Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Gear VR 2017

Ta kontrollen med Gear VR 2017

Plocka upp styrkontrollen och kasta dig ut i den virtuella världen med Samsung Gear VR.

Av / 2017-09-06 - 08:49
Samsung Gear VR 2017
Mikael Hansen

Samsung gjorde helt rätt när de i stort sett skänkte bort den förra generationen av Samsung Gear VR-headset – naturligtvis så länge man köpte någon av deras nya telefoner. På så sätt fick de ut tekniken till folks vardagsrum och gav VR i mobilen ett folkligt genombrott. Nu har det gått ett år och Samsung är klara med andra generationen glasögon och det är dags att hosta upp nya slantar. Men är den värd att lägga pengar på?

Samsung Gear VR
Foto: Samsung

Nästan samma

Sammanfattningsvis har det inte hänt så hemskt mycket på teknikfronten och det är därför med en stark känsla av déjà vu som vi har tittat närmare på Samsungs Gear VR anno 2017. Den kan låta som en bagatell, men det är den definitivt inte. 2016 hade Samsung en av de bästa mobila VR-lösningarna och den nya 2017-versionen lever upp till detta på ett utmärkt sätt. Det finns en mycket bra anledning till det. I stora drag är det nästan samma glasögon som lanseras, fast med mindre finjusteringar. Gear VR 2017 är återigen gjord i samarbete med Oculous, som även har sin egen Rift-modell. Bland de små skillnaderna kan nämnas att frontplattan numera är genomskinlig och kan pillas loss helt och hållet och att det ingår en adapter så att du även kan använda 2017-utgåvan med äldre telefoner som inte har en USB-C-ingång.

Samsung Gear VR
Man ser lite dum ut med glasögonen på.

Den största nyheten

Precis som de officiella Oculus-glasögonen säljs 2017-utgåvan av Samsung Gear VR med en speciell styrkontroll. Den innebär en riktig revolution för hur man använder glasögonen, som nu inte längre är en enbart passiv upplevelse. Nej, nu har du möjlighet att interagera direkt med den virtuella miljön, även om du är fortfarande långt ifrån upplevelserna som går att få med lösningar som HTC Vive, där din position spåras genom kameror som sitter monterade i rummet.

Inne i glasögonen syns en digital version av styrkontrollen i din hand. Kontrollen skickar ut en ljusstråle i det virtuella rummet så att du ser vad du pekar på. Det ser ut som ett litet ljussvärd.

Kontrollen är lagom stor och ligger skönt i handen. På spetsen har den en knapp för pekfingret och på toppen finns en beröringskänslig. Längre ner sitter tillbaka- och hemknappen samt volymknapparna. Den går tyvärr inte att ladda upp utan går i stället på två AAA-batterier. Eftersom 2016-versionen av Gear VR 2016 och 2017 är i stort sett identiskt kan du köpa kontrollen löst och använda den med den gamla glasögonmodellen.

Samsung Gear VR
Styrkontrollen som ingår ligger skönt i handen.

Samma svagheter

Att använda är 2016- och 2017-versionerna av Samsung Gear VR är också nästan helt identiskt. Detta beror naturligtvis mycket på vilken mobiltelefon du använder, men det har inte hänt mycket under året som gått. Därför får du fortfarande inte tillräckligt hög upplösning, vilket återigen innebär att linsernas förstoring av skärmen gör att de enskilda pixlarna syns. Det är något man vänjer sig vid, så länge man inte har på sig glasögonen för länge – och beroende på vilket innehåll man tittar på. En annan sak är risken för åksjuka med tillhörande illamående och huvudvärk. Om du brukar känna av sådant så kan du räkna med att göra det med Gear VR 2017 också.

Och innehållet?

Något som kritiserats tidigare var den relativt begränsade mängden innehåll. Mycket bestod av korta demos eller videor av mycket dålig kvalitet. På det här området har det lyckligtvis hänt en hel del. Oavsett om du tillhör typen som vill betala för dina appar eller om du föredrar att nöja dig med gratismaterial, så finns det mycket mer och bättre innehåll än tidigare. Flera stora företag har fått upp ögonen för VR och exempelvis Disney är väl representerade med VR-reklammaterial till deras senaste filmer. Även en tjänst som Netflix har hoppat på VR-tåget. Installerar du deras app så kan du sitta och titta på filmer och serier i ett virtuellt vardagsrum inuti glasögonen. En cool detalj är att den virtuella skärmen ger ifrån sig färgat ljus i den virtuella världen du befinner dig i. Det ser lite knasigt ut. Återigen avslöjas den usla upplösningen tydligt och allt nytt HD- och 4K-innehåll känns grynigt och gammaldags.

Samsung Gear VR
Kontrollen kan spännas fast med en rem.

Vad ska vi ha mobilt VR till?

Men även om det har kommit mer så kommer man fortfarande till en punkt där det helt enkelt inte är särskilt intressant längre. I längden är det tråkigt att sitta instängd själv i sin egen värld, glasögonen blir varma att ha på sig, upplösningen är dålig och du har lätt att bli åksjuk. Så vad ska vi överhuvud taget ha VR till? Det är en ganska bra fråga, som ingen ännu har kunnat svara på. Men det är ingen tvekan om att VR har sina fördelar. Att du med ett par glasögon kan transporteras en helt annan plats världen, i rymden eller till och med påhittade världar, är helt fantastisk. Men kvaliteten på innehållet måste hänga med. Om inte upplösningen på skärmen är tillräckligt bra så förstörs illusionen och allt du får är huvudvärk. Ett möjligt scenario skulle kunna vara konserter, sportevenemang, teaterbesök och liknande. Tänk om man i framtiden kunde köpa en VR-biljett och titta hemma från vardagsrummet. Det är en intressant tanke, men så långt har vi inte kommit ännu.

Slutsats

Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick. Så länge upplösningen inte är bättre kan glasögonen inte ersätta verkligheten, och även om den nya kontrollen ger konceptet nytt liv så är det här en produkt som till slut ligger och samlar damm.

Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick.

 

Home tycker

Den nya kontrollen ger Gear VR nytt liv. Prisvärt alternativ till dyrare VR-lösningar. Glasögonen har fortfarande för dålig upplösning och kan ge huvudvärk och illamående.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Rulla till toppen