TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QE82Q70R

Biokänsla med äkta QLED-kontrast

I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!

Av / 2020-04-02 - 09:15
Samsung QE82Q70R
Geir Gråbein Nordby

Samsung Q70R erbjuder direkt LED-bakbelysning på en lägre prisnivå än tidigare. När det gäller design har vi hoppat upp ett snäpp från Q60R genom att TV:n har blivit lite tjockare på grund av LED-bakbelysningen, i gengäld har ramen runt bildpanelen blivit tunnare. Q70R tar alltså mindre plats på väggen och du kan klämma in ännu en skärmstorlek större om du har ont om plats. Fast det bör du inte ha om du ska ha en 82-tummare på väggen!

Samsung Q70R
Äkta bakgrundsbelyst LED ger en något tjockare TV än med kantbelysning, men å andra sidan en mycket bättre bild. Foto: Samsung

Användarvänlighet och funktioner

I sann Samsung-anda är Q70R en välfungerande smart-TV med massor av finesser. Förutom alla smart-TV-appar du behöver har den Samsungs SmartThings-gränssnitt inbyggt. Det betyder att TV:n är i centrum och styr det smarta hemmet om andra smarta produkter också stöder SmartThings. Q70R har en vanlig svart standardfjärrkontroll med Bluetooth och alla de senaste apparna, inklusive Apple TV+, AirPlay 2 och ett särskilt spelläge med kort fördröjning.

När det gäller fjärrkontrollen är den användarvänlig, ända tills du vill göra några bildinställningar. Då måste du trycka på Hem-knappen, bläddra ända längst till vänster i huvudmenyn där du hittar Inställningar. Och därifrån letar du dig fram till bildinställningarna. Varenda gång. Personligen skulle jag vilja ha en fjärrkontroll med lite fler knappar, så jag slipper huvudmenyn hela tiden.

 

Foto: Samsung

Bildkvalitet

Om du tycker att 65 tum är stort så prova 82! Det är helt sjukt hur mycket större inlevelse – och biokänsla – man får när bilden fyller synfältet på det här sättet. Och med en bild som har vansinnigt mycket högre kontrast än någon projektor kan visa i ett vanligt hem. Jo, den tar definitivt en hel del plats på väggen, men om du har utrymme så bör du definitivt fundera på saken!

Det är ingen tvekan om att bakbelysningstekniken har stor inverkan på kontrasten och den allmänna bildkvaliteten på en LCD-skärm. Detta gäller oavsett bildinnehåll, men är extra viktigt när det gäller HDR-video av hög kvalitet. Och inte minst om man ska ha något hopp om att kunna konkurrera med OLED!

Just därför är det positivt att Q70R fick fler lysdioder i arsenalen 2019. Q70 har mycket bättre kontrast och djupare svärta än Q60R, och framför allt bättre högre ljusstyrka än sin lillebror.

Bra svart, men …

Jämfört med LG:s C9 OLED-TV ligger svärtan rent subjektiv faktiskt inte så långt efter. Inte när man släcker alla lampor heller. Men i mörka scener märker du att den dynamiska bakgrundsbelysningen jobbar upp och ner för att hålla jämna steg med bildinformationen. Och även med en bakbelyst LED får man lite grova ”ljus-zoner”, så att om en liten ficklampa tänds i en mörk skog på natten så bildas det en gloria runt lampan som inte borde vara där.

En annan sak jag märker är att Samsungs TV ibland dimmar för mycket. Alltså att ljuset stryps för mycket i mörka detaljer, så att detaljerna gror igen och blir svarta i stället för att bevaras med intakt struktur. Jag såg flera exempel på detta i mörka scener i nyinspelningen av Lost in Space. Som för övrigt är i Dolby Vision, vilket Samsung inte stöder. Därför visas innehållet som HDR10. Det ser fortfarande väldigt bra ut, men när bilstrålkastare ska vara intensivt gula så blir de vita i stället. Det beror på att Dolby Vision har fler detaljer i det ljusaste. Men ändå, om man inte tittar på QE82Q70R bredvid en Dolby Vision-TV så ser det väldigt bra

Betraktningsvinkeln är bra, bättre än i äldre LCD-TV-apparater. Men om du tittar på skärmen från långt ut mot sidan så blir färgerna sneda. Jag tror att många kommer att uppskatta Intelligent-läget, där TV:n tar hänsyn till ljus utifrån när den tolkar ljusstyrkan i skuggiga områden. Fast jag tycker att TV:n oftare överdimmar mörka scener i det här läget.

 

Samsung SmartThings
Samsungs Smart TV-funktionalitet har utvidgats till smarta hem. Och Samsung har satsat extra mycket på användarvänligheten. Foto: Samsung

Lite att gå på i färgerna

När det gäller färger ser de bra ut rent subjektivt. Du kommer knappast att klaga. Men jag lägger märke till att det saknas lite värme i hudtonerna, och i scener med mycket orange blir det lite blekt. Det verkar som om det saknas grönt i färgbalansen. Detta gäller i Film-bildläget, som är närmast D65 och gamma 2.2 – som det ska vara när man tittar på film.

Samsung Q70R whitepoint
Samsungs vitnivå är inte helt perfekt. Subjektivt ser det ut som om bilden har lite för mycket grönt. När man mäter ser man att det är för mycket blått och för lite rött. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kalibreringsproblem

Jag försökte kontrollera med X-Rite-sonden och det enkla i1 Profiles-programmet till PC, men problemet är att när TV:n upptäcker att en PC är inkopplad via HDMI så kan man bara välja mellan Standard- och Dynamisk-läget. Då är Standard det självklara valet. Men med en färgtemperatur på gott och väl över 10 000 grader Kelvin när målet är 6 500, så är det inte idealiskt. Man måste dra upp rött och sänka blått för att få någorlunda rätt vitpunkt. Problemet är att när man sätter på Netflix med HDR-innehåll så dyker det upp helt andra bildlägen. Och plötsligt inaktiveras läget där man just ställde in vitpunkten. I stället dyker det upp helt olika justeringsfunktioner. Det går inte att utan vidare kopiera inställningarna som dikterats av PC-programmet. Det betyder att du måste ringa en professionell kalibrerare om du ska ha den här skärmen riktigt välkalibrerad.

Återigen, bilden ser både bra och riktig ut om man inte ställer Samsung-TV:n bredvid en TV som har bättre färgkalibrering.

 

Slutsats

Samsung Q70R har inte samma stora arsenal av bildförbättringar som de allra dyraste QLED-modellerna.

Kompromissen innebär att Samsung äntligen kan hävda sig med bak-LED i en prisklass som tidigare dominerats av oinspirerande kant-LED-skärmar med blek kontrast – här får du däremot en mycket bra svärta, tjusig ljusstyrka och fina färger. Ett av de bästa TV-köpen i prisklassen. Speciellt i den här storleken.

Vi blir inte riktigt kloka på bildinställningarna, detta är mer en TV för vanligt folk som bara vill titta på film utan att tänka på sådant. Bra bild får du, var så säker!

Karakter
Samsung QE82Q70R
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket hög kontrast för att vara LCD och svärtan övertygar. Synnerligen bra pris för äkta bakbelyst LED av den här storleken. Betraktningsvinkeln är en smula snäv och panelglaset reflekterar mer ljus från omgivningen än i de dyrare QLED-modellerna

Också i detta test:

Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9

LG OLED77C9

Storskärmen för dig som vill ha det bästa

OLED77C9 är TV:n för dig som vill ha biokänsla i vardagsrummet, med den bästa bilden som går att uppbringa till det här priset.

Bilden är nästan monitorneutral och har ett djupperspektiv som överträffar det mesta. Här får du fenomenal kontrast, knivskarpa detaljer och – om du vill – mjuka rörelser. Ljuset på statiska logotyper kan märkas och dimmas automatiskt, för att spara panelen.
Maximala HDR-ljusstyrkan är fortfarande inte i samma liga som de flesta ljusstarka LCD-skärmar (fast du kommer knappast att sakna något). Om du vill ha massor av kalibreringsalternativ bör du kanske ta en titt på Sony eller Panasonic.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Rulla till toppen