test: Klipsch Heritage HP-3

Mars 2018
Klipsch Heritage HP-3
Mars 2018
Klipsch Heritage HP-3

Fullt ös i öronen

HP-3 är inte bara Klipschs dyraste hörlurar någonsin. De är också något av det härligaste vi har hört på länge.

Plus
Den fylliga och utsökta klangen överträffas bara av en extrem dynamik och spelglädje. Dessutom tål HP-3 att paras ihop direkt med mobilen.
Minus
Prislappen går inte att bortse från.

Hörlurar för 15 000 kronor hör inte direkt till vardagen. Ännu mer speciellt är att de kommer från ett märke som inte alls är känt för hörlurar. För även om Klipsch vid det här laget har ett par modeller på samvetet så är det högtalare som den amerikanska tillverkaren är känd för. Närmare bestämt hornhögtalare.

Fördelen med hornhögtalare är att de kan spela högt och fysiskt, nästan utan att dra någon ström från förstärkaren alls. Allra mest känd är den smått legendariska Heritage-serien, som innehåller klassiska, gamla högtalarmodeller – men som fortfarande i produktion. Den äldsta, den gigantiska Klipschorn, kom redan 1946 (!) och tillverkas fortfarande, efter 70 år, i en version som är mycket snarlik den ursprungliga.

Nu vill Klipsch trycka in Heritage-ljudet de är kända för direkt i våra öron, med hörlurarna HP-3. Precis som högtalarkabinetten är öronkåporna gjorda av massivt trä. Öronkuddarna av riktigt skinn är tjocka och fina, och det ingår två kabellängder som har strumpor av flätad nylon. Hörlurarna både ser ut och känns dyra, in i minsta detalj.

Heritage HP-3 är verkligen eleganta, med kåpor av äkta. Precis som högtalarkabinetten i Heritage-serien. Foto: Klipsch

 

Halvöppna

HP-3 är en halvöppnad konstruktion, vilket innebär att den är byggd som en sluten hörlur, men där en del av baksidan – lika stor som högtalarelementet – är öppen. Tanken är att man ska få en mer fysisk basåtergivning som motsvarar den man får med slutna hörlurar, fast med ventilation som ger en friare dynamik och en öppnare och renare diskant, liknande den i öppna hörlurar. Med andra ord: ett försök att ge oss det bästa av två världar.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Högtalarelementen i HP-3 är stora – hela 52 millimeter – där många konkurrenter har 40 millimeter. Elementen är inte omgivna av någon gummiring utan har en så kallad ”free edge design”, fäst direkt på ramen. Det ska ge ett renare ljud, med mindre färgning, och Klipsch hävdar en ljudbild på som samma nivå som deras bästa högtalare.

Lurarna är så läckra att de naturligtvis måste visas upp när de inte används. Därför ingår det ett bordsstativ. Foto: Klipsch

 

Effektiv drift

Impedansen är bara 25 ohm. I kombination med en generös känslighet på 98 dB, med en milliwatt förstärkarkraft, innebär detta att hörlurarna kan spela mer än tillräckligt högt med en mobiltelefon. Fast det är klart, betalar du 15 000 kronor för ett par hörlurar så vill du att de ska låta optimalt, och det gör de tillsammans med en bra förstärkare. Klipsch har en som heter Heritage Headphone Amplifier och som blir din för 7 000 kronor extra.

HP-3 behöver inte mängder av kraft för att spela högt, ändå tål de vanvettiga 1,8 watt. Vilket innebär att de ska kunna dundra los med ljudtryck uppemot 130 dB utan att gå sönder. Det betyder att hörseln ryker långt före lurarna!

Komfort

Trots vikten på 440 gram sitter hörlurarna skönt på huvudet. Jag har kunnat ha dem på mig i timmar. De sitter fast men klämmer inte, och att de är ventilerade bidrar med luft så att man inte blir svettig om öronen.

Med riktiga lurar blir kontorsjobbet inte lika tråkigt. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljudet av Heritage

Med amerikanska hörlurar är det lockande att börja lyssna på riktigt amerikansk musik, närmare bestämt det alternativa countrybandet Wilco och albumet Being There, som nyligen gavs ut i audiofil MQA-version. Låten Monday svänger det ordentligt om, med tufft blås och gitarrer med läcker, skitig countrydist.

Genom HP-3 är ljudbilden full av dynamik och liv, trummorna sitter som gjutna och Jeff Tweedys röst förmedlas med glöd och gnista. Hörlurarna har en rosa värme över sig, precis som Klipsch-högtalarna är kända för. Det får fram rörklangen från gitarrförstärkarna på ett föredömligt sätt. En del ”varma” hörlurar låter instängda i diskanten men Klipsch har lyckats balansera det hela oerhört bra. Tvärtom finns det en vansinnig dynamik som även fortplantar sig upp till cymbaler, en extremt snärtig och brutal virveltrumma samt tamburinen som ibland dyker upp i den livliga ljudbilden. Och det bör påpekas att ljudkällan är min iPhone 6S Plus, utan någon form av extern förstärkare eller digitalomvandlare. Man behöver nämligen inget mer. Hörlurarna är så lätta att driva, vilket gör att du kan köpa dem utan att tänka på att skaffa annan utrustning.

Hörlursförstärkare är inte nödvändigt, men kan helt klart rekommenderas. Den perfekta kombinationen är med Klipsch Heritage Headphone Amplifier.

 

Hörlursförstärkare

Eller rättare sagt: tills du har hört HP-3 med en ordentlig hörlursförstärkare. För med Klipsch egen Heritage-förstärkare för 7 000 kronor öppnar sig toppen mer, ljudbilden blir större och luftigare, fler detaljer kommer fram, lika klara som oansträngda. Och så kraften.

Med den otroligt underhållande psytrance-låten She Zoremet med Infected Mushroom smäller det till i bastrumman på samma gång som rösterna masserar trumhinnorna. Förstärkaren framhäver den varma Klipsch-basen ännu mer och är en vacker matchning. Man får inte riktigt samma detaljrikedom i mellanregister och diskant som med Chord Hugo 2 eller hörlursuttaget på Hegel Röst, men Klipsch-förstärkaren är mer kraftfull än den senare och betydligt billigare än Hugo 2. Det har en x-faktor som Pioneer U-05 saknar genom att den ger ljudbilden lite extra utöver att bara förstärka ljudsignalen. Klipsch-förstärkaren tillför något speciellt, fast i en så lagom liten dos att det bara uppfattas som något positivt.

Klassisk musik låter också riktigt vackert. Ta bara Beethovens 5:e symfoni, framförd av Wienerfilharmonikerna under ledning av Carlos Kleiber. Även denna har nyligen släppts i MQA-format och går att strömma från Tidals Master-katalog. Basinstrumenten är stora och tunga, pukorna smäller till tungt och skönt utan att vara påträngande. Mässingsblåsarna är inte fullt lika aggressiva och framåt som i mer neutrala hörlurar – till exempel Beyerdynamic DT 1770 Pro – men ljudet är ännu livligare med Klipsch.

Slutsats

Om du vill ha rå och ohämmad spelglädje, med en rodnande värme som får varje musikstycke att massera hörselgångarna med fyllig bas och stora, mustiga instrument, så kan det inte gå fel med HP-3. Och även om den har en ljudsignatur så får du inte tro att den inte kan få fram även de minsta detaljerna i ljudbilden. Det gör den. Vad den inte gör är att leverera ljudet helt skoningslöst neutralt, som Sennheiser HD 800 S och Audeze LCD-X.

Bäst av allt är att HP-3 fungerar direkt i hörlursuttaget på en mobiltelefon. Med andra ord kan du hoppa över hörlursförstärkaren, och då kanske 15 000 inte verkar vara så in i Norden dyrt ändå. Fast det är klart, kopplar du in en förstärkare så lär du inte ångra det.

Hörlurar för 15 000 kronor hör inte direkt till vardagen. Ännu mer speciellt är att de kommer från ett märke som inte alls är känt för hörlurar. För även om Klipsch vid det här laget har ett par modeller på samvetet så är det högtalare som den amerikanska tillverkaren är känd för. Närmare bestämt hornhögtalare. Fördelen med hornhögtalare är att de kan spela högt och fysiskt, nästan utan att dra någon ström från förstärkaren alls. Allra mest känd är den smått legendariska Heritage-serien, som innehåller klassiska, gamla högtalarmodeller – men som fortfarande i produktion. Den äldsta, den gigantiska Klipschorn, kom redan 1946 (!) och tillverkas fortfarande, efter 70 år, i en version som är mycket snarlik den ursprungliga. Nu vill Klipsch trycka in Heritage-ljudet de är kända för direkt i våra öron, med hörlurarna HP-3. Precis som högtalarkabinetten är öronkåporna gjorda av massivt trä. Öronkuddarna av riktigt skinn är tjocka och fina, och det ingår två kabellängder som har strumpor av flätad nylon. Hörlurarna både ser ut och känns dyra, in i minsta detalj. [caption id="attachment_77033" align="alignnone" width="460"] Heritage HP-3 är verkligen eleganta, med kåpor av äkta. Precis som högtalarkabinetten i Heritage-serien. Foto: Klipsch[/caption]   Halvöppna HP-3 är en halvöppnad konstruktion, vilket innebär att den är byggd som en sluten hörlur, men där en del av baksidan – lika stor som högtalarelementet – är öppen. Tanken är att man ska få en mer fysisk basåtergivning som motsvarar den man får med slutna hörlurar, fast med ventilation som ger en friare dynamik och en öppnare och renare diskant, liknande den i öppna hörlurar. Med andra ord: ett försök att ge oss det bästa av två världar. Högtalarelementen i HP-3 är stora – hela 52 millimeter – där många konkurrenter har 40 millimeter. Elementen är inte omgivna av någon gummiring utan har en så kallad ”free edge design”, fäst direkt på ramen. Det ska ge ett renare ljud, med mindre färgning, och Klipsch hävdar en ljudbild på som samma nivå som deras bästa högtalare. [caption id="attachment_77034" align="alignnone" width="460"] Lurarna är så läckra att de naturligtvis måste visas upp när de inte används. Därför ingår det ett bordsstativ. Foto: Klipsch[/caption]   Effektiv drift Impedansen är bara 25 ohm. I kombination med en generös känslighet på 98 dB, med en milliwatt förstärkarkraft, innebär detta att hörlurarna kan spela mer än tillräckligt högt med en mobiltelefon. Fast det är klart, betalar du 15 000 kronor för ett par hörlurar så vill du att de ska låta optimalt, och det gör de tillsammans med en bra förstärkare. Klipsch har en som heter Heritage Headphone Amplifier och som blir din för 7 000 kronor extra. HP-3 behöver inte mängder av kraft för att spela högt, ändå tål de vanvettiga 1,8 watt. Vilket innebär att de ska kunna dundra los med ljudtryck uppemot 130 dB utan att gå sönder. Det betyder att hörseln ryker långt före lurarna! Komfort Trots vikten på 440 gram sitter hörlurarna skönt på huvudet. Jag har kunnat ha dem på mig i timmar. De sitter fast men klämmer inte, och att de är ventilerade bidrar med luft så att man inte blir svettig om öronen. [caption id="attachment_77035" align="alignnone" width="460"] Med riktiga lurar blir kontorsjobbet inte lika tråkigt. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]   Ljudet av Heritage Med amerikanska hörlurar är det lockande att börja lyssna på riktigt amerikansk musik, närmare bestämt det alternativa countrybandet Wilco och albumet Being There, som nyligen gavs ut i audiofil MQA-version. Låten Monday svänger det ordentligt om, med tufft blås och gitarrer med läcker, skitig countrydist. Genom HP-3 är ljudbilden full av dynamik och liv, trummorna sitter som gjutna och Jeff Tweedys röst förmedlas med glöd och gnista. Hörlurarna har en rosa värme över sig, precis som Klipsch-högtalarna är kända för. Det får fram rörklangen från gitarrförstärkarna på ett föredömligt sätt. En del ”varma” hörlurar låter instängda i diskanten men Klipsch har lyckats balansera det hela oerhört bra. Tvärtom finns det en vansinnig dynamik som även fortplantar sig upp till cymbaler, en extremt snärtig och brutal virveltrumma samt tamburinen som ibland dyker upp i den livliga ljudbilden. Och det bör påpekas att ljudkällan är min iPhone 6S Plus, utan någon form av extern förstärkare eller digitalomvandlare. Man behöver nämligen inget mer. Hörlurarna är så lätta att driva, vilket gör att du kan köpa dem utan att tänka på att skaffa annan utrustning. [caption id="attachment_77036" align="alignnone" width="460"] Hörlursförstärkare är inte nödvändigt, men kan helt klart rekommenderas. Den perfekta kombinationen är med Klipsch Heritage Headphone Amplifier.[/caption]   Hörlursförstärkare Eller rättare sagt: tills du har hört HP-3 med en ordentlig hörlursförstärkare. För med Klipsch egen Heritage-förstärkare för 7 000 kronor öppnar sig toppen mer, ljudbilden blir större och luftigare, fler detaljer kommer fram, lika klara som oansträngda. Och så kraften. Med den otroligt underhållande psytrance-låten She Zoremet med Infected Mushroom smäller det till i bastrumman på samma gång som rösterna masserar trumhinnorna. Förstärkaren framhäver den varma Klipsch-basen ännu mer och är en vacker matchning. Man får inte riktigt samma detaljrikedom i mellanregister och diskant som med Chord Hugo 2 eller hörlursuttaget på Hegel Röst, men Klipsch-förstärkaren är mer kraftfull än den senare och betydligt billigare än Hugo 2. Det har en x-faktor som Pioneer U-05 saknar genom att den ger ljudbilden lite extra utöver att bara förstärka ljudsignalen. Klipsch-förstärkaren tillför något speciellt, fast i en så lagom liten dos att det bara uppfattas som något positivt. Klassisk musik låter också riktigt vackert. Ta bara Beethovens 5:e symfoni, framförd av Wienerfilharmonikerna under ledning av Carlos Kleiber. Även denna har nyligen släppts i MQA-format och går att strömma från Tidals Master-katalog. Basinstrumenten är stora och tunga, pukorna smäller till tungt och skönt utan att vara påträngande. Mässingsblåsarna är inte fullt lika aggressiva och framåt som i mer neutrala hörlurar – till exempel Beyerdynamic DT 1770 Pro – men ljudet är ännu livligare med Klipsch. Slutsats Om du vill ha rå och ohämmad spelglädje, med en rodnande värme som får varje musikstycke att massera hörselgångarna med fyllig bas och stora, mustiga instrument, så kan det inte gå fel med HP-3. Och även om den har en ljudsignatur så får du inte tro att den inte kan få fram även de minsta detaljerna i ljudbilden. Det gör den. Vad den inte gör är att leverera ljudet helt skoningslöst neutralt, som Sennheiser HD 800 S och Audeze LCD-X. Bäst av allt är att HP-3 fungerar direkt i hörlursuttaget på en mobiltelefon. Med andra ord kan du hoppa över hörlursförstärkaren, och då kanske 15 000 inte verkar vara så in i Norden dyrt ändå. Fast det är klart, kopplar du in en förstärkare så lär du inte ångra det.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Klipsch Heritage HP-3
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Halvöppen on-ear-hörlur

Hopfällbara: Nej

Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej

Kabel: 1,57 m och 2,5 m (3,5/6,3 mm)

Element: 52 mm

Impedans/känslighet: 25 ohm/98 dB (500 Hz)

Vikt: 440 gram utan kabel

Färg: Ebenholts, valnöt, ek

Webb: septronic.se

Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.