: BenQ W11000

Blodfattig

BenQ:s första 4K-kompatibla projektor imponerar inte.
Ljud & Bild tycker
Tack vare högre panelupplösning än projektorer med optiskt pixelskifte kommer bilden mycket nära äkta 4K.
Svart är grått och vitt saknar ljus. Resultatet är en tämligen platt livlös upplevelse.
Specifikationer

BenQ W11000

Teknik: DLP

Upplösning: 2716 x 1528 (4K XPR shifting)

Panelkontrast: 2 000:1

Dynamisk kontrast: 50 000:1

Ljusstyrka: 2 200 Lumen

Avstånd till 100 tum: 3,0–4,5 m

Pris: 60 000 kr

Webb: benq.no

Annons
Annons
forfatter

Både Epson och JVC använder sig av pixelskifte från en 1080-panel för att försöka skapa en bild som motsvarar 4K. BenQ:s panel har däremot 2716 x 1528 pixlar som dubblas optiskt och förskjuts en halvpixel horisontellt och vertikalt, vilket sammanlagt ger exakt 8,3 megapixlar – alltså Ultra-HD. Men inte heller detta är äkta 4K Ultra HD eftersom en UHD-film först skalas ner till panelens upplösning och sedan konverteras upp igen. Men man får ett ännu finare rastermönster än med JVC och Epson tack vare fler och mindre pixlar.

 

Användning

W1100 är den enda projektorn i startfältet som har manuell inställning av linsen. Det betyder att man inte kan lagra inställningar för olika bildformat i linsminnet. Projektorn är av typen DLP och har Brilliant Color-färgteknik, men detta ger för mycket vitt i förhållande till sekundärfärgerna och bör deaktiveras.

Olika färgtemperaturer finns inte, projektorn har bara Rec 709, alltså neutralt. Helt okej, det är ändå det vi vill ha. Men att projektorn skulle vara kalibrerad efter just den här färgrymden är en sanning med modifikation. Det är nämligen för mycket grönt i bilden i THX-läget, som ska vara neutralt. Och en deltaavvikelse på uppemot 10 och till och med över detta från 70 procents ljusstyrka och över, är inte acceptabelt att kallas neutralt. Kalibrerare Sørensen lyckades trimma ner detta till ungefär 1 i snitt, med en topp på 1,6 vilket är mycket bra.

 

Bildkvalitet

Efter färgerna kalibrerats riktigt ska allt vara dukat för fantastiska bildupplevelser. Och det kunde det ha varit också, om det inte hade varit för den livlösa bilden. Direkt ur kartongen uppmätte vi ett kontrastförhållande på bara 465:1, och efter kalibrering blev det inte mycket bättre med 600:1. Inte ens med Brilliant Color fick vi mer än 715:1 i kontrast, vilket antingen kan betyda att skuggorna är för grå för att ljusa föremål i bilden inte ska smälla till ordentligt, eller att de ljusa föremålen är för mörka för att framträda ur skuggorna. I BenQ:s fall är det en blandning av både och. Med dynamisk iris aktiverat är det bättre, men den måste jobba så ihärdigt för att skapa kontrast att man hör hur den sliter hela tiden. Den är också i trögaste laget, så när bilden växlar från en ljus till en mörk scen så ser man att svärtan bleknar ut från grått.

I scener med normalt mycket ljus ser det bra ut och den höga upplösningen ger en skarp bild. Men särskilt i mörka scener är den väldigt platt och filmduken känns i största laget för att projektorn ska få fram ljuset. Och det kan tyckas som en paradox, med tanke på att den extra upplösningen från BenQ jämfört med Epson och JVS syns bäst på en stor duk.

BenQ håller inte måttet i det här segmentet, särskilt om man tar med det höga priset i beräkningen. Det beror helt enkelt på den ynkliga kontrasten. En besvikelse, speciellt som vi är så förtjusta i BenQ:s budgetprojektorer.

 

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Epson EH-TW9300

Imponerande komplett

Marknadens billigaste 4K-kompatibla projektor är imponerande komplett.

Bra svärta och superb ljusstyrka ger tjusig kontrast. Helt motorstyrd optik gör linsjustering, zoom och fokus till rena drömmen.
Det finns en del att göra med kalibreringen. Gammajusteringen är en smula oexakt och färgbalansen är svår att få helt riktig.

JVC DLA-X5000

Den allra bästa bilden

Den bästa projektorn för under 100 000 kronor. Slutsnackat!

Klassledande svärta och tjusig ljusstyrka ger en extrem intensitet i bilden. Kalibreringsmöjligheterna är automatiska och bättre än någonsin.
Upplösningen är inte äkta 4K.

Sony VPL-VW550ES

Knivskarp biomaskin

Sonys projektor har en knivskarp bild och en strålande kontrast. Men den är inte helt perfekt.

Äkta 4K-upplösning ger skarpast bild i klassen. Ljusstyrka och kontrast är briljant och projektorn går att kalibrera helt perfekt.
Svärtan kan bli ännu bättre. Kalibreringen går inte att lagra, så det är lätt att skruva bort sig igen.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!