TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Philips Hue Go

Flexibel och smart både inne och ute

Med Philips Hue Go kan du ta med dig din smarta belysning. Om du inte är borta för länge. Och det inte regnar.

Karakter
Philips Hue Go
Ljud & Bild tycker
+Mobil lampa med alla Philips Hue-funktioner. Kan köras på batteri och styrs via Bluetooth, men fungerar samtidigt hemma med Philips Hue Bridge.
-Batteriets livslängd är kort om du inte minskar ljusstyrkan mycket och lampan inte är minst vattentät. Det går inte att ansluta till Hue Bridge och styra via Bluetooth samtidigt.
Specifikationer
  • Typ: Belysning (43 W LED-lampor, 520 lumen)
  • Trådlöst: ZigBee Light Link, Bluetooth
  • Fungerar med: Philips Hue Bridge, Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant
  • Ljus: 2000-6500K Hue White Color Ambiance
  • Mått/vikt: 15 x 15 x 7,9 cm/625 g
  • Övrigt: 20 000 timmars brinntid, IP20-certificerad, 2,5 till 24 timmars batteritid
  • Webb: www2.meethue.com/sv-se
Riktpris: 800

När det gäller smart belysning för hemmet finns det ingen som kommer i närheten av Philips Hue. Oavsett om det är LED-lampor till dina lampor i vardagsrummet, böjbara lister till tonårsrummet eller spottar till uteplatsen och trädgården, så har Philips Hue allt man behöver i ett mycket brett sortiment.

Ändå är Philips Hue Go, som kom i sin första version redan 2015 och nu är tillbaka i en ny version med starka ljus och längre batteritid, lite ovanlig. Det här är nämligen en lampa som kan gå på ett uppladdningsbart batteri. Så i princip kan du ta den med dig vart som helst och när som helst – plus att den naturligtvis kan fungera ihop med andra Philips Hue-enheter i ditt smarta hemnätverk. Och naturligtvis lyser den lika övertygande stämningsfullt och starkt som du är van vid från andra Philips Hue-produkter.

Även om den är flyttbar så kan Philips Hue Go användas hemma som en del av nätverket med smart belysning, kopplad till Philips Hue Bridge. (Foto: Signify)

Mobil med begränsningar

Men framför allt är Philips Hue Go, precis som namnet antyder, en transportabel lampa och kan därför fungera utan den Philips Hue Bridge som annars knyter ihop Hue-enheterna. I stället styr du lampan direkt från mobiltelefonen via Bluetooth – eller så kan du till och med styra vissa funktioner manuellt via den fysiska knappen på undersidan av lampan.

Tanken är naturligtvis att man ska kunna ta med sig Philips Hue Go till campingen eller andra platser där man kan behöva lite mysig utomhusbelysning. Det är därför ett lite streck i räkningen att lampan inte är vattentät. Den är bara IP20-certifierad, vilket innebär att den tål små, lätta stötar och inte mycket annat. Att den inte tål att tappas i en vattenpöl är en sak, men du får nog också räkna med att behöva köpa en ny Hue Go om det börjar regna och lampan inte hamnar under tak.

Batteritiden beror på hur mycket du vrider upp ljusstyrkan. Philips Hue Go kan naturligtvis, precis som de flesta andra Hue-produkter, lysa i 30 miljoner olika färgtoner och ljusstyrkan går upp till 520 lumen. Men om batteriet ska hålla i mer än 2–3 timmar så krävs det att man väljer scener som Cosy Candle, Night Adventure eller Enchanted Forest, där ljusstyrkan är nere på högst 10 % till 20 %. Annars blir det en kort picknick.

Flyttbar hemma

Nej, man har faktiskt mer nytta av att använda Philips Hue Go som en flyttbar lampa hemma, där den aldrig är för långt borta från ett eluttag. Då kan man dessutom koppla den till sin Philips Hue Bridge och sedan kontrollera hela härligheten från sin vanliga Philips Hue-app, där lampan kan ingå i rum och scener tillsammans med de andra Hue-enheterna. Av någon anledning har Philips dock en separat app, Hue BT, för styrning via Bluetooth. Så det är antingen eller. Bluetooth och Philips Hue Bridge pratar helt enkelt inte samma språk (Bridge pratar ZigBee).

När din dator, mobiltelefon och/eller smart-TV kopplas trådlöst till ditt hemnätverk så görs det genom den öppna kommunikationsstandarden 802.11, även känd som Wi-Fi. Den här standarden fungerar som ett gemensamt språk som alla dina enheter förstår. Och eftersom enheterna kommunicerar via 802.11 l kan de prata med varandra – och med resten av världen via internet.

På samma sätt är ZigBee en öppen kommunikationsstandard som är speciellt utformad för Smart Home-produkter. Det är vanligtvis trådlösa enheter med låg strömförbrukning – till exempel LED-lampor, sensorer och strömbrytare – som ansluts via ZigBee.

ZigBee stöds av de flesta Smart Home-produkter, vilket möjliggör integration av enheter från många olika tillverkare.

Hue-Bluetooth-enheter kan dock styras med rösten via vissa Amazon Alexa-produkter. Vill du använda andra digitala assistenter – Google Assistant eller Siri – är det återigen bara en koppling till Philips Hue Bridge som räddar dagen.

 

Precis som de flesta andra Hue-lampor kan Philips Hue Go lysa i 30 miljoner olika färgtoner. Ljusstyrkan är upp till 520 lumen.

Slutsats

Philips Hue Go är den enda riktigt flyttbara lampan i Hue-serien. Och på många sätt är den en lyckad produkt. Hue Go körs på ett uppladdningsbart batteri och kan styras via Bluetooth, så att man enkelt kan ta lampan med sig och sprida mysigt ljus omkring sig på picknicken, och även om den är transportabel så lyser den lika starkt som alla andra Philips Hue-produkter. Och i lika många olika färger. Men den korta batteritiden är en brist, och så är det dumt att en bärbar produkt, som åtminstone delvis är avsedd för utomhusbruk, inte är det minsta vattentät.

Fast det är ju trevligt att Hue Go även fungerar strålande ihop med din Philips Hue Bridge och alla andra produkter i Hue-serien, och om man inte är för långt från ett vägguttag så är det ganska praktiskt med en flyttbar lampa som man kan ta med sig runt i huset eller ut på terrassen.

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.