annonse
annonse
annonse

Mer från HEM 2016

Det fanns mycket att se och höra på årets Highend-mässa. Här kommer lite fler intryck.

(Foton: Sven Bilén, Ljud & Bild)

Läs även reportaget från första mässdagen

Med två lokaler med några hundra meters promenad emellan dem, är det lite av ett pussel att gå på HEM-mässan. Speciellt när man ska passa in möten på båda ställena. Med promenaden – eller promenaderna – i åtanke är det rätt viktigt att vädret håller sig någorlunda. Som tur var blev det bara lite snöglopp sent på lördagseftermiddagen och det var heller inte så råkallt som det varit under andra år.

När man väl var inne var det inte så svårt att hitta några rum som värmde!

_MG_1150-w1200-h1800

Inne hos Marten Design lät det rasande bra. Coltrane III är en killer, helt enkelt. Man spelade på Jormas bästa kablar, den nya Select DAC:en från MSB (90.000 – dollar!) och förstärkare från Analog Domaine.

(Foto: Tillverkare)

Hos P.L.Audio fick vi höra Focal Soprano2 tillsammans med Pass Labs, dCS och spanska mediaspelaren Digibit Aria. Sistnämnda har ett väldigt spännande betjäningsapp med massor med sökmöjligheter.

(Foto: Tillverkare)

Fredrik från Hegel lägger på en platta. Eller rättare sagt, väljer en låt från datorn. Här kunde man höra ljudutvecklingen medan man gick från billigare till dyrare elektronik. Högtalarna? Kef Reference 1.

(Foto: Tillverkare)

Reference 9K heter den nya stativaren från Cantons toppserie. Riktigt bra, Cantons Reference K-serie går från klarhet till klarhet!

(Foto: Tillverkare)

B&O 90 är en fantastiskt spännande och nytänkande högtalare – eller rättare sagt en hel anläggning. Man hade placerat sig i det största och svåraste rummet och man kunde höra att högtalarnas DSP jobbade övertid för att försöka kompensera för rummets eländighet. Den här högtalaren hade varit verkligt spännande att få in i testrummet.

(Foto: Tillverkare)

Jan från Technics visade allt från återuppståndna Technics, inklusive den nya SL-1200 skivspelaren. Exemplaret på toppen av Entreqs Athena-rack är en av tre som reser världen runt, intresset är mer än enormt. Härinne lät det fantastiskt bra, både den stora och den lilla anläggningen. En stor positiv överraskning.

(Foto: Tillverkare)

Johan Coorg från KEF i berättartagen. Han är alltid väldigt rolig att lyssna till och har mycket på hjärtat som han får förmedlat med en stor portion humor.

(Foto: Tillverkare)

Mads Klifoth är son till Audiovectors grundare och konstruktör Ole Klifoth. Numera är det oftast Mads som reser runt och demonstrerar de danska högtalarna, som Ljudtema har haft stora framgångar med. Det är den senaste SR-serien han står vid.

(Foto: Tillverkare)

Kanadensiska Totem kanske du inte hört så mycket om, men de har byggt ypperliga högtalare under många år. Golvhögtalarna kommer från Element-serien och de smalare högtalarna ut Tribe-serien, som är en on-wall serie.

_MG_1202-w1200-h1800

“Sladd” väljer musik på appen som styr multispelaren från Burmester. QRS Mist, de ljusare av de två paren högtalare, spelade när vi var inne. Det är ett svårt rum där Sladd efter att ha lagt mycket arbete redan på förra årets mässa hittat den optimala placeringen för högtalarna. Det lät riktigt bra härinne, men vi hade heller inte väntat oss annat.

(Foto: Tillverkare)

Jättesmart! Christian Evers från République Modèle Le Monde presenterade en LP-förvaringsmöbel som svalde upp till 1200 LP på väldigt liten plats tack vare upp till två utdragbara sektioner. Inte direkt billigt, men välbyggt, snyggt och inte minst genomtänkt. 

_MG_1219-w1200-h1800

Ludwig Swanberg spelade vinyl inne hos AudioNord. Här handlade det om Sonus Faber högtalare och inte minst Audio Research förstärkare. Helt klart “vill-ha”-apparater.

_MG_1220-w1200-h1800

Henrik Agertz från Ljudtema berättar om deras nya kabelmärke, Atlas Cables, för ett par intresserade besökare.

_MG_1175-w1200-h1800

Inuti ett Audio Research Ref6 försteg…

_MG_1160-w1200-h1800

Repigt lock på skivspelaren? Svalander har ett kit som man kan putsa upp det med, vilket Emma Svalander visar på video på skärmen. Resultatet var förbluffande!

_MG_1148-w1200-h1800

Instereo presenterade Neat högtalare och Naim elektronik tillsammans med Chord kablar.

_MG_1141-w1200-h1800

Högtalare med keramiska element från tyska Gauder drevs med elektronik från danska Alluxity. Elektronikkonstruktören själv Alexander Vitus Mortensen var på plats, och jo, han är son till Hans-Ole Vitus från Vitus Audio.

_MG_1144-w1200-h1800

Högtalaren kommer från Grimm Audio. Ja, två sådana här är en hel anläggning i den verkliga high-end klassen. På mässan spelade den upp hela föreläsningssalen, aulan, med den äran. Rasande bra, men priset är också därefter.

_MG_1134-w1200-h1800

Martin Logan och Bladelius, men även den nya agenturen Quad hittade vi inne hos HiFi-Agenten. De små högtalarna kommer från Acoustic Energy, som också är en ny agentur för Agenten.

_MG_1131-w1200-h1800

Heed har många egna lösningar både när det handlar om förstärkare och högtalare. Det lät riktigt bra i det relativt lilla rummet, som Ljudmakarn stod för.

(Foto: Tillverkare)

Naturligtvis visade JBL upp flera av sina utmärkta hörlursmodeller.

_MG_1097-w1200-h1800

Är du ute efter prismässigt överkomliga men ändå kompetenta apparater kan det vara värt att ta en närmare titt på Advance. Konstruerat i Frankrike, tillverkat i Kina. Som så mycket annat.

_MG_1093-w1200-h1800

Quincy Jones approved lurar från AKG. Fullspäckade av intressanta material och teknik.

Vi ses igen nästa år på highendmassan.se

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.