annons
annons

Vivitek H1180HD

Mycket ljus, lite värme

Trots gott om inställningar når Vivitek aldrig riktigt ända fram med bildkvaliteten.

Svärtan är mörk och ljusstyrkan bra, vilket ger en bra kontrast i bilden. Det finns dessutom bara lite brus och inga irriterande distraktioner. Plus i kanten för bra inställningar.
Dessvärre får färgmättnaden underkänt. Färgerna är matta och ansikten ser nästan sjukligt bleka ut.

När det gäller användarvänlighet finns det inte mycket att säga om Vivitek H1180HD. Fjärrkontrollen är snitsig och överskådlig, med belysta knappar för biomörkret och en möjlighet att ställa in kontrast och ljusstyrka direkt. Detta är de två viktigaste inställningarna. Dessutom kan varje primär- och sekundärfärg (RGBCMY) justeras i både färgton, mättnad och ljusstyrka.

Menysystemet är överskådligt och lätt att hitta i.

Bildkvalitet
Färgläget ”Movie” funkar bäst till film, det har neutralast färger. När det gäller brus är projektorn bra och har ont om artefakter. Schatteringarna är jämna i en blå himmel och bilden skarp. Vivitek har en bra upplevd kontrast, med testets näst mörkaste svärta i kombination med gott om ljus.

Problemet är att färgerna inte är tillräckligt mättade. Projektorn är ljusstark nog men jag misstänker att det sitter ett aningen för stort vitt segment på färghjulet för att trixa fram högre ljusstyrka. Det betyder mindre ljus över till varje färg, vilket ger en urlakad färgåtergivning. En blå himmel är tämligen grå och ansikten ser nästan sjukligt livlösa ut.

H1180HD är utrustad med Brilliant Color som ska ge just mer mättade färger. Men i Viviteks fall verkar funktionen göra mer med den allmänna ljusstyrkan än färgmättnaden. Den drar svagt mot grönt när den går för fullt, och med funktionen avslagen är färgerna mer rödaktiga. Bilden är bäst med Brilliant Color i mittenläget, nivå 5 av 10.

Man kan mätta färgerna genom att gå igenom varje färg, fast då behöver man kalibreringsutrustning för att inte justera bort sig.

När det gäller användarvänlighet finns det inte mycket att säga om Vivitek H1180HD. Fjärrkontrollen är snitsig och överskådlig, med belysta knappar för biomörkret och en möjlighet att ställa in kontrast och ljusstyrka direkt. Detta är de två viktigaste inställningarna. Dessutom kan varje primär- och sekundärfärg (RGBCMY) justeras i både färgton, mättnad och ljusstyrka. Menysystemet är överskådligt och lätt att hitta i. Bildkvalitet Färgläget ”Movie” funkar bäst till film, det har neutralast färger. När det gäller brus är projektorn bra och har ont om artefakter. Schatteringarna är jämna i en blå himmel och bilden skarp. Vivitek har en bra upplevd kontrast, med testets näst mörkaste svärta i kombination med gott om ljus. Problemet är att färgerna inte är tillräckligt mättade. Projektorn är ljusstark nog men jag misstänker att det sitter ett aningen för stort vitt segment på färghjulet för att trixa fram högre ljusstyrka. Det betyder mindre ljus över till varje färg, vilket ger en urlakad färgåtergivning. En blå himmel är tämligen grå och ansikten ser nästan sjukligt livlösa ut. H1180HD är utrustad med Brilliant Color som ska ge just mer mättade färger. Men i Viviteks fall verkar funktionen göra mer med den allmänna ljusstyrkan än färgmättnaden. Den drar svagt mot grönt när den går för fullt, och med funktionen avslagen är färgerna mer rödaktiga. Bilden är bäst med Brilliant Color i mittenläget, nivå 5 av 10. Man kan mätta färgerna genom att gå igenom varje färg, fast då behöver man kalibreringsutrustning för att inte justera bort sig.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Vivitek H1180HD
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • DLP, 1080p, 3D
  • 2 000 Lumen, 10 000:1 kontrast
  • 2 x HDMI
  • Avstånd till 100 tum: 3,5–4,3 m
  • 29 dB fläktljud (eko)
  • 8 700 kr
Pris: 8700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-