


Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren. Nu har de gjort en av de minsta professionella kamerorna också, i form av den pyttelilla RX0.
Som för övrigt inte är någon actionkamera, utan en proffskamera. Hävdar de. Prislappen gör också att man förmodligen inte kommer att se särskilt många RX0-kameror monterade på skidhjälmar, kajaker eller fallskärmshoppare.
Den marknaden har redan GoPro lagt rabarber på.
I stället satsar Sony på den professionella marknaden med RX0. Som snarare kommer att ses hängande under en drönare eller inkopplad till en videorigg i en studio. Men det betyder inte alls att kameran inte passar amatörer.
Det finns förmodligen många andra än yrkesfotografer som inser nyttan av en vattentät (10 m, 100 m med undervattenshuset MPK-HSR1), stötsäker och lätt kamera för videoinspelning.
Men då finns det ett par saker som man måste vara medveten om.
RX10 kopplad till en extern skärm, ström och en videolampa.
4K-video via HDMI
Konstruktionen bygger på Sonys fantastiska fina 1-tums bakgrundsbelyst bildsensor, utan lågpassfilter och med 20 megapixlar. Samma som vi känner igen från kompaktkamerorna RX100IV och RX100V.
Här är den monterad bakom en 24 mm vidvinkellins från Zeiss med ljusstyrka f4, vilket är relativt måttligt. Allt är inpackat i ett vattentätt hus som väger 110 gram.
RX10 använder bara 15 av de 20 megapixlarna och tar stillbilder i JPEG- eller råformat med en bildhastighet på upp till 16 bilder/s. Men även full 1080 HD-video och slowmotion med 960/1000 fps i lägre upplösning.
Den filmar 4K-video också, men inte internt. 4K måste strömmas via HDMI-utgången till en extern inspelare. RX0 kan också kopplas till och styras från en Sony-systemkamera, med hjälp av en adapter som heter VMC-MM2.
Med kabeln VMC-MM2 går det att styra RX10 från en systemkamera.
HDMI-strömmen stöder S-Log 2-gammakurvor och 4:2:2 UHD med tidskod, och videofilerna kan lagras i XAVC-S, AVCHD eller MP4.
HD-video och stillbilder kan lagras internt på ett microSD-minneskort, som sitter under en liten lucka till vänster om den pyttelilla skärmen. Det är ingen pekskärm, i stället navigerar man med små knappar i välbekanta Sony-menyer.
Så är den att använda
Typ: Actionkamera med 1-tums sensor och 15,3 Mp
Optik: 24 mm/f4
Skärm: 1,5-tums LCD, 230 000 punkter
Sökare: Nej
Seriefoto: 16 bilder/s
Video: 1080/100p, 4K via HDMI
Batteri: 240 bilder
Mått/vikt: 59 x 40 x 30mm/110 g
Egenskaper: Wifi, Bluetooth, vattentät, stötsäker, USB-laddning, 1/32 000 s slutare, app-styrning, super slowmotion, S-Log2 gamma
Webb: sony.se
Gatu- och resefotografer med Leica får precis vad de behöver.
Panasonics 200 mm lever upp till sitt Leica-namn, både optik- och prismässigt.
Olympus proffsobjektiv är bland de bästa vi har testat, det här är inget undantag.
På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.
GoPro Hero6 Black bemästrar ljus och mörker mycket bättre än sin föregångare.
Glöm spegelreflexen, för de flesta är Canon EOS M50 ett mycket bättre val.
Hasselblad ställer nästan upp i en egen klass, med en spegellös mellanformatkamera som skiljer sig från mängden.
Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.
Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.
Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.
Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.
Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.