annonse
annonse
annonse

Olympus Tough TG-Tracker

Praktisk dykarkamera med 4K-video

Med 4K-video och 30 meters vattentäthet finns det ingenting som Olympus nöjesspäckade actionkamera inte kan fånga på film.

Väldigt behändig och lättskött actionkamera med många praktiska funktioner. Loggar dina aktiviteter och tål 30 meters djup.
Kraftig förvrängning och ojämn skärpa påverkar 4K-videokvaliteten.

Actionkameror är superpopulära, och det är inte så konstigt. För en relativt hygglig summa kan man få en liten videokamera som är både enkel och väldigt rolig att använda. De är okomplicerade och kan sättas fast på det mesta och filma sport, action, eller egentligen vad som helst.

Marknaden för den här typen av videokameror växer konstant, försäljningssiffrorna har för länge sedan passerat konventionella videokamerors. Tillväxten förväntas fortsätta och i år ska det säljas 11 miljoner stycken. Det är mer än två miljoner fler actionkameror än 2015.

Kungen på marknaden är GoPro som är själva begreppet för actionkameror och det mest kända varumärket. Men fler märken vill ha en bit av kakan och nu ger sig Olympus in i actionleken. Där de i och för sig har funnits ett bra tag med sin Tough-serie, som innehåller marknadens mest välkända allväderskameror.

Nu kombinerar de Tough-kamerornas tålighet med actionkamerornas kompakta enkelhet i Tough TG-Tracker. En vattentät, robust och enkel actionkamera med 4K-video som håller tätt ner till 30 meters djup. Du kan med andra ord dyka med den utan att först montera fast ett undervattenshus.

Det kan du inte med Sony FDR-X1000V som vi också har testat.

Den vridbara skärmen gör att TG Tracker är mer användarvänlig än konkurrenternas actionkameror. (Foto: Tillverkare)
Den vridbara skärmen gör att TG Tracker är mer användarvänlig än konkurrenternas actionkameror. (Foto: Tillverkare)

Olympus har stoppat i flera lockande egenskaper i TG-Tracker. Som namnet antyder loggar den alla dina rörelser, så länge kameran är i Log-läge och med på turen. Var du har varit kan du se efteråt i Tracker-appen till Android- och Apple-telefoner, och data kan läggas in i arkivet när du lagrar videofilmerna.

Det är inte allt, inte på långa vägar. Du kan också läsa av lufttryck, djup under vatten, temperatur, höjd, kompassriktning och kameran kan logga en förvald gräns för g-krafter som registreras av kamerans accelerometer. Till exempel om man hoppar över ett hinder med cykel, kastar sig ut i fallskärm eller dyker ner i vattnet.

Utöver 30 meters djup överlever kameran i 10 minusgrader och tål fritt fall från 2,1 meter och 100 kilos tryck. En tvättäkta Tough-kamera alltså, fast med 4K-video ovanpå allting annat.

Ett behändigt pistolgrepp ingår (Foto: Tillverkare)
Ett behändigt pistolgrepp ingår (Foto: Tillverkare)

Enkel skötsel

Det vill säga, kameran spelar inte in 4K-video i full 3840 x 2160 punkters upplösning. I stället interpolerar den upp från de 7,2 megapixlar som bildsensorn (1/2,3 tum) har till 8,3 megapixlar. Man kan alltså hävda att detta inte är en ”äkta” 4K-videokamera, och tyvärr syns det på videofilmerna – och i stillbilderna man kan hämta ut från videofilerna. Du kan nämligen inte ta stillbilder på vanligt sätt med TG Tracker.

Men först lite om användbarhet. Eftersom kameran är så liten och lätt (180 gram) är den enkel att ta med sig. Knapparna sitter på toppen och är tillräckligt stora för att du kan använda dem med handskar på. En menyknapp leder till inställningar och sedan använder du pilknapparna och OK-knappen för att ändra inställningarna. Den vinklingsbara skärm är visserligen liten men gör kameran mer lättskött än exempelvis Sonys actionkameror som inte har någon skärm alls.

Jag hade föredragit en helt vridbar skärm, för när start/stopp-knappen för video sitter på ovansidan så passar det bäst att hålla kameran så att man använder tummen för att starta och stoppa inspelningen. Det lilla batteriet håller i en och en halv timmes videofilmning innan det behöver laddas, och behöver du mer ljus i filmen så går det att tända en LED-lampa ovanför objektivet.

Sätt horisonten någorlunda i mitten för att minimera förvrängning.
Sätt horisonten någorlunda i mitten för att minimera förvrängning.

Kraftig förvrängning

Kameran har fast fokus och fast brännvidd på 13,9 mm samt mycket bra ljusstyrka på bländare 2,0. Objektivet ger en extrem bildvinkel på 204 grader (161 med aktiverad digital bildstabilisator), som kan minskas med en menyinställning till 156 grader, eller 126 med stabilisator på.

Det ingår ett pistolgrepp som du kan använda som ett handtag och delvis stabilisering av handhållen filmning, som lagras i MOV-format. Det innebär att du inte kan se 4K-inspelningarna överförda via wifi till mobilen, och de flesta TV-apparater stöder inte heller avspelning av MOV-formatet via minneskortläsaren.

Olympus-kameran är så enkel att använda att det är kul att ha den med för att göra korta eller längre videofilmer av allt möjlig. Flippa på strömbrytaren så är du beredd att börja spela in direkt. Du behöver nästan inte använda skärmen, den extrema bildvinkeln fångar ändå allt framför dig. Sänker du ner kameran i vatten så räknar den själv ut att den befinner sig under vattenytan och sätter på djupmätning och anpassar exponeringen därefter. Det fungerar utmärkt, men du får leva med en ganska så grovkornig bild för att vara 4K-kvalitet. Stillbilder från videofiler ser inte särskilt övertygande ut, med låg upplösning och antydan till bildbrus, även i bra ljus.

Den kraftiga bildvinkeln innebär också en utmaning med förvrängningar. Som är tämligen häftiga. Håller du inte kameran rakt mot horisonten så böjer den av markant uppåt eller nedåt. Effekten är inte lika tydlig under vatten, men på land ser du hela tiden hur varken horisontella eller vertikala linjer är särskilt raka. Bildvinkeln har en annan olycklig bieffekt också: suddiga kanter och hörn. Inspelningarna är alltid skarpast i mitten, ut mot kanterna sjunker skärpan markant, och ljusförlusten i hörnen (vinjettering) är påtaglig.

Olympus-kameran exponerar utmärkt, både över och under vatten.
Olympus-kameran exponerar utmärkt, både över och under vatten.

Kul och praktisk actionkamera

Man köper inte Olympus TG-Tracker för 4K-video av utsändningskvalitet, utan för att det är enkelt att göra kul videor av aktiviteter med den. För många kommer säkert videokvaliteten att vara mer än bra nog, den är åtminstone bättre än från actionkameror med 1080 HD-video, men kan inte matcha de bästa actionkamerorna med 4K-video. Användarvänligheten, batteritiden och de många funktionerna som är praktiska för aktiva användare, uppväger till stor del för bristande 4K-kvaliteter.

Actionkameror är superpopulära, och det är inte så konstigt. För en relativt hygglig summa kan man få en liten videokamera som är både enkel och väldigt rolig att använda. De är okomplicerade och kan sättas fast på det mesta och filma sport, action, eller egentligen vad som helst.Marknaden för den här typen av videokameror växer konstant, försäljningssiffrorna har för länge sedan passerat konventionella videokamerors. Tillväxten förväntas fortsätta och i år ska det säljas 11 miljoner stycken. Det är mer än två miljoner fler actionkameror än 2015.Kungen på marknaden är GoPro som är själva begreppet för actionkameror och det mest kända varumärket. Men fler märken vill ha en bit av kakan och nu ger sig Olympus in i actionleken. Där de i och för sig har funnits ett bra tag med sin Tough-serie, som innehåller marknadens mest välkända allväderskameror.Nu kombinerar de Tough-kamerornas tålighet med actionkamerornas kompakta enkelhet i Tough TG-Tracker. En vattentät, robust och enkel actionkamera med 4K-video som håller tätt ner till 30 meters djup. Du kan med andra ord dyka med den utan att först montera fast ett undervattenshus.Det kan du inte med Sony FDR-X1000V som vi också har testat.[caption id="attachment_63031" align="alignnone" width="1000"]Den vridbara skärmen gör att TG Tracker är mer användarvänlig än konkurrenternas actionkameror. (Foto: Tillverkare) Den vridbara skärmen gör att TG Tracker är mer användarvänlig än konkurrenternas actionkameror. (Foto: Tillverkare)[/caption]Olympus har stoppat i flera lockande egenskaper i TG-Tracker. Som namnet antyder loggar den alla dina rörelser, så länge kameran är i Log-läge och med på turen. Var du har varit kan du se efteråt i Tracker-appen till Android- och Apple-telefoner, och data kan läggas in i arkivet när du lagrar videofilmerna.Det är inte allt, inte på långa vägar. Du kan också läsa av lufttryck, djup under vatten, temperatur, höjd, kompassriktning och kameran kan logga en förvald gräns för g-krafter som registreras av kamerans accelerometer. Till exempel om man hoppar över ett hinder med cykel, kastar sig ut i fallskärm eller dyker ner i vattnet.Utöver 30 meters djup överlever kameran i 10 minusgrader och tål fritt fall från 2,1 meter och 100 kilos tryck. En tvättäkta Tough-kamera alltså, fast med 4K-video ovanpå allting annat.[caption id="attachment_63032" align="alignnone" width="1000"]Ett behändigt pistolgrepp ingår (Foto: Tillverkare) Ett behändigt pistolgrepp ingår (Foto: Tillverkare)[/caption]

Enkel skötsel

Det vill säga, kameran spelar inte in 4K-video i full 3840 x 2160 punkters upplösning. I stället interpolerar den upp från de 7,2 megapixlar som bildsensorn (1/2,3 tum) har till 8,3 megapixlar. Man kan alltså hävda att detta inte är en ”äkta” 4K-videokamera, och tyvärr syns det på videofilmerna – och i stillbilderna man kan hämta ut från videofilerna. Du kan nämligen inte ta stillbilder på vanligt sätt med TG Tracker.Men först lite om användbarhet. Eftersom kameran är så liten och lätt (180 gram) är den enkel att ta med sig. Knapparna sitter på toppen och är tillräckligt stora för att du kan använda dem med handskar på. En menyknapp leder till inställningar och sedan använder du pilknapparna och OK-knappen för att ändra inställningarna. Den vinklingsbara skärm är visserligen liten men gör kameran mer lättskött än exempelvis Sonys actionkameror som inte har någon skärm alls.Jag hade föredragit en helt vridbar skärm, för när start/stopp-knappen för video sitter på ovansidan så passar det bäst att hålla kameran så att man använder tummen för att starta och stoppa inspelningen. Det lilla batteriet håller i en och en halv timmes videofilmning innan det behöver laddas, och behöver du mer ljus i filmen så går det att tända en LED-lampa ovanför objektivet.[caption id="attachment_63035" align="alignnone" width="1000"]Sätt horisonten någorlunda i mitten för att minimera förvrängning. Sätt horisonten någorlunda i mitten för att minimera förvrängning.[/caption]

Kraftig förvrängning

Kameran har fast fokus och fast brännvidd på 13,9 mm samt mycket bra ljusstyrka på bländare 2,0. Objektivet ger en extrem bildvinkel på 204 grader (161 med aktiverad digital bildstabilisator), som kan minskas med en menyinställning till 156 grader, eller 126 med stabilisator på.Det ingår ett pistolgrepp som du kan använda som ett handtag och delvis stabilisering av handhållen filmning, som lagras i MOV-format. Det innebär att du inte kan se 4K-inspelningarna överförda via wifi till mobilen, och de flesta TV-apparater stöder inte heller avspelning av MOV-formatet via minneskortläsaren.Olympus-kameran är så enkel att använda att det är kul att ha den med för att göra korta eller längre videofilmer av allt möjlig. Flippa på strömbrytaren så är du beredd att börja spela in direkt. Du behöver nästan inte använda skärmen, den extrema bildvinkeln fångar ändå allt framför dig. Sänker du ner kameran i vatten så räknar den själv ut att den befinner sig under vattenytan och sätter på djupmätning och anpassar exponeringen därefter. Det fungerar utmärkt, men du får leva med en ganska så grovkornig bild för att vara 4K-kvalitet. Stillbilder från videofiler ser inte särskilt övertygande ut, med låg upplösning och antydan till bildbrus, även i bra ljus.Den kraftiga bildvinkeln innebär också en utmaning med förvrängningar. Som är tämligen häftiga. Håller du inte kameran rakt mot horisonten så böjer den av markant uppåt eller nedåt. Effekten är inte lika tydlig under vatten, men på land ser du hela tiden hur varken horisontella eller vertikala linjer är särskilt raka. Bildvinkeln har en annan olycklig bieffekt också: suddiga kanter och hörn. Inspelningarna är alltid skarpast i mitten, ut mot kanterna sjunker skärpan markant, och ljusförlusten i hörnen (vinjettering) är påtaglig.[caption id="attachment_63034" align="alignnone" width="1000"]Olympus-kameran exponerar utmärkt, både över och under vatten. Olympus-kameran exponerar utmärkt, både över och under vatten.[/caption]

Kul och praktisk actionkamera

Man köper inte Olympus TG-Tracker för 4K-video av utsändningskvalitet, utan för att det är enkelt att göra kul videor av aktiviteter med den. För många kommer säkert videokvaliteten att vara mer än bra nog, den är åtminstone bättre än från actionkameror med 1080 HD-video, men kan inte matcha de bästa actionkamerorna med 4K-video. Användarvänligheten, batteritiden och de många funktionerna som är praktiska för aktiva användare, uppväger till stor del för bristande 4K-kvaliteter.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Olympus Tough TG-Tracker
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 7,2 Mp actionkamera med 1/2,3-tums sensor
  • Optik: 13,9 mm/f2,0
  • Skärm: 1,5-tums LCD, 115 kp
  • Sökare: -
  • Övrigt: Wifi, 4K-video, GPS-loggning, barometer, kompass, termometer, manometer, vattentät ner till 30 m, LED-ljus, 8 Mp stillbilder (interpolerat)
Pris: 3800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.