annons
annons
annons

Highend-huvudhögtalare från Focal

Focal släpper spännande hörlurar i highend-klassen, inklusive en ny Utopia-modell!

Lägg till som favorit

Hörlurar är den hetaste och absolut bäst säljande produkten i hifi-branschen just nu. Så det är inte så konstigt att en resursstark högtalarspecialist som Focal vill ha en bit av kakan!

Den franska tillverkaren har haft flera modeller som vi varit mycket nöjda med, men idag avslöjade de nyheter av en helt annan kaliber.

Läs också: Hörlurar som kostar fläsk – Vad är det egentligen som gör att de bästa är så dyra?

Fabriqué en France
En sak som kännetecknar Focal som högtalarmärke är att de tillverkar nästan allting själva, inklusive högtalarelementen som ofta är gjorda av exotiska material. Den nära dialogen mellan design, utveckling och produktion har resulterat i highend-högtalarserier som Sopra och Utopia, och det är uppenbart att Focal har velat utnyttja den här expertisen för ”huvudhögtalare” också.

(Foto: Focal
(Foto: Focal

Focal har helt enkelt ambitionen att bli ett referensmärke inom highend-hörlurar, och för att lyckas med det satsar de stenhårt. I dag meddelade de att de påbörjat en ny produktionslinje i fabriken i St. Etienne, plus att det kommer tre intressanta produktnyheter: Listen, Elear och Utopia.

Focal Listen

Focal Listen (Foto: Focal)
Focal Listen (Foto: Focal)

Den första modellen i Focals nya sortiment heter Listen och verkar vara ett naturligt steg upp från Spirit One S som vi har testat tidigare. Nykomlingen har 40 millimeters element av mylar och titan, och är liksom sin föregångare en hopfällbar hörlur med slutna kåpor som är gjord för att vara bärbar och smidig att ha med på resa. Både öronkåpor och bygeln har gott om stoppning och sladden har multitouch-fjärrkontroll.

Focal Elear och Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)
Focal Elear (Foto: Focal)

De andra modellerna heter Elear och Utopia, och det är nu det börjar bli riktigt intressant för ”head-fi”-frälsta. Det handlar om två hörlurar som bygger på en helt ny konstruktion, där Focal har forskat om exakt hur ljudet fortplantar sig så nära öronen, och inte minst vad som är avgörande för ljudkvaliteten. Resultatet är ett par mycket speciella element som inte använts i hörlurar förut.

Focal Utopia. (Foto: Focal)

Både Elear och Utopia är öppna konstruktioner och har helt nyutvecklade, ”M-formade” högtalarelement med gummiupphängning. Membranet, upphängningen och talspolen är utformade för att vara lätta som möjligt, samtidigt som de bibehåller en linjär rörelse. Så länge detta görs på rätt sätt behövs det ingen filtrering för att få rätt frekvensrespons. Focal betonar också den öppna konstruktionen som gör att elementen kan spela fritt helt utan kompression. Resultatet är ett så rent ljud som möjligt i hörselgången.

Focal Utopia. (Foto: Focal)
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Elear och Utopia har många likheter. Den största skillnaden är materialen, som är mer extrema i Utopia. Elear har ett membran av magnesium medan Utopias är av ultralätt (och ultradyr) beryllium, precis som elementen i Focals mest exklusiva högtalare. Utopia har också en lyxigare design i kolfiber och perforerat skinn. Skulle bara fattas annat!

Focal tycks inte ha snålat på komforten heller: öronkåporna siter på en bygel med konstant krökning som (tillsammans med skinn och stoppning) ska se till att sprida trycket jämnt över huvudet på samma gång som de omsluter örat optimalt.

Den stora frågan är naturligtvis när de kommer och vad de kostar? Enligt uppgift ska de dyka upp i Sverige i mitten av juli och kostar då som följer:

Focal Listen: 2 000 kr
Fokal Elear: 11 000 kr
Focal Utopia: 42 000 kr

Läs också: Test av 10 slutna hörlurar

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Lämna ett svar

annons

Läs också

(ingen rubrik)

Jabra krymper en av våra favoriter bland helt trådlösa öronproppar och ger dem ännu bättre batteritid.Lägg till som favorit
IFA 2019: Gammal favorit i ny utgåva

IFA 2019: Gammal favorit i ny utgåva

Sennheisers hörlurar får smartare röstsyrning, EQ och bättre brusreducering.Lägg till som favorit
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen

Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen

Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.

Lägg till som favorit
Libratone Track Air+

Libratone Track Air+

Libratone Track Air+ flyttar dig till den tysta tågkupén eller längst fram i Business Class på planet, oavsett var du befinner dig i verkligheten.

Lägg till som favorit
Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.

Lägg till som favorit
Trådlösa highend-proppar från Sennheiser

Trådlösa highend-proppar från Sennheiser

Sennheiser IE 80S BT är trådlösa öronproppar för dig som bara vill ha det allra bästa.Lägg till som favorit
Ollo Audio HPS S4

Ollo Audio HPS S4

Slovenska Ollo har byggt ett par rustika hörlurar som gör sig lika bra i ljudstudion som i sovrummet.

Lägg till som favorit
RHA T20 Wireless

RHA T20 Wireless

RHA har gjort sig av med sladden till sina bästa öronproppar. Resultatet är uppseendeväckande bra.

Lägg till som favorit
annons
Stäng meny