annonse
annonse
annonse

Lenovo Yoga Book

För det lätta, kreativa bagaget

Lenovos mikrobärbara 2-i-1-dator kan hänga med överallt och får aldrig slut på ström. Och så har den tangentbord.

Ultrakompakt. Tunnare och lättare än allt annat som har tangentbord. Touch-tangentbordet är smart och pennan är genial. Extrem batteritid.
Tangentbordet kräver en hel del tillvänjning och det är lika ont om plats som processorkraft. Minimalt med ingångar!

Det gick ett sus genom publiken när Lenovo presenterade sin huvudnyhet på IFA-mässan i september förra året. En bärbar dator som bara vägde 600 gram och var 9,6 mm tjock! De specifikationerna skulle ha gjort den till världens tunnaste bärbara dator, om det inte vore för att den rent tekniskt var en surfplatta med inbyggt tangentbord. Men surfplatta eller inte, så länge den kör Windows 10 kan man köra alla välkända program på den.

Ända sedan den septemberdagen har vi väntat på att få in den lilla krabaten i testrummet för att ta reda på hur mycket dator Lenovo lyckats klämma in i det supersnygga skalet. Tills posten äntligen levererade ett tämligen lätt paket till redaktionen.

Lenovo Yoga Book passar väldigt bra in på beskrivningen ”notebook”. Den tar mindre plats i väskan än ett A4-block och med sitt matta lock påminner den en hel del om en Moleskin-anteckningsbok som har hamnat i klorna på en industridesigner.

Tangentbord utan tangenter

Lenovo håller på att visa att de är märket för innovativa människor. Att skapa ett rykte om sig att vara nydanande är inte så enkelt när märket i övrigt är känt som företagslaptopar enligt receptet ”fyrkantig, förnuftigt, mattsvart” – och lika spännande som tysk bensinstationschoklad. Men de försöker envist. Och om Apple är innovativa när de tar bort hörlursuttaget så måste Lenovo sägas vara ljusår före alla andra när de tar bort alla tangenterna från tangentbordet! Okej, det är kanske inte riktigt lika knäppt som det låter. Bärbara datorer har redan fått kortare och kortare slaglängd i tangenterna i takt med att tjockleken bantas ned. Och Lenovos obrutna, släta touch-yta klarar av annat än inmatning av tecken. Man kan också använda pekfältet som anteckningsblock. Ett riktigt sådant, märk väl. Pennan som ingår har riktigt bläck och kan skriva på vanligt papper – samtidigt som strecken digitaliseras. Det fick vi se på IFA, där professionella karikatyrtecknare använde Yoga Book som skissblock, till synes utan större svårighet.

Yoga Book-namnet kommer naturligtvis från att det handlar om en 2-i-1-dator som kan användas både som surfplatta och med tangentbord. Tangentbordet kan dock inte tas loss, utan går i stället att vika in på baksidan. De ledade metallgångjärnen längs hela skärmens sida känns ovanligt stabila och håller fast skärmen i alla lutningar. Antalet in- och utgångar är absolut minimalt: en mikroUSB-port för laddning och filöverföring, en mikro-HDMI-port för extern skärm och ett hörlursuttag. Samt en hållare för SIM-kortet i versionen med inbyggd mobil uppkoppling. En på/av-knapp och volymknapp avslöjar att vi har med en surfplatta att göra.

Bambi på hal is

Varje år testar vi massor av datorer och även en hel del surfplattor. I de flesta fall handlar övergången från en dator till en annan om att installera en rad grundprogram, logga in på användarkontot – och sedan fortsätta där man slutade.

Att börja använda Yoga Book i bruk är lite mer komplicerat. Även om operativsystemet är Windows 10 och maskinen accepterar standardprogram för PC-plattformen så är användarupplevelsen helt annorlunda. Detta gäller även för tangentbordet, där total brist på haptisk återkoppling (alltså känslan av tangenterna) innebär att man till en början sitter och stirrar på skärmen. Undrar just om jag prickade rätt? Lenovo hävdar att de ägnat två år åt att försöka optimera den artificiella intelligensen i tangentbordet som ska korrigera för stavfel på den släta ytan. Det känns underligt och man har en viss ”Bambi på hal is”-känsla när man låter fingrarna dansa över den glatta ytan. Desto större är förvåningen över att det faktiskt kommer fram läsbar text. Tangenterna saknar inte feedback helt och hållet, eftersom varje tryckning följs av en vibration.

Prestanda

Att detta är en surfplatta snarare än en traditionell PC avslöjas i våra hastighetstest. Processorn är en fyrkärnig Intel Atom X5-Z8550 på 1,4 GHz. Och även om den är dubbelt så kraftfull som Asus Vivo Stick som vi testade nyligen så sätter hastigheten stora begränsningar för vad som är möjligt att göra med Yogaboken.

Översatt i rena siffror får datorn ett Geekbench-resultat på 966 (singlecore) respektive 3265 (multicore) poäng. Det får även den mest knäsvaga kontorsdator att verka snabb. En Cinebench-poäng på 136 demonstrerar också att det är inte är inom 3D-animering som Yoga Book har störst karriärmöjligheter. Kraftfulla maskiner har ofta fem gånger så höga prestanda.

Saken är den att Lenovo har valt att offra beräkningskraft till fördel för bärbarhet och batteritid. Och att de har lyckats visar Peacekeeper-batteritestet. Över åtta och en halv timme med tänd skärm och full fart i webbläsaren höll batteriet innan det tog slut. Det är inte bara tjusigt, det är helt fenomenalt! Man kan använda datorn flitigt en hel dag utan att riskera att strömmen tar slut.

Slutsats

Lenovo Yoga Book är definitivt annorlunda, vilket bara det är uppfriskande. Den är inte bara så tunn och lätt att man kan börja fundera på om man fick med sig den – och i så fall vilken ficka den ligger i –, Touch-tangentbordet är också nyskapande och det tryckkänsliga ytan är det mest intuitiva ritgränssnitt jag har sett på någon dator.

Men även solen har sina fläckar. Hur mycket tid Lenovo än har lagt på att förse tangentbordet med artificiell intelligens för att rätta till feltryckningar så är det fortfarande betydligt svårare att använda än ett normalt tangentbord. Så om du är van vid blindskrift och letar efter en dator att författa din nästa tegelstensroman på så bör du hellre välja en större laptop med normalt tangentbord. Surfplattegränssnittet vållade också en del huvudbry. Och den långa batteritiden betalar man för med snigelfart i Atom quadcore-processorn, som är allt annat än snabb. Men om storleken betyder allt – eller om du ritar mycket på frihand – är Yoga Booken däremot genial.

<
>
Foto: Lenovo
Det gick ett sus genom publiken när Lenovo presenterade sin huvudnyhet på IFA-mässan i september förra året. En bärbar dator som bara vägde 600 gram och var 9,6 mm tjock! De specifikationerna skulle ha gjort den till världens tunnaste bärbara dator, om det inte vore för att den rent tekniskt var en surfplatta med inbyggt tangentbord. Men surfplatta eller inte, så länge den kör Windows 10 kan man köra alla välkända program på den.Ända sedan den septemberdagen har vi väntat på att få in den lilla krabaten i testrummet för att ta reda på hur mycket dator Lenovo lyckats klämma in i det supersnygga skalet. Tills posten äntligen levererade ett tämligen lätt paket till redaktionen.Lenovo Yoga Book passar väldigt bra in på beskrivningen ”notebook”. Den tar mindre plats i väskan än ett A4-block och med sitt matta lock påminner den en hel del om en Moleskin-anteckningsbok som har hamnat i klorna på en industridesigner.

Tangentbord utan tangenter

Lenovo håller på att visa att de är märket för innovativa människor. Att skapa ett rykte om sig att vara nydanande är inte så enkelt när märket i övrigt är känt som företagslaptopar enligt receptet ”fyrkantig, förnuftigt, mattsvart” – och lika spännande som tysk bensinstationschoklad. Men de försöker envist. Och om Apple är innovativa när de tar bort hörlursuttaget så måste Lenovo sägas vara ljusår före alla andra när de tar bort alla tangenterna från tangentbordet! Okej, det är kanske inte riktigt lika knäppt som det låter. Bärbara datorer har redan fått kortare och kortare slaglängd i tangenterna i takt med att tjockleken bantas ned. Och Lenovos obrutna, släta touch-yta klarar av annat än inmatning av tecken. Man kan också använda pekfältet som anteckningsblock. Ett riktigt sådant, märk väl. Pennan som ingår har riktigt bläck och kan skriva på vanligt papper – samtidigt som strecken digitaliseras. Det fick vi se på IFA, där professionella karikatyrtecknare använde Yoga Book som skissblock, till synes utan större svårighet.Yoga Book-namnet kommer naturligtvis från att det handlar om en 2-i-1-dator som kan användas både som surfplatta och med tangentbord. Tangentbordet kan dock inte tas loss, utan går i stället att vika in på baksidan. De ledade metallgångjärnen längs hela skärmens sida känns ovanligt stabila och håller fast skärmen i alla lutningar. Antalet in- och utgångar är absolut minimalt: en mikroUSB-port för laddning och filöverföring, en mikro-HDMI-port för extern skärm och ett hörlursuttag. Samt en hållare för SIM-kortet i versionen med inbyggd mobil uppkoppling. En på/av-knapp och volymknapp avslöjar att vi har med en surfplatta att göra.

Bambi på hal is

Varje år testar vi massor av datorer och även en hel del surfplattor. I de flesta fall handlar övergången från en dator till en annan om att installera en rad grundprogram, logga in på användarkontot – och sedan fortsätta där man slutade.Att börja använda Yoga Book i bruk är lite mer komplicerat. Även om operativsystemet är Windows 10 och maskinen accepterar standardprogram för PC-plattformen så är användarupplevelsen helt annorlunda. Detta gäller även för tangentbordet, där total brist på haptisk återkoppling (alltså känslan av tangenterna) innebär att man till en början sitter och stirrar på skärmen. Undrar just om jag prickade rätt? Lenovo hävdar att de ägnat två år åt att försöka optimera den artificiella intelligensen i tangentbordet som ska korrigera för stavfel på den släta ytan. Det känns underligt och man har en viss ”Bambi på hal is”-känsla när man låter fingrarna dansa över den glatta ytan. Desto större är förvåningen över att det faktiskt kommer fram läsbar text. Tangenterna saknar inte feedback helt och hållet, eftersom varje tryckning följs av en vibration.

Prestanda

Att detta är en surfplatta snarare än en traditionell PC avslöjas i våra hastighetstest. Processorn är en fyrkärnig Intel Atom X5-Z8550 på 1,4 GHz. Och även om den är dubbelt så kraftfull som Asus Vivo Stick som vi testade nyligen så sätter hastigheten stora begränsningar för vad som är möjligt att göra med Yogaboken.Översatt i rena siffror får datorn ett Geekbench-resultat på 966 (singlecore) respektive 3265 (multicore) poäng. Det får även den mest knäsvaga kontorsdator att verka snabb. En Cinebench-poäng på 136 demonstrerar också att det är inte är inom 3D-animering som Yoga Book har störst karriärmöjligheter. Kraftfulla maskiner har ofta fem gånger så höga prestanda.Saken är den att Lenovo har valt att offra beräkningskraft till fördel för bärbarhet och batteritid. Och att de har lyckats visar Peacekeeper-batteritestet. Över åtta och en halv timme med tänd skärm och full fart i webbläsaren höll batteriet innan det tog slut. Det är inte bara tjusigt, det är helt fenomenalt! Man kan använda datorn flitigt en hel dag utan att riskera att strömmen tar slut.

Slutsats

Lenovo Yoga Book är definitivt annorlunda, vilket bara det är uppfriskande. Den är inte bara så tunn och lätt att man kan börja fundera på om man fick med sig den – och i så fall vilken ficka den ligger i –, Touch-tangentbordet är också nyskapande och det tryckkänsliga ytan är det mest intuitiva ritgränssnitt jag har sett på någon dator.Men även solen har sina fläckar. Hur mycket tid Lenovo än har lagt på att förse tangentbordet med artificiell intelligens för att rätta till feltryckningar så är det fortfarande betydligt svårare att använda än ett normalt tangentbord. Så om du är van vid blindskrift och letar efter en dator att författa din nästa tegelstensroman på så bör du hellre välja en större laptop med normalt tangentbord. Surfplattegränssnittet vållade också en del huvudbry. Och den långa batteritiden betalar man för med snigelfart i Atom quadcore-processorn, som är allt annat än snabb. Men om storleken betyder allt – eller om du ritar mycket på frihand – är Yoga Booken däremot genial.[gallery ids="66291,66292,66293"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Lenovo Yoga Book
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Lenovo Yoga Book YB1-X91F
Processor: Intel Atom X5-Z8550 1,4 GHz (Quad-core)
Minne: 4 GB
Grafik: Intel HD Graphics 400
Skärm: 1920 x 1200, multitouch
Operativsystem: Windows 10
Lagringsplats: 64 GB
Kamera: 8 Mp/2 Mp
Mått/vikt: 257,0 x 9,6 x 170,9 mm/690 g
Wifi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth, micro-USB, micro-HDMI, ljud ut
Batteritid: 15 timmar

Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.