annonse
annonse
annonse

Panasonic TX-65EX780E

Juni 2017Panasonic TX-65EX780E

Utmärkt allroundare

Panasonics nya LCD-toppmodell har tjusiga prestanda och en naturtrogen bild – en strålande skärm för film, sport och spel.

Snygg design och byggkvalitet, enkel att sköta. Bra inställningar från fabrik och rekordkort fördröjning (input lag) gör den till en utmärkt allround-TV.
Aningen gammalmodigt gränssnitt. Begränsat urval av appar. Lite låg ljusintensitet gör att utbytet av så kallad HDR-video är en smula begränsat.

Anrika Panasonic brukar vara ett säkert TV-val. Deras modeller har inte nödvändigtvis den mest banbrytande designen eller de mest innovativa funktionerna, men när det gäller bildkvalitet har de alltid haft ett pålitligt rykte om sig att ”leverera varorna”. Därför är det alltid med en viss förväntan vi tar emot nya Panasonic modeller för test.

Panasonics 2017-sortiment är lite speciell jämfört med tidigare år. I highend-klassen handlar det numera om de nya OLED-modellerna EZ1000 och EZ950. Därför får vi inte se något nytt flaggskepp med LCD-teknik i första taget: Panasonic har nämligen valt att behålla toppmodellen från 2016 (Viera TX-65DX900E) i sortimentet ett år till.

Den mest spännande LCD-nyheten från Panasonic i år är i stället super-mellanviktsserien EX780. Den finns i en mängd olika storlekar (50, 58, 65 och 75 tum) och är tänkt att vara ett prisvärt alternativ till highend-skärmarna i DX900-serien. Här har vi tittat närmare på 65-tumsmodellen som kostar 28 000 kronor!

TX-65EX780E

Detta är alltså den bästa nya LCD-skärmen Panasonic har att erbjuda 2017. Jämfört med toppmodellens avancerade LED-bakgrundsbelysning har EX780 mer Edge LED-teknik. Den har dock behållit Panasonics kraftfulla HCX2-bildprocessor, vilket bör innebära en bra bildbehandling. EX780 har för övrigt en fullfjädrad, 10-bitars LCD-panel med utökad färgrymd och 100 Hz uppdateringsfrekvens. TV:n stöder HDR-video på papperet men uppfyller inte alla krav för UHD Premium-certifiering.

Design

Redan när vi tar emot TV:n och packar upp den ur kartongen (vilket för övrigt är ett tvåmansjobb) kan vi konstatera att EX780 är en tung och gedigen historia som väger hela 39 kilo (43,5 med fot). Ända sedan plasmateknikens dagar har Panasonic haft en lite industriell stil, med en viss förkärlek för metall i stället för plast på många ställen. Vi får lite av samma intryck av EX780, som för övrigt är en snygg TV att titta på rent visuellt. EX780 sticker ut med en korsformad vridbar fot som gör att du kan vrida på skärmen åt olika håll. I en del modeller går det också att höja stativet så att TV:n kan stå direkt på golvet (gäller bara 50 och 55 tum, inte 65 eller 75). Att enkelt kunna svänga runt skärmen åt det håll man sitter är helt klart en käck finess, särskilt med LCD-skärmar där bildkvaliteten kan påverkas av betraktningsvinkeln.

Användning och finesser

Panasonic-TV:n är lätt att använda. Startmenyn tar oss enkelt igenom grundinställningarna med land, nätverk och programkällor. Fjärrkontrollen är den välbekanta ”tegelstenen” med stora och tydliga knappar. Kontrasten mot Samsungs och LG:s små och nätta fjärrkontroller är ganska så stor, men Panasonic har åtminstone sett till att det finns en särskild Netflix-knapp.

EX780 har Panasonics egen Firefox-plattform som gränssnitt och inte mycket har förändrats sedan förra året. Firefox är ett mycket anspråkslöst och överskådligt system utan onödigt ”bling”. Dessutom är det mycket stabilt och pålitligt, utan ”hickningarna” man ofta råkar ut för med Android-system. Å andra sidan är utbudet av appar relativt begränsat.

Jämfört med Samsungs Tizen och LG:s WebOS 3.0 kan Firefox verka lite föråldrat och inte riktigt lika snabbt i alla sammanhang – men för dem som är mest intresserade av externa källor (till exempel Blu-ray) spelar detta inte så stor roll.

Bildkvalitet

Panasonic har alltid haft en naturlig attityd till bildkvalitet. De lägger stor vikt vid neutral bild utan för mycket kryddning. TV:n ska inte vara överdriven, prålig eller lägga till något extra, utan i stället bevara den ursprungliga signalen så noggrant som möjligt. Just därför har Panasonic alltid haft högt anseende bland filmentusiaster. Det ligger nära till hands att nämna att toppmodellen 65DX900E är en av de mest exakta TV-apparaterna vi någonsin har testat, med en färgåtergivning som är fullt i klass med professionella studiomonitorer (!).

När det gäller 65EX780 är prestanda inte lika extrema, men det är snabbt uppenbart att den här modellen också gör mycket rätt. Den allmänna bildkvaliteten är oerhört bra. 65EX780 har en jämn ljusfördelning utan plågsamma ljusfläckar (clouding). Svärtan är inte lika extrem som en OLED eller bak-LED, men utmärkt för att vara Edge LED. Betraktningsvinkeln är också godkänd. Färgerna ändrar karaktär en smula ut mot sidorna, men vi har sett mycket värre. Här är vrid-finessen också bra att ha till hands. Den gör att man kan rikta in TV:n optimalt och undvika att någon i soffan hamnar utanför ”sweet spot”. Det är också värt att notera att skärmytan är ganska så blank, så du bör ha koll på rummets belysning för att ha bra visningsförhållanden.

Panasonic-skärmen har flera optimerade bildlägen. Vi rekommenderar som vanligt att undvika Standard och Dynamic, som är i överkant färgglada och överdrivet skarpa. True Cinema ger däremot en utmärkt bild med allt från vanliga TV-program till Blu-ray och Netflix. Färgerna är fortfarande aningen övermättade, men ändå mycket naturligare än vad vi ser från många av konkurrenterna. Rörelserna är också ytterst mjuka och sömlösa tack vare Intelligent Frame Creation. De som ogillar ”såpopera-effekt” kan välja att stänga av den, men med sport och annat material föredrog vi att ha funktionen på.

Panasonic har också gjort ett särskilt spelläge för spelfantaster. Då stängs all onödig bildbehandling (inklusive IFC) av för att ge så kort fördröjning som möjligt mellan insignalen och vad som visas på skärmen. Vi uppmätte fördröjningen till låga 22 millisekunder med våra Leo Bodnar-tester, vilket är bäst hittills 2017.

Begränsad ljusstyrka i HDR-läge

Det EX780 främst inte håller måttet med är ljusstyrka. Konkurrerande modeller som Sony XE93 och Samsung QLED kan leverera upp till 1000 nits eller mer i de ljusaste partierna, medan Panasonic lägger sig på ungefär hälften när den har maximal ljusintensitet.

Detta är särskilt tydligt när man tittar på HDR-material från Netflix och Ultra HD Blu-ray, där några av de ljusaste nyanserna försvinner. Ta till exempel utomhusscenerna i Marco Polo. Där har Sony 65XE9305 betydligt högre kontrast runt molnen på himlen, eftersom den kan återge flera olika nivåskillnader. Panasonic känns lite platt och färglös i jämförelse.

Det ser mycket bättre när vi följer med Marco in i Kublai Khans mörka palats. Där lyckas 65EX780 hämta fram lika många detaljer som Sony, och visar ansikten och föremål på ett snyggt sätt. Det är uppenbart att Panasonic har arbetat mycket med så kallad ”tone mapping” av HDR-signalen. I stället för att klämma ut maximal ljusstyrka verkar det som om de har prioriterat att ha en så bra bild som möjligt, i förhållande till TV:ns kapacitet.

Kalibrering av Panasonic TX-65EX780

Panasonic-skärmen har ganska så bra bildinställningar direkt från fabrik, men den får klara sig utan det förkalibrerade THX-läget du hittar i toppmodeller som DX900. Standardprofilen har som vanligt ganska så övermättade och överdrivna färger. Den bästa och mest neutrala inställningen är True Cinema. Vi använder den som utgångspunkt när vi kalibrerar.

EX780 har ingen fullfjädrad, ”professionell” CMS-färgkalibrering av alla parametrarna och kan inte heller fjärrstyras från Calmans Autocal-program så som man kan göra med DX900. Kalibreringen måste därför göras manuellt och förvrängs lite av att bilden ändrar ljusstyrka beroende på om menyn visas eller inte! Vi fick däremot helt klart godkända resultatet av EX780, med låga färgavvikelser på delta 1,29 efter kalibrering. Max ljusstyrka uppmättes till ungefär 500 nits i alla fönsterstorlekar.

Ljudkvalitet

Panasonic-skärmen har inget speciellt påkostat ljudsystem, bara två fullregisterhögtalare och 2 x 10-watts förstärkare. Ljudet är ganska så ”instängt” och tunt jämfört med Sony 65XE9305, som visserligen ligger ett snäpp upp i pris. De som överväger 65EX780E bör också fundera på att använda en soundbar med subwoofer om de vill att ljudet ska matcha den fantastiska bilden.

Slutsats och konkurrenter

Panasonic 65EX780E är en utmärkt TV med fina prestanda på nästan alla områden. Bildkvaliteten passar utmärkt för allroundmaterial, film, spel och serier tack vare Panasonics utmärkta bildbehandling. Panasonic dock kommer till korta mot konkurrenterna främst när det gäller att visa HD-material. Bristen på tillräcklig ljusstyrka innebär att EX780 tappar intensitet lite tidigare än Sony 65XE9305 och Samsungs QLED-modeller, för att nämna några rivaler. Priset på 28 000 kronor innebär också att EX780 får tåla konkurrens från en av förra årets bästa TV-apparater, LG OLED65B6, som är en grym utmanare när det handlar om kontrast och svärta.

I slutändan är vi mycket nöjda med vad Panasonic åstadkommer, men vi ser också fram emot att få se vad deras kommande OLED-modeller klarar av!

<
>
Panasonic EX780 är långt ifrån den tunnaste skärmen på marknaden, men kan skryta med gedigen byggkvalitet.
Bästa pris på Panasonic TX-65EX780E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Panasonic TX-65EX780E
65-tums 4K LED LCD, 3840x2160
Super Bright Panel
HDR10/HLG
4 HDMI/3 USB
Netflix 4K, YouTube 4K

Pris: 28000 ,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.