Panasonic Lumix TZ100

Maj 2016Panasonic Lumix TZ100

Lyckad allround-kompakt

Med 4K-video och 10x zoom kommer du långt med Panasonics fickvänliga kompaktkamera.

Plus
Väldigt fin video- och bildkvalitet och snabb autofokus betyder skarpa bilder i de flesta situationer. Kraftfull zoom, inbyggd sökare och pekskärm gör att den är användbar för det allra mesta.
Minus
Kunde ha varit praktiskt med vridbar skärm. 250 bilders batteritid är i minsta laget för en kamera som passar så bra till resor.

Man behöver inte leta länge för att hitta ljusglimtar på kameramarknaden. Superzoomkameror växer i popularitet. Kunderna har länge uppskattat kameror med mycket zoom, eftersom de i mångas ögon kan ersätta en gammal kamera med något nytt som har mycket större räckvidd – och som får plats i fickan.

Det har lett till att försäljningen av de så kallade superzoomkamerorna faktiskt ökar. Trots att det inte handlar lika mycket om bildkvalitet som om bekvämlighet. Men det finns som sagt ljusglimtar även bland superzoomarna.

Panasonics lilla Lumix TZ100, till exempel. En liten kamera med 10x zoom som krossar myten om att små kameror med mycket zoom tar dåliga bilder. Här får du förbaskat bra bilder – och 4K-video på köpet – i en liten historia som är tillräckligt kompetent för att kunna kallas för allroundkamera. En som passar till det mesta, är liten och lätt, har lång räckvidd och är enkel att sköta. En kompaktkamera för fjällvandring, semesterresor, vardagsliv och festliga tillfällen.

Tricket i TZ100 är en stor, 1-tums bildsensor och ett anpassat zoomobjektiv som samarbetar med sensorn och lyckas förmedla en god bildkvalitet. Många fotografer kommer kanske bara att använda den som en peka-och-skjut-kamera, men faktum är att den är så avancerad att erfarna användare knappast kommer att sakna någonting.

Konkurrenterna är få. I den här klassen kan du välja mellan lilla Sony RX100 IV, som kostar mer och har mindre zoom, och Panasonic Lumix FZ1000, som har ännu mer zoom men är större och inte alls får plats i fickan.

Ännu så länge ställer TZ100 upp i en egen klass. 25–250 mm zoom, 1-tums bildsensor med 20 megapixlar, 4K-video med 8 Mp-stillbilder, pekskärm, elektronisk sökare och fokus som går att ställa in efter bilden har tagits, det finns inte i någon annan fickkamera för under 10 000 kronor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Du kan till exempel välja brännvidd med ringen runt objektivet och bländaröppning med hjulet på toppen.
Du kan till exempel välja brännvidd med ringen runt objektivet och bländaröppning med hjulet på toppen. Foto: Panasonic

4K-alternativ och postfokus

Fler och fler kameror får 4K-video som kan visas med 8 Mp-upplösning på en 4K-TV i vardagsrummet. Här får man dessutom möjligheten att bläddra i 4K-bildströmmen med 4K Photo-funktionen aktiverad och plocka ut stillbilder i samma upplösning. Det gör man genom att svepa med fingret över pekskämen på baksidan och lagra den bästa bilden som en stillbild på minneskortet.

En annan smart finess är Post Focus, där du själv väljer var någonstans i motivet som bilden ska vara skarpast efter den är tagen. Peka på ett ställe i motivet som du vill ha skarpt och välj spara efteråt. Fiffigt.

Fyra av knapparna på baksidan kan programmeras för att aktivera en viss funktion, och fem till kan läggas till i skärmmenyn på pekskärmen. Ringen runt objektivet kan också programmeras, till exempel som zoomring med sömlös eller stegvis zoom, samma sak gäller inställningshjulet på toppen.

Det finns en rad andra funktioner också, till exempel råfilslagring, HD-konvertering av 4K-video, wifi, panoramabilder. Optisk bildstabilisator finns naturligtvis integrerad.

Detsamma gäller en liten och skarp elektronisk sökare. I minsta laget, men tillräckligt skarp för att den ska fungera fint när du inte ser skärmen så bra om det är starkt solljus ute. Sökaren är däremot inte lika stor och ljus som den i RX100 IV. Panasonics sökare har en annan praktisk funktion, nämligen stabilitet. När du håller kameran intill ansiktet och tittar i sökaren stabiliserar du nämligen kameran bättre vid långa brännvidder – och längre slutartider.

 

Förväntad bildkvalitet

Valet av en 1-tums bildsensor visar att Panasonic menar allvar. Mycket mindre bildsensorer med hälften så stor bildyta är normen i den här typen av kameror. Som offrar bildkvalitet för stora mängder zoom. En stor bildsensor betyder att det är en större yta som fångar upp ljus, vilket ger betydligt bättre bilder i framför allt dunkel belysning. Men det ställer också höga krav på den optiska kvaliteten i en kamera med 10x zoom.

Leica-objektivet är därför gjort speciellt för den här kameran, och är relativt ljusstarkt med bländare 2,8 på vidvinkel, men stiger brant efter f4 när du snurrar på zoomringen. Hur stor ljusöppning man kan ha är alltid en kompromiss. Med bländare 2,8 hela vägen till 250 mm skulle detta ha blivit en mycket större, och mycket dyrare, kamera och då tappar man lite av hela poängen. Då kan man lika gärna köpa FZ1000.

Den Leica-märkta zoomen är i stället väldigt korrekt och jämnt skarp vid de flesta bländare och nästan alla brännvidder. Processorn rättar till exempelvis linjeförvrängning i JPEG-bilderna (den syns fortfarande i råfilerna), men objektivet har lite av den kromatiska felbrytning och förvrängning som är vanlig i en 10x zoom. Objektivet är också skarpt i det viktiga området i centrum, och det är bara vid f2,8 och 25 mm brännvidd som förlusten av hörnskärpa är allvarlig.

Utmärkt pekskärm, men den går inte att vinkla eller vrida.
Utmärkt pekskärm, men den går inte att vinkla eller vrida. Foto: Panasonic

Då syns det också en del ljusförluster – vinjettering – i hörnen, men som sagt löser kameran det problemet delvis genom att blända av snabbt när brännvidden ökar.

Brus är välkontrollerat upp till ISO 800, sedan ökar det gradvis och vid ISO 3200 är inte brusomfånget lika illa som det brukar i en kompaktkamera. Man kan faktiskt komma undan med måttligt brus även vid ISO 6400, men jag avråder från att ta andra bilder än svartvita – som ska se gryniga ut – vid högre ISO-värden.

Bildkvaliteten påminner genomgående om vad vi har sett från Sony RX100 IV och FZ1000, Lumix TZ100 framstår som en bra kompromiss mellan dessa två kamerors egenskaper.

I video, och särskilt 4K-video, är bildkvaliteten förbluffande bra. Panasonics autofokus är tillräckligt snabb på att fokusera i actionscener och fokusspårningen fungerar fint i bra ljus. Möjligheten att hämta ut stillbilder med 4K Photo-funktionen är faktiskt riktigt praktisk i många situationer, och ibland behöver man faktiskt postfokus-funktionen också.

 

Behändig semesterkamera

Panasonic Lumix TZ100 kommer som på beställning för dem som behöver en bra och praktisk kompaktkamera till semesterresor och andra aktiviteter. Här får man bildkvalitet fullt i klass med de bästa, men dessutom 10x zoom och pekskärm. Att den saknar väderskydd (hade inte det varit praktiskt?), extrem ljusstyrka och vridbar skärm är inte så väsentligt. Vi hade däremot velat ha en större sökare, längre batteritid och ett bättre handgrepp, men man kan inte få allt här i världen. Detta är kameran du ska köpa om du vill lyckas med bilderna oftare och behöver så mycket som möjligt i en fickkamera.

Bästa pris på Panasonic Lumix TZ100
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
  • Optik: 25–250 mm/f2,8–5,9
  • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp bildpunkter
  • Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD (Post Focus), pekskärm, 10 bilder/s, 10x zoom
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.