annonse
annonse
annonse

Tre actionkameror

Ljus, kamera, action!

Hitta din inre actionhjälte och fånga allt på film.

Adrenalinet pumpar genom kroppen. Jag är på väg ner för Vallée Blanche i Chamonix Mont Blanc. Snö och grenar yr genom luften. Var det egentligen så smart att åka offpist? Skit i det, det här blir en supercool film!

Ja, för jag har naturligtvis en kamera i pannan som filmar hela härligheten – som bara ett par minuter senare hittar till Facebook till alla vänners stora förtjusning. Man är väl en skrytmåns!

I många år var det amerikanska GoPro som hade kameran alla skidåkare, skateboard-åkare och wakeboard-surfare ville ha när de skulle föreviga sitt dödsförakt på video. Men mycket har hänt med actionkamerorna sedan den första GoPro kom ut på marknaden 2002, i dag finns det ett brett urval av tillverkare och kameror i olika prisklasser och kvaliteter.

Gemensamt för dem alla är att de kan sättas fast precis där du vill ha dem, till exempel på bröstet, på huvudet, i vindrutan på bilen eller på en skidstav. Därifrån ger de udda och annorlunda klipp som både ser snygga ut i de digitala fotoalbumen och funkar som skryt för vännerna. Möjligheterna är stora, det är bara fantasin som sätter gränserna.

(Foto: Tillverkare)

En actionkamera måste – vilket namnet ger en antydan om – tåla lite av varje. Konstruktionen är mer rejäl än vanliga kameror och tål därför en hel del stryk. Viktigast är dock att den är smuts- och vattentät, så du inte behöver oroa dig för att tekniken ska gå sönder när du är ute och surfar eller åker skidor. Därför är de flesta kamerorna utrustade med ett speciellt hus av plast, som gör att de fungerar under vatten och överlever extrema förhållanden. Sådana hus ingår oftast till de dyraste modellerna men är extrautrustning till de billigaste.

Hos en del tillverkare är huset överflödigt eftersom själva kamerorna är så stabilt byggda att de inte behöver det extra skyddet. Det är ett stort framsteg eftersom det extra skalet av plast annars inte bara gör kamerorna större utan även täcker för mikrofonen och gör det lite krångligare att sköta kameran.

Pekskärm och röststyrning
Precis som i andra produktkategorier har tillverkarna av actionkameror behövt förnya och förbättra sig i flera omgångar för att hålla uppe kundernas intresse. Varför köpa en ny actionkamera om den man haft i flera år fortfarande funkar fint och gör bra inspelningar?

Svaret är ny teknik och nya möjligheter!

När det gäller actionkameror innebär detta funktioner som röststyrning, pekskärmar och trådlös anslutning till datorn och mobilen. En del saker är ”bra att ha” medan andra utgör betydande förbättringar för hur man använder och styr kameran. När kameran sitter fastspänd på huvudet är det till exempel inte alltid så lätt att trycka på rätt knapp. I stället pratar man med kameran och talar om för den att starta inspelningen innan man susar ner för pisten. Via wifi och Bluetooth kan man upprätta en trådlös anslutning till mobilen eller datorn. Telefonen fungerar som sökare och fjärrstyr kameran. Apparna som ingår gör att man kan överföra och redigera filmerna direkt – en snabb vända i redigeringsprogrammet och sedan rätt upp på Facebook!

Filma i 4K
Ett annat område som actionkamerorna har gått framåt på är högre upplösning, precis som vi sett i TV-apparater och i vanliga kameror. Men precis som med TV:n hemma är det inte bara upplösningen som spelar roll, man måste tänka på hur många bildrutor som visas per sekund. Detta kallas ”fps” (frames per second).

De senaste och dyraste actionkamerorna, som filmar i 4K, är begränsade till 30 bildrutor per sekund. De billigare och äldre generationerna får nöja sig med 15. Det säger sig självt att ju fler bilder som tas i sekunden, desto bättre blir filmen. 30 per sekund är acceptabelt men 60 är ändå bättre. Vill du ha en helt sömlös bild så bör du därför stanna vid 1080p-upplösning och välja 60 fps eftersom 4K-upplösning med 60 fps inte finns ännu. Det är dock på gång och förväntas dyka upp på marknaden någon gång senare i år.

Du får vad du betalar för
De senaste teknologiska landvinningarna finns som sagt främst i kamerorna som kostar lite mer. Men du får mer än trådlös teknik, GPS, röststyrning och annat om du betalar lite extra. Optiken, som egentligen är det viktigaste i en kamera, blir bara bättre ju högre upp du kommer, vilket helt konkret leder till ett bättre resultat i form av snyggare filmer. Som vanligt hänger pris och kvalitet ihop. Av just det skälet har vi valt att titta närmare på tre nya actionkameror i den dyrare änden från GoPro, Sony och Garmin. De här tre representerar några av de bästa på marknaden just nu och är utrustade med den senaste tekniken.

Hur vi testade
Vi har utsatt de tre kandidaterna för lite av varje. De har monterats i vindrutan på bilar, suttit på ett cykelstyre och på en hjälm, samt hängt i gimbal (kardanupphängning) och teleskopstång. Så långt det har varit möjligt har vi filmat under liknande förhållanden för att ge ett rättvisande underlag för vår bedömning.

(Foto: Tillverkare)
Montering
Kamerorna går att montera fast på alla tänkbara och otänkbara ytor tack vare en mängd olika små fästen. De brukar vara gjorda av en bit plast och ett par skruvar och finns i en lång rad kvaliteter och prisklasser. Kan monteras på både djur och människor.
Bästa pris på Tre actionkameror
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.