Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad mini 6 (2021)

Ett litet fartmonster

Nya iPad mini passar inte alla, men för dig som gillar det kompakta formatet är den det bästa surfplatteköpet du kan göra.

Av / 2021-10-13 - 11:20
Apple iPad mini 6 (2021)
Peter Gotschalk

Apples iPad mini och Samsungs Galaxy Note-serie har en sak gemensamt. Båda är nischprodukter om man jämför med de två tillverkarnas mer vanliga modeller (iPad Air respektive mobilerna i Samsungs Galaxy S-serie), men har ändå sina trogna skaror anhängare som var och en tycker att produkternas olika speciella formfaktorer är helt perfekta.

Så känner jag personligen inför iPad mini. Den kan i stort sett göra samma sak som de större surfplattorna i iPad Air-serien, men den både väger mindre och tar mycket mindre plats – till exempel passar den perfekt i innerfickan på de flesta rockar – och så är den billigare.

iPad mini 6 (2021)
Med sin 8,3-tums skärm och sitt kompakta format passar iPad mini i innerfickan på de flesta jackor. (Foto: Apple)

Helt nya iPad mini är ett betydligt bättre köp än exempelvis nuvarande iPad Air, som kom för drygt ett år sedan. 2021-versionen av iPad mini har både 5G och Apples senaste A15 Bionic-processor, plus att den har fått en bättre selfie-kamera än förra årets Air-modell. Och ändå kostar den nästan 2 000 kronor mindre. Det är en skillnad som märks.

iPad mini är betydligt bättre än sin föregångare

Nya iPad mini har däremot gott om förbättringar jämfört med sin egen föregångare från 2019, som visserligen var ännu billigare men däremot fick nöja sig med en mindre skärm och samma gammaldags design som den riktigt billiga iPaden – det vill säga med en bred ram runt skärmen och den stora runda hem-knappen med inbyggt Touch ID på framsidan.

2021-versionen av iPad mini – som även kallas för iPad mini 6 – har framför allt fått helt ny design i samma stil som ovan nämnda iPad Air, nämligen med skarpa linjer och kanter i kombination med rundade hörn, plus att Touch ID numera sitter i av/på-knappen. Det är också trevligt att Lightning-kontakten har ersatts av USB-C – precis som på iPad Pro – vilket gör att man kan koppla in många fler sorters tillbehör, plus att överföringshastigheten har ökat avsevärt.

iPad mini 6 (2021) touchid
Nu sitter Touch ID i av/på-knappen. (Foto: Apple)

Skärmen är av samma typ som på iPad Air – Liquid Retina – och stöder därmed Apples True Tone-teknik, som anpassar skärmens vitbalans efter omgivningen så att skärmen blir mer behaglig för ögat att titta på under längre stunder. En annan sak som iPad mini 6 har gemensamt med iPad Air är de inbyggda stereohögtalarna som nu har placerats horisontellt. På så sätt får man ett läckert stereoljud, oavsett om man spelar spel eller tittar på video på sin surfplatta.

iPad mini 6 (2021) usb-c
Det är snyggt att Lightning-porten har bytts ut mot USB-C, som gör att det går att koppla in många fler typer av tillbehör, plus att överföringshastigheten har ökat avsevärt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamerafunktion från iPad Pro

Och som nämnts ovan är det naturligtvis kameran, där både iPad mini från 2019 och iPad Air från 2020 får se sig besegrade. Den nya iPad mini har en helt ny frontkamera i stil med den i den mycket dyrare iPad Pro, med ett ultravidvinkelobjektiv på 122° som stöder ”I Fokus”-funktionen som Apple lanserade i våras.

I Fokus (även kallad Center Stage) använder sig av artificiell och låter den nya ultravidvinkelkameran på framsidan följa personen som pratar när man håller videokonferenser på jobbet eller pratar med farmor och farfar via FaceTime, Skype eller Zoom. Om man befinner sig mitt i bilden låser kameran fast i upp till 2,5 meter till höger och vänster, och effekten fungerar felfritt och verkar väldigt naturlig vid daglig användning. Det fungerar minst lika bra i iPad mini som i vårens stora iPad Pro, och jag vågar redan nu spå att funktionen också hittar till Apples nästa iPad Air-modell.

Huvudkameran är också riktigt bra, och även om det bär mig emot att ta bilder med en surfplatta så gör iPad mini jobbet tämligen strålande, vilket kan ses i bildspelet nedan.

IMG_0028 IMG_0031 IMG_0032 IMG_0033 IMG_0034 IMG_0035 IMG_0037 IMG_0039
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Sopar mattan med konkurrenterna

Den största fördelen med nya iPad mini är den kraftfulla A15 Bionic-processorn, som surfplattan har gemensamt med den nya iPhone 13-serien. Det handlar om Apples bästa mobilprocessor hittills, som helt enkelt sopar mattan med allt som konkurrenterna kan ställa upp med.

Om vi ​till exempel jämför iPad minis benchmark-resultat med Samsung Galaxy Z Fold 3, som har Snapdragon 888-processor, så ser resultaten ut så här:

Geekbench 5:

 • iPad mini: 1 601 singlecore, 4 631 multicore
 • Samsung Galaxy Z Fold 3: singlecore, 3 386 multicore

AnTuTu 9:

 • iPad mini: 835 699
 • Samsung Galaxy Z Fold 3: 710 618

3DMark Wild Life:

 • iPad mini: 9 583
 • Samsung Galaxy Z Fold 3: 5 646

Basemark Web 3.0:

 • iPad mini:1 092,03
 • Samsung Galaxy Z Fold 3: 489,2

Siffrorna talar sitt tydliga språk, och det är inte bara i teorin. Även vid vardaglig användning är iPad mini ett litet hastighetsmonster som inte tappar orken. Personligen väljer jag iPad mini framför Galaxy Z Fold 3 tio gånger av tio – och sedan bryr jag mig inte om att iPad-skärmen inte går att vika på mitten!

Apropå skärmen så är det faktiskt den som är vårt enda stora klagomål. Apple borde ha försett iPad mini med samma Mini-LED-skärmteknik som iPad Pro. I stället satsar de fortfarande på den äldre IPS-tekniken, vilket i praktiken innebär att ljusstyrkan alltid uppfattas som lite för svag, samt att kontrast och svärta hade kunnat vara bättre.

Det är synd, för det drar ner helhetsintrycket av en annars perfekt produkt.

GB5 3DM
<
>
Både i Geekbench 5 och i 3DMark Wild Life får iPad mini mycket högre poäng än exempelvis Samsung Galaxy Z Fold 3 som är utrustad med Snapdragon 888-processorn från Qualcomm. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Lilla iPad mini är inte för alla. Många tycker nog att skärmen är för liten, men om man som jag faktiskt föredrar det kompakta formatet så finns det faktiskt ingen bättre surfplatta på marknaden just nu. Jo, storebror iPad Pro, men då är vi också uppe i en helt annan prisklass. Apples senaste iPad mini är rena rama kraftverket och har dessutom så många andra förbättringar – 5G, stereoljud, USB-C, selfie-kamera med ultravidvinkel och ”I Fokus”-funktion – att vi får leva utan Mini-LED-skärmen som iPad mini så uppenbart förtjänar.

Karakter
Apple iPad mini 6 (2021)
Premium

Home tycker

A15 Bionic-processor, USB-C, förbättrad kamera med ”I Fokus”, 5G samt ikonisk Apple-design med hög byggkvalitet. Resvänlig och kompakt. IPS-skärmen är inte uppdaterad och hade kunnat vara ljusstarkare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Ljud & Bild
Rulla till toppen