annons

Asus ROG G752VS GC026T

Muskel-laptop för 3D-krigare

Det har skett ett generationsskifte! Den första datorn med GeForce GTX 1070-grafik är – precis som förväntat – den snabbaste med 3D-spel hittills.

(Foto: Tillverkare)
Oktober 2016Asus ROG G752VS GC026T
annons

Datorer för spel – gaming-maskiner – är som dragsterbilar. Det handlar om att stoppa mesta möjliga kraft under motorhuven utan att ta hänsyn till ointressanta saker som bränsleekonomi, vändradie och pris. Bara den kör snabbt!

Därför är det inte så konstigt att just speldatorer gång på gång sätter hastighetsrekord när vi plockar in dem i testrummet. I de flesta fall har förbättringarna av rekorden dock varit små. Detta beror på att datorgenerationerna växlar aningen oftare än generationerna av de helt avgörande grafikprocessorerna. Merparten av de grafiktunga datorerna vi har testat de senaste arton månaderna har faktiskt byggt på antingen GeForce GTX 970 eller GeForce GTX 980, båda från Nvidia.

ASUS ROG G752V är den första datorn vi har lagt vantarna på som är utrustad med den nya generationen av grafikprocessorer från Nvidia, som lanserades strax före IFA-mässan i september i år. Enligt Nvidia ska de nya grafikkorten innebära seriöst mycket snabbare grafik.

 

Nästan identisk med föregångaren

På utsidan ser G752 VS ut precis som Asus-toppmodellen vi testade i våras, och den har samma in- och utgångar, skärm, med mera. Det är faktiskt bara ett par siffror i modellbeteckningen som skiljer den nya modellen från den gamla. Och så det nya Nvidia GTX 1070-grafikkortet.

ASUS ROG G752 är en rejäl laptop-bjässe som kräver ett stadigt knä att balansera på. Och den är ännu större än den verkar, eftersom skärmen sitter ett par centimeter in från bakkanten.

Skalet är titangrått med lysande ränder på locket och bakgrundsbelysta tangenter. Det finns gott om utrymme för både ett tangentbord av full storlek, ett numeriskt tangentbord samt en stor, läcker styrplatta – även om majoriteten av användarna förmodligen kommer att komplettera med en riktig spelmus.

annons

Under locket sitter en Core i7-processor från Intel, 16 GB RAM och det ovan nämnda GeForce GTX 1070-grafikkortet som har fått hela 8 GB eget RAM-minne att leka med. Det finns både en gammaldags fysisk hårddisk och en SSD-disk ombord. Till och med ett Blu-ray-drivverk har det blivit plats till.

annons

 

Överlägsna krafter

Det är ett nöje att riva igång ett spel på G752 VS. I praktiken får du leta länge (eller åtminstone till nästa version av Crysis) för att hitta ett spel som verkligen får datorn att svettas. Så länge du stannar på den inbyggda skärmen med Full-HD-upplösning kan du vrida upp detaljnivån och skuggningen i de flesta spel. Det grafiska skrytet ackompanjeras av en smärre eldstorm från ventilationsgallren på baksidan. Vindsuset hörs, men är å andra sidan inte värre än vad den förra generationen av 3D-potenta datorer har haft. Och det ligger långt under jetstormen från MSI GT80 Titan.

GeForce GTX 1070-grafikkortet ger ifrån sig en hel del värme, så ventilationsskårorna fyller hela baksidan. Foto: Asus
GeForce GTX 1070-grafikkortet ger ifrån sig en hel del värme, så ventilationsskårorna fyller hela baksidan. Foto: Asus

Prestanda

Och så till det mest spännande: mätningarna. Har vi väntat förgäves på den nya generationen eller springer GTX 1070-kortet verkligen i cirklar runt alla andra?

3D Mark 15-testet visar att Asus ROG G752 faktiskt ÄR riktigt bra på just det som den är byggd för: spelgrafik. Poängen 18 330 är inte bara hög, den är löjligt hög. Som jämförelse fick den absurda MSI GT80 Titan bara 11 824 när den i början av sommaren sprängde rekordet på vår testskala. Och Asus egen föregångare hamnade på bara 8 124 i våras. Så vi snackar alltså om mer än en fördubbling av prestanda. Och ändå är maskinen bara utrustad med den näst mest kraftfulla grafikprocessorn från Nvidias nya serie.

annons

Det något äldre 3D Mark 11-testet ger också ett bra resultat, 11 315. Det är tjusigt, men faktiskt inte mer än toppmodellerna från förra grafikgenerationen.

Och går vi vidare till mindre grafikspecifika mätningar så skiljer sig resultaten inte från andra snabba datorer. I Cinebench R15 får G752 VS faktiskt ett något lägre resultat (74,32 fps) än vi är vana vid från datorer som är långsammare på papperet. Den är alltså inte på något sätt en slöfock, men det har inte skett någon revolution.

GeekBench 3-testet mäter processorns prestanda, så det kommer inte som någon överraskning att 3203 (single-core) och 10309 (multi-core) ligger helt i linje med andra nyare Core i7-baserade datorer. Inklusive den Asus ROG G752 som vi granskade i våras och som testmodellen påminner starkt om.

Batteritestet Peacekeeper avslöjar ännu en gång att speldatorer helst ska ställas inom en kabellängd från vägguttaget. 1 timme och 49 minuter är kort tid. Och PeaceKeeper suger inte på allvar musten ur grafikkortet. Hade det gjort det så hade resultatet blivit ett helt annat och mycket kortare!

 

Slutsats

Asus GT752 VS är den första i sitt slag som nått vårt testlabb, och den bekräftar både våra förhoppningar och våra fördomar. Nvidia GTX 1070-grafikkortet har hittills oöverträffade krafter för 3D-spel. Om man jämför med vad det för bara ett par månader sedan kostade att få en ultrasnabb laptop med mindre grafiska muskler, är priset faktiskt bra. Fast den kostar fortfarande en väldans massa pengar! Och det är bara med 3D-grafik som det finns en reell skillnad. Har du en Core i7-baserad maskin från förra året så får du inte mer processorkraft för mer ”seriösa” uppgifter om du uppgraderar. GT752 är byggd för att vara kung på LAN-partyn. Och där är den briljant. Det får den vår särskilda rekommendation för.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-6820HK (quad-core, 8 trådar)
 • Skärm: 17,3-tums IPS, Full-HD (1920 x 1080)
 • Minne: 16 GB
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB RAM
 • Operativsystem: Windows 10
 • Hårddisk: 512 GB SSD, 1 TB HDD
 • Mått/vikt: 41,7 x 4,9 x 32,2 cm/4,3 kg
 • Övrigt: Optisk enhet, integrerad HD-webbkamera, wifi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, USB-C, 4 st USB 3.0, Mini DisplayPort, HDMI, digitalt ljud ut, mikrofon, ljud in/ut, kortläsare, inbyggd subwoofer

 

Prestanda

 • GeekBench 3: 10 309 multicore, 3 203 singlecore
 • Basemark 3.0: 514
 • 3DMark 15: 18 330
 • 3DMark 11: P11 315
 • CineBench R15: 74,32 fps
 • HD Tach: 793 MB/s
 • Futuremark Peacekeeper: 1:49 h
Pris: 28000 kr
Plus Extremt snabb 3D-grafik. Alla funktioner man kan tänka sig. Till och med ett fysiskt drivverk!
Minus Stor, tung och våldsamt dyr. Och den har bara det näst snabbaste grafikkortet. Vi ser fram emot GTX 1080-modellerna.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Googles minsta gör underverk. Ibland.

  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.