Search
Generic filters

BenQ W11000

 itemprop
BenQ W11000

Blodfattig

BenQ:s första 4K-kompatibla projektor imponerar inte.

Ljud & Bild tycker

Tack vare högre panelupplösning än projektorer med optiskt pixelskifte kommer bilden mycket nära äkta 4K.
Svart är grått och vitt saknar ljus. Resultatet är en tämligen platt livlös upplevelse.
BenQ W11000

Teknik: DLP

Upplösning: 2716 x 1528 (4K XPR shifting)

Panelkontrast: 2 000:1

Dynamisk kontrast: 50 000:1

Ljusstyrka: 2 200 Lumen

Avstånd till 100 tum: 3,0–4,5 m

Pris: 60 000 kr

Webb: benq.no

Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 60000 kr

Både Epson och JVC använder sig av pixelskifte från en 1080-panel för att försöka skapa en bild som motsvarar 4K. BenQ:s panel har däremot 2716 x 1528 pixlar som dubblas optiskt och förskjuts en halvpixel horisontellt och vertikalt, vilket sammanlagt ger exakt 8,3 megapixlar – alltså Ultra-HD. Men inte heller detta är äkta 4K Ultra HD eftersom en UHD-film först skalas ner till panelens upplösning och sedan konverteras upp igen. Men man får ett ännu finare rastermönster än med JVC och Epson tack vare fler och mindre pixlar.

 

Användning

W1100 är den enda projektorn i startfältet som har manuell inställning av linsen. Det betyder att man inte kan lagra inställningar för olika bildformat i linsminnet. Projektorn är av typen DLP och har Brilliant Color-färgteknik, men detta ger för mycket vitt i förhållande till sekundärfärgerna och bör deaktiveras.

Olika färgtemperaturer finns inte, projektorn har bara Rec 709, alltså neutralt. Helt okej, det är ändå det vi vill ha. Men att projektorn skulle vara kalibrerad efter just den här färgrymden är en sanning med modifikation. Det är nämligen för mycket grönt i bilden i THX-läget, som ska vara neutralt. Och en deltaavvikelse på uppemot 10 och till och med över detta från 70 procents ljusstyrka och över, är inte acceptabelt att kallas neutralt. Kalibrerare Sørensen lyckades trimma ner detta till ungefär 1 i snitt, med en topp på 1,6 vilket är mycket bra.

 

Bildkvalitet

annons

Efter färgerna kalibrerats riktigt ska allt vara dukat för fantastiska bildupplevelser. Och det kunde det ha varit också, om det inte hade varit för den livlösa bilden. Direkt ur kartongen uppmätte vi ett kontrastförhållande på bara 465:1, och efter kalibrering blev det inte mycket bättre med 600:1. Inte ens med Brilliant Color fick vi mer än 715:1 i kontrast, vilket antingen kan betyda att skuggorna är för grå för att ljusa föremål i bilden inte ska smälla till ordentligt, eller att de ljusa föremålen är för mörka för att framträda ur skuggorna. I BenQ:s fall är det en blandning av både och. Med dynamisk iris aktiverat är det bättre, men den måste jobba så ihärdigt för att skapa kontrast att man hör hur den sliter hela tiden. Den är också i trögaste laget, så när bilden växlar från en ljus till en mörk scen så ser man att svärtan bleknar ut från grått.

annons

I scener med normalt mycket ljus ser det bra ut och den höga upplösningen ger en skarp bild. Men särskilt i mörka scener är den väldigt platt och filmduken känns i största laget för att projektorn ska få fram ljuset. Och det kan tyckas som en paradox, med tanke på att den extra upplösningen från BenQ jämfört med Epson och JVS syns bäst på en stor duk.

BenQ håller inte måttet i det här segmentet, särskilt om man tar med det höga priset i beräkningen. Det beror helt enkelt på den ynkliga kontrasten. En besvikelse, speciellt som vi är så förtjusta i BenQ:s budgetprojektorer.

 

 

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

   data-srcset

  Sony VPL-VW550ES

  Pris: 100000 kr Annons
  Äkta 4K-upplösning ger skarpast bild i klassen. Ljusstyrka och kontrast är briljant och projektorn går att kalibrera helt perfekt.
  Svärtan kan bli ännu bättre. Kalibreringen går inte att lagra, så det är lätt att skruva bort sig igen.
   data-srcset

  JVC DLA-X5000

  Pris: 50000 kr Annons
  Klassledande svärta och tjusig ljusstyrka ger en extrem intensitet i bilden. Kalibreringsmöjligheterna är automatiska och bättre än någonsin.
  Upplösningen är inte äkta 4K.
   data-srcset

  Epson EH-TW9300

  Pris: 32000 kr Annons
  Bra svärta och superb ljusstyrka ger tjusig kontrast. Helt motorstyrd optik gör linsjustering, zoom och fokus till rena drömmen.
  Det finns en del att göra med kalibreringen. Gammajusteringen är en smula oexakt och färgbalansen är svår att få helt riktig.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till BenQ W11000

  (Foto: Tillverkare)

  Du måste inte ställa projektorn fem meter bort, de här tre kan stå alldeles under filmduken! Otroligt användarvänligt – men hur är det med bilden?

  (Foto: Tillverkare)

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

   data-srcset

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Foto: JVC

  När det handlar om hemmaunderhållning finns det ingenting som kan ersätta en riktigt bra projektor. Och detta är en av de allra, allra bästa.

  (Foto: Tillverkare)

  Beam är ett bra exempel på att alla Kickstarter-projekt inte är värda att förverkliga.

  (Foto: Tillverkare)

  Glöm det, bion. Gillestugan blev just en mycket bättre biograf.

  (Foto: Tillverkare)

  BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst i världen.

  (Foto: Tillverkare)

  Kanske den bästa projektorn för under 100 000 kronor.

  (Foto: Tillverkare)

  Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.