Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nokia X20

En hållbar mobil?

Nokia X20 lovar guld och gröna skogar, men om du verkligen vill rädda klimatet så får du nog hitta på något annat.

Av / 2021-05-11 - 09:06
Nokia X20
Peter Gotschalk

När Nokia X20 lanserades strax efter påsk vräkte tillverkaren HMD Global ur sig fraser om hållbarhet, koldioxidutsläpp och minskning av elektroniskt avfall.

Den fina tanken med mobilen är alltså att man ska kunna behålla den ett extra år mer än de två åren som är den normala tiden konsumenter väntar innan de köper en ny mobiltelefon.

Tack vare tre års garanti och tre års mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar, så att användarna får ”lättare att fatta hållbara beslut” och därför motiverar dem att behålla sin mobil i tre år, hävdar HMD Global att Nokia X20 kan hjälpa till att sänka koldioxidutsläppen och på så sätt bidra till att EU kan komma närmare klimatmålen.

nokia_X20-back-midnight_sun nokia_X20-back-nordic_blue
<
>
Nokia X20 finns i två färger, Midnight Sun och Nordic Blue. (Foto: HMD Global)

Klimatmobil?

Om den filosofin låter bekant så kan det bero på att holländska Fairphone i flera år har tillverkat och marknadsfört mobiltelefoner enligt samma princip. Men medan det kan vara svårt att inse hur Nokia X20 egentligen skulle vara särskilt klimatvänlig (det ingår ingen laddare i kartongen och det medföljande fodralet är ”biologiskt nedbrytbart”, men mycket mer än så har den inte att komma med) så är den senaste Fairphone 3 åtminstone tillverkad av material som antingen är återvunna (koppar och plast) eller är framställda på ett ansvarsfullt sätt, till exempel volfram och tenn från konfliktfria zoner och så kallat fair trade-guld. Dessutom är Fairphone 3 uppbyggd av moduler, så att den ska vara enkel att reparera. Så att man själv kan byta ut defekta komponenter som skärm, kamera, högtalare och batteri för små summor i stället för att slänga hela mobilen om den går sönder.

Nokia X20 är däremot på alla områden en helt vanlig telefon, som är vare sig mer eller mindre hållbar än konkurrenter i samma prisklass från konkurrenter som Motorola och Samsung.

Frågan är då om löftet om tre års mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar räcker för att göra någon verklig skillnad. Visst, på papperet är det en betydande fördel, men i praktiken är det tveksamt om man kommer att få full nytta av sin Nokia X20 under hela treårsperioden.

Nokia X20 cameras
På baksidan finns fyra kameralinser. Skärmen är av typen IPS LCD och 6,67 tum stor. (Foto: HMD Global)

Underdimensionerad

Konkurrenter i samma prisklass har muskler i form av bland annat Snapdragon 765 5G eller Snapdragon 750G, men Nokia X20 får hålla till godo med en Snapdragon 480 5G-processor – en ny mellanklassprocessor som visserligen är sparsam när det gäller strömförbrukning men som också har lite svårigheter att hålla ångan uppe. I benchmark-tester klarar sig inte Nokia-mobilen bättre än modeller med flera år på nacken, som Motorola One Zoom och Huawei Nova 5T, och i dagligt bruk är Nokia X20 lite för enkel att överbelasta, vilket syns på småhackande appar och animationer.

Det är inte särskilt mycket värre än vad man kan förvänta sig för pengarna, men frågan är som sagt om man kan räkna med att Nokia X20 fortfarande är en användbar mobil om två år och tio månader, när den har blivit uppdaterad till Android 14?

Naturligtvis är det inte omöjligt, om Android-utvecklarna lyckas göra både operativsystem och appar mer strömlinjeformade och effektiva, men vanligtvis är det motsatsen som händer när mobiler får fler funktioner och de flesta appar blir större.

Med andra ord tillåter vi oss att arkivera HMD Globals löften om hållbarhet och klimatvänlighet som politiskt korrekt marknadsföring. Frågan är då hur bra mobil Nokia X20 verkligen är om man sätter på sig de sakliga glasögonen.

Kameran tar skarpa och färgrika bilder, men det kan snabbt problem bli med kontrasten. Här är det himlen över Nationalmuseet i Prag som blir alltför ljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Standard

Det korta svaret på den frågan är att Nokia X20 är tillräckligt bra för de flesta så länge man inte ställer för höga krav. Den har 5G, processorn är trots allt tillräckligt snabb för att köra de flesta appar utan större problem, och om 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme inte räcker kan man utöka med ett externt microSD-kort på upp till 512 gigabyte.

Nokia X20 har en lätt rundad design med en baksida av matt plast, vilket gör den bekväm att hålla i handen, och fingeravtrycksläsaren sitter förnuftigt på höger sida så att telefonen är lätt att låsa upp med tummen. Längst ner finns till och med en 3,5 mm-kontakt för hörlurar med kabel – och Nokia X20 har dessutom inbyggda stereohögtalare så att man kan titta på videor eller spela spel och få ett rimligt bra ljud utan hörlurar.

Däremot får man alltså inte med någon laddare i paketet, och trådlös laddning stöds inte. Skärmen av typen IPS LCD är inte heller något att hurra för. Den är ljussvag och hela 6,67 tum är inte särskilt användbart när upplösningen bara är 2400 x 1080 pixlar.

 

Med både en dedikerad makrolins och en djupmätare kan Nokia X20 komma riktigt nära motivet. Och bilden ser bra ut, även om den tas på kvällen i konstgjord belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man gillar Android så ”rent” som möjligt så kommer man att tycka om Nokia X20, som levereras med Android One, där tillverkaren har pillat så lite som möjligt med gränssnitt och appar. Å andra sidan gör det också mobilen till ett slags standardtelefon som inte går att skilja från andra Android-mobiler.

Kamera

HMD Global har satsat lite extra på kameran, som även har ett par kul videofunktioner. Bland annat Dual Sight-multikamera, som gör att användaren kan filma med två kameralinser samtidigt, till exempel frontkameran och vidvinkel så att man kan föreviga sin egen reaktion på vad man filmar.

 

På baksidan sitter sammanlagt fyra linser, en 64 Mp vidvinkel, en 5 Mp ultravidvinkel samt en 2 Mp makro och en 2 Mp djupmätare. Frontkameran är på 32 Mp.

Kameran tar rent allmänt bra bilder, även om det kan bli problem med HDR som inte riktigt klarar av för starka kontraster. Makrobilder klarar kameran fint och det går även att ta bra bokeh-selfies med frontkameran.

Det går att ta bra bokeh-selfies med frontkameran. Men lustigt nog bara i stående läge. (Foto: Peter Gotschalk)

Nokia X20: Slutsats

Det är ett sympatiskt mål att en mobiltillverkare vill göra mer hållbara produkter, men om löften om klimatvänlighet ska vara mer än tomma ord så måste det finnas fakta bakom marknadsföringsflosklerna. Det finns det inte när det gäller Nokia X20. Så köp inte den här mobilen om det är samvetet som pressar på.

Å andra sidan är Nokia X20 en respektabel mellanklassmobil med bra kamera och acceptabelt ljud. Inte minst gör löftena om månatliga säkerhetsuppdateringar att den är värd pengarna.

Karakter
Nokia X20
Basic

Home tycker

Månatliga säkerhetsuppdateringar, bra batteritid och respektabel kamera. De inbyggda stereohögtalarna låter också bra. Produkten är förpackad i tomma klimatfloskler som inte håller i verkligheten. Ljussvag skärm och ingen trådlös laddning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen