Search
Generic filters

JVC DLA-X5000

 itemprop
JVC DLA-X5000
Januari 2017JVC DLA-X5000

Den allra bästa bilden

Den bästa projektorn för under 100 000 kronor. Slutsnackat!

Ljud & Bild tycker

Klassledande svärta och tjusig ljusstyrka ger en extrem intensitet i bilden. Kalibreringsmöjligheterna är automatiska och bättre än någonsin.
Upplösningen är inte äkta 4K.
 

JVC DLA-X5000

 • Teknik: D-ILA (LCoS)
 • Upplösning: 1920 x 1080 (3840 x 2160 e-shift)
 • Panelkontrast: 40 000:1
 • Dynamisk kontrast: 400 000:1
 • Ljusstyrka: 1 700 Lumen
 • Avstånd till 100 tum: 2,97–5,92 m
 • Pris: 50 000 kr
 • Webb: jvc.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 50000 kr

Även om DLA-X5000 kan visa 4K-material så är det inte den upplösningen man faktiskt får. JVC använder sig av så kallad ”e-shift”, en funktion som simulerar 4K-upplösning med hjälp av en 1080 HD-bildpanel som med en optisk motor dubbleras och förskjuts diagonalt en halv pixel. Då får man två sammanlagda halvbilder med 1920 x 1080 pixlar vardera, varpå bildprocessorn räknar sig fram till vilka som saknas och sedan överför dem. Den sammanlagda bilden uppfattas subjektivt som ”nästan-4K”. Men äkta 4K-material blir inte lika skarpt och detaljerat som om projektorn hade haft ett tvättäkta 4K-bildchip.

Som en parentes har JVC faktiskt lanserat sin första tvättäkta 4K-projektor, laserprojektorn DLA-Z1 – ett monster för 400 000 kronor. Det säger en del om kvalitetsnivån de anser att man måste upp till för att göra 4K på rätt sätt. Och med ett påstående om oändlig kontrast så kanske den kan få ut något vettigt ur HDR också. Men tillbaka till X5000.

 

Användning

JVC:s kalibreringssystem har blivit marknadens mest användarvänliga. Man behöver bara en Spyder 5 Pro-ljusmätare för under 2 000 kronor. Den sätts framför linsen och sedan kör man den inbyggda autokalibreringen som finns i projektorn.

– Det här är en riktig game changer. Autokalibreringen kör upp till 33 punkters mätning över hela gråskalan, på var och en av färgerna rött, grönt och blått. Den sätter färgkoordinaterna på de tre grundfärgerna plus cyan, magenta och gult. Det man får efteråt är en projektor som är helt linjär över hela gråskalan.

Till skillnad från Sony-projektorn kan kalibreringen lagras, och detsamma gäller linsminnet där man kan ha två olika zoomningar för 16:9- respektive 21:9-material.

annons

 

annons

Bildkvalitet

Hur är då bilden efter en perfekt kalibrering? Med ett ord: fantastisk! Skuggor är svarta som natten, så det är inget man behöver tänka på. Vi använder dynamisk iris, i det måttfulla Auto 2-läget i stället för Auto 1 som dränker de mörkaste gråtonerna och gör dem helt kolsvarta.

Bilden är så skarp och det finns så mycket tryck och intensitet i den att vi aldrig har sett en bättre bild från någon projektor. Och då räknar vi med Sonys dubbelt så dyra VPL-VW550ES. Skälet är helt enkelt att svärtan är så svart, samtidigt som ljusstyrkan är så hög att dynamiken är helt överlägsen hos JVC.

Det gäller med vanlig 1080p Blu-ray, men faktiskt även i de flesta scener från Ultra-HD Blu-ray. De mörkaste scenerna i Deadpool är fantastiskt realistiska. Det är två saker som påverkar det vi upplever som skärpa: upplösning och kontrast. I ljusa scener i dagsljus var Sony-projektorn överlägsen, men i halvmörka och mörka scener hade JVC mycket bättre skärpa än Sony. Då är det kontrasten som räknas och JVC-bilden ser mer tredimensionell ut än Sonys.

annons

Med andra ord är det inte Ultra-HD som gäller till varje pris. Det mesta annat ser nämligen livlöst ut bredvid JVC X5000.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

   data-srcset

  Sony VPL-VW550ES

  Pris: 100000 kr Annons
  Äkta 4K-upplösning ger skarpast bild i klassen. Ljusstyrka och kontrast är briljant och projektorn går att kalibrera helt perfekt.
  Svärtan kan bli ännu bättre. Kalibreringen går inte att lagra, så det är lätt att skruva bort sig igen.

  BenQ W11000

  Pris: 60000 kr Annons
  Tack vare högre panelupplösning än projektorer med optiskt pixelskifte kommer bilden mycket nära äkta 4K.
  Svart är grått och vitt saknar ljus. Resultatet är en tämligen platt livlös upplevelse.
   data-srcset

  Epson EH-TW9300

  Pris: 32000 kr Annons
  Bra svärta och superb ljusstyrka ger tjusig kontrast. Helt motorstyrd optik gör linsjustering, zoom och fokus till rena drömmen.
  Det finns en del att göra med kalibreringen. Gammajusteringen är en smula oexakt och färgbalansen är svår att få helt riktig.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till JVC DLA-X5000

  (Foto: Tillverkare)

  Du måste inte ställa projektorn fem meter bort, de här tre kan stå alldeles under filmduken! Otroligt användarvänligt – men hur är det med bilden?

  (Foto: Tillverkare)

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

   data-srcset

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Foto: JVC

  När det handlar om hemmaunderhållning finns det ingenting som kan ersätta en riktigt bra projektor. Och detta är en av de allra, allra bästa.

  (Foto: Tillverkare)

  Beam är ett bra exempel på att alla Kickstarter-projekt inte är värda att förverkliga.

  (Foto: Tillverkare)

  Glöm det, bion. Gillestugan blev just en mycket bättre biograf.

  (Foto: Tillverkare)

  BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst i världen.

  (Foto: Tillverkare)

  Kanske den bästa projektorn för under 100 000 kronor.

  (Foto: Tillverkare)

  Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.