TEST AV Lenovo Yoga Book

För det lÀtta, kreativa bagaget

Lenovos mikrobÀrbara 2-i-1-dator kan hÀnga med överallt och fÄr aldrig slut pÄ ström. Och sÄ har den tangentbord.

Ljud & Bild tycker:
Ultrakompakt. Tunnare och lÀttare Àn allt annat som har tangentbord. Touch-tangentbordet Àr smart och pennan Àr genial. Extrem batteritid.
Tangentbordet krÀver en hel del tillvÀnjning och det Àr lika ont om plats som processorkraft. Minimalt med ingÄngar!

Det gick ett sus genom publiken nÀr Lenovo presenterade sin huvudnyhet pÄ IFA-mÀssan i september förra Äret. En bÀrbar dator som bara vÀgde 600 gram och var 9,6 mm tjock! De specifikationerna skulle ha gjort den till vÀrldens tunnaste bÀrbara dator, om det inte vore för att den rent tekniskt var en surfplatta med inbyggt tangentbord. Men surfplatta eller inte, sÄ lÀnge den kör Windows 10 kan man köra alla vÀlkÀnda program pÄ den.

Ända sedan den septemberdagen har vi vĂ€ntat pĂ„ att fĂ„ in den lilla krabaten i testrummet för att ta reda pĂ„ hur mycket dator Lenovo lyckats klĂ€mma in i det supersnygga skalet. Tills posten Ă€ntligen levererade ett tĂ€mligen lĂ€tt paket till redaktionen.

Lenovo Yoga Book passar vĂ€ldigt bra in pĂ„ beskrivningen ”notebook”. Den tar mindre plats i vĂ€skan Ă€n ett A4-block och med sitt matta lock pĂ„minner den en hel del om en Moleskin-anteckningsbok som har hamnat i klorna pĂ„ en industridesigner.

Läs också: Huawei MateBook X 53019308
LÀcker rese-bÀrbar

LÀcker rese-bÀrbar

Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

Tangentbord utan tangenter

Lenovo hĂ„ller pĂ„ att visa att de Ă€r mĂ€rket för innovativa mĂ€nniskor. Att skapa ett rykte om sig att vara nydanande Ă€r inte sĂ„ enkelt nĂ€r mĂ€rket i övrigt Ă€r kĂ€nt som företagslaptopar enligt receptet ”fyrkantig, förnuftigt, mattsvart” – och lika spĂ€nnande som tysk bensinstationschoklad. Men de försöker envist. Och om Apple Ă€r innovativa nĂ€r de tar bort hörlursuttaget sĂ„ mĂ„ste Lenovo sĂ€gas vara ljusĂ„r före alla andra nĂ€r de tar bort alla tangenterna frĂ„n tangentbordet! Okej, det Ă€r kanske inte riktigt lika knĂ€ppt som det lĂ„ter. BĂ€rbara datorer har redan fĂ„tt kortare och kortare slaglĂ€ngd i tangenterna i takt med att tjockleken bantas ned. Och Lenovos obrutna, slĂ€ta touch-yta klarar av annat Ă€n inmatning av tecken. Man kan ocksĂ„ anvĂ€nda pekfĂ€ltet som anteckningsblock. Ett riktigt sĂ„dant, mĂ€rk vĂ€l. Pennan som ingĂ„r har riktigt blĂ€ck och kan skriva pĂ„ vanligt papper – samtidigt som strecken digitaliseras. Det fick vi se pĂ„ IFA, dĂ€r professionella karikatyrtecknare anvĂ€nde Yoga Book som skissblock, till synes utan större svĂ„righet.

Yoga Book-namnet kommer naturligtvis frÄn att det handlar om en 2-i-1-dator som kan anvÀndas bÄde som surfplatta och med tangentbord. Tangentbordet kan dock inte tas loss, utan gÄr i stÀllet att vika in pÄ baksidan. De ledade metallgÄngjÀrnen lÀngs hela skÀrmens sida kÀnns ovanligt stabila och hÄller fast skÀrmen i alla lutningar. Antalet in- och utgÄngar Àr absolut minimalt: en mikroUSB-port för laddning och filöverföring, en mikro-HDMI-port för extern skÀrm och ett hörlursuttag. Samt en hÄllare för SIM-kortet i versionen med inbyggd mobil uppkoppling. En pÄ/av-knapp och volymknapp avslöjar att vi har med en surfplatta att göra.

Bambi pÄ hal is

Varje Ă„r testar vi massor av datorer och Ă€ven en hel del surfplattor. I de flesta fall handlar övergĂ„ngen frĂ„n en dator till en annan om att installera en rad grundprogram, logga in pĂ„ anvĂ€ndarkontot – och sedan fortsĂ€tta dĂ€r man slutade.

Att börja anvĂ€nda Yoga Book i bruk Ă€r lite mer komplicerat. Även om operativsystemet Ă€r Windows 10 och maskinen accepterar standardprogram för PC-plattformen sĂ„ Ă€r anvĂ€ndarupplevelsen helt annorlunda. Detta gĂ€ller Ă€ven för tangentbordet, dĂ€r total brist pĂ„ haptisk Ă„terkoppling (alltsĂ„ kĂ€nslan av tangenterna) innebĂ€r att man till en början sitter och stirrar pĂ„ skĂ€rmen. Undrar just om jag prickade rĂ€tt? Lenovo hĂ€vdar att de Ă€gnat tvĂ„ Ă„r Ă„t att försöka optimera den artificiella intelligensen i tangentbordet som ska korrigera för stavfel pĂ„ den slĂ€ta ytan. Det kĂ€nns underligt och man har en viss ”Bambi pĂ„ hal is”-kĂ€nsla nĂ€r man lĂ„ter fingrarna dansa över den glatta ytan. Desto större Ă€r förvĂ„ningen över att det faktiskt kommer fram lĂ€sbar text. Tangenterna saknar inte feedback helt och hĂ„llet, eftersom varje tryckning följs av en vibration.

Prestanda

Att detta Àr en surfplatta snarare Àn en traditionell PC avslöjas i vÄra hastighetstest. Processorn Àr en fyrkÀrnig Intel Atom X5-Z8550 pÄ 1,4 GHz. Och Àven om den Àr dubbelt sÄ kraftfull som Asus Vivo Stick som vi testade nyligen sÄ sÀtter hastigheten stora begrÀnsningar för vad som Àr möjligt att göra med Yogaboken.

Översatt i rena siffror fĂ„r datorn ett Geekbench-resultat pĂ„ 966 (singlecore) respektive 3265 (multicore) poĂ€ng. Det fĂ„r Ă€ven den mest knĂ€svaga kontorsdator att verka snabb. En Cinebench-poĂ€ng pĂ„ 136 demonstrerar ocksĂ„ att det Ă€r inte Ă€r inom 3D-animering som Yoga Book har störst karriĂ€rmöjligheter. Kraftfulla maskiner har ofta fem gĂ„nger sĂ„ höga prestanda.

Saken Ă€r den att Lenovo har valt att offra berĂ€kningskraft till fördel för bĂ€rbarhet och batteritid. Och att de har lyckats visar Peacekeeper-batteritestet. Över Ă„tta och en halv timme med tĂ€nd skĂ€rm och full fart i webblĂ€saren höll batteriet innan det tog slut. Det Ă€r inte bara tjusigt, det Ă€r helt fenomenalt! Man kan anvĂ€nda datorn flitigt en hel dag utan att riskera att strömmen tar slut.

Slutsats

Lenovo Yoga Book Ă€r definitivt annorlunda, vilket bara det Ă€r uppfriskande. Den Ă€r inte bara sĂ„ tunn och lĂ€tt att man kan börja fundera pĂ„ om man fick med sig den – och i sĂ„ fall vilken ficka den ligger i –, Touch-tangentbordet Ă€r ocksĂ„ nyskapande och det tryckkĂ€nsliga ytan Ă€r det mest intuitiva ritgrĂ€nssnitt jag har sett pĂ„ nĂ„gon dator.

Men Ă€ven solen har sina flĂ€ckar. Hur mycket tid Lenovo Ă€n har lagt pĂ„ att förse tangentbordet med artificiell intelligens för att rĂ€tta till feltryckningar sĂ„ Ă€r det fortfarande betydligt svĂ„rare att anvĂ€nda Ă€n ett normalt tangentbord. SĂ„ om du Ă€r van vid blindskrift och letar efter en dator att författa din nĂ€sta tegelstensroman pĂ„ sĂ„ bör du hellre vĂ€lja en större laptop med normalt tangentbord. SurfplattegrĂ€nssnittet vĂ„llade ocksĂ„ en del huvudbry. Och den lĂ„nga batteritiden betalar man för med snigelfart i Atom quadcore-processorn, som Ă€r allt annat Ă€n snabb. Men om storleken betyder allt – eller om du ritar mycket pĂ„ frihand – Ă€r Yoga Booken dĂ€remot genial.

Fakta & Betyg:
 • Lenovo Yoga Book YB1-X91F
  Processor: Intel Atom X5-Z8550 1,4 GHz (Quad-core)
  Minne: 4 GB
  Grafik: Intel HD Graphics 400
  SkÀrm: 1920 x 1200, multitouch
  Operativsystem: Windows 10
  Lagringsplats: 64 GB
  Kamera: 8 Mp/2 Mp
  MĂ„tt/vikt: 257,0 x 9,6 x 170,9 mm/690 g
  Wifi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth, micro-USB, micro-HDMI, ljud ut
  Batteritid: 15 timmar

  Pris: 6,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Huawei MateBook X 53019308

  LÀcker rese-bÀrbar

  Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

  TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

  Konsol-dödaren

  Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

  TEST: Asus Gr8 TO222

  Valuta för pengarna

  Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

  TEST: Gaming-system

  SmÄtt Àr snyggt

  Mycket spelglĂ€dje pĂ„ vĂ€ldigt liten plats – och en prislapp som gĂ„r att leva med. Varför nöja sig med en spelkonsol?

  TEST: Porsche Design Book One

  Stil över funktion

  Book One Àr snygg och har smarta finesser, men försöker göra för mycket pÄ en gÄng.
  TEST: 4 smartklockor till trÀning

  En hjÀlpande hand till bÀttre hÀlsa

  Med en smartklocka pÄ handleden Àr du pÄ god vÀg till ett sundare liv.
  TEST: 3 Spelkonsoller

  Konsolkriget rasar!

  Vem gillar du bÀst: Sony, Nintendo eller Microsoft? Kan hÀnda att valet redan Àr gjort för dig.
  TEST: Dell XPS 13 9360

  Perfekt resesÀllskap

  Den lÀckra 3K-pekskÀrmen gör att Dell XPS 13 verkligen ger Apple MacBook en hÄrd kamp i klassen för ultrakompakta laptopar.
  TEST: Asus ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T

  Kraft utan kompromiss

  Asus Zephyrus Àr elegant skönhet och skoningslöst odjur pÄ samma gÄng.
  TEST: Apple Watch series 3

  Snabbare och smartare

  Nya Apple Watch har bÀttre prestanda och lÀngre batteritid, men den uppkopplade modellen dröjer.
  TEST: IsoTek EVO3 Corvus

  Renare ström ger renare ljud

  Det Àr ingen tvekan lÀngre: ren ström lyfter ljudet. RejÀlt!
  TEST: Samsung Gear VR 2017

  Ta kontrollen med Gear VR 2017

  Plocka upp styrkontrollen och kasta dig ut i den virtuella vÀrlden med Samsung Gear VR.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×