Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Första titten på Ultra-HD Blu-ray

Här är våra första intryck av det nya filmformatet som alla har väntat på!

Av / 2016-04-08 - 14:02
Första titten på Ultra-HD Blu-ray

(Foto: Produsenten)

Ända sedan de första TV-apparaterna med Ultra-HD upplösning släpptes har vi saknat ett ordentligt källformat som kan dra nytta av den högre bildskärpan. Film- och videobranschen har dock tagit sin tid med att bestämma sig för ett nytt Ultra-HD Blu-ray format. Först nu, 3-4 år senare har det blivit verklighet.

Under tiden har konkurrenter som Netflix visat att de kan leverera äkta Ultra-HD innehåll (dock i kraftigt komprimerat format) hem till konsumenterna. Frågan är om tiden har sprungit ifrån de fysiska filmformaten?

Samsung tycker uppenbarligen inte det. Den koreanska elektronikjätten är först ut på marknaden med sin nya Ultra-HD Blu-ray spelare UBD-K8500. Den nya spelaren kommer ut i butik nu i april-maj till ett pris på ca 5 000 kronor. Samtidigt förvarnar filmbranschen om en lavin av kommande UHD Blu-ray titlar, med både klassiker och premiärfilmer på menyn. Vi har haft turen att kunna kolla på några av de första filmerna!

Blu-ray + TV med HDR

Tillsammans med UBD-K8500 fick vi också låna en Samsung 65JS9505 (fjolårets toppmodell), och det finns en speciell anledning till det. Förutom den högre upplösningen har UHD Blu-ray filmerna nämligen också fått utökad färg- och konstrastinformation, så kallad High Dynamic Range (HDR). Filmerna har därför mastrats på nytt för att utnyttja kapaciteten i moderna TV-skärmar. En förutsättning är dock att du måste ha en kompatibel TV! Några få 2015-modeller, bland annat Samsungs toppmodell, kan få tillgång till det genom en uppdatering av mjukvaran. Annars handlar det i stor grad om de nya 2016-modellerna för att kunna se de extra kontrast- och färgdetaljerna.

Därför är frågan om det är värt det? Här ska vi dela med oss av våra första intryck av det spännande och efterlängtade videoformatet. Den första titeln är Ridley Scotts The Martian, en av filmerna som följer med i kartongen när du köper Samsungs Blu-ray spelare. Eftersom det också följer med en vanlig Blu-ray version i samma ask är det ganska enkelt att arrangera en jämförelse av de två formaten:

På den vänstra bilden ser vi 4K Blu-ray med HDR aktiverat. På höger sida en motsvarande 65-tummare med vanlig Blu-ray.

 

The Martian OJ SDR
The Martian, standard Blu-ray (Foto: Audun Hage)

 

The Martian, UHD Blu-ray med HDR (Foto: Audun Hage)

Det tar inte länge innan vi kan slå fast vilken bild vi föredrar. Ögonen dras omedelbart till UHD-bilden, som har lite mer att ge oss på alla områden. Intrycken varierar lite från scen till sen, men den generella uppfattningen är att Ultra-HD versionen har ett bättre djupperspektiv och ser mer levande ut. Detta bekräftades och vid ett blindtest med några av kollegerna. Alla vi frågade föredrog Ultra-HD versionen.

Samtidigt är inte skärpan SÅ imponerande. Föremål eller text som är suddiga på Blu-ray versionen, blir inte skarpare i UHD-utgåvan. Det generella intrycket av ”mikroskopiska detaljer” som sandkorn och liknande är väldigt likt, även om det är tydligt att UHD-versionen är mindre komprimerad.

Det hör till saken att The Martian, i likhet med många av dagens spelfilmer, inte är en äkta native Ultra HD-film. Så vitt vi vet är filmen inspelad i 5K-upplösning och därefter mastrad i 2K i efterhand, för att sedan skalas upp till 4K igen. Detta görs bland annat för att det är väldigt resurskrävande att göra CGI-effekter i 4K-upplösning. Skillnaden i skärpa och detaljåtergivning hade troligen varit större med en tvättäkta 4K-produktion. Dessa kommer det förhoppningsvis bli fler av vartefter det nya formatet blir mer vanligt.

HDR=större dynamik

Vi var självklart extra spända på att se hur stor den omtalade ”HDR-effekten” skulle bli. Den nya videostandarden gör det möjligt för ljusa partier i bilden, som solljus, ljusreflexer, eldslågor och explosioner och liknande att återges med mycket större intensitet. Med standard Blu-ray (och allt annat videoinnehåll) finns det en begränsning för hur ljust 100% vitt kan återges. Med HDR definieras denna vitpunkt utefter kapaciteten i TV-apparaten, som i Samsungs fall betyder hela 1000 nits, mer än dubbelt så mycket som vanliga TV-apparater.

Kameran klarade inte att fånga den verkliga skillnaden, men du får lita på vårt ord att HDR-bilden till vänster är bländande ljus!

Vi har redan blivit bländade av en rad HDR-demofilmer på mässor och demonstrationer, men dessa är skräddarsydda för att imponera och understryka poängen. Användningen av HDR i en seriös spelfilm som The Martian är mer återhållsam, men ändå effektfull. Wow-effekten finns definitivt där medan vi betraktar Matt Damons äventyr på den ödsliga röda planeten. Solljuset som glänser i hjälmen och dräkten bidrar till ökad ljupeffekt, och det blir mycket större skillnad på starka och svaga ljuskällor. Bland annat blir solljus verkligen rödglödande!

Kingsman: Secret Service

En annan 4K-film vi har kollat in är filmen om de välklädda brittiska agenterna. Man kan ha olika meningar om handlingen, men bildkvaliteten är åtminstone riktigt läcker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amazing Spiderman 2

Här klarade inte kameran att fånga de största skillnaderna, men också här har UHD Blu-ray övertaget. Den kan bjuda på fler färgnyanser, speciellt i Spidermans röda dräkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Preliminär sammanfattning

Äntligen är den nya Ultra HD Blu-ray här och vi ser fram emot att få se fler nyinspelade filmer i det nya formatet. Samtidigt ser vi ingen anledning till att överdriva skillnaderna. Även om det tveklöst är snack om förbättringar är de så pass subtila att det knappast är något som alla vill hosta upp tusentals kronor för att uppnå, med en ny spelare och troligen en ny TV. Om du läser Ljud & Bild är chansen däremot stor att du är mer än genomsnittligt filmintresserad, och vill ha den bästa bildkvaliteten. I så fall kan vi bara rekommendera att börja spara pengar, för när du har sett effekten av UHD Blu-ray och HDR så kan du inte vara utan dem.

Det är värt att nämna att vi såg filmerna på två Ultra-HD skärmar, som oavsett källan skalar upp signalen den får in så att bilden fyller skärmen. Skillnaden hade troligen varit ännu större med en vanlig Full HD TV. Om du är en av dem som har varit nära att slå till fram tills nu, har tiden kommit att skaffa både ny Ultra HD-spelare och TV!

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen