Onkyo_TX-NR809

Test av Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Plus

Mycket bra ljud.
Gott om kraft.
Nätverksstreaming.

Minus

Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Med åtta HDMI-ingångar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. Här kan bilden också skalas upp till 4K-upplösning, alltså fyra gånger 1080p!

Multikanalsutgången har två separata subbasutgångar så att det går att ha två subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan räcka för att fixa alla basproblem!

När det gäller nätverksfunktioner kan vi nämna streaming från datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan också glädja sig åt direktåtkomst.

Audyssey MultEQ XT kan användas för att kalibrera högtalarna, eller så kan du välja att bara sätta avstånd, inbördes nivåer och delningsfrekvenser. Sådant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.

AirPlay är extrautrustning och kräver en extra apparat. iPod och iPhone kan däremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjärrkontroll via en app (appen finns även till Android). Vi gillar däremot inte appen särskilt mycket eftersom den bland annat saknar direktknappar för ljudlägen. Man måste trycka på ganska så många knappar för att göra saker, och bläddrandet i mappen man ska streama musik från är också lite krångligt eftersom man måste trycka sig förbi många underfönster. Och det blir inte bättre med den vanliga fjärrkontrollen.

Ljudkvalitet
Då är vi desto mer förtjusta i ljudet. TX-NR809 har bra spänst i stereo. Ljudbilden är kraftfull och har god kontroll, även vid stora dynamiska utbrott. Det är naturligtvis något som även filmer tjänar på, och vi uppskattar både kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener. Den automatiska inställningen ser dessutom till att ljudnivån från varje högtalare är likadan oberoende av dess känslighet, så när Onkyo-receivern säger att du har nått THX-referensnivå (82 på skalan), så HAR du verkligen det.

Upplösningen i tonerna är väldigt bra, bland annat tack vare HDMI-ingångens jitterkorrektion Receivern presenterar både film och musik på ett förförande sätt och du får spela rejält högt för att den ska tappa kontrollen. Surroundljudet är inte fullt lika ljudlöst som hos Anthem, och ljudet är inte heller fullt lika finkornigt, men inte långtifrån.

Sammantaget är TX-NR809 en superb hemmabioreceiver. Den har ett par användarmässiga skavanker, men det förlåter vi den för så fort filmen börjar.


Kommentarer (5)
 1. detta låter riktigt bra, står mellan denna och denon avr3312. som båda har nästan likvärdiga specar men denna har som sagt mer kraft i sig.. så det blir nog denna för min del, har just köppt denons 3dBD spelare ”Denon DBP-2012UD” oxå, samt 3Dprojjen optomaHD33. så då är hemmet klart

 2. Jag kör med 809 men tyckte jag tappade ljud efter jag hade gjort kallibreringen med mikrofonen… Någon som vet varför??
  Körde blueray film men blev heller inte här klok på vilket ”mode” jag skulle köra filmen på. Provade både Tv-Logic, Neo:6 Cinema.
  Uppskattar svar och funderingar på vad man kan ställa in för att göra detta bättre.

  • Hei, Mikael!

   Dersom du har et godt rom, er det ikke sikkert det blir bedre med romkorreksjon.

   Det hender korreksjonen velger feil delefrekvens mellom subwoofer og høyttalere. Har du gulvstående fronthøyttalere, sett disse til ”large” uansett hva receiveren prøver seg på. Prøv å sette senter- og bakhøyttalerne til 80 Hz. Dersom du har venstre og høyre høyttaler i omtrent samme avstand fra deg, altså en symmetrisk plassering, og korreksjonssystemet prøver seg på å sette ulik avstand mellom høyre og venstre, så bør du korrigere for dette. Onkyo-receiverne er litt grove i stegene og kan dermed lage tidsforsyvning mellom venstre og høyre kanal. Sett avstand lik mellom høyre og venstre fronthøyttaler, og høyre og venstre bakhøyttaler. Og heller flytt litt på høyttalerne, om avstanden ikke er lik. Jeg ville også passet på at lydnivå mellom venstre og høyre front er lik, og det samme mellom venstre og høyre bak. Front trenger derimot ikke være likt med bak.

   Prøv å sette delefiltert på subwooferen så langt opp det går på baksiden av denne, og heller sett delefrekvensen til 80 Hz i receiveren.

 3. Utöver mina funderingar så spelar den jävligt fint om jag själv får säga det. Gott med tryck när du drar på det lilla extra blir det bara högt men lika fint ljud….

 4. Hej jag har oxå beställt 809 efter att ha ägt 609 hoppas på ett lyft… Kör ett hkts 60 och ett par xtz 99.36 frontar hoppas det blir bra…vad tror ni