TEST AV Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans hÄller Onkyos receiver högtalarna i ett jÀrngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Ljud & Bild tycker:
Mycket bra ljud. Gott om kraft. NĂ€tverksstreaming.
Saknar direktknappar pÄ fjÀrrkontroll.

Med Ätta HDMI-ingÄngar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. HÀr kan bilden ocksÄ skalas upp till 4K-upplösning, alltsÄ fyra gÄnger 1080p!

MultikanalsutgÄngen har tvÄ separata subbasutgÄngar sÄ att det gÄr att ha tvÄ subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan rÀcka för att fixa alla basproblem!

NÀr det gÀller nÀtverksfunktioner kan vi nÀmna streaming frÄn datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan ocksÄ glÀdja sig Ät direktÄtkomst.

Audyssey MultEQ XT kan anvÀndas för att kalibrera högtalarna, eller sÄ kan du vÀlja att bara sÀtta avstÄnd, inbördes nivÄer och delningsfrekvenser. SÄdant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.

AirPlay Àr extrautrustning och krÀver en extra apparat. iPod och iPhone kan dÀremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjÀrrkontroll via en app (appen finns Àven till Android). Vi gillar dÀremot inte appen sÀrskilt mycket eftersom den bland annat saknar direktknappar för ljudlÀgen. Man mÄste trycka pÄ ganska sÄ mÄnga knappar för att göra saker, och blÀddrandet i mappen man ska streama musik frÄn Àr ocksÄ lite krÄngligt eftersom man mÄste trycka sig förbi mÄnga underfönster. Och det blir inte bÀttre med den vanliga fjÀrrkontrollen.

Ljudkvalitet
DÄ Àr vi desto mer förtjusta i ljudet. TX-NR809 har bra spÀnst i stereo. Ljudbilden Àr kraftfull och har god kontroll, Àven vid stora dynamiska utbrott. Det Àr naturligtvis nÄgot som Àven filmer tjÀnar pÄ, och vi uppskattar bÄde kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener. Den automatiska instÀllningen ser dessutom till att ljudnivÄn frÄn varje högtalare Àr likadan oberoende av dess kÀnslighet, sÄ nÀr Onkyo-receivern sÀger att du har nÄtt THX-referensnivÄ (82 pÄ skalan), sÄ HAR du verkligen det.

Upplösningen i tonerna Àr vÀldigt bra, bland annat tack vare HDMI-ingÄngens jitterkorrektion Receivern presenterar bÄde film och musik pÄ ett förförande sÀtt och du fÄr spela rejÀlt högt för att den ska tappa kontrollen. Surroundljudet Àr inte fullt lika ljudlöst som hos Anthem, och ljudet Àr inte heller fullt lika finkornigt, men inte lÄngtifrÄn.

Sammantaget Àr TX-NR809 en superb hemmabioreceiver. Den har ett par anvÀndarmÀssiga skavanker, men det förlÄter vi den för sÄ fort filmen börjar.

Fakta & Betyg:
  • 7 x 135 watt (8 ohm)
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 8 in, 2 ut
  • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
  • Streaming och internetradio
  • iPod via USB, AirPlay tillbehör
  Pris: 11,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×