annons
annons

Nyheter

Panasonic projicerar 200 tum på nära håll

Utbytbar optik gör det möjligt att projicera stor bild från kort avstånd. Det skapar möjligheter för helt nya videomiljöer där väggarna blir en enda stor skärm.

Med hjälp av en videoprojektor kan man få en bild som fyller hela väggen. Men det tar plats. En 200-tums bild (meter på diagonalen) brukar behöva ett projektionsavstånd på fyra meter.

Panasonic lanserar nu utbytbar optik till sina DLP-projektorer som mer än halverar projiceringsavståndet. ET-D75LE90-optiken skjuter så mycket med hagel att den kan måla upp en 200-tums bild på bara 1,5 meters avstånd. Förutom att vara en optisk prestation betyder detta att det går att göra videoprojektioner på helt nya ställen.

panasonic_LE90_3-460x302
Panasonics nya ultrakorta optik ser konstig ut men fyller en vägg med video från lite drygt en meters håll. 

EON Reality är specialister på 3D-visualiseringslösningar och använder sig av Panasonics optik för att skapa en fascinerande flerväggsmiljö där deltagarna omsluts helt av virtuellt projicerade bilder och ljud. Tekniken heter Icube och används bland annat för utbildning och underhållning. För EON Reality innebär den nya optiken att de kan skapa ett videorum på 40 procent mindre yta.

Men innan du säter igång och börjar planera att förvandla arbetsrummet till enmans-hemmabio så bör det nämnas att ET-D75LE90 främst vänder sig till professionella kunder. Priset är därefter: närmare 200 000 kronor! Precis som med annan teknik kan vi dock hoppas på att det så småningom kommer modeller i mer överkomliga prisklasser.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-