annonse
annonse
annonse

Panasonic 60ZT60

Plasman framför alla

ZT60 är Panasonics absoluta plasma-toppmodell och utlovar en bildkvalitet av referensklass. Men kan den verkligen klå alla andra fina TV-apparater från Panasonic?

Suverän svärta och kontrast Lite reflektioner och ljusinsläpp Mycket bra färgdjup
Spinkigt ljud Visst fläktljud
annonse

Plasmaskärmarna har i många år varit förstahandsvalet för de allra kräsnaste bildentusiasterna. Frågar du en tvättäkta plasmaälskare så finns det inte mycket som kan mäta sig med den levande färgåtergivningen och den överlägsna svärtan som finns i en bra plasma-TV, och det ger filmerna realism och ett speciellt djup.

Samma entusiaster fällde förmodligen en liten tår tidigare i år när Panasonic kungjorde att de har planer på att gradvis trappa ner plasmaproduktionen och i stället satsa på billigare LCD-skärmar och så småningom dyrare OLED-skärmar. Det tar nog ett par år innan den sista plasmaskärmen rullar av det löpande bandet i Japan, men nu är beslutet åtminstone officiellt.

Som plåster på såren har Panasonic lanserat en splitter ny referens-TV. Den nya toppmodellen ZT60 är den hittills bästa – och potentiellt även den sista – evolutionen av Panasonics plasmateknik, och arvtagaren till Pioners berömda Kuro-modeller. Japanerna verkar vilja ”go out with a bang”, som det heter, och känner vi Panasonic rätt kan det vara tal om en av årets allra bästa TV-apparater.

Viera TX-P60ZT60E
Nya toppmodellen skiljer sig från den vanliga VT-serien på flera områden. För det första finns den bara i 60 tum (i USA finns även 65 tum) och har en speciellt utvald plasmapanel som Panasonic kallar för Studio Master Panel. Den har framför allt bildmässiga fördelar, som vi ska återkomma till, men gör också att ZT60-skärmen är marginellt tunnare på djupet än VT-modellerna.

Funktionalitet och användning
När det gäller utrustning kan ZT60 skryta med exakt samma smartfinesser som VT60-serien, med ett undantag: den saknar inbyggd Skype-kamera som därför måste köpas till löst. Däremot ingår det två fjärrkontroller, den vanliga tegelstenen med alla knappar och en mindre, enklare kontroll med tryckkänslig platta och inbyggd mikrofon. Den lilla kontrollen är framför allt praktisk när man ska navigera i menyer, bland smarttjänster och på webbsidor, och den kan också ta emot röstkommandon. Den är mindre praktisk när man ska göra inställningar eftersom den saknar flera av de viktiga knapparna.

Panasonic_TX-P60ZT60E_remote
Det ingår två fjärrkontroller, en stor som har alla knappar och en mindre som är enklare och har en pekplatta och inbyggd mikrofon.

Panasonic har givit menysystemet en rejäl ansiktslyftning i år, vilket medför att du nu har en helt ny startskärm där du bestämmer innehållet själv. Genvägar till appar som Netflix och YouTube kan läggas direkt på startmenyn. Första gången du sätter på TV:n förklaras menyinställningen av en lätt robotliknande kvinnoröst! Det hade varit bra om man hade kunnat använda mikrofonen i fjärrkontrollen för att be henne hålla tyst … Bortsett från detta fungerar det nya menysystemet utan problem.

Man har också fina möjligheter att styra TV:n från surfplatta eller mobil. Panasonics Viera Remote-app har alla funktioner, inklusive möjligheten att dela video och bilder mellan de två skärmarna. Du kan till exempel använda surfplattan för att leta bland streaming-tjänster som Netflix efter en film du vill titta på, och sedan hoppa direkt till storbild på TV-skärmen.

Remote-appen ger även tillgång till avancerade inställningar som är värda guld om du vill kalibrera TV:n. Du kan fintrimma bildinställningarna från surfplattan, utan irriterande popup-fönster på skärmen.

Smarta tjänster
Panasonic-skärmen har essentiella appar som Netflix och YouTube färdiginstallerade. Flera intressanta streaming-appar är också på gång. Touch-fjärren som ingår gör det enklare att navigera i webbläsaren än med standardkontrollen, men vi måste säga att den inte når upp till LG:s Magic Remote med gyrokontroll. Du måste röra tummen lite på plattan och den reagerar inte alltid helt förutsägbart.

Bildkvalitet
Användarvänlighet och välsorterade smart-tjänster är väl bra i och för sig, men det som motiverar folk att köpa en TV i den här prisklassen är naturligtvis bilden. Det var just satsningen på bildkvalitet som gjorde Pioneers Kuro-plasma till kungen på TV-tronen på sin tid. Och det är ingen slump att vi drar paralleller till den gamla referensen, för ZT60 är definitivt i Kuro-klass!

När vi sätter på TV:n strålar ”Studio Master Panel”-loggan mot oss. Panelen är hämtad från Panasonics proffsdivision och har precis som VT-serien bara ett enda lager glas framför sig. Skillnaden är att i ZT60 har glaset flyttats ännu närmare, så att det i praktiken inte finns någon luft mellan frontglaset och de lysande fosforcellerna. Dessutom har ZT60 fått ett nytt Ultimate Black-skärmfilter (till skillnad från VT60 som har Infinite Black Pro) som reducerar ljusinsläpp och reflektioner från skärmytan ytterligare.

De här tekniska förbättringarna ger också ett stort utslag i verkligheten: 60ZT60 överraskar med en väldigt bra kontrast och ljusstyrka, även i ett helt upplyst rum. Dessutom syns påfallande lite spegel-effekt i ytan, både när man sitter rakt framför skärmen och när man sitter en bit ut mot sidan. Det finns inte heller några tendenser till grå skärm som hämmar kontrasten. Många plasmaskärmar har nämligen en tendens att se grå och trista ut i dagsljus, men inte ZT60. Detta är en plasma-TV som ser bra ut i alla slags omgivningar och ljusförhållanden.

När vi dämpar belysningen är det dock tydligt att skillnaden mot Panasonics mer skonsamt prissatta VT- och ST60-serier inte är så stor som man kanske skulle kunna förvänta sig. ZT60 drar nämligen inte lika mycket nytta av nymodigheterna när det finns mindre ljus att reflektera, och det är i ljusa rum som skillnaden är mest framträdande. Men när det är sagt är det ingen tvekan om att svärtan är i referensklass, vilket också syns i mätningarna vi gjorde.

Panasonic_TX-P60ZT60E_2

Den överlägsna svärtan ger ett fenomenalt djup i bilden, särskilt när vi snurrar favoritfilmer som Star Trek i blu-ray-spelaren. Stjärnhimlen med tusentals småstjärnor på en oändligt becksvart bakgrund är kanske det ultimata testet av reell kontrast. Många LCD-skärmar ”trixar” genom att stänga av bakbelysningen när skärmen är helt mörk, men de blir snabbt avslöjade när de måste visa ljusa och mörka områden samtidigt. Det är i sådana här praktiska tester som ZT60 briljerar. Panasonics toppmodell ser fenomenalt djup och levande ut, inte bara i lugna, mörka scener utan bevarar lugnet även i mer kaotiska scener när det händer mycket på en gång.

Färgåtergivningen tillhör också helt klart referensklassen. ZT60 har förhandsinställningen THX Cinema som är snudd på men inte helt optimal. Även om skärmen har bra mätvärden direkt ur kartongen så lyckades vi få en ännu mer neutral färgåtergivning genom att kalibrera den (se faktaruta). Vi märkte också att det lönar sig att sänka kontrasten något för att motverka tillfällig inbränning, eller ”image retention” som det heter. Det är ett fenomen som plasmatekniken ännu inte har lyckats bli kvitt helt och hållet, även om det inte får förväxlas med permanent inbränning.

Panasonic skryter med att ha fått fram fler färggraderingar i den här generationen skärmar tack vare en ny sorts röd fosfor, men skillnaden är inte så stor att vi ser det med blotta ögat. Däremot finns det fortfarande tendenser till ”banding” i grått, där övergången i gråtonskalan inte är lika sömlös som vi hade velat.

Ljudkvalitet
Bildkvaliteten är definitivt något av det grymmaste vi har skådat, men ZT60-modellen präglas av att vara lite ”bantad” när det gäller ljudet. Den har bara ganska så enkla, bakåtriktade högtalare (VT-modellen har framåtriktade) och det är inte särskilt mycket tryck i ljudet som har en tam, tillbakadragen diskant och ont om bas. Panasonic har förmodligen insett att de flesta i målgruppen kommer att använda ZT60 med en bra ljudanläggning. Men på en toppmodell som denna tycker vi att man får ha lov att förvänta sig lite extra även i ljudet.

En sak som faktisk kan skapa lite ljud-irritation är att Panasonic har valt att utrusta skärmen med fläktkylning. Fläkten ökar hastigheten i takt med att skärmen blir varmare och är svagt hörbar om man stänger av TV-ljudet. Däremot var det positivt att det hördes ytterst lite knastrande och transformatorbrum från vårt testexemplar.

Slutsats
Panasonic TX-P60ZT60 har en enastående bildkvalitet, med en kontrast och färgåtergivning av referensklass. Samtidigt får den hård konkurrens från egna led i form av de lysande VT60- och ST60-modellerna, och det är framför allt i ljusa omgivningar som toppmodellen utmärker sig speciellt. TX-P60ZT60 är därför en TV för dig som vill ha det där lilla extra när det gäller bildkvalitet – och är villig att betala för det. Och så länge OLED fortsätter lysa med sin frånvaro är detta en av de bästa TV-apparaterna du faktiskt kan köpa!

Bästa pris på Panasonic 60ZT60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 60-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • Viera Connect-smartportal
  • DVB-S2/T2/C MPEG4/CI+
  • 4 HDMI in, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
  • Pris: 45 000 kr
Pris: 45000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.