test: Panasonic Lumix G9

Januar 2018Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Plus
Fantastiskt användarvänlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar gränserna ytterligare.
Minus
Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bästa.

Vanligtvis måste man välja. Man kan inte få allt på en gång. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lätt – och en kamera som ska vara lika bra på stillbilder och video är ofta bara bäst i den ena disciplinen.

Få lyckas lika väl att uppfylla alla önskemål som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som är liten och lätt, vädertätad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för både stillbilder och video.

Jag vågar påstå att detta inte bara är Panasonics bästa kamera, utan en av de allra bästa systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav på skärpa, bildhastighet, bildkvalitet och användarvänlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det är en komplimang – och är precis som D500 en av de mest tillfredsställande kameror jag har använt.

(Foto: Tillverkare)

 

Det är en kamera för nästan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmän hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förväntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

En av de mest praktiska funktionerna är en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. Bäst i klassen.

Man kan hämta stillbilder från 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar äkta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning på 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte får blackout när man tar bildserier, två minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskärm och en statusskärm på toppen.

Detta är funktioner som man hittar hos en del konkurrenter också, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst läge, vilket ger 80 megapixlar. Principen är densamma i båda kamerorna. Man sätter den på ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rättare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sätts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör både kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna är inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken är den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan också användas för att hämta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det går också att hämta ut 18 Mp-stillbilder från en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vägen.

4K-inspelningarna lagras på SD-kort i 8 bitar och 4:2:0 internt (10 bit/4:2:2 i GH5). Båda kortplatserna klarar UHS-II-kort, som är nödvändigt för att tackla den stora dataströmmen från 4K-video och bildserier med 20, 30 eller 60 bilder/s.

Vertikalgreppet utökar batterikapaciteten från de ursprungliga 400 bilderna per laddning.

 

Suveränt användarvänlig

DFD-fokusen har 225 fokuspunkter och är den bästa vi har provat i någon Panasonic-kamera, och tillsammans med nya Leica GD Elmarit 200 mm/f2,8 är detta ett mycket kompetent kit. För action, djurliv och sport.

Det låsbara programhjulet är placerat till vänster om den stora sökaren. Som tack vare 3,7 Mp-upplösning och kraftig förstoring är bland de bästa vi har sett. Den har knappt synlig blackout i bildserier, så man kan alltid följa motivet i sökaren.

Under det nämnda programhjulet sitter ett hjul för seriefoto och självutlösare, till höger om sökaren finns en bakgrundsbelyst statusskärm, två inställningshjul och knappar för vitbalans, ljuskänslighet (ISO), exponeringskompensation, video samt strömbrytaren. Smart placerad runt avtryckaren. Precis som hos Pentax och Nikon.

Den vridbara pekskärmen kan användas både för att bläddra i menyerna och att välja fokuspunkt och exponering. En rad programmerbara knappar till höger om skärmen, ännu en inställningsratt och en snabbknapp för fokusval, ger fotografen stora möjligheter. Flera av knapparna är programmerbara – även flera av dem som visas på skärmen – och kameran har en otroligt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

G9 har ett par knappar och en omkopplare på framsidan också, som fotografen kan konfigurera själv, och tre uppsättningar med inställningar som kan lagras och hämtas fram från programhjulets minnesbanker C1, C2 och C3.

Det väderskyddade kamerahuset känns verkligen gediget och förtroendeingivande, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en fin sökare. Det går att köpa ett vertikalgrepp som är praktiskt när man har långa teleobjektiv och som dessutom utökar batterikapaciteten från de 400 specade exponeringarna per laddning.

G9 har en väldigt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

 

Bildkvalitet

Kameraet har samma bakgrundsbelysta 20 Mp-bildsensor – utan lågpassfilter – som Lumix GH5. Panasonic säger att de är nästan lika bra, fast den i G9 har uppdaterad elektronik. Men bildprocessorn är ny, och det ser man. För äntligen har Panasonic tagit viktiga steg framåt när det gäller stillbildskvaliteten. Färgåtergivningen är den bästa i någon Lumix, och fullt i klass med de bästa.

Bilddynamiken ligger fortfarande en aning efter Nikon D500, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att jag ska tycka att det är ett minus i kanten.

Bildbruset är mycket bättre kontrollerat här än i GH5, det är inte förrän man passerar ISO 6400 som det blir kornbrus som kan vara störande. Lika viktigt är hur bruset ser ut. Här är det ytterst finkornigt och G9 klarar av att kontrollera färgbrus mycket bättre än GH5.

Stillbildskvaliteten är så bra att det är hårklyverier att jämföra den med andra kameror, men detaljskärpan, färgåtergivningen, bilddynamiken och brusmängden är lika bra som – eller bättre än – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

Videokvaliteten i 4K-inspelningar blir bättre med G9 än med någon av dem, och för många är det ett bra skäl till att föredra Panasonic-kameran framför dess närmaste konkurrenter.

Perfekt från Panasonic

Lumix G9 har så hög bildkvalitet att man får leta på andra områden efter fel och brister. De är inte så lätta att hitta, för Panasonic-kamerans ergonomi är så välgjord, den verkar lika bra hopskruvad som man förvänta sig, och har en funktionsnivå som kan få den mest krävande fotograf att bli mållös. Det är faktiskt inte svårt att motivera priset heller, för just nu finns det ingen bättre kamera i den här klassen.

Bästa pris på Panasonic Lumix G9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: 20 Mp kompaktkamera med mFT-sensor

Optik: Micro Four Thirds

Skärm: 3-tums LCD med 1 Mp

Sökare: Elektronisk med 3,68 Mp och 0,83x förstoring

Seriefoto: 20 bilder/s

Video: 4K/50p, 150 Mbit/s

Batteri: 400 bilder

Mått/vikt: 137 x 97 x 92 mm/658 g

Egenskaper: Wifi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vridbar pekskärm, 2 SD-kortplatser, bildstabilisator, väderskydd, USB med laddning, mikrofon-/hörlurskontakt

Webb: panasonic.se

 

Pris: 19000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.