Nikon Nikkor AF-S 24–70 mm/f2,8E ED VR

Nikon-zoom för de bästa spegelreflexerna

Nikon har gjort sin dyraste normalzoom hittills och inte snålat på något.

Plus
Oerhört hög skärpa i centrum, mycket bra bildstabilisator och gedigen vädertätad konstruktion.
Minus
Stor, dyr och tung, med avtagande skärpa och större ljusförlust i hörnen vid full bländare.

Köper man en Nikon-kamera och vill utöka med fler objektiv så är det lätt hänt att man blir överväldigad av sortimentet. Nikon-ägare har ett av de största urvalen av optik som finns till sina spegelreflexer, och de flesta gör Nikon själva.

Det spelar ingen roll om du behöver ett fisheye till de extrema bilderna eller ett långt teleobjektiv till sport eller vilda djur, det finns alltid minst ett objektiv som passar till uppgiften. Det allra vanligaste är dock den så kallade normalzoomen. Det som följer med de flesta spegelreflexer från Nikon. Som regel täcker den vidvinkel från ungefär 28 mm till kort tele någonstans mellan 80 och 100 mm. Nikon har elva stycken sådana, men ingen av dem är så bra som nya väderskyddade Nikkor AF-S 24–70 mm/f2,8E ED VR.

Den är fruktansvärt mycket dyrare än den lilla 18–55 mm/f3,5–5,6 som ingår till Nikons billigaste kameror, och passar förmodligen bättre för mer krävande Nikon-fotografer med fullformatkameror. Som normalzoom är den väldigt användbar. 24 mm vidvinkel innebär att den passar utmärkt till landskap, arkitektur och gatufoto. Och 70 mm är precis så pass användbar tele att den passar fint till porträtt och bröllop.

Med ljusstyrka 2,8 är den också tillräckligt ljusstark för att zoomen ska gå att använda även i dåligt ljus.

 

4-stegs stabilisator

Nikon-zoomen liknar till förväxling den äldre 24–70 mm-zoomen som debuterade 2007, fast har en helt ny optisk konstruktion som är anpassad för att vara ett skarpt objektiv till Nikons högupplösta spegelreflexer med fullformat, till exempel D750 och D800-serien. Den kan också användas med Nikons kameror i APS-C-format (DX), till exempel D7200, och ger då en effektiv brännvidd på 36–105 mm.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Objektivet är vädertätat och utrustat med en fyrstegs optisk bildstabilisator som ska göra att den tunga optiken bland annat passar bättre att filma med. Den optiska konstruktionen består bland annat av asfäriska linselement för bättre kontroll av ljusspridning, nanokristallbeläggning för att dämpa ströljus och flouritbeläggning för att hålla borta smuts och damm från de exponerade glasytorna.

Nikon har valt en elektromekanisk bländarmekanism som är snabbare i bildserier och tack vare nio bländarlameller skapar objektivet väldigt fina bakgrunder ur fokus för exempelvis porträtt.

Från ett så påkostat objektiv för kräsna fotografer räknar man med att optiska prestanda är snudd på perfekta, men det stora Nikkor-objektivet – 20 cm fullt utdraget – har vissa problem som i och för sig inte är så ovanliga för zoomobjektiv av den här typen. Det första är linjeförvrängning som är synligt vid 24 mm vidvinkel, det andra kromatisk felbrytning som jag trodde att ett så dyrt objektiv skulle ha bättre koll på. Det finns också en aning, men inte kritisk, vinjettering vid full bländare och 24 mm, fast inte mer än förväntat.

Skärpan och upplösningen är utmärkt, fast då måste man blända ner till f4 eller 5,6 vid 24–35 mm, annars avtar skärpan markant i hörnen. Det är helt OK för en 24–70 mm, men inte för 25 000 kronor.

Det hjälper alltid att blända ner, även i längre brännvidder, och då är skärpan mycket bra och föga överraskande är den som allra skarpast i centrum. Men nya 24–70 mm-zoomen är bättre än sin föregångare med god marginal, särskilt när det gäller hörnskärpa och att mildra vinjettering. Den är bara inte helt perfekt korrigerad, enligt vår åsikt.

Den integrerade bildstabilisatorn fungerar utmärkt och med live-view kan man hålla kameran med zoomen på – i handen – och filma utan nämnvärda skakningar eller rörelser i inspelningen. Autofokuseringen fungerade felfritt på D750 och objektivet är nästan ljudlöst och blixtsnabbt på att låsa fokus vid alla brännvidder. Det superstabila Nikkor-objektivet är genomgående ett ytterst lyckat, fast inte helt perfekt, objektiv – fast det är det inte många normalzoomer som är.

Köper man en Nikon-kamera och vill utöka med fler objektiv så är det lätt hänt att man blir överväldigad av sortimentet. Nikon-ägare har ett av de största urvalen av optik som finns till sina spegelreflexer, och de flesta gör Nikon själva. Det spelar ingen roll om du behöver ett fisheye till de extrema bilderna eller ett långt teleobjektiv till sport eller vilda djur, det finns alltid minst ett objektiv som passar till uppgiften. Det allra vanligaste är dock den så kallade normalzoomen. Det som följer med de flesta spegelreflexer från Nikon. Som regel täcker den vidvinkel från ungefär 28 mm till kort tele någonstans mellan 80 och 100 mm. Nikon har elva stycken sådana, men ingen av dem är så bra som nya väderskyddade Nikkor AF-S 24–70 mm/f2,8E ED VR. Den är fruktansvärt mycket dyrare än den lilla 18–55 mm/f3,5–5,6 som ingår till Nikons billigaste kameror, och passar förmodligen bättre för mer krävande Nikon-fotografer med fullformatkameror. Som normalzoom är den väldigt användbar. 24 mm vidvinkel innebär att den passar utmärkt till landskap, arkitektur och gatufoto. Och 70 mm är precis så pass användbar tele att den passar fint till porträtt och bröllop. Med ljusstyrka 2,8 är den också tillräckligt ljusstark för att zoomen ska gå att använda även i dåligt ljus.  

4-stegs stabilisator

Nikon-zoomen liknar till förväxling den äldre 24–70 mm-zoomen som debuterade 2007, fast har en helt ny optisk konstruktion som är anpassad för att vara ett skarpt objektiv till Nikons högupplösta spegelreflexer med fullformat, till exempel D750 och D800-serien. Den kan också användas med Nikons kameror i APS-C-format (DX), till exempel D7200, och ger då en effektiv brännvidd på 36–105 mm. Objektivet är vädertätat och utrustat med en fyrstegs optisk bildstabilisator som ska göra att den tunga optiken bland annat passar bättre att filma med. Den optiska konstruktionen består bland annat av asfäriska linselement för bättre kontroll av ljusspridning, nanokristallbeläggning för att dämpa ströljus och flouritbeläggning för att hålla borta smuts och damm från de exponerade glasytorna. Nikon har valt en elektromekanisk bländarmekanism som är snabbare i bildserier och tack vare nio bländarlameller skapar objektivet väldigt fina bakgrunder ur fokus för exempelvis porträtt. Från ett så påkostat objektiv för kräsna fotografer räknar man med att optiska prestanda är snudd på perfekta, men det stora Nikkor-objektivet – 20 cm fullt utdraget – har vissa problem som i och för sig inte är så ovanliga för zoomobjektiv av den här typen. Det första är linjeförvrängning som är synligt vid 24 mm vidvinkel, det andra kromatisk felbrytning som jag trodde att ett så dyrt objektiv skulle ha bättre koll på. Det finns också en aning, men inte kritisk, vinjettering vid full bländare och 24 mm, fast inte mer än förväntat. Skärpan och upplösningen är utmärkt, fast då måste man blända ner till f4 eller 5,6 vid 24–35 mm, annars avtar skärpan markant i hörnen. Det är helt OK för en 24–70 mm, men inte för 25 000 kronor. Det hjälper alltid att blända ner, även i längre brännvidder, och då är skärpan mycket bra och föga överraskande är den som allra skarpast i centrum. Men nya 24–70 mm-zoomen är bättre än sin föregångare med god marginal, särskilt när det gäller hörnskärpa och att mildra vinjettering. Den är bara inte helt perfekt korrigerad, enligt vår åsikt. Den integrerade bildstabilisatorn fungerar utmärkt och med live-view kan man hålla kameran med zoomen på – i handen – och filma utan nämnvärda skakningar eller rörelser i inspelningen. Autofokuseringen fungerade felfritt på D750 och objektivet är nästan ljudlöst och blixtsnabbt på att låsa fokus vid alla brännvidder. Det superstabila Nikkor-objektivet är genomgående ett ytterst lyckat, fast inte helt perfekt, objektiv – fast det är det inte många normalzoomer som är.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon Nikkor AF-S 24–70 mm/f2,8E ED VR
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 24–70 mm normalzoom
  • Ljusstyrka: f2.8
  • Närgräns: 38 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linselement: 20, i 16 grupper
  • Mått/vikt: Ø 88 mm, 155 mm/1070 gram
  • Övrigt: Solskydd, väderskydd, optisk bildstabilisator
Pris: 25000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.