annonse
annonse

Clip on-mobilobjektiv

Pimpa mobil kameran

Sätt en lins på mobilen så får du fräschare bilder.

De flesta mobiler saknar zoom. Det går att zooma digitalt med fingrarna, men resultatet blir inte bra. Digital zoom betyder grumliga och oskarpa bilder.

Men det finns en lösning som faktiskt fungerar. Den är inte gratis, men för ett par hundralappar kan man få en lins som träs på mobilkameran och förändrar brännvidden. I praktiken betyder det att mobilkameran går att pimpa med ett vidvinkel-, tele- eller makroobjektiv så att du kan ta ännu piffigare bilder eller videosnuttar med telefonen.

Det är inte säkert att det blir samma sak som att ha med sig en riktig kamera, åtminstone inte för alla, men ett teleobjektiv eller en makrolins tar ingen plats och är smidigt att ha med sig – och enkelt att använda. Precis som på en kamera, alltså.

De kan också användas till Skype- eller Facetime-samtal.

Vad finns?

Mobilobjektiven finns i många varianter. Det vanligaste är vidvinel som ger bredare bildvinkel än mobilkameran klarar av, så att du får med ännu mer av motivet i bilderna. Passar fint för landskap, arkitektur och resefoto.

Den andra av de tre vanligaste varianterna är tele. Den har smalare bildvinkel och flyttar motivet närmare. Det är praktiskt, inte bara när du inte når hela vägen med mobilen utan även snyggt att använda till porträtt.

Den tredje varianten är makroobjektivet. Det har en extrem närgräns, så att du kan ta skarpa bilder bara ett par millimeter från motivet. Sådant kommer väl till pass om du vill ta bilder av detaljer, eller utforska makrovärlden.

Hur funkar det?

De här mobilobjektiven utökar mobilkamerans användningsområde och sätter du till exempel på en fisheye-lins så får du en extrem, 180-gradig bildvinkel. Det går inte heller att göra med en vanlig mobilkamera.

Mobilobjektiven fungerar så att en eller flera linser sätts ihop till ett mikroobjektiv. Konfigurationen avgör om det blir tele, makro, vidvinkel eller fisheye.

Det finns även ett par nystartade Kickstarter-projekt som utlovar zoomobjektiv till mobilen, men i dagsläget finns inget sådant färdigt att testa. Så den här gången koncentrerar vi oss på mobila objektiv med fast brännvidd.

Brännvidden på en iPhone-kamera (iPhone 7) motsvarar 28 mm vidvinkel. För Samsung Galaxy S7 och S8 är brännvidden 26 mm och detta är det enda som påverkas av ett objektiv utanpå kameran.

Till exempel ändras 28 mm till 84 mm – perfekt för porträtt – om man sätter på en 3x tele-lins. Och 28 mm blir 16 mm extrem vidvinkel om man sätter på en vidvinkellins.

Med andra ord kan man täcka in 16, 28 och 56 eller 84 mm om man bara har med sig ett par extra objektiv till mobilen.

Men kom ihåg att mobilobjektiv med hållare som monteras ovanpå kameran inte fungerar med iPhone 7 plus inbyggda teleobjektiv. Undantaget är Black Eye, med viss reservation.

Startfältet

I det här testet tittar vi bland annat närmare på mobilobjektiv från Olloclip, som kanske är den mest kända tillverkaren av sådana objektiv. De har ett antal olika varianter, främst anpassade för iPhone och Samsung Galaxy.

Vi har också tagit med Exolens från den legendariska tyska optiktillverkaren Zeiss. Det är dyra linser, kanske mest avsedda för kräsna fotografer och av en helt annan kvalitet än något annat vi har sett.

Den tredje tillverkaren är Black Eye. Ett relativt nytt märke som satsar på billiga objektiv som inte kräver någon adapter för att fungera. Det betyder att de kan användas med alla mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer som har kamera. De knäpps bara fast över kameran precis som en klädnypa. Enklare kan det inte bli.

I testet har vi betonat tre saker: funktionalitet, bildkvalitet och pris.

picture1 picture2
<
>
Linserna kan användas med de flesta mobiler och surfplattor.

Zeiss Exolens Wide Angle 2 500 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2 300 kr
Zeiss Exolens Macro lens 1 700 kr
Olloclip Core Lens Se 1 200 kr
Black Eye Tele 3X 1 000 kr
Black Eye FF Fisheye 550 kr
Black Eye 2 in 1 500 kr

Black Eye Lens

Clip on-mobilobjektiv
Enklare än så här blir det inte. Black Eyes-objektivet sitter fastskruvat i en klämma som sätts fast över mobilkameran. Black Eyes har ett stort urval och en fördel mot konkurrenterna: de passar alla mobiler och surfplattor som har kamera. Så ...
Les hele testen her

Zeiss ExoLens

Zeiss ExoLens
Carl Zeiss har sysslat med optik längre än de flesta. Deras produkter omfattar alla användningsområden, från mikroskop till glasögon och kameraobjektiv. Skulle bara fattas att de inte gjorde optik till mobiltelefoner också. Hittills har de koncentrerat sig på iPhone. Närmare ...
Les hele testen her

Olloclip Core Lens

Olloclip Core Lens
Amerikanska Olloclip var tidigt ute med mobilobjektiv. Deras första kom strax efter iPhone 4 och i dag finns Olloclip-linser till nästan alla iPhone- och några Samsung Galaxy-modeller. Det finns också ett stort urval av tillbehör, fästen och hållare, som utökar ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-