Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Styleaudio Carat-UD1 och Carat-HD1V

Hifi-ljud från laptopen

Datorn tar över allt mer som musikcentral ute i de röda stugorna. Och nu för tiden är det inte dyrt att få bra ljud ur den! Med de här omvandlarna för PC och Mac är hifi-ljudet bara på en USB-ports avstånd!

Av / 2009-09-21 - 12:11
Styleaudio Carat-UD1 och Carat-HD1V
Marius

Många av mina kompisar har rätt så fina stereoanläggningar. En av dem har ett par stora och tämligen välljudande Magnat Vintage 450 som kostade över 10 000 kronor en gång i tiden. De är inkopplade till en bra förstärkare men eftersom ljudkällan är en PC är jag aldrig speciellt imponerad över ljudkvaliteten när jag är på besök. Det beror på att datorn är ansluten från minijack-utgången och in i förstärkaren. Och det inbyggda ljudkortet i en PC låter aldrig speciellt bra. Även om ljudkortet i sig skulle vara bra så finns det mycket elektroniska störningar i en dator, vilket fortplantar sig till ljudsignalen. Du har kanske hört att det kommer ett svagt brusande ljud i PC-högtalarna så fort du bara flyttar muspekaren över skärmen? Även om du håller musen stilla blir ljudkvaliteten aldrig toppenbra med sådana störningar. Och allt brukar vara ännu värre med bärbara datorer, där alla komponenter sitter närmare varandra i varmare omgivningar.

Lösningen är att flytta ut omvandlingen från digitalt till analogt ljud från datorns svåra miljö och använda en D/A-omvandlare med USB-port. Och även om sådana finns i allsköns prisklasser – faktiskt hela vägen upp till tiotusentals kronor – kan även en billig lyfta ljudkvaliteten markant. Till exempel någon av de här små krabaterna från koreanska Styleaudio.

Två bra, billiga omvandlare
Både Carat-UD1 och Carat-HD1V ersätter datorns ljudkort så fort de pluggas in i USB-porten. De får ström av porten och känns igen direkt av operativsystemet (Windows XP eller senare för PC och OS X eller senare för Mac), och – vips! – så får man hifi-ljud ur anläggningen.

Båda modellerna har omvandlare av typen PCM2704, 16-bitars Delta-Sigma från Burr-Brown. HD1V:s högre pris beror på bättre komponenter, bland annat en lite mer exakt klocka. Och där UD1 har en minijack-utgång sitter det en ingång för extern, 9-volts strömförsörjning på HD1V. Den kan ge ett bättre ljud om datorn lämnar en ojämn ström ur USB-porten. Vilket kan hända, i synnerhet på bärbara datorer.

Användning
Båda omvandlarna är mycket enkla att sköta. Koppla in och kör igång, svårare än så är det inte. Att de är så pass små betyder också att de är perfekta ihop med laptopen på resan! Med ett par bra hörlurar behöver man inte ens någon anläggning för att njuta av den förbättrade ljudkvaliteten. Men tänk på att varken UD1 eller HD1V är någon särskilt kraftig hörlursförstärkare. Har du ett par tungdrivna, slutna lurar kan det hända att du tycker att ljudet är för lågt.

Som ljudkort är båda stora lyft jämfört med det inbyggda ljudkortet i vilken bärbar dator som helst, och vi kan slå vad om att ljudet är bättre än i 99 procent av alla stationära PC- och Mac-datorer. Enda undantagen är speldatorer som har grymma ljudkort. Och till och med sådana ljudkort kan komma till korta mot Styleaudios audiofila D/A-omvandlare. De har nämligen en ljudkvalitet som motsvarar en bra CD-spelare.

Med okomprimerad musik från datorn är det speciellt tystnaden i ljudbilden man märker. Mellan anslagen håller omvandlaren tyst, vilket gör det mycket mer behagligt att lyssna på musik. Det gör också att de mest brutala passagerna blir ännu mer intensiva, fast utan den förvrängning som uppstår om man lyssnar med ett mediokert ljudkort. Man får helt enkelt mer av allt – och mindre av allt, beroende på hur hög eller låg ljudnivån är. Kontrasten mellan högt och lågt blir större, med andra ord. Ljudbilden är mycket mer naturlig, vilket särskilt akustisk musik tjänar på. En gitarr har en större och mer komplex klangstruktur, en kontrabas går djupare samtidigt som strängarnas övertoner klingar bättre. Instrumenten urskiljs mycket väl och sångröster kommer fram på ett mer levande sätt. Äntligen får man ganska bra ljud även från MP3!

Rent ljudmässigt är det egentligen inte särskilt mycket som skiljer UD1 och HD1V. Om du av en eller annan anledning skulle behöva koppla omvandlaren till två olika ljudkällor, till exempel en stereo och en bordsradio, är det faktiskt en fördel att satsa på den billigare UD1 eftersom den har två linjeutgångar (1 RCA och en minijack). Men HD1V ger en aningen mer organisk och utsträckt bas, och jag inbillar mig att den sammantaget har en marginellt mer raffinerad ljudbild. Med en extern, 9-volts strömförsörjning blir den ännu bättre. Musikens tystnader är ännu tystare, så att intensiva partier markeras ännu bättre. Med den här strömförsörjningen – som inte går att använda med UD1 – låter HD1V som en riktigt dyr D/A-omvandlare, och det gör CD-skivorna ännu mer föråldrade.

Slutsats
Båda dessa kompakta D/A-omvandlare från koreanska Stylaudio ger ett gediget lyft i ljudkvaliteten jämfört med det inbyggda ljudkortet som sitter i PC:n eller Macen. Datorns ljudkvalitet närmar sig raskt en riktigt bra CD-spelare. Och det bästa av allt är att de är helt Plug-and-Play (eller ”Koppla-och-Kör” som det borde heta på svenska).

HD1V låter lite bättre än UD1, men egentligen inte tillräckligt mycket för att försvara prisskillnaden. Om man inte kopplar in en extern strömförsörjning, då blir ljudkvaliteten ännu mer raffinerad. Båda modellerna är skamligt billiga i förhållande till ljudkvaliteten de levererar. Nu är det upp till YouTube att öka bandbredden!
Carat-UD1

Carat-HD1V
Ljudkvalitet
HHHH
Funktionalitet
HHHHH
Användning
HHHHHH
Kvalitetsintryck
HHHHH

Ljudkvalitet
HHHHH
Funktionalitet
HHHHH
Användning
HHHHHH
Kvalitetsintryck HHHHH
Totalvurdering
HHHHH
Totalvurdering
HHHHHH

 

Carat-UD1

16 bit/48 kHz
Ingång: USB
Utgångar: 1 par RCA, 3,5-mm stereojack, 1 optisk digital
6,3-mm hörlursuttag med volymratt
Vikt: 193 gram
Pris: 1 800 kr
Carat-HD1V

16 bit/48 kHz
Ingångar: USB + adapterström
Utgång: 1 par RCA, 1 optisk digital
6,3-mm hörlursuttag med volymratt
Vikt: 176 gram
Pris: 2 300 kr

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen