TEST AV Naim Uniti Atom

DrömförstÀrkare i miniformat

Ska du ha en liten men komplett förstÀrkare med strömning sÄ kÀnner vi inte till nÄgon bÀttre Àn Naim Uniti Atom.

Ljud & Bild tycker:
Byggkvaliteten Àr exceptionell, ljudet Àr superbt och anvÀndarvÀnligheten likasÄ. Vad vi vet finns det inget bÀttre i den hÀr klassen.
Det saknas lite rÄstyrka och behöver du bara en renodlad förstÀrkare sÄ fÄr du mer för pengarna pÄ annat hÄll.

Naim var vÀldigt tidigt ute med nÀtverksspelare och Àr dessutom en av de första tillverkarna som hade en egen mobil-app för uppspelning av musiksamlingen, bland annat till nÀtverksförstÀrkaren Uniti 2009 och den kompakta UnitiQute i 2010. Det hÀr försprÄnget har kommit vÀl till pass lÀngre fram, för nÀr konkurrenterna bara lÄg i startgroparna med sina streaming-produkter sÄ höll Naim redan pÄ med att fullÀnda sitt anvÀndargrÀnssnitt. Den oerhört kompakta allt-i-ett-förstÀrkaren UnitiQute 2 övertygade som klassens bÀsta strömningsförstÀrkare i vÄrt grupptest 2013, dÀr den krossade alla konkurrenter med sin ljudkvalitet och nÀstan nÄdde upp till sjÀlvaste Sonos nÀr det gÀllde enkel skötsel. Det sÀger en hel del!

LĂ€s Ă€ven: XTZ – Svenskt högtalarhantverk

Foto: Naim

 

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Efter dÄtidens standard hade Uniti-serien ett elegant utseende och gav ett seriöst kvalitetsintryck.

Test: Pioneer PD-70AE – din allra sista CD-spelare

Men det Ă€r inte svĂ„rt att se att utvecklingen har gĂ„tt framĂ„t, sĂ€rskilt nĂ€r man betraktar den nya Uniti-serien anno 2017. Naim har uppgraderat förstĂ€rkaren pĂ„ alla sĂ€tt och vis och till och med instegsmodellen Uniti Atom ser ut som ”en miljon dollar”. De kompakta mĂ„tten Ă€r praktiska om man vill gömma undan förstĂ€rkaren utom synhĂ„ll, men den Ă€r faktiskt sĂ„ elegant att man inte har lust att göra det.

Ett seriöst yttre

Om vi ska ta utsidan först sÄ Àr det solida aluminiumstycken som formar skalet. Detta plus en stor ringkÀrnetrafo som tar upp mer Àn en tredjedel av platsen pÄ insidan innebÀr att Uniti Atom Àr 1,5 kg tyngre Àn sin föregÄngare UnitiQute 2. Den hÀr transformatorn Àr en del av förklaringen till att Naim lÄter sÄ kraftfullt, Àven om effekten ofta Àr blygsam. I Atoms fall handlar det om mÄttliga 2 x 40 watt i 8 ohm, men det kommer man lÄngt med.

Även om Uniti Atom Ă€r en kompakt förstĂ€rkare har Naim fortfarande fĂ„tt plats med en rejĂ€l transformator. Foto: Naim

 

Seriösa kylflÀnsar Àr snyggt infÀllda pÄ sidorna och den stora volymratten lÀngst upp som Àrvts direkt frÄn högtalaren Mu-so inger en trevlig kÀnsla, samt ett rejÀlt kvalitetsintryck. Den stora LCD-skÀrmen visar albumgrafik och lÄtinfo med snygg upplösning, och Àr ett stort lyft frÄn den gröna, textbaserade displayen som föregÄngaren hade.

Test: Klipsch Forte III SE – kanontuffa högtalare

Jag hade dock velat ha en OLED-skÀrm pÄ en sÄ seriös produkt som den hÀr, för LED-ljuset syns tydligt i kanterna med mörk grafik. Och Àven om det Àr stiligt att Naim-loggan och knapparna lyser sÄ uppskattar jag att de gÄr att slÀcka helt och inte bara dimmas med hjÀlp av en kommande programuppdatering (enligt ett löfte frÄn importören).

 

Displayen har fin grafik, men vi vill ha OLED som inte har nÄgot synligt bakljus. Foto: Geir GrÄbein Nordby


Spelar ”allt”

Bland kontakterna har Atom det mesta man behöver, bortsett frĂ„n skivspelaringĂ„ng och USB-B-port för anslutning av PC och Mac. DĂ€remot finns en analog RCA-ingĂ„ng dĂ€r en USB-DAC eller skivspelarförstĂ€rkare kan kopplas in. En koaxial och tvĂ„ optiska digitalingĂ„ngar finns pĂ„ plats och för en tusenlapp extra finns en HDMI-ingĂ„ng för anslutning av Blu-ray-spelare eller TV (via ljudretur). TvĂ„ USB-ingĂ„ngar spelar musik frĂ„n hĂ„rddisk eller USB-minne, med upp till 24 bit/384 kHz-upplösning pĂ„ ljudfilerna – eller DSD-filer med upp till 5,6 MHz. Högupplöst, med andra ord.

Det Àr inte mÄnga som behöver fler anslutningar Àn de som finns pÄ baksidan av Naim Uniti Atom. Det gÄr till och med att fÄ HDMI-ingÄng. Foto: Naim

 

Och för att garantera bĂ€sta möjliga musikalisk upplösning har Naim utrustat Uniti Atom med en SHARC-digitalprocessor som utför hela 2,7 miljarder berĂ€kningar per sekund med 40-bitars ”floating point”-upplösning som ger mĂ„nga fler digitala vĂ€rden Ă€n sĂ„ kallad ”fixed point”. Tillsammans med 16x översampling ska detta minimera jitter och eliminera alla störande frekvenser som kan ge det analoga filtret i digitalomvandlaren oönskat hög arbetstemperatur. Vi utlovas att jittermĂ€tningarna Ă€r de lĂ€gsta som nĂ„gonsin uppmĂ€tts med de hĂ€r DAC-chipparna frĂ„n Burr-Brown.

NĂ€tverksspelning

Men en av de viktigaste funktionerna Àr musikuppspelning över nÀtverket. Uniti Atom kan kopplas in med kabel eller trÄdlöst wifi och antennerna sitter dolda pÄ insidan i stÀllet för att sticka ut fult pÄ baksidan. Man kan spela musikfiler frÄn nÀtverkshÄrddisk och bÄde AirPlay, Chromecast och Bluetooth finns pÄ plats. Med andra ord finns det ingen mobiltelefon av smart typ som inte kan kopplas in och spela musik. Atom har för övrigt hela 5 minuters buffertminne, vilket bÄde gör det möjligt att ha en extremt bra felkorrigering och att man kan tappa internetanslutningen och ÀndÄ fortsÀtter musiken att spela i fem minuter.

Som strömningstjÀnster finns stöd för bÄde Spotify och Tidal, och Uniti Atom kan styras direkt frÄn Roon-programmet pÄ en PC eller Mac.

VĂ€lklingande och bergfast piano

Bra funktioner och ett grymt tjusigt yttre betyder vÀldigt lite om inte ljudet hÀnger med. Det gör det! Och Atom Àr en bÀttre partner Àn man skulle kunna tro till dyrare högtalare som Audiovector SR3 Raw Surface.

Den fantastiska pianosatsen Opening av Philip Glass frÄn verket Glassworks frÄn 1981 skiner som bara den. Anslagen pÄ pianotangenterna Äterges med stor klangbotten dÀr tonerna Àr placerade i ett stort rum. Grundtonerna markeras vÀl samtidigt som det Àr en fin snÀrt i de ljusa tangenterna. KlangkaraktÀren drar en smula mot det varma och fylliga, fast utan att ljudet flyter ut. Dynamiken Àr nÀmligen mycket bra.

Bakom en sÄ hÀr liten förstÀrkare bildas det snabbt kabeltrassel. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Laura Marlings vackra och jazziga indielÄt Soothing har en stackato-kontrabas som lÄter helt fantastiskt. Den och bastrumman har ett oerhört stadigt fundament, samtidigt som Lauras ljusa röst framtrÀder klockrent i rummet.

Hemligheten

Även om Uniti Atom kommer att tacka för sig och lĂ„ta platt om man pressar den för hĂ„rt sĂ„ lĂ„ter den mycket större kraftfullare Ă€n vad de 40 wattarna antyder. HĂ€r gör den stora ringkĂ€rnetrafon nytta. Men musiken har ocksĂ„ en renhet som Ă€r fĂ„ förunnad, inte minst för att Naim valt en helt analog förstĂ€rkardrift medan mĂ„nga andra hade lockats av klass D-förstĂ€rkning i en sĂ„ hĂ€r förhĂ„llandevis kompakt produkt. Även förförstĂ€rkarsteget i Atom Ă€r analogt, men sjĂ€lva volymkontrollen Ă€r digital för att ge största möjliga noggrannhet.

KylflÀnsarna Àr elegant infÀllda pÄ sidan av Uniti Atom. Foto: Naim

 

Naim har inte tagit nĂ„gra genvĂ€gar med volymkontrollen. Den Ă€r dubbel (dual mode) och har optiska sensorer, nedskalad frĂ„n svindyra Statement S1-förförstĂ€rkare som kostar drygt 600 000 kronor(!). Tanken bakom Ă€r att Ă€ven den bĂ€sta och mest vĂ€lljudande potentiometern medför ”step noise”, alltsĂ„ brus i stegen nĂ€r man höjer eller sĂ€nker volymen. Naim har dĂ€rför lagt in en parallell och synkron krets som tar över nĂ€r man börjar Ă€ndra volymen. Detta ger inget ”step noise” och kopplas ut sĂ„ fort man vridit fĂ€rdigt. Alt sker sömlöst och man hĂ€r inte nĂ€r förstĂ€rkaren vĂ€xlar mellan dem.

 

A Perfect Circle

Uniti Atom lÄter sÄ bra pÄ normal ljudnivÄ att det Àr omöjligt att höra att man spelar pÄ en liten förstÀrkare. Personligen blir jag dÀrför frestad att dra pÄ en del. Det gÄr utmÀrkt att spela högre Àn normal lyssningsnivÄ och mer Àn sÄ, men spelar man mycket högre sÄ plattas ljudet till.

Appen ger en bra överblick och Àr lÀtt och sömlös att anvÀnda. Foto: iOS-skÀrmdump

 

Ett exempel pÄ musik som fÄr mig att vilja vrÀka pÄ lite Àr A Perfect Circles industriella rocklÄt Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. HÀftiga rytmer som ligger till grund för hÄrda instrument, och en förbannad Maynard James Keenan trycker till med rösten i mittregistret.

Uniti Atom Àr en mÀstare pÄ att fÄ fram det feta i den hÀr musiken. Det lÄter som om trummisen har fÄtt tag i tjockare trumpinnar och storleken pÄ virveltrumman har vÀxt frÄn 14 till 15 tum. Som sagt: Atom spelar pÄ den hÀftigare sidan om helt neutralt. Jag blir sugen pÄ att vrida upp rejÀlt och köra pÄ. Och det kan man till viss del, men det Àr ingen hemlighet att rytmerna, som annars Àr sÄ tunga och hÄrda, blir lite grumliga. Musik med en mÀttad ljudbild som den hÀr behöver mer kraft för att vakna till liv nÀr man spelar högt.

Som jÀmförelse

Enbart ljudet gör att Naim Uniti Atom Àr snudd pÄ vÀrd sitt pris om man jÀmför med förstÀrkare av full storlek som inte har den hÀr typen av funktionalitet.

Ett exempel Àr den integrerade Rotel A14. Den har ocksÄ inbyggt Bluetooth och inbyggd digitalomvandlare, men den kan inte strömma musik. För 12 000 kronor borde den dÀrför vara Ätminstone fullt i klass med Naim Uniti Atom, som Àr en kompromiss rent storleksmÀssigt och dÀr man betalar extra för strömning och nÀtverksspelning av musikfiler.

Volymkontrollen pÄ Naim Uniti Atom Àr digital, men sjÀlva förstÀrkningen Àr helt analog. Foto: Naim

 

Men Rotel-förstÀrkaren har ingen chans. Den kommer inte ens i nÀrheten nÀr det gÀller att fÄ fram den rÄa klangen frÄn gitarrlÄdan i Ani DiFrancos Done Wrong frÄn hennes mest kÀnda album Dilate frÄn 1996. Rotel-förstÀrkaren har en mer luddig klang och steelgitarren lÄter mer instÀngd. Rotel lÄter inte dÄligt alls, men fÄr aldrig fram magin riktigt. Och den ovan nÀmnda lÄten med A Perfect Circle lÄter bÄde tuffare och bÀttre kontrollerad med Naim, kanske bortsett frÄn att den ger upp ett pyttelitet snÀpp tidigare Àn Naims 80-wattare.

Hegel Röst Àr en av de bÀsta förstÀrkarna vi kÀnner till för 20 000 kronor. Den har AirPlay och DLNA, men inte app-styrning och varken Uniti Atoms perfekta utseende eller funktionalitet. Röst stöder inte heller digital musik med lika hög upplösning.

PÄ normal lyssningsnivÄ tycker jag inte att Atom Àr sÀmre Àn Röst. Inte alls. Det handlar om personlig smak, eftersom Röst Àr helt neutral och har en superstram bas. Det Àr ofta en fördel, men gör ocksÄ att Röst lÄter lite torrt pÄ lÄg volym.

Atom engagerar mer nĂ€r man spelar lĂ„gt. Återigen lĂ„ter den större lĂ€ngre ner i tonregistret och har ocksĂ„ med sig upplösningen i övertonerna. Men drar man pĂ„ sĂ„ briljerar Hegel Röst rent rytmiskt. Bastrumman kĂ€nns i magen, utan att musiken grumlar till sig som den gör med Atom. Fysiken lagar gĂ€ller trots allt.

Foto: Naim


Hörlursuttag

Jag mÄste sÀga ett ord eller tvÄ om hörlursuttaget ocksÄ. Det Àr nÀmligen ett av de bÀsta jag hört inbyggt i en hifi-förstÀrkare. Av alla hörlurar jag har liggande Àr AKG Q701 de som Àr svÄrast att driva, och lÄter vÀldigt platta om de fÄr för lite ström. Men sÄ Àr det inte alls med Uniti Atom, hÀr kommer rytmerna fram och det Àr ordentligt tryck i basen. Ljudet Àr öppet och samtidigt mycket kraftfullt, sÄ hÀr behöver man ingen extra hörlursförstÀrkare. Helt enkelt imponerande.

Slutsats

Naim Uniti Atom Àr en oerhört kompakt förstÀrkare, som vi Àr sÀkra pÄ att mÄnga kommer att förÀlska sig i. Inte bara pÄ grund av dess lilla fotavtryck och vÀlsvarvade utseende, eller för att den kan spela i princip alla musikformat i ett elegant anvÀndargrÀnssnitt. Utan helt enkelt för att den lÄter förbaskat bra.

Den har en kompromiss, och det Àr ren muskelkraft. Man kan inte spela oÀndligt högt. Men den kan pressas ganska sÄ lÄngt och den driver Àven stora högtalare med övertygelse Ànda fram till dess. Den Àr helt perfekt till ett par mindre högtalare, som Focal Aria 906 eller System Audio Pandion 5 du vill att det ska lÄta riktigt fint.

För den som lyssnar pÄ musik pÄ mer normal volym sÄ Àr det enkelt att bli förÀlskad i ljudet, oavsett om det Àr klassiskt, jazz eller rock som spelas. LÀgg dÀrtill att den har en mycket potent hörlursförstÀrkare inbyggd, sÄ tvekar vi inte en sekund pÄ att Naim fÄr en ny bÀstsÀljare med Uniti Atom.

Fakta & Betyg:
  • Effekt: 2 x 40 watt (8 ohm)
  • IngĂ„ngar: 2 optiska, koaxial, 2 USB-A, RCA, wifi, ethernet, HDMI (tillĂ€gg)
  • Strömning: Spotify, Tidal, AirPlay, Chromecast, DLNA, Roon
  • UtgĂ„ngar: RCA (variabel), hörlur 3,5 mm
  • MĂ„tt: 9,5 x 24,5 x 26,5 cm (H x B x D)
  • Vikt: 7 kg
  • FĂ€rg: Svart
  • Webb: instereo.se
  Pris: 22,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×