TEST AV Hegel H80

FullÀndat förstÀrkarkoncept

Tack vare inbyggd DAC och teknik frÄn highend-förstÀrkare Àr Hegel H80 kanske den mest vÀlljudande och anvÀndbara i sin klass.

Ljud & Bild tycker:
Dynamisk och engagerande Superupplöst och balanserad klang VÀldigt bra DAC
Saknar förstegsutgÄng Inget hörlursuttag

Även om det var lĂ€nge sedan musiken blev digitaliserad har utvecklingen nĂ€stan stĂ„tt stilla. Dagens hifi Ă€r fortfarande analog, frĂ„n CD-spelarens utgĂ„ng och hela vĂ€gen bort till högtalarna. Kanske kan det verka som om branschen stretar emot, fast det handlar snarare om rationellt tĂ€nkande.

Hittills Ă€r det bara ett fĂ„tal tillverkare som lyckats bygga heldigitala förstĂ€rkare som lĂ„ter bra, samtidigt som tillgĂ„ngen pĂ„ digital musik frĂ„n nĂ€tet och via streaming har exploderat. Lösningen har varit att skaffa en liten DAC (digitalomvandlare) som man enkelt kopplar till sin – analoga – förstĂ€rkare som stĂ„r hemma i stereon.

Det Àr en smidig och flexibel lösning som gör att man kan koppla in digitala ljudkÀllor till anlÀggningen. Nackdelen Àr att man mÄste gÄ via DACen nÀr man ska byta ljudkÀlla. Som kan vara en spelkonsol, kabel-TV-mottagare, TV eller Apple TV. Eller en laptop, som man anvÀnder för att spela musik frÄn Spotify, Wimp eller iTunes.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

DÀrför har det dykt upp allt fler förstÀrkare som har en inbyggd DAC. Och det gör allting mer anvÀndarvÀnligt. DÄ vÀxlar man mellan ljudkÀllorna med förstÀrkarens fjÀrrkontroll, slipper ha en extra apparat i stereon och kan potentiellt fÄ ett Ànnu bÀttre ljud ur de digitala signalkÀllorna.

Norska Hegel Àr en av fÄ som hittills har bytt ut alla sina förstÀrkare mot nya modeller med inbyggd DAC. Den minsta av dem, Hegel H70, Àr en analog 70-watts förstÀrkare med USB-port och optisk och koaxial ljudingÄng pÄ baksidan. Det Àr en förstÀrkare som lÄter sÄ bra och fÀngslande att vi utsÄg den till Ärets förstÀrkare nÀr den kom.

Nu Ă€r eftertrĂ€daren hĂ€r. I nya H80 Ă€r alla ingredienser utbytta. Den har fĂ„tt lite högre effekt, en helt ny DAC med fem ingĂ„ngar samt – Ă€ntligen – ett teckenfönster.

Highend light
Sedan H70 introducerades har det hÀnt mycket pÄ processorfronten och H80 har alltsÄ fÄtt en ny digitalomvandlare. Den arbetar med ett 32-bitars digitalfilter, 24-bitars konvertering med upp till 192 kHz samplingsfrekvens för att hÄlla musiksignalen fri frÄn kvantiseringsstörningar. USB-ingÄngen stöder upp till 24 bit/96 kHz-upplösning.

Riktigt state-of-the-art för att vara en integrerad förstÀrkare som kostar 12 000 kronor.

DAC-delen i H80 Àr en variant av Hegels separata omvandlare H11, medan den analoga förstÀrkarkretsen Àr en light-version av Hegels massiva integrerade H300 för 35 000 kronor. Naturligtvis med enklare komponenter, strömförsörjning och med mycket mindre effekt. UngefÀr 80 watt per kanal. Ingen större ökning mot föregÄngaren H70, men betydligt bÀttre strömförsörjning och utgÄngssteg ska enligt Hegel ge H80 Ànnu högre ljudkvalitet.

Chockerande frisk och potent
Efter ett par veckor med förstÀrkaren pÄ testbÀnken Àr det ingen tvekan om att H80 lÄter bÀttre Àn H70. Som fortfarande Àr en utmÀrkt förstÀrkare och kostar ett par tusenlappar mindre Àn H80. Med analoga ljudkÀllor mÀrkte jag att H80 nÀstan hade samma jÀrnkontroll i basen som H300. En hÄrd och bestÀmd bas med enorm rÀckvidd i frekvens, plus bÀttre dynamisk kontrast. JÀmfört med H70 var ljudbilden Ànnu mer transparent och inte minst djupare.

Tack vare ett bredare stereoperspektiv skapade H80 en mer tredimensionell ljudbild. Med varmare och fylligare klang, vilket jag rent subjektivt tyckte var riktigt förförande. Jag upplevde att musiken hade fler klangfÀrger vilket sÀrskilt gav strÄkar, piano och framför allt röster en skrÀmmande naturtrogen klang.

Den spelade inte sÀrskilt mycket högre Àn H70:n jag jÀmförde med. Det bara verkade sÄ eftersom basen Àr mer potent och dynamisk i H80. Jag uppfattade ocksÄ förvrÀngningen pÄ hög volym som lÀgre frÄn H80, vilket gav en renare och mer raffinerad klang, till och med nÀr jag kopplade in de effektiva golvhögtalarna McIntosh XR100.

NÀr jag kopplade in en MacBook Air via USB-ingÄngen var ljudet frÄn förstÀrkarens DAC kristallklart och musiken lÀt chockerande friskt. Lossless-filer med bland andra Alison Krauss och Union Station lÀt nÀstan lika dynamiska och gnistrande som CD-originalen. Skillnaden Àr sÄ marginell att jag enkelt kan leva med Macen inkopplad till Hegel-förstÀrkaren den mesta tiden. H80 har ingen nÀtverkskontakt, och framför allt inte wifi, men det finns en billigare lösning som strömmar musiken rÀtt in i förstÀrkarens ena optiska digitalingÄng (se faktaruta).

Klockren fulltrÀff
Att Hegel har lyckats med H80 Àr en underdrift. Den bygger pÄ samma formel som den redan lyckade H70 men eftertrÀdaren Àr en bÀttre förstÀrkare pÄ alla omrÄden. Den lÄter inte bara snyggare utan fÀngslar dig mer Àn det mesta vi har testat av integrerade i den hÀr prisklassen. Den flexibla DACen gör att H80 Àr helt perfekt i en modern hifi-anlÀggning som bara har digitala ljudkÀllor. Hegel H80 har allt som behövs för att sÀlja sÄ det ryker, för det Àr svÄrt att se varför nÄgon skulle bli besviken.

SĂ„ streamar du med H80
Va? Inget wifi? Förtvivla inte, lösningen Àr enklare och billigare Àn du tror.

Den heter AirPort Express, kostar 900 kronor och pluggas in i Hegel-förstÀrkaren, sedan kan man glömma bort att den finns. Efter en enkel konfigurering, antingen ansluten till hemmets trÄdlösa nÀtverk eller med nÀtverkskabel, kan man strömma musik till förstÀrkaren frÄn alla Apple-enheter som har AirPlay.

PÄ baksidan av den pyttelilla Express-lÄdan, som egentligen Àr en wifi-router med 802.11a/b/g/n (som de flesta nÀtverk med 2,4 och 5 GHz stöder) sitter en minijack-kontakt med optisk ljudutgÄng. Den har USB ocksÄ, men den porten Àr bara avsedd för exempelvis en skrivare och ger inte ifrÄn sig nÄgon ljudsignal.

Minijack-kontakten lÀmnar analoga ljudsignaler ocksÄ, men lÄter bÀst nÀr den ansluts med en optisk kabel som kostar ett par hundralappar. AirPort Express kan naturligtvis kopplas till alla förstÀrkare som har analog eller digital ljudingÄng. Till exempel ett par aktiva högtalare eller hemmabion i vardagsrummet. Eller Hegel H80. Apple-dosan Àr mitt i prick för alla som kan anvÀnda AirPlay som trÄdlös spelare.

AirportExpress_PBOH_PRINT
Pris: 900 kr, Apple.com/se

Fakta & Betyg:
  • 2 x 80 w 8 ohm
  • 24 bit/192 kHz digitalomvandlare
  • 32-bitars digitalfilter
  • 5 digitalingĂ„ngar, inkl. USB (24/96)
  • Balanserade ingĂ„ngar
  • Pris: 12 000 kr
  Pris: 12,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×