TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Nokia X20

En hållbar mobil?

Nokia X20 lovar guld och gröna skogar, men om du verkligen vill rädda klimatet så får du nog hitta på något annat.

forfatter
Publicerad 2021-05-11 - 09:06
Karakter
Nokia X20
L&B tycker
Månatliga säkerhetsuppdateringar, bra batteritid och respektabel kamera. De inbyggda stereohögtalarna låter också bra.
Produkten är förpackad i tomma klimatfloskler som inte håller i verkligheten. Ljussvag skärm och ingen trådlös laddning.
 • Operativsystem: Android 11
 • Skärm: 6,67-tums IPS LCD FHD+ (2400 x 1080)
 • Processor: Snapdragon 480 5G + Adreno 619
 • Minne: 8 GB RAM-/ 128 GB (+ MicroUSB upp till 512 GB)
 • Kamera: 64 Mp vidvinkel + 5 Mp ultravidvinkel + 2 Mp djupsensor + 2 Mp makro Frontkamera: 32 Mp vidvinkel
 • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
 • Mått/vikt: 168,94 x 79.7 x 9,1 mm/220 g
 • Batteri: 4470 mAh, 18 W snabbladdning
 • Webb: nokia.se
 • Geekbench 5: 512 singlecore, 1 700 multicore
 • Geekbench 4: 2 348 singlecore, 6 516 multicore
 • AnTuTu 8: 272 990
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 3 304
 • 3DMark Wild Life: 978
 • PCMark Work 2.0: 7 042
 • Basemark Web 3.0: 264,64
 • Batteritest: 6:07 h
Riktpris: 4000Pr. 2021-05-11 Produktsida

När Nokia X20 lanserades strax efter påsk vräkte tillverkaren HMD Global ur sig fraser om hållbarhet, koldioxidutsläpp och minskning av elektroniskt avfall.

Den fina tanken med mobilen är alltså att man ska kunna behålla den ett extra år mer än de två åren som är den normala tiden konsumenter väntar innan de köper en ny mobiltelefon.

Tack vare tre års garanti och tre års mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar, så att användarna får ”lättare att fatta hållbara beslut” och därför motiverar dem att behålla sin mobil i tre år, hävdar HMD Global att Nokia X20 kan hjälpa till att sänka koldioxidutsläppen och på så sätt bidra till att EU kan komma närmare klimatmålen.

nokia_X20-back-midnight_sun nokia_X20-back-nordic_blue
<
>
Nokia X20 finns i två färger, Midnight Sun och Nordic Blue. (Foto: HMD Global)

Klimatmobil?

Om den filosofin låter bekant så kan det bero på att holländska Fairphone i flera år har tillverkat och marknadsfört mobiltelefoner enligt samma princip. Men medan det kan vara svårt att inse hur Nokia X20 egentligen skulle vara särskilt klimatvänlig (det ingår ingen laddare i kartongen och det medföljande fodralet är ”biologiskt nedbrytbart”, men mycket mer än så har den inte att komma med) så är den senaste Fairphone 3 åtminstone tillverkad av material som antingen är återvunna (koppar och plast) eller är framställda på ett ansvarsfullt sätt, till exempel volfram och tenn från konfliktfria zoner och så kallat fair trade-guld. Dessutom är Fairphone 3 uppbyggd av moduler, så att den ska vara enkel att reparera. Så att man själv kan byta ut defekta komponenter som skärm, kamera, högtalare och batteri för små summor i stället för att slänga hela mobilen om den går sönder.

Nokia X20 är däremot på alla områden en helt vanlig telefon, som är vare sig mer eller mindre hållbar än konkurrenter i samma prisklass från konkurrenter som Motorola och Samsung.

Frågan är då om löftet om tre års mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar räcker för att göra någon verklig skillnad. Visst, på papperet är det en betydande fördel, men i praktiken är det tveksamt om man kommer att få full nytta av sin Nokia X20 under hela treårsperioden.

Nokia X20 cameras
På baksidan finns fyra kameralinser. Skärmen är av typen IPS LCD och 6,67 tum stor. (Foto: HMD Global)

Underdimensionerad

Konkurrenter i samma prisklass har muskler i form av bland annat Snapdragon 765 5G eller Snapdragon 750G, men Nokia X20 får hålla till godo med en Snapdragon 480 5G-processor – en ny mellanklassprocessor som visserligen är sparsam när det gäller strömförbrukning men som också har lite svårigheter att hålla ångan uppe. I benchmark-tester klarar sig inte Nokia-mobilen bättre än modeller med flera år på nacken, som Motorola One Zoom och Huawei Nova 5T, och i dagligt bruk är Nokia X20 lite för enkel att överbelasta, vilket syns på småhackande appar och animationer.

Det är inte särskilt mycket värre än vad man kan förvänta sig för pengarna, men frågan är som sagt om man kan räkna med att Nokia X20 fortfarande är en användbar mobil om två år och tio månader, när den har blivit uppdaterad till Android 14?

Naturligtvis är det inte omöjligt, om Android-utvecklarna lyckas göra både operativsystem och appar mer strömlinjeformade och effektiva, men vanligtvis är det motsatsen som händer när mobiler får fler funktioner och de flesta appar blir större.

Med andra ord tillåter vi oss att arkivera HMD Globals löften om hållbarhet och klimatvänlighet som politiskt korrekt marknadsföring. Frågan är då hur bra mobil Nokia X20 verkligen är om man sätter på sig de sakliga glasögonen.

Kameran tar skarpa och färgrika bilder, men det kan snabbt problem bli med kontrasten. Här är det himlen över Nationalmuseet i Prag som blir alltför ljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Standard

Det korta svaret på den frågan är att Nokia X20 är tillräckligt bra för de flesta så länge man inte ställer för höga krav. Den har 5G, processorn är trots allt tillräckligt snabb för att köra de flesta appar utan större problem, och om 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme inte räcker kan man utöka med ett externt microSD-kort på upp till 512 gigabyte.

Nokia X20 har en lätt rundad design med en baksida av matt plast, vilket gör den bekväm att hålla i handen, och fingeravtrycksläsaren sitter förnuftigt på höger sida så att telefonen är lätt att låsa upp med tummen. Längst ner finns till och med en 3,5 mm-kontakt för hörlurar med kabel – och Nokia X20 har dessutom inbyggda stereohögtalare så att man kan titta på videor eller spela spel och få ett rimligt bra ljud utan hörlurar.

Däremot får man alltså inte med någon laddare i paketet, och trådlös laddning stöds inte. Skärmen av typen IPS LCD är inte heller något att hurra för. Den är ljussvag och hela 6,67 tum är inte särskilt användbart när upplösningen bara är 2400 x 1080 pixlar.

 

Med både en dedikerad makrolins och en djupmätare kan Nokia X20 komma riktigt nära motivet. Och bilden ser bra ut, även om den tas på kvällen i konstgjord belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man gillar Android så ”rent” som möjligt så kommer man att tycka om Nokia X20, som levereras med Android One, där tillverkaren har pillat så lite som möjligt med gränssnitt och appar. Å andra sidan gör det också mobilen till ett slags standardtelefon som inte går att skilja från andra Android-mobiler.

Kamera

HMD Global har satsat lite extra på kameran, som även har ett par kul videofunktioner. Bland annat Dual Sight-multikamera, som gör att användaren kan filma med två kameralinser samtidigt, till exempel frontkameran och vidvinkel så att man kan föreviga sin egen reaktion på vad man filmar.

 

På baksidan sitter sammanlagt fyra linser, en 64 Mp vidvinkel, en 5 Mp ultravidvinkel samt en 2 Mp makro och en 2 Mp djupmätare. Frontkameran är på 32 Mp.

Kameran tar rent allmänt bra bilder, även om det kan bli problem med HDR som inte riktigt klarar av för starka kontraster. Makrobilder klarar kameran fint och det går även att ta bra bokeh-selfies med frontkameran.

Det går att ta bra bokeh-selfies med frontkameran. Men lustigt nog bara i stående läge. (Foto: Peter Gotschalk)

Nokia X20: Slutsats

Det är ett sympatiskt mål att en mobiltillverkare vill göra mer hållbara produkter, men om löften om klimatvänlighet ska vara mer än tomma ord så måste det finnas fakta bakom marknadsföringsflosklerna. Det finns det inte när det gäller Nokia X20. Så köp inte den här mobilen om det är samvetet som pressar på.

Å andra sidan är Nokia X20 en respektabel mellanklassmobil med bra kamera och acceptabelt ljud. Inte minst gör löftena om månatliga säkerhetsuppdateringar att den är värd pengarna.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

På jakt efter en ny mobil till jul? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.
Ny uppdatering för Garminanvändare Garmin släpper funktionsuppdateringar till flera av sina smarta sportklockor och cykeldatorer
En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Följ Ljud & Bild