Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Publicerad 2022-05-06 - 07:00
Electrolux Pure i9.2
Åsa Warme Hallén

Electrolux Pure i9.2 är liten, nätt och läcker (för att vara en dammsugare alltså). I paketet hittar jag enbart en medföljande borste och ett dubbelvikt A4-papper som ska fungera som manual. Med hjälp av illustrationer försöker man förmedla hur man ska göra och hur saker fungerar. Jag tycker att det funkar ”sådär”. Jag hittar en pdf på hemsidan som jag kan ladda ned men det är samma manual.

Electrolux Pure i9.2
Liten, nätt och snygg. Electrolux Pure i9.2 är verkligen snyggast i testet! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Den minimala QR-koden i manualen vägrar min mobil läsa så jag går in på Electrolux hemsida och får fram att appen heter PUREi. Jag laddar ned appen och skapar ett konto bara för att mötas av informationen: Denna app är inte längre tillgänglig. Electrolux Wellbeing-appen har ersatt Pure i9-appen. Ok… Andas, andas, andas… Jag laddar ned rätt app och loggar in igen. Som tur väl är, för både mitt humör och dammsugarens bästa, går sedan själva installationen supersmidigt och jag döper den lille krabaten till Lillebror. Bara att följa instruktionerna. Tack för det!

Electrolux Pure i9.2 har flera olika städlägen varav jag valde ”Smart” vilket visar sig inte vara fullt så smart eftersom den helt enkelt hoppade över mattor. (Skärmdump från app).

Att komma igång med städningen

Jag installerar dammsugaren i vårt sovrum och öppnar de båda dubbeldörrarna till vardagsrummet, totalt blir detta ca 45 kvm, och sätter igång Lillebror så att han får lära känna sin nya omgivning. Tröskeln mellan de båda rummen klarar Electrolux Pure i9.2 med flaggan i topp.

Städborsten hittade jag intrasslad i mattan – något tilltufsad. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Värre är det då med mattan i vardagsrummet. Det hela slutar med att Lillebror efter en stund tar sig bort från mattan och lämnar städborsten kvar intussad i mattan, utan att på något sätt signalera att allt inte står rätt till. Efter strax över en timmes sightseeing i sitt nya hem tycker Lillebror att han är klar och enligt appen ska han bege sig hemåt. Något som visar sig vara stört omöjlig och efter 10 minuter tröttnar jag helt enkelt och bär tillbaka honom till laddstationen.

När jag sedan går in i appen för att kunna redigera kartan och lägga till zoner står det att det inte finns några kartor (trots att det står att kartor skapas under städning).

 

Att använda Electrolux Pure i9.2 i vardagen

För att ge Lillebror en ny chans begränsar jag utrymmet till sovrummet och låter den jobba där. Jag lägger ut en kudde mitt på golvet för att se om kameran fungerar och hur Lillebror tacklar hindret och jag kan säga att det var tur att det inte var något ömtåligt eftersom Lillebror är både närgången och ryckig i sina rörelser. Men sovrummet klaras av och dessutom hittas laddstationen utan större bekymmer.

Efter ett par försök och lite tålamod lyckades Lillebror städa det tänkta utrymmet. Mattan ignorerades däremot totalt (minns väl den tappade borsten kanske) och fick ihop 40 kvm på 58 minuter. (Skärmdump från app).

Sedan öppnar jag dörrarna och låter Electrolux Pure i9.2 prova igen. Lillebror sticker iväg och efter avlutad runda hittar han faktiskt hem igen och han har lyckats städa upp mina utmaningar. Även det jag gömt i hörnen är borta. Tummen upp för Lillebror, ända tills jag tittar på städkartan och inser att han helt struntat i att städa mattan… Tummen ned för Lillebror.

Appen

Det är egentligen inget fel på själva appen, men den bråkade rätt rejält med mig och utmanade mitt tålamod. Stundtals gick det inte att få fram kartor och därmed inte att göra zon-indelning. Jag tänkte göra städschema och namnge rummen och fick installera om appen vid ett par tillfällen för att ”allt” skulle bli synligt. Lite tröttsamt när sådant som borde vara självklart strular. Inne i appen hittar jag även en utförlig användarmanual (på engelska) där det lite sådär lite i förbifarten nämns att dammsugaren ska placeras till vänster om dörren för bästa resultat(?!).

Med tanke på det förhållandevis höga priset (här saknas ju självtömning) kan jag faktiskt tycka att denna information borde medfölja i tryckt form – och i de fall det inte gör det ska det i alla fall tydligt framgå var jag hittar den. Och varför finns den inte enkelt tillgänglig på hemsidan?

Electrolux Pure i9.2
Här syns tydligt den något annorlunda formen som gör att det blir lite enklare att komma åt i hörnen. En rullborste och en städborste gör jobbet. Och kom ihåg att dessa delar behöver lite kärlek i form av rengöring titt som tätt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Electrolux Pure i9.2 är den enda deltagaren i testet som inte är självtömmande och det är inget jag personligen stör mig på. Fördelen med detta är att den går att gömma under till exempel en soffa eller en säng. Jag hade så höga förhoppningar och förväntningar, men hur snygg den än är så räcker det inte. Den dammsuger visserligen riktigt bra även i hörnen men med tanke på prislappen förväntar jag mig en supersmidig, tyst, smart och användarvänlig produkt som klarar mattor – och där är den tyvärr inte riktigt.

Karakter
Electrolux Pure i9.2
Premium

Ljud & Bild tycker

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen. Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.

2 reaktioner på ”Electrolux Pure i9.2”

 1. Kan tillägga att efter ha testat under ett längre tag så slutar dammsugaren även att dammsuga utan skjuter runt dammet framför sig. Så efter att ha skickat tillbaka, fått en annan och slutligen ja kanske en fjärde så är det samma visa. Så nu ger jag upp. Ingen mer Electrolux i9.2 för mig.

  1. Åsa Warme Hallén

   Ajdå, den är ju inte kul!
   Som tur väl är så finns det andra, betydligt bättre, på marknaden. Inte lika snygga – men man kan kanske inte få allt 😉

   Lycka till och God Jul 🙂

   Hälsningar Åsa, Ljud & Bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen