annonse
annonse

Test av: Tre actionkameror

Ljus, kamera, action!

Hitta din inre actionhjälte och fånga allt på film.

annonse

Adrenalinet pumpar genom kroppen. Jag är på väg ner för Vallée Blanche i Chamonix Mont Blanc. Snö och grenar yr genom luften. Var det egentligen så smart att åka offpist? Skit i det, det här blir en supercool film!

Ja, för jag har naturligtvis en kamera i pannan som filmar hela härligheten – som bara ett par minuter senare hittar till Facebook till alla vänners stora förtjusning. Man är väl en skrytmåns!

I många år var det amerikanska GoPro som hade kameran alla skidåkare, skateboard-åkare och wakeboard-surfare ville ha när de skulle föreviga sitt dödsförakt på video. Men mycket har hänt med actionkamerorna sedan den första GoPro kom ut på marknaden 2002, i dag finns det ett brett urval av tillverkare och kameror i olika prisklasser och kvaliteter.

Gemensamt för dem alla är att de kan sättas fast precis där du vill ha dem, till exempel på bröstet, på huvudet, i vindrutan på bilen eller på en skidstav. Därifrån ger de udda och annorlunda klipp som både ser snygga ut i de digitala fotoalbumen och funkar som skryt för vännerna. Möjligheterna är stora, det är bara fantasin som sätter gränserna.

(Foto: Tillverkare)

En actionkamera måste – vilket namnet ger en antydan om – tåla lite av varje. Konstruktionen är mer rejäl än vanliga kameror och tål därför en hel del stryk. Viktigast är dock att den är smuts- och vattentät, så du inte behöver oroa dig för att tekniken ska gå sönder när du är ute och surfar eller åker skidor. Därför är de flesta kamerorna utrustade med ett speciellt hus av plast, som gör att de fungerar under vatten och överlever extrema förhållanden. Sådana hus ingår oftast till de dyraste modellerna men är extrautrustning till de billigaste.

Hos en del tillverkare är huset överflödigt eftersom själva kamerorna är så stabilt byggda att de inte behöver det extra skyddet. Det är ett stort framsteg eftersom det extra skalet av plast annars inte bara gör kamerorna större utan även täcker för mikrofonen och gör det lite krångligare att sköta kameran.

Pekskärm och röststyrning
Precis som i andra produktkategorier har tillverkarna av actionkameror behövt förnya och förbättra sig i flera omgångar för att hålla uppe kundernas intresse. Varför köpa en ny actionkamera om den man haft i flera år fortfarande funkar fint och gör bra inspelningar?

TEST AV: Sony FDR-X3000R

Sonys kamera med den halvklatschiga beteckningen FDR-X3000R skiljer sig en smula från konkurrenterna. I stället för en liten låda med stor färgskärm på baksidan är Sonys modell avlång med enLäs hela testet...

TEST AV: GoPro Hero5 Black

I Hero5 Black samlar GoPro funktionerna från deras Hero4 Silver och Hero4 Black i en enda kamera. Med andra ord får du samma möjlighet att filma 4K-video med 30 fpsLäs hela testet...

TEST AV: Garmin VIRB Ultra 30

Med VIRB Ultra 30 har Garmin radikalt ändrat designen mot sin gamla toppmodell, VIRB XE, och hamnar mycket närmare GoPros kameror. När det gäller storlek är skillnaden dock stor eftersomLäs hela testet...

Läs också:

Praktiskt grepp

Sätt Pictar på mobilen om du saknar din kamera.

Svindyr Leica-vidvinkel

Gatu- och resefotografer med Leica får precis vad de behöver.

Superskarp sport-tele

Panasonics 200 mm lever upp till sitt Leica-namn, både optik- och prismässigt.

Måttlig vidvinkel med extrem skärpa

Olympus proffsobjektiv är bland de bästa vi har testat, det här är inget undantag.

Kompakt resekamera

På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.

Actionkamerornas ljusmästare

GoPro Hero6 Black bemästrar ljus och mörker mycket bättre än sin föregångare.

Canon för nybörjare

Glöm spegelreflexen, för de flesta är Canon EOS M50 ett mycket bättre val.

Bildkvalitet i en klass för sig

Hasselblad ställer nästan upp i en egen klass, med en spegellös mellanformatkamera som skiljer sig från mängden.

Världens minsta proffskamera

Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

Systemkamera för stilmedvetna

Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

Prisvärd kvalitetskamera

Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

Förträfflig Fujifilm-optik

Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

I denna testen hittar du:

Sony FDR-X3000R
Sony har bra bildkvalitet men krånglar till det för mycket med extern sökare och komplicerad navigering.
GoPro Hero5 Black
En kamera från GoPro har länge varit ett säkert val. Så är det med Hero5 Black också!
Garmin VIRB Ultra 30
Klokt nog förlitar sig Garmin på sina spårningsmöjligheter, vilket ger produktkateorin ett nytt perspektiv.

annonse
annonse
annonse
annonse
x
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts