annons
annons
annons

Test av Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Ljud & Bild tycker

 • Mycket bra ljud.
  Gott om kraft.
  Nätverksstreaming.

 • Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

annons

Med åtta HDMI-ingångar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. Här kan bilden också skalas upp till 4K-upplösning, alltså fyra gånger 1080p!

Multikanalsutgången har två separata subbasutgångar så att det går att ha två subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan räcka för att fixa alla basproblem!

När det gäller nätverksfunktioner kan vi nämna streaming från datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan också glädja sig åt direktåtkomst.

Audyssey MultEQ XT kan användas för att kalibrera högtalarna, eller så kan du välja att bara sätta avstånd, inbördes nivåer och delningsfrekvenser. Sådant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.

AirPlay är extrautrustning och kräver en extra apparat. iPod och iPhone kan däremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjärrkontroll via en app (appen finns även till Android). Vi gillar däremot inte appen särskilt mycket eftersom den bland annat saknar direktknappar för ljudlägen. Man måste trycka på ganska så många knappar för att göra saker, och bläddrandet i mappen man ska streama musik från är också lite krångligt eftersom man måste trycka sig förbi många underfönster. Och det blir inte bättre med den vanliga fjärrkontrollen.

Ljudkvalitet
Då är vi desto mer förtjusta i ljudet. TX-NR809 har bra spänst i stereo. Ljudbilden är kraftfull och har god kontroll, även vid stora dynamiska utbrott. Det är naturligtvis något som även filmer tjänar på, och vi uppskattar både kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener. Den automatiska inställningen ser dessutom till att ljudnivån från varje högtalare är likadan oberoende av dess känslighet, så när Onkyo-receivern säger att du har nått THX-referensnivå (82 på skalan), så HAR du verkligen det.

Upplösningen i tonerna är väldigt bra, bland annat tack vare HDMI-ingångens jitterkorrektion Receivern presenterar både film och musik på ett förförande sätt och du får spela rejält högt för att den ska tappa kontrollen. Surroundljudet är inte fullt lika ljudlöst som hos Anthem, och ljudet är inte heller fullt lika finkornigt, men inte långtifrån.

Sammantaget är TX-NR809 en superb hemmabioreceiver. Den har ett par användarmässiga skavanker, men det förlåter vi den för så fort filmen börjar.

Fakta

 • 7 x 135 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
 • Streaming och internetradio
 • iPod via USB, AirPlay tillbehör
Tillverkare:
Onkyo
Pris:
11.000,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .