Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED77C9

Storskärmen för dig som vill ha det bästa

OLED77C9 är TV:n för dig som vill ha biokänsla i vardagsrummet, med den bästa bilden som går att uppbringa till det här priset.

Av / 2020-04-02 - 09:15
LG OLED77C9
Geir Gråbein Nordby

Om du vill vara helt säker på att få en kanonbra bild i TV-rummet så är det bara att leta efter den största OLED-skärmen du har råd med. Det är LG som tillverkar alla OLED-paneler, därför hittar du oftast de bästa OLED-priserna på LG:s egna TV-apparater.

Det här är inget undantag när storleken kommer upp i 77 tum. LG har en konkurrent i Philips på 55- och 65-tumsmarknaden men Philips gör ingen 77-tummare (eller – gud förbjude – 88 tummare!). Du hittar knappt någon 77-tums OELD-TV för under 100 000 kronor, och till och med C9-modellen som vi testar här har kostat så mycket.

Vilket gör 2019-modellen extra intressant i dag, när den kostar mindre än hälften.

Bildbehandlingen fick en stor uppgradering 2019 jämfört med året innan, och användargränssnittet har fått en liten ansiktslyftning.

Design

Med tanke på sin storlek är OLED77C9 som förväntat en enda stor svart yta om man tittar på den avstängd framifrån. Ramen runt bilden är tunn, så den tar inte mer plats än den måste. C9 är mer påkostad både invändigt och utvändigt än lillebror B9, medan den kostar mindre än toppmodellen E9.

C9 vilar på en robust sockel av metall, som dessutom fungerar som en spridningslins för ljudet från högtalarna på undersidan av skärmen. Linsen ser till att ljudet skickas rakt framåt mot lyssnaren för att det ska låta så bra som möjligt.

LG OLED77C9 det
Sockeln fungerar som en lins som riktar ljudet framåt. Foto: LG

Den relativt blanka skärmytan reflekterar ljus från omgivningen direkt, nästan som en spegel, fast mycket mindre. Antireflex-skiktet funkar så bra att detta inte upplevs som något problem.

Reflektioner är faktiskt ett större problem med Samsung QE82Q70R, trots att den skärmytan är matt.

Miss med väggmonteringen

TV:n kan tas loss från sockeln och hängas upp på väggen, men då visar sig en ganska så stor miss i konstruktionen. Nämligen att alla kontakter sitter på ryggen TV:n. Det innebär att du antingen måste köpa ett väggfäste som sticker ut en bit från väggen, så att du kommer åt baksidan av TV:n, eller att du kopplar in alla källor innan du hänger upp den på väggen.

 

LG OLED77C9 connections(2)
Anslutningarna på baksidan krånglar till det om man vill hänga TV:n på väggen.

Användning och finesser

Även om det här alltså är en modell från 2019 så har C9-serien HDMI-ingångar enligt den senaste standarden, 2.1. De ger betydligt högre datahastigheter (48 Gbit/s mot 18 Gbit/s i HDMI 2.0). Detta innebär ett antal avancerade möjligheter, som fortfarande är långt ifrån att realiseras men som absolut kommer att bli relevanta under TV:ns förväntade livslängd. Till exempel kan 4K-video överföras med bildfrekvenser uppemot 120 bilder per sekund. Om och när det blir aktuellt. Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd, vilket möjliggör bättre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare.

Stöd för både Dolby Vison-bildformat och Dolby Atmos 3D-ljud finns givetvis på plats, då måste man dock ha en soundbar eller ett ljudsystem som också stöder det.

Även kontakterna på sidan sitter i ett hålrum som stängs till om du hänger TV:n alldeles intill väggen. Så välj ett väggfäste som bygger ut lite. Foto: LG

G-SYNC

Gaming-frälsta kan se fram emot att TV:n är G-SYNC-kompatibel och har variabel uppdateringshastighet, vilket betyder att de som har GeForce-grafikkort i datorn kan koppla in skärmen och vara säkra på att bilden inte bryts upp, hackar eller får lång input lag-fördröjning.

C9 har WebOS 4.5-operativsystemet som gör det både snabbare och lättare att hitta innehållet du vill titta på. G7-modellen som står i mitt eget vardagsrum är betydligt trögare att använda, om man säger så.

”Home Dashboard”-menyn visar alla relevanta enheter i närheten, till exempel mobiler, Bluetooth-enheter och smarta IoT-enheter.

Det röststyrda ThinQ AI-styrsystemet finns också på plats, och sedan min kollega Audun testade 65-tummaren i maj förra året har Google Assistant dykt upp i C9-serien.

App-stödet innehåller allt man behöver, inklusive HBO Nordic, Netflix, Viaplay och mycket mer.

 

LG:s WebOS-system med pekfjärren Magic Remote är enkelt, snabbt och enkelt att använda och har ett brett utbud av tjänster. Foto: Audun Hage
LG OLED77C9 whitepoint
Vitpunkten på LG OLED77C9 är ”spot on” i Cinema, ISF Expert Bright och ISF Expert Dark. Men inte i bildläget som bara heter ISF Expert. Foto: Geir Gråbein Nordby

Dessutom är färgåtergivningen korrekt på LG-TV:n, med mer djup i röda nyanser i ansikten. Färgerna är både mer behagliga och har fler nyanser än vad jag lyckades få fram ur Samsungen (jag har inte använt avancerad och användarfientlig mätutrustning).

På dagens prisnivå kostar de ungefär lika mycket. När Audun testade LG-TV:n i 65 tum så jämförde han den med Samsungs QE65Q90R och kom fram till att Samsung ibland kunde förväxlas med OLED i svärta, och att LG-TV:n inte var entydigt bättre. Lägg därtill att du i skrivande stund kan få en 82-tums 8K i Q950R-serien för 50 000 kronor, så börjar det bli riktigt intressant!

 

Slutsats

LG C9 är ännu bättre än tidigare modeller, på alla områden. Som smart-TV är den blixtrande snabb, inte minst för gaming, och den stöder numera ännu fler appar.

OLED-teknikens största fördelar är fortfarande den överlägsna svärtan, i kombination med stark kontrast, naturliga färger och bred betraktningsvinkel. Jämfört med de billigaste LCD-skärmarna är ljusstyrkan där den ska vara, men dyrare LCD-skärmar – både LED och QLED – kan fortfarande lägga i ytterligare en växel.

77-tummaren i C9-serien är ändå ett fynd nu. Vi garanterar att 2020-versionen kommer att bli mycket dyrare!

 

Karakter
LG OLED77C9
High End

Ljud & Bild tycker

Bilden är nästan monitorneutral och har ett djupperspektiv som överträffar det mesta. Här får du fenomenal kontrast, knivskarpa detaljer och – om du vill – mjuka rörelser. Ljuset på statiska logotyper kan märkas och dimmas automatiskt, för att spara panelen. Maximala HDR-ljusstyrkan är fortfarande inte i samma liga som de flesta ljusstarka LCD-skärmar (fast du kommer knappast att sakna något). Om du vill ha massor av kalibreringsalternativ bör du kanske ta en titt på Sony eller Panasonic.

Också i detta test:

Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9

Samsung QE82Q70R

Biokänsla med äkta QLED-kontrast

I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!

Mycket hög kontrast för att vara LCD och svärtan övertygar. Synnerligen bra pris för äkta bakbelyst LED av den här storleken.
Betraktningsvinkeln är en smula snäv och panelglaset reflekterar mer ljus från omgivningen än i de dyrare QLED-modellerna
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen