TEST AV 4K-projektorer

4 med 4K

Glöm det, bion. Gillestugan blev just en mycket bÀttre biograf.

Inget slÄr en stor bild, och i det sammanhanget Àr det bara projektorer som gör susen. Men med en stor bild följer höga krav pÄ bildkvalitet. I synnerhet nÀr det gÀller skÀrpa och upplösning. Och dÄ kommer Ultra-HD till sin fulla rÀtt.

Det vet alla biografer, som skaffat 4K-upplösning för lÀnge sedan. Nu blir projektorer med samma upplösning tillgÀngliga för hemmamarknaden i allt högre grad, och vi kan utnyttja en stor fördel som de största biosalongerna fÄr leta i mÄnen efter: ett stort kontrastomfÄng. I hemmabion kan bilden nÀmligen visas med mycket svartare svart och ljusare ljust, vilket ger mycket bÀttre tryck och större realism. Bland annat eftersom filmduken Àr mindre och projektorn befinner sig nÀrmare, och dÀrför inte behöver ha lika ljusstark lampa. Vilket i sin tur orsakar mindre ströljus i svart. För att inte tala om att avsaknaden av gröna nödutgÄngslampor gör hela rummet mörkare.

Att lyckas med en bĂ€ttre bild Ă€n pĂ„ bio krĂ€ver naturligtvis att hemmabioprojektorn Ă€r av mycket hög kvalitet, det rĂ€cker inte med en för tiotusen kronor. Ännu sĂ„ lĂ€nge finns inte Ultra-HD-upplösning i budgetklassen, den billigaste hittills har vi med i testet hĂ€r: den heter Epson EH-TW9300 och kostar 32 000 kronor. Sedan gĂ„r priset upp till 50 000 för JVC, 60 000 för BenQ och slutligen har vi en Sony-projektor för inte mindre Ă€n 100 000 kronor.

 

Äkta 4K eller fusk-4K?

Eller rÀttare sagt: Epson-projektorn stöder 4K Ultra-HD-signaler, men visar dem inte fullt ut. I stÀllet anvÀnder den en 1080 HD-panel (1920 x 1080) varpÄ en optisk motor dubblar pixelantalet och förskjuter de extra pixlarna en halv pixellÀngd bÄde vertikalt och horisontellt. Vi snackar alltsÄ om en simulering av 4K med hÀlften av de tillgÀngliga pixlarna.

Sedan har vi den dubbelt sÄ dyra BenQ W11000, som anvÀnder sig av samma princip men som i stÀllet för en 1080 HD-panel har en med 2716 x 1528 pixlar, alltsÄ ungefÀr 3K-upplösning. NÀr detta dubblas och förskjuts optiskt fÄr vi ett pixelantal pÄ 8,3 megapixlar, samma som 4K. Men det blir ÀndÄ inte heller riktigt samma sak som Àkta 4K Ultra HD eftersom de extra pixlarna ritas upp med hjÀlp av berÀkningar utifrÄn pixlarna pÄ 3K-panelen, vilket inte nödvÀndigtvis Àr identiskt med de som finns i kÀllmaterialet. DÀremot fÄr du Ànnu mindre rastermönster pÄ filmduken Àn frÄn Epsons panel.

Sony VPL-VW550 Àr dÀremot en tvÀttÀkta rÄbarkad 4K-projektor. Tack vare 4096 x 2160 har den potentialen att Äterge Àkta Cinema 4K-upplösning. Den kostar visserligen 100 000 kronor men bör förutom upplösningen kunna ge en vansinnigt hög bildkvalitet, bÄde nÀr det gÀller kontrast, ljusstyrka, fÀrger och optisk skÀrpa.

Slutligen har vi med JVC DLA-X5000, som Àr vÄr referens bland highend-projektorer. Den har samma shifting-teknik som Epson, och alltsÄ inte Àkta 4K-upplösning. Vad den dÀremot har Àr en kontrast som Àr bÀttre Àn nÄgot annat vi har sett. Den kan autokalibreras och Àr pÄ det stora hela svÄrslagen. Den Àr dessutom den enda testdeltagaren som ta emot ett fullt 12-bitars 4:4:4-fÀrgdjup, vilket gör den mer flexibel nÀr det gÀller val av Blu-ray-spelare. Det finns nÀmligen Ulltra HD-BD-spelare som automatiskt och uteslutande överför 12-bitars signaler, och klarar inte projektorn det sÄ skalar spelaren ner bilden till gammaldags Blu-ray-upplösning (1080p). SÄ mycket för 4K!

 

 


Hur Àr det med HDR?

Alla testdeltagarna utom BenQ skryter med HDR-stöd, alltsÄ större dynamisk rÀckvidd. I verkligheten betyder det att de kan visa information i högdagrar som Àr vitare Àn vitt, i filmer och titlar med HDR-kodning. Det Àr bara det att detta inte fyller nÄgon funktion i en projektor. För att kunna Ästadkomma detta mÄste nÀmligen lampstyrkan reduceras sÄ att vanligt vitt blir grÄtt för att projektorn ska ha ett överskott kvar i lampan för att kunna Äterge HDR-innehÄllet. Till exempel strÄlkastarna pÄ en bil, skenet frÄn en fullmÄne och andra element i bildrutan som ska lysa extra starkt. Det betyder att man 90 procent av tiden sitter och tittar pÄ en för mörk bild, bara för att det ska finnas extra ljus att ta till i scener med HDR-innehÄll.

Har du kopplat in din Ultra-HD Blu-ray-spelare och tycker att filmen Àr för mörk sÄ beror det nÀstan garanterat pÄ att HDR Àr aktiverat pÄ spelaren. En del UHD BD-spelare kan stÀnga av detta, medan andra tvingar igenom HDR om de upptÀcker att projektorn stöder det. I sÄ fall mÄste du göra ett fÀrglÀge i projektorn dÀr kontrasten Àr uppskruvad till max, sÄ att vitt blir vitt medan HDR-innehÄll klipps och brÀnner ut.

Det kan ocksÄ hÀnda att du har en spelare dÀr man kan justera den allmÀnna ljusstyrkan i bilden som inte Àr definierad som HDR, dÄ gÄr det att göra en kompromiss dÀr man fÄr lite av den fina kÀnslan av HDR, samtidigt som man bevarar tillrÀckligt med ljusstyrka i resten av bilden.

PoÀngen Àr att du inte behöver bli avskrÀckt om projektorn inte stöder HDR. Det behövs inte.

TEST AV Epson EH-TW9300
Januari 2017Epson EH-TW9300

Epson TW9300 Ă€r den billigaste projektorn som stöder Ultra HD-video. I stĂ€llet för en panel med 4K-upplösning har den en 1080-HD-panel som sedan en optisk motor förskjuter med en halvLäs hela testet...

TEST AV BenQ W11000

BĂ„de Epson och JVC anvĂ€nder sig av pixelskifte frĂ„n en 1080-panel för att försöka skapa en bild som motsvarar 4K. BenQ:s panel har dĂ€remot 2716 x 1528 pixlar som dubblas optiskt ochLäs hela testet...

TEST AV Sony VPL-VW550ES

Den dyraste testdeltagaren Ă€r den enda som kan skryta med Ă€kta 4K-bioupplösning. Inget optiskt skifte hĂ€r, Ultra-HD-bilden skapas pixel för pixel. Det innebĂ€r att VPL-VW550ES mĂ„lar upp en skarpare bildLäs hela testet...

TEST AV JVC DLA-X5000
Januari 2017JVC DLA-X5000

Även om DLA-X5000 kan visa 4K-material sĂ„ Ă€r det inte den upplösningen man faktiskt fĂ„r. JVC anvĂ€nder sig av sĂ„ kallad ”e-shift”, en funktion som simulerar 4K-upplösning med hjĂ€lp avLäs hela testet...

Fakta & Betyg:

Vi testar

  • Epson EH-TW9300   32 000 kr
  • BenQ W11000             60 000 kr
  • Sony VPL-VW550ES  100 000 kr
  • JVC DLA-X5000        50 000 kr
Les ogsÄ
TEST: Sony VPL-VW260ES

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
TEST: Sony UBP-X800

Perfekt till hemmabion

Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

Den allra hÀftigaste hemmabion

De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

Sladdlöst i TV-rummet

Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
TEST: M&K Sound MP-9 5.1

Äkta hemmabio med soundbar

M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
TEST: Denon Heos

BakvÀgen till hemmabio

Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
TEST: JVC DLA X7500

Kontrastkungen

NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
TEST: Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
TEST: Nvidia Shield TV v2

TV:ns bÀsta vÀn

Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
TEST: Beam Projector

För slö och för dyr

Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

Viasat Ultra HD imponerar

Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
TEST: 5 hemmabioreceivrar

GĂ„shud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×