀmfört med Hegel H80 Àr skillnaden Àr inte stor, det Àr till exempel omöjligt att höra vilken av de tvÄ som Àr kraftigast.
The Weeknd och Daft Punks ”I Feel It Coming” rullar ut ur högtalarna och lĂ„ter sĂ„ levande att man sitter som en idiot och gungar i takt till musiken. Även om det Ă€r mitt pĂ„ dagen. Uttryckt pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€r musiken levande och lĂ„ter engagerande som bara den, Ă€ven genom skivspelaringĂ„ngen. Som inte brukar vara nĂ„got Rega bara slĂ€nger in i sina förstĂ€rkare.
Instrumenten Äterges inte lika skarpt som med Hegel H80, men klangen i Rega-förstÀrkaren Àr lite varmare. Eller mer förlÄtande, om man sÄ vill. Det gör musiken lÀtt att tycka om, Àven om inspelningskvaliteten inte Àr imponerande. Till exempel nÀr man lyssnar pÄ Spotify eller musikbiblioteket med MP3-filer.
Den lika kompakta – och billigare – NAD D3020 lĂ„ter grĂ„are och lĂ„ngtifrĂ„n lika potent. Den saknar fullstĂ€ndigt Brio-förstĂ€rkarens klangfĂ€rger och lekfullhet, sĂ„ detta Ă€r ett exempel pĂ„ varför det kan löna sig att betala mer.
Hörlursuttaget ska vi inte glömma bort. Det Àr anpassat för ett brett utbud av hörlurar och passar fint för entusiaster som lyssnar sÄ mycket i lurar att de kostat pÄ sig ett extra bra par.

BĂ€st i klassen
Okej, den har varken streaming eller DAC, men bortsett frĂ„n detta Ă€r Rega Brio den bĂ€sta och mest vĂ€lljudande förstĂ€rkaren hittills för under 10 000 kr. Den Ă€r perfekt i miljöer dĂ€r man inte vill offra mycket plats pĂ„ anlĂ€ggningen, men Ă€ndĂ„ inte vill kompromissa med ljudkvaliteten. För dem som inte vill ha streaming bör Brio vara ett sjĂ€lvklart val – och de som behöver det kan alltid koppla in ett en streming-mottagare.

Fakta & Betyg:
 • Rega Brio
  2 x 50 watt i 8 ohm
  4 linjeingÄngar
  SkivspelaringÄng för MM
  Hörlursuttag
  MĂ„tt: 21,6 x 7,8 x 34,5 cm

  Pris: 7,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×