Sony MDR-1ADAC

Praktisk hörlur med DAC

Sonys hörlur har inbyggd digitalomvandlare och lyfter mobilens ljudkvalitet till nya höjder.

Plus
Mycket välbalanserad ljudbild och fantastisk komfort. Oerhört praktiskt med inbyggd DAC i lurarna, som lyckas bra med att locka till sig entusiasterna.
Minus
Det kostar en del att få en så praktisk och välljudande lösning för oss som behöver bra ljud i farten.

När mobilen är ljudkälla och avspelare så är förutsättningarna för ett bra ljud redan begränsade. Anledningen är att de flesta använder öronpropparna som ingick till telefonen och lyssnar på MP3-filer. De något mer ljudmedvetna slänger öronpropparna och köper något som låter bättre, men entusiasterna nöjer sig inte med det. De skyr MP3 som pesten och köper dyra hörlurar. Allra helst spelar de musiken från okomprimerade ljudfiler som FLAC och AIFF eller från strömningstjänster som WiMP HiFi, där ljudet är mer dynamiskt och kontrastrikt än MP3.

Riktiga hardcore-fantaster skaffar helst en separat hörlursförstärkare. Så att de slipper använda hörlursuttaget som bara ger ifrån sig analogt ljud. För en förstärkare som även har en inbyggd digitalomvandlare kan ta över signalbehandlingen helt och hållet. Alltså: ett bättre ljud, i många öron.

Fast det är inte en särskilt praktisk lösning. Åtminstone inte när man rör på sig. Man behöver extra kablar för att koppla ihop allting och få hörlursförstärkare är så små (åtminstone de som är bra) att de är särskilt smidiga att släpa runt på.

Inbyggd förstärkare och DAC
Då är Sonys lösning mycket elegantare. De har nämligen flyttat in hörlursförstärkaren och digitalomvandlingen inuti hörlurarna MDR-1ADAC. Så att du bara behöver plugga in lurarna rätt i telefonens mikroUSB-utgång – eller Lightning-kontakt om du har en iPhone.

Det ingår kablar som passar de flesta mobiler, samt en USB-laddkabel som ger åtta timmars speltid per laddning. Lurarna går att använda med en vanlig minijack-kabel också, i passivt läge, fast då går man miste om hela poängen med den här aktiva konstruktionen.

MDR-1ADAC_B_Technical_cut_140901-4826
Här sitter Sonys digitalförstärkare och DAC, inbyggda i öronkåpan.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Du kan inte starta och stoppa musiken eller byta låt, men du kan ändra volymen på den högra öronkåpan. De slutna lurarna är lika bekväma som Sony MDR-1A (1 900 kronor) som har donerat kåporna till DAC-versionen här. Jag har använt MDR-1ADAC otroligt mycket sedan december förra året. Den har faktiskt varit min favorit på grund av kompakta mått, ytterst skön komfort och viktigast av allt: bra ljud!

DSD-filer
Den låter däremot inte likadant som de av naturliga orsaker mycket billigare MDR-1A. Det beror främst på förstärkaren (Sonys digitala S-Master HX) och den digitala signalbehandlingen som sitter på insidan. Den stora frågan är om det är värt de extra pengarna. Digitalomvandlaren stöder även DSD-filer som är väl respekterade av entusiaster för sin potentiellt högre ljudkvalitet. Man kan till exempel använda någon av Sonys nyare digitala Walkman-modeller som stöder DSD.

sony2b
Laddning och inkoppling till DAC i var sin kontakt.

Men ljudet. Det är enastående, åtminstone efter en stund. För när lurarna är sprillans nya kan de låta lite vassa i diskanten och svulstiga i basen. Något som rättar till sig efter ett par veckor. Då är de oerhört välbalanserade och har en varm och fyllig klang. Det är inte mycket som sticker ut i den klangrika ljudbilden. Basen är lagom stram och sträcker sig djupt med precision, och mellanregistret är lent som honung utan att vara anemiskt eller slappt. Diskanten är en av lurarnas bästa egenskaper. Den är både distinkt och lagom luftig, fast jag efterlyser en bredare och mer tredimensionell ljudbild. Jämfört med B&W P7, som kostar precis lika mycket, låter Sony-lurarna lite smalare och ljudbilden är inte lika luftig.

Egentligen vore det inte rätt att säga att MDR-1ADAC är 1 400 kronor bättre än vanliga MDR-1A heller, fast jag kan inte komma på någon separat DAC för 1 400 kronor som låter bättre än den som sitter inbyggd här.

MDR-1A-DAC_B_PKGimage
Sony MDR-1ADAC kan också användas med vanlig minijack i passivt läge.

Slutsats
Även om du kan hitta bättre ljud – B&W P7 – för samma pengar är det nog många som tycker att musiken får ett lyft med det här lurarna. Man slipper släpa på en extra DAC och sladdar för att få ett bättre ljud. Ur den synvinkeln är Sony-lurarna otroligt praktiska. Fast lite för dyra för att vi ska kunna strö sex stjärnor över dem.

Bästa pris på Sony MDR-1ADAC
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sluten hörlur
  • 40-mm element
  • 40 ohm, 105 dB
  • 24 bit/192 kHz-DAC
  • 8 timmars batteri
  • 300 gram
Pris: 3300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.