annons
annons

Clip on-mobilobjektiv

Pimpa mobil kameran

Sätt en lins på mobilen så får du fräschare bilder.

De flesta mobiler saknar zoom. Det går att zooma digitalt med fingrarna, men resultatet blir inte bra. Digital zoom betyder grumliga och oskarpa bilder.

Men det finns en lösning som faktiskt fungerar. Den är inte gratis, men för ett par hundralappar kan man få en lins som träs på mobilkameran och förändrar brännvidden. I praktiken betyder det att mobilkameran går att pimpa med ett vidvinkel-, tele- eller makroobjektiv så att du kan ta ännu piffigare bilder eller videosnuttar med telefonen.

Det är inte säkert att det blir samma sak som att ha med sig en riktig kamera, åtminstone inte för alla, men ett teleobjektiv eller en makrolins tar ingen plats och är smidigt att ha med sig – och enkelt att använda. Precis som på en kamera, alltså.

De kan också användas till Skype- eller Facetime-samtal.

Vad finns?

Mobilobjektiven finns i många varianter. Det vanligaste är vidvinel som ger bredare bildvinkel än mobilkameran klarar av, så att du får med ännu mer av motivet i bilderna. Passar fint för landskap, arkitektur och resefoto.

Den andra av de tre vanligaste varianterna är tele. Den har smalare bildvinkel och flyttar motivet närmare. Det är praktiskt, inte bara när du inte når hela vägen med mobilen utan även snyggt att använda till porträtt.

Den tredje varianten är makroobjektivet. Det har en extrem närgräns, så att du kan ta skarpa bilder bara ett par millimeter från motivet. Sådant kommer väl till pass om du vill ta bilder av detaljer, eller utforska makrovärlden.

Hur funkar det?

De här mobilobjektiven utökar mobilkamerans användningsområde och sätter du till exempel på en fisheye-lins så får du en extrem, 180-gradig bildvinkel. Det går inte heller att göra med en vanlig mobilkamera.

Mobilobjektiven fungerar så att en eller flera linser sätts ihop till ett mikroobjektiv. Konfigurationen avgör om det blir tele, makro, vidvinkel eller fisheye.

Det finns även ett par nystartade Kickstarter-projekt som utlovar zoomobjektiv till mobilen, men i dagsläget finns inget sådant färdigt att testa. Så den här gången koncentrerar vi oss på mobila objektiv med fast brännvidd.

Brännvidden på en iPhone-kamera (iPhone 7) motsvarar 28 mm vidvinkel. För Samsung Galaxy S7 och S8 är brännvidden 26 mm och detta är det enda som påverkas av ett objektiv utanpå kameran.

Till exempel ändras 28 mm till 84 mm – perfekt för porträtt – om man sätter på en 3x tele-lins. Och 28 mm blir 16 mm extrem vidvinkel om man sätter på en vidvinkellins.

Med andra ord kan man täcka in 16, 28 och 56 eller 84 mm om man bara har med sig ett par extra objektiv till mobilen.

Men kom ihåg att mobilobjektiv med hållare som monteras ovanpå kameran inte fungerar med iPhone 7 plus inbyggda teleobjektiv. Undantaget är Black Eye, med viss reservation.

Startfältet

I det här testet tittar vi bland annat närmare på mobilobjektiv från Olloclip, som kanske är den mest kända tillverkaren av sådana objektiv. De har ett antal olika varianter, främst anpassade för iPhone och Samsung Galaxy.

Vi har också tagit med Exolens från den legendariska tyska optiktillverkaren Zeiss. Det är dyra linser, kanske mest avsedda för kräsna fotografer och av en helt annan kvalitet än något annat vi har sett.

Den tredje tillverkaren är Black Eye. Ett relativt nytt märke som satsar på billiga objektiv som inte kräver någon adapter för att fungera. Det betyder att de kan användas med alla mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer som har kamera. De knäpps bara fast över kameran precis som en klädnypa. Enklare kan det inte bli.

I testet har vi betonat tre saker: funktionalitet, bildkvalitet och pris.

picture1 picture2
<
>
Linserna kan användas med de flesta mobiler och surfplattor.

Bästa pris på Clip on-mobilobjektiv
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Zeiss Exolens Wide Angle 2 500 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2 300 kr
Zeiss Exolens Macro lens 1 700 kr
Olloclip Core Lens Se 1 200 kr
Black Eye Tele 3X 1 000 kr
Black Eye FF Fisheye 550 kr
Black Eye 2 in 1 500 krHar du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-