Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

DTS-X: nytt ljudformat från DTS

Dolby Atmos är i ropet nu för tiden, nu kommer ärkerivalen DTS snart med sitt nya format.

Av / 2015-01-19 - 16:36
DTS-X: nytt ljudformat från DTS

Tills alldeles nyligen var DTS-HD Master Audio det mest uppskattade ljudformatet i Blu-ray-filmer med ljudspår av hög kvalitet. Sedan kom Dolby Atmos och slog ner som en bomb på hemmabiomarknaden. Dolbys format har objektbaserat 3D-ljud med hjälp av höjdkanaler som återges av högtalare i taket eller på toppen av befintliga högtalare. De första filmerna, hemmabioförstärkarna och högtalarna för Atmos finns redan i butikerna.

Parallellt med Atmos har ännu ett konkurrerande ljudformat, Auro 3D, lanserats. Så det är nog många som undrar vad DTS ska hitta på härnäst …

Skalbart 3D-format
DTS är fast beslutna att vara en viktig aktör i ljudbranschen även i fortsättningen. Deras nya ljudkodek DTS-X presenteras i mars 2015 och är precis som Dolby Atmos och Auro 3D ett objektbaserat ljudformat (X/Y/Z) där ljudeffekterna har en mer exakt positionering och panorering än tidigare. Exakta specifikationer, samt på vilka områden det nya formatet skiljer sig från konkurrenterna, känner vi inte till ännu. Ett av områdena som DTS verkar lägga stor vikt vid är att ljudformatet ska vara skalbart för en rad olika högtalarkonfigurationer. Det betyder kanske att även traditionella 5.1- och 7.1-högtalarsystem kan få ett bättre ljud med DTS-X, med eller utan extra höjdkanaler.

Justerar volymen för röster
Ett annat trick DTS har kommit på är att urskilja dialogen från övriga ljud i centerkanalen, så att nivån på röster kan höjas eller sänkas i förhållande till resten av ljudspåret. Det kan vara en eftertraktad finess för filmer med oklar dialog eller när man tittar på film sent på kvällen. Och kanske också för sportsändningar när man vill stänga av irriterande kommentatorer utan att gå miste om publikljuden.

Det är mycket som fortfarande är okänt om DTS-X, men det antas att flera förstärkartillverkare kommer att lansera uppgraderade modeller i samband med den officiella DTS-lanseringen i mars. Ljud & Bild följer utvecklingen.
 
Vad tycker du, behöver vi ännu ett ljudformat?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen