annons
annons

Test: Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Lyd & Bilde mener

Fantastiskt användarvänlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar gränserna ytterligare.
Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bästa.

Vanligtvis måste man välja. Man kan inte få allt på en gång. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lätt – och en kamera som ska vara lika bra på stillbilder och video är ofta bara bäst i den ena disciplinen.

Få lyckas lika väl att uppfylla alla önskemål som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som är liten och lätt, vädertätad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för både stillbilder och video.

Jag vågar påstå att detta inte bara är Panasonics bästa kamera, utan en av de allra bästa systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav på skärpa, bildhastighet, bildkvalitet och användarvänlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det är en komplimang – och är precis som D500 en av de mest tillfredsställande kameror jag har använt.

(Foto: Tillverkare)

 

Det är en kamera för nästan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmän hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förväntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

En av de mest praktiska funktionerna är en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. Bäst i klassen.

Man kan hämta stillbilder från 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar äkta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning på 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte får blackout när man tar bildserier, två minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskärm och en statusskärm på toppen.

Detta är funktioner som man hittar hos en del konkurrenter också, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst läge, vilket ger 80 megapixlar. Principen är densamma i båda kamerorna. Man sätter den på ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rättare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sätts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör både kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna är inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken är den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan också användas för att hämta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det går också att hämta ut 18 Mp-stillbilder från en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vägen.

Typ: 20 Mp kompaktkamera med mFT-sensor

Optik: Micro Four Thirds

Skärm: 3-tums LCD med 1 Mp

Sökare: Elektronisk med 3,68 Mp och 0,83x förstoring

Seriefoto: 20 bilder/s

Video: 4K/50p, 150 Mbit/s

Batteri: 400 bilder

Mått/vikt: 137 x 97 x 92 mm/658 g

Egenskaper: Wifi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vridbar pekskärm, 2 SD-kortplatser, bildstabilisator, väderskydd, USB med laddning, mikrofon-/hörlurskontakt

Webb: panasonic.se

 

Pris: 19000,-

Flere tester:

Panasonic Lumix GX9

Kompakt resekamera

GoPro Hero6 Black

Actionkamerornas ljusmästare

GoPro Hero6 Black bemästrar ljus och mörker mycket bättre än sin föregångare.

Canon EOS M50

Canon för nybörjare

Hasselblad X1D

Bildkvalitet i en klass för sig

Sony DSC-RX0

Världens minsta proffskamera

Olympus PEN E-PL9

Systemkamera för stilmedvetna

annons