Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny trådlös BeoLab-serie

Bang & Olufsens nya högtalarserie utlovar highend-ljud i upp till åtta kanaler – utan en enda högtalarkabel!

Av / 2013-10-31 - 09:11
Ny trådlös BeoLab-serie

Wireless-13BO-01_Lowr
Bang & Olufsens trådlösa högtalarfamilj: stativhögtalarna BeoLab 17, subbasen BeoLab 19 och golvhögtalarna BeoLab 18.

Bang & Olufsen har länge antytt att något ”stort” varit på gång från deras högtalaravdelning. Först på CEDIA, där de var med om att lansera den trådlösa överföringsstandarden WiSA, och sedan under en intervju med Paul McCartney där ett par distinkta B&O-liknande högtalare skymtade i bakgrunden.

Nu får vi äntligen ta en ordentligt titt på dem. Bang Olufsen har nämligen precis lanserat sin nya trådlösa högtalarfamilj som består av stativhögtalarna BeoLab 17, den trådlösa subbasen BeoLab 19 och golvhögtalarna BeoLab 18. Alla är helt aktiva och har digital signalöverföring med kapacitet upp till 24 bit/48 kHz-ljudkvalitet i 7.1 kanaler.

BeoLab 18
Beolab18r
Seriens golvmodell, BeoLab 18, är en viktig högtalare för Bang & Olufsen. Den tar över efter klassikern BeoLab 8000 som har sålt i fler än 500 000 exemplar över hela världen.

Den ikoniska högtalaren BeoLab 8000, eller ”orgelpipan” som den också kallades, ritades på sin tid av den nu avlidne David Lewis. Hans lärling Torsen Valeur fick i uppdrag att utforma en BeoLab-modell för framtiden.

Resultatet är BeoLab 18 som har klara likheter med 8000-modellen – fast det mesta är ändå helt nytt. På toppen sitter en akustisk spridningslins, känd från prestigemodeller som BeoLab 5 och BeoLab 9. Den ger en optimal spridning av diskantfrekvenserna i det horisontella planet, samtidigt som den kontrollerar den vertikala spridningen och på så sätt minskar reflektioner från golv och tak. Bas- och mellanregistret återges av två 4-tumselement som sitter i pelaren. Varje högtalare drivs av en 2 x 160-watts klass D-förstärkare med digitalt delningsfilter och rumsanpassning.

BLa18-13SK-09_Lowr

Fronten på högtalaren är också förnyad med en ”grill” som består av 21 trälameller som bidrar till ett mer organiskt utseende. Fronten går att välja i olika färger, till exempel ljus ek eller svart eller vitt, för att matcha resten av inredningen. BeoLab 18 går också att hänga på väggen med ett speciellt väggfäste i stället för sockeln.

BeoLab 17
beovision11iws-3l

Seriens stativhögtalare heter BeoLab 17 och har ett trekantigt kabinett som är gjort av ett enda stycke extruderad aluminium. Den är avsedd att stå i en hylla, på stativ eller hängas på väggen och är en tvåvägskonstruktion med ett 6-tums bas/mellanregister och en 3/4-tums diskant som drivs av var sin 160-watts klass D-förstärkare. BeoLab 17 är naturligtvis också trådlös (men kräver ström). Runtom i kabinettet sitter fyra antenner för att garantera stabil mottagning av ljudsignalen.

Beolab17

Även utseendet på BeoLab 17 kan anpassas efter inredningen. Kabinettets yta är borstad aluminium men topp- och bottenpanelerna går att välja i antingen svart eller vitt. Den grå fronten har en speciell yta som B&O kallar Borken Ice Grid. Utbytbara tygfronter finns i vitt, svart och blått.

BeoLab 19
BLa19-13CO-01_Lowr

Sist men definitivt inte minst kommer Bang & Olufsens nya kanonkule-subbas som är en mäktig konstruktion. Dansken Jacob Wagner har utformat ett baskabinett som är format som en dodekaeder, en geometrisk form med tolv femkantiga sidor.

245px-Dodecahedron

En sådan komplicerad form är omöjlig att framställa ur ett enda stycke, därför är subbasen gjord av två sammanlimmade delar. Väggarna är gjutna av ett extremt styvt kompositmaterial, 10 mm tjockt och förstärkta av stag på insidan. Två 8-tums baselement sitter i var sin kammare och drivs av separata basförstärkare. Elementen är riktade åt olika håll men spelar i fas för att eventuella vibrationer och resonanser ska ta ut varandra i det redan så ”döda” kabinettet. Runt elementen sitter anodiserade aluminiumringar som är perforerade med hål, inspirerade av Bang Olufsens highend-bilstereosystem.

Stöder WiSA-standarden
wisa_wireless_audio_logo_300px
Bang & Olufsen har letat länge efter en trådlös överföringsstandard som är tillräckligt stabil för att klara förlustfri överföring av högupplöst ljud. Målet har varit att få höga tekniska prestanda som rent ljudmässigt inte är sämre än traditionella högtalarkablar.

Valet föll så småningom på WiSA-standarden som tagits fram av Summit Semiconductor i Portland, USA. B&O:s ingenjörer har haft ett nära samarbete med Summit under hela utvecklingen av högtalarna och B&O är det första högtalarmärket som använder sig av tekniken som kan bli mycket vanlig de kommande åren.

WiSA använder sig av 5 GHz-bandet för att överföra signalen mellan enheterna. Det är en frekvens som ursprungligen är reserverad för andra typer av datatrafik, men genom så kallad Dynamic Frequency Selection använder systemet kanaler som inte används genom att ”lyssna” efter andra användare och sedan välja en ledig frekvens.

Alla högtalare kommunicerar på samma kanal och om en av dem får mottagningsproblem växlar alla högtalare till en ny helt automatiskt och synkroniserat. Summit Semiconductor har skapat en helt ny kodnings-/avkodningsteknik som analyserar ljudsignalen och utför eventuell felkorrektion om det skulle saknas bitar i ljudsignalen.

Bang & Olufsen kallar sin version av systemet för Wireless Powerlink, där upp till 8 ljudkanaler med 24-bitars ljudkvalitet kan överföras utan dataförluster mellan en sändare/kodare och en högtalarmottagare/avkodare. Räckvidden är 12 meter i samma rum, men har testats på avstånd uppemot 20 meter. Maximal fördröjning mellan kanalerna är 1 mikrosekund till varje högtalare. I praktiken innebär det att man kan lyssna på stereo eller flerkanalskällor utan att ljudbilden förskjuts eller påverkas av fördröjningar.

Den trådlösa sändaren till högtalarna sitter i utgångspunkt i en Bang & Olufsen-TV, men det kommer också en extern sändare. BeoLab Transmitter 1 är gjord för att koppla de trådlösa högtalarna till en vanlig TV, stereo eller hemmabio. Priset på denna blir runt 3 000 kronor. Längre fram kommer också trådlösa mottagare som kan användas tillsammans med andra aktiva B&O-högtalare.

Provlyssning
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljud & Bild deltog för ett par veckor sedan på en förhandsvisning av de nya högtalarna hos Bang & Olufsen i Struer, Danmark, och var bland de första som fick höra vad systemet klarar av. Demosystemet bestod av sex BeoLab 17 plus två BeoLab 19-subbasar. Centerkanalen var en Beovision 11-TV, som också innehöll den nya trådlösa sändaren. Vi lyssnade på musik och film i 7.1-kanals surround.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljudet var imponerande, utan tvivel mycket beroende på de nya aktiva högtalarna, men även den trådlösa överföringen var i fokus och fungerade helt felfritt. I ärlighetens namn gick det inte att höra att högtalarkablarna hade försvunnit. Ljudbilden var helt omslutande och perfekt synkroniserad, utan spår av ljudmässiga ojämnheter eller fördröjningar. Det lät faktiskt minst lika vältajmat och sammanhängande som en anläggning MED kablar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
B&O hävdar att den trådlösa överföringen ska vara ”rock solid” på upp till 12 meters avstånd. Det testade vi själva genom att dra en BeoLab 17-högtalare i en vagn längs golvet i demosalen, med sändaren i andra änden av rummet. Även på längre håll än 12 meter – och med människor, mobiltelefoner och annat i vägen – hördes inga tecken på dropouts eller ljudförluster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vårt slutliga intryck efter lyssningen var positiv: WiSA-systemet och de nya B&O-högtalarna gör det möjligt att installera ett oerhört kompetent 7.1-system i befintliga byggnader och rum, utan att behöva dra annat än ström till högtalarna. Det kan leda till många intressanta lösningar som fram till nu har inneburit kostsamma installationer eller oestetiska kompromisser. Lyssningsupplevelsen var särskilt positiv för undertecknad som just blivit färdig med att dra 50 meter tämligen tjock och kostsam högtalarkabel inuti väggarna i vårt hemmabiotestrum …

De nya Bang & Olufsen-högtalarna kommer till butikerna i november och har då följande svenska priser:

BeoLab 17: 26 000 kr per par
Läs mer om BeoLab 17 på B&O:s egen hemsida.

BeoLab 18: 42 000 kr per par
(inklusive svarta lamellfronter och fot eller väggfäste)
Lamellfront i massiv ek: 9 200 kr per par
Läs mer om BeoLab 18 på B&O:s egen hemsida.

BeoLab 19: 24 000 kr
Läs mer om BeoLab 18 på B&O:s egen hemsida.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen