annons

Nikon 1 V3

Kostsam toppmodell

Nikons toppmodell är läcker, lätt, avancerad och snabbast i klassen. Men det räcker inte.

annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ända sedan Nikon introducerade sin första kompakta systemkamera 2011 har hastigheten haft högst prioritet. Så är det nu också, i den åttonde och nuvarande toppmodellen i serien. En kamera som verkar vara ett lockande alternativ till en avancerad spegelreflex, för att inte tala om rivaliserande systemkameror i samma klass från Samsung, Sony, Panasonic och Olympus.

Nikon 1 V3 fullständigt krossar konkurrenterna när det gäller bildhastighet. Hela 20 bilder i sekunden kan du ta, med autofokus mellan varje bild. Eller 60 i sekunden med autofokus på första bilden. Det är det ingen annan kamera i den här klassen som kommer i närheten av.

Men så är V3 toppmodellen i Nikons 1-serie, som bygger på en spegellös kamerakonstruktion med 1-tums bildsensor och utbytbar optik. De närmaste konkurrenterna är Sony a6000, Samsung NX300, Panasonic Lumix GX7 och Olympus OM-D E-M10.

Med andra ord snackar vi inte om de enklaste systemkamerorna, utan om mer avancerade modeller som vänder sig mer till erfarna fotografer än nybörjare.

Snabbast i klassen
Medan de andra modellerna i Nikons 1-serie vänder sig till folk som vill ha en enkel och liten systemkamera, är det enkelt att se att V3 är byggd för entusiasterna. Dubbla inställningsrattar (den ena dessutom tryckkänslig), två programmerbara funktionsknappar och en ny 18-Mp bildsensor utan lågpassfilter (för maximal detaljskärpa) är sådant som entusiaster gillar.

Hur mycket de uppskattar att Nikon har hoppat över elektronisk sökare i efterträdaren till Nikon 1 V2 – som hade en inbyggd – är inte lätt att veta. Men jag gissar att de inte gillar att behöva köpa den nya elektroniska sökaren som är anpassad till V3 som tillbehör. Sökaren finns i ett kit tillsammans med kameran, den nya 10–30 mm-zoomen och ett praktiskt grepp med utlösarknapp, inställningsratt och Fn3-knapp. Men då kostar hela härligheten 12 000 kronor för alla delarna.

V3_CBN4010

annons

Det är dock ingen tvekan om att V3 är Nikons bästa kompakta systemkamera hittills. Även om den är liten och det inbyggda greppet är mindre än på Sony a6000 så känns den lika snabb. Autofokuseringen i V3 har inte färre än 171 kontrastbaserade och 105 fasbaserade fokuspunkter, som tillsammans täcker nästan hela bildytan.

annons

Tillsammans med klassledande 20 bilder/s med autofokus mellan varje bild eller 60 bilder/s med autofokus i första bilden, är V3 den allra snabbaste kameran i klassen. Den är till och med snabbare än Nikon D4s som kostar nästan 60 000 kronor. Det går att filma video i full 1080-HD med 60p, men även med 120p om man kan leva med en sänkt upplösning till 1280 x 720 punkter.

Varför Nikon har satsat på MicroSD-minneskort i stället för de större SD-korten är en gåta. Här finns det massor av plats för de snabbare SDXC-korten, som även har en högre lagringskapacitet än MicroSD. För övrigt är det på tiden med en modernisering av skärmmenyerna, för det grafiska gränssnittet ser tämligen ålderdomligt ut. När man använder pekskärmen kan man välja fokuspunkt och ta en bild med lätt beröring. Eller smidigt ändra slutartid, bländaröppning, bildstil, ljusmätning, storlek på fokusfält, ISO-ljuskänslighet eller vitbalans.

Men inte bäst i klassen
Det finns mer att gilla med V3 än vad som finns att klaga på, även när det gäller bildkvalitet. Färgåtergivningen är mättad med en möjlighet att justera färgbalansen för mer neutrala hudtoner, och det syns inte mycket bild- och färgbrus upp till ISO 1600. Tack vare den nya bildsensorn är det nästan omöjligt att se någon skillnad på testbilderna från V3 och Nikon AW1 med 14 Mp. Brusomfånget är nästan identiskt, så att man även här får synligt brus från ISO 3200 i mörka områden, och det skiljer inte mycket på tonalitet och bilddynamik.

Jämfört med bildfiler från Sony a6000 och Olympus E-M10 kommer V3 till korta rent tekniskt. Brusomfånget är ungefär ett exponeringssteg sämre i V3, vilket innebär att kameran har lika mycket kornbrus vid ISO 1600 som E-M10 har vid ISO 3200. Detsamma gäller tonalitet och färgmättnad, som också är bättre i a6000 och E-M10.

annons

V3_top

1 Nikkor 10–30 mm VR
Det nya zoomobjektivet med elektronisk zoom är förvånansvärt skarpt. Även i hörnen. Nikkor 10–30 mm/f3,5–5,6 är mycket kompakt och passar utmärkt till V3. Som också ger god videokvalitet i full-HD, med manuell exponeringskontroll om man så vill.

Zoomen störs dock av synlig förvrängning som går från tunnformig vid vidvinkel till markant kuddformig förvrängning från 55 till 81 mm tele. Däremot finns det inte plågsamt mycket vinjettering eller kromabrytning här. Zoomringen är för övrigt progressiv, så att den zoomar fortare ju snabbare man vrider på den. Det fina med det är att man kan zooma ljudlöst när man filmar. Praktiskt, framför allt om man inte har kopplat in en extern mikrofon till kamerans tillbehörsport.

V3_FT1_70_200

Slutsats
Nikon V3 är en kamera som är lätt att tycka om. Användarvänligheten är den bästa i någon av Nikons 1-seriekameror, detsamma gäller bildkvaliteten. Möjligheten att sätta på extern sökare och handgrepp gör den till en både flexibel och utbyggbar systemkamera för kräsna fotografer som vill ha något litet och lätt utan att bli av med funktioner. Men de flesta konkurrenterna i den här klassen har allt detta inbyggd från början, inklusive elektronisk sökare, samtidigt som de kostar mindre. Det enda Nikon V3 har att erbjuda som gör den unik är hastigheten, men det räcker inte för att förtjäna maxbetyg enligt vår mening.

 • Typ: Systemkamera med 18 Mp-sensor (1 tum)
 • Optik: 10–30 mm/f3,5–5,6 (motsv. 27–81 mm)
 • Skärm: 7,6-cm LCD-pekskärm, 1 Mp punkter
 • Egenskaper: Wifi, 20 bilder/s med autofokus, dubbla kontrollrattar
 • Pris: 8 500 kr
 • Nikon.se
Pris: 8500 kr
PlusFantastisk snabb autofokus och seriefoto. Funktionsnivån är lika hög och kameran är lättanvänd.
MinusSökare är extrautrustning och bildkvaliteten är inte riktigt på samma nivå som prisklassen Nikon 1 V3 befinner sig i. MicroSD-kort?
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  100 000
  Dyraste objektivet vi har testat
  Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.
  Panasonic Lumix DC-S1H

  Panasonic Lumix DC-S1H

  48 000
  Det här är faktiskt en videokamera. Och den är enastående!
  Äntligen kan oberoende filmproducenter få lika hög videokvalitet som de stora grabbarna.
  GoPro Hero8 Black

  GoPro Hero8 Black

  4 990
  Videorecension: En ännu bättre GoPro
  Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.
  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 990
  En mycket bättre spegelreflex
  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  20 000
  Klassisk proffskamera
  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  24 500
  Extremt skarp zoom
  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  44 000
  Flaggskepp för proffsfotografer
  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 700
  För enkelhets skull
  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  10 700
  Canons bästa amatörkamera
  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  13 000
  Sony fulländar fickkameran
  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  10 600
  Kanon från Canon
  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  124 000
  Grymmaste bildkvaliteten vi har sett
  Här är den bästa kameran vi någonsin har testat. Men helt perfekt är den inte.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  27 500
  50 mm med suverän perfektion
  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  21 000
  Skarp sportoptik till Panasonic
  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  5 000
  Fantastisk vidvinkel till Fuji-kameror
  Den här lilla vidvinkeln är löjligt liten – och löjligt bra.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 850
  Så får du bättre koll på färgerna
  Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.