annonse
annonse

Test av: Martin Logan Montis

Magisk hybrid

Om du inte kan leva utan den klangrika eufori som seriöst highend-ljud sprider omkring sig bör du någon gång i livet prova en elektrostathögtalare. Det kan förändra allt.

Ljud & Bild tycker

Superneutral klangkaraktär Gnistrande dynamik Superb detaljrikedom Sublim musikförmedlare
Smakar det så kostar det
annonse

Elektrostatiska högtalare uppfattas ofta som exotiska, dyra och svåra att leva med. Men sådana fördomar får sig en knäck av Martin Logans nya stjärnskott, Montis. Det är kanske den bästa högtalaren vi har testat i den här prisklassen.

Det finns mycket fint att välja mellan om det inte spelar så stor roll vad som står på prislappen. Har man en budget på närmare 100 000 är det svårt att hitta rätt. Storleken och designen kan vara utslagsgivande för somliga, precis som den egna smaken när det gäller ljudkaraktär, så klart. Men det går knappast att göra ett dåligt köp i de här regionerna.

De flesta väljer något konventionellt: traditionella högtalare som har en rad påkostade element monterade i ett välkonstruerat kabinett. Till exempel DALI Epicon 6, Marten Design Django eller PMC IB2i – riktigt bra högtalare alla tre, som utmanas av Martin Logan Montis för  110 000 kronor paret.

Det bästa av två världar
Vanliga högtalare kan ha komplexa delningsfilter som delar upp frekvenserna i olika register som sedan skickas till varje element. Elektrostater har däremot inget delningsfilter i signalvägen. Har man bara ett enda stort element, som exempelvis Martin Logan CLX, så slipper man signalförlusterna som delningsfiltret orsakar. Detta i kombination med en stor membranyta, som bara väger en bråkdel av ett pappersmembran med spole och upphängning, är skälet till en bra elektrostathögtalares minimala färgning och förvrängning, och förklaringen till att den kan ge en oerhört detaljerad och skarpt fokuserad ljudbild. Den låga massan flyttas nämligen över hela ytan mellan polerna, som grillarna faktiskt är, i stället för bara från mitten, vilket ett vanligt mellanregister gör.

Montis basskontroll
Den lilla omkopplaren släcker, dimmar eller tänder ljuset bakom loggan på toppen. Ratten fintrimmar basresponsen efter rummets akustik.

Nackdelen är att membranytan måste vara stor för att den ska bli någorlunda effektiv och kunna leverera en trovärdig bas. Högtalarna kan med andra ord bli så stora att de flesta heminredare säger stopp. Därför säljer elektrostater bara i små antal, till inbitna entusiaster.

Montis, däremot, är en hybrid. Och har ett konventionellt baselement med ett 10-tums aluminiummembran monterat i kabinettet som elektrostat-

elementet sitter fastskruvat på, och drivs av en särskild basförstärkare på 200 watt. Aktiv bas, alltså.

Elektrostatelementet är uppspänt på en vertikal, välvd ram och täcker hela 3 208 kvadratcentimeter. Det räcker i normala fall inte för att få basen att gå djupare än 60 Hz, men det aktiva baselementet (som delas av vid icke-kritiska 370 Hz) trycker på i den sista oktaven. Det betyder att den aktiva basen spelar med i frekvenser i basregistret nedemot 29 Hz, medan resten av musiken återges av det transparanta elektrostatmembranet.

I Montis är det alltså bara elektrostatdelen som drivs av anläggningens förstärkare, i detta fall vår trofasta och dugliga 250-wattare McIntosh MA7000, som vi har använt i många högtalartester, även när vi spelat på andra Martin Logan-högtalare.

Fakta & Betyg:
  • Hybrid-elektrostat
  • 112-cm elektrostatmembran
  • 25-cm baselement
  • 200-watts basförstärkare
  • Omfång: 29–23 000 Hz (±3 dB)
  • Mått: 151 x 32 x 46 cm
  Tillverkare:
  Martin Logan
  Pris:
  110.000,-

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts