: BenQ W11000

Blodfattig

BenQ:s första 4K-kompatibla projektor imponerar inte.

Ljud & Bild tycker

Tack vare högre panelupplösning än projektorer med optiskt pixelskifte kommer bilden mycket nära äkta 4K.
Svart är grått och vitt saknar ljus. Resultatet är en tämligen platt livlös upplevelse.
BenQ W11000

Teknik: DLP

Upplösning: 2716 x 1528 (4K XPR shifting)

Panelkontrast: 2 000:1

Dynamisk kontrast: 50 000:1

Ljusstyrka: 2 200 Lumen

Avstånd till 100 tum: 3,0–4,5 m

Pris: 60 000 kr

Webb: benq.no

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 60000 kr

Både Epson och JVC använder sig av pixelskifte från en 1080-panel för att försöka skapa en bild som motsvarar 4K. BenQ:s panel har däremot 2716 x 1528 pixlar som dubblas optiskt och förskjuts en halvpixel horisontellt och vertikalt, vilket sammanlagt ger exakt 8,3 megapixlar – alltså Ultra-HD. Men inte heller detta är äkta 4K Ultra HD eftersom en UHD-film först skalas ner till panelens upplösning och sedan konverteras upp igen. Men man får ett ännu finare rastermönster än med JVC och Epson tack vare fler och mindre pixlar.

 

Användning

W1100 är den enda projektorn i startfältet som har manuell inställning av linsen. Det betyder att man inte kan lagra inställningar för olika bildformat i linsminnet. Projektorn är av typen DLP och har Brilliant Color-färgteknik, men detta ger för mycket vitt i förhållande till sekundärfärgerna och bör deaktiveras.

Olika färgtemperaturer finns inte, projektorn har bara Rec 709, alltså neutralt. Helt okej, det är ändå det vi vill ha. Men att projektorn skulle vara kalibrerad efter just den här färgrymden är en sanning med modifikation. Det är nämligen för mycket grönt i bilden i THX-läget, som ska vara neutralt. Och en deltaavvikelse på uppemot 10 och till och med över detta från 70 procents ljusstyrka och över, är inte acceptabelt att kallas neutralt. Kalibrerare Sørensen lyckades trimma ner detta till ungefär 1 i snitt, med en topp på 1,6 vilket är mycket bra.

 

Bildkvalitet

Efter färgerna kalibrerats riktigt ska allt vara dukat för fantastiska bildupplevelser. Och det kunde det ha varit också, om det inte hade varit för den livlösa bilden. Direkt ur kartongen uppmätte vi ett kontrastförhållande på bara 465:1, och efter kalibrering blev det inte mycket bättre med 600:1. Inte ens med Brilliant Color fick vi mer än 715:1 i kontrast, vilket antingen kan betyda att skuggorna är för grå för att ljusa föremål i bilden inte ska smälla till ordentligt, eller att de ljusa föremålen är för mörka för att framträda ur skuggorna. I BenQ:s fall är det en blandning av både och. Med dynamisk iris aktiverat är det bättre, men den måste jobba så ihärdigt för att skapa kontrast att man hör hur den sliter hela tiden. Den är också i trögaste laget, så när bilden växlar från en ljus till en mörk scen så ser man att svärtan bleknar ut från grått.

I scener med normalt mycket ljus ser det bra ut och den höga upplösningen ger en skarp bild. Men särskilt i mörka scener är den väldigt platt och filmduken känns i största laget för att projektorn ska få fram ljuset. Och det kan tyckas som en paradox, med tanke på att den extra upplösningen från BenQ jämfört med Epson och JVS syns bäst på en stor duk.

BenQ håller inte måttet i det här segmentet, särskilt om man tar med det höga priset i beräkningen. Det beror helt enkelt på den ynkliga kontrasten. En besvikelse, speciellt som vi är så förtjusta i BenQ:s budgetprojektorer.

 

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Epson EH-TW9300 - Imponerande komplett
  Marknadens billigaste 4K-kompatibla projektor är imponerande komplett.
  JVC DLA-X5000 - Den allra bästa bilden
  Den bästa projektorn för under 100 000 kronor. Slutsnackat!
  Sony VPL-VW550ES - Knivskarp biomaskin
  Sonys projektor har en knivskarp bild och en strålande kontrast. Men den är inte helt perfekt.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.