Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Galaxy Buds Live

När finesserna är viktigare än upplevelsen

Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.

Skrivet av / 2020-12-10 - 09:00
Samsung Galaxy Buds Live
Jonas Ekelund

Samsung har gjort många försök med öronproppar under åren, med varierande framgång. Tills förra årets Galaxy Buds som träffade rätt med det mesta. De var lätta och bekväma, hade bra batteritid och smart hantering. När det pratades om en ny modell med brusreducering såg vi framför oss ett par Buds med än mer avancerad teknik. Det skulle kunna bli ett par Airpods Pro-dödare för Android-världen.

Laddningsetuiet är litet men det är lätt att ladda propparna (Foto: L&B)

Konstruktion och utseende

Vad vi istället fått är öronsnäckor som av någon anledning är omdesignade från grunden. Eftersom vi kallar dem snäckor så har de ingen silikonpropp som man ska trycka in i örongången utan de sitter grunt i ytterörat. Det finns de som tycker det är obehagligt med proppar och detta är alltså ett alternativ för dem.

Den bönformade snäckan ska alltså pillas på plats i örat och förhoppningsvis inte trilla ut. Till skillnad från Apple Airpods som inte har något alls som hjälper dem att sitta kvar så finns det faktiskt små silikonringar som greppar tag i ytterörat. Det fungerar förvånansvärt bra vid vardaglig användning. Men man ska nog inte utmana ödet och springa i terrängen med dem. Det bör annars gå bra att träna med dem då de är IPX2-klassade. Det innebär att de klarar droppande vätska, som ett lätt regn eller kanske svettdroppar. Som jämförelse är Apple Airpods Pro IPX4-klassade.

Mängden av portar och mikrofoner är överväldigande (Foto: L&B)

Med tanke på storleken och att ingenting sticker ut ur örat kunde man tänka sig att de skulle vara diskreta. Men de är blanka, och vissa av färgvalen drar rent av uppmärksamheten till sig. De finns i vitt, svart, blått och brons, där den sista är färgmatchad med Galaxy Watch 3, Galaxy Note 20 och Galaxy Tab S7.

Installation och hantering

Med Samsung Wearable-appen så räcker det att öppna laddningsetuiet i närheten av Galaxy-mobilen för att en notifiering ska visas och fråga om man vill para ihop dem. Lika smidigt som med Apples prylar, vilket är ett gott betyg. Annars går det så klart bra att använda Bluetooth-menyn på samma sätt som med andra märken. Extra plus till Samsung för att de faktiskt gjort en Galaxy Buds-app för iOS!

I appen ser man batterinivån på både öronsnäckorna och fodralet. Med alla finesser avstängda räcker en laddning till 8 timmars lyssning, vilket är mycket bra. Slår man däremot på brusreducering och röststyrning så sjunker det till 5,5 timmar. 5 minuters snabbladdning ger ytterligare en timmes lyssning och det går bra att ladda fodralet trådlöst, till och med från Galaxy-mobilen i nödfall.

Det finns mängder av inställningar, men när det gäller touch hade man önskat fler (Foto: L&B)

Med appens EQ-inställningar kan man anpassa ljudet som man vill. Hittar man inte snäckorna kan man se i appen var de var senast, samt spela upp höga ljud så att man kan leta sig fram till dem. Här slår man även på den aktiva brusreduceringen och väljer om röstassistenten alltid ska lyssna efter kommandon. Tråkigt nog är det Bixby, den minst användbara av alla. Varför kan man inte få använda Google Assistant om man fördrar den?

Uppspelningen styr man med touch-kontroller på snäckorna. En gång för att pausa eller svara i telefon, två gånger för att gå till nästa låt, tre gånger för föregående. Håller man kvar så kan man aktivera brusreducering, starta Bixby, dra ner volymen eller aktivera Spotify. Med appen kan man välja vad som ska aktiveras med ena eller andra snäckan. Här kan man även helt stänga av touchkontrollerna. Och det är inte utan att man snabbt får lust att göra just det, för varje gång man justerar Buds i örat så registreras det som en tryckning. Eller varje gång man stoppar i dem i örat, eller tar ur dem. Helt enkelt väldigt irriterande i längden.

Samtal och musik

Vad gäller samtal så är Buds Live mer avancerade än de flesta andra proppar vi sett. De har två mikrofoner på utsidan och en på insidan. Men de har även en sensor som känner av rörelserna i din käke för att avgöra vilka ljud vad som är ditt tal, och vad som kommer från omgivningen. Det gör att de inte bara plockar upp din röst bra utan att den du pratar med kan höra din röst även om du är i en stökig miljö.

Det är imponerande hur mycket man kan klämma in i så små öronsnäckor (Foto: Samsung)

Man kunde kanske tro att det här skulle medföra att även brusreduceringen var i toppklass. Men eftersom propparna inte sluter tätt så spelar det ingen roll hur mycket de dämpar. Det går inte att komma ifrån att omgivningens oväsen läcker in i dina öron. Visst kan vi höra en viss skillnad i det lågfrekventa bullret när man sitter på tåget, men inte så pass mycket att man skulle vilja betala extra för det.

Även när man spelar musik märks det att de inte sluter tätt, för det går ut över basåtergivningen. Basen är visserligen närvarande men saknar djup och tryck. Annars är ljudet öppet och dynamiskt och fungerar utmärkt för enklare pop och rock ute på stan. Däremot kämpar de med mer komplex musik, så de duger inte för att sitta och njuta av musik hemma i fåtöljen.

Läs också Vilka helt trådlösa öronproppar är bäst? På jakt efter nya öronproppar? Dags att hoppa över sladden! Vi har testat 11 par helt trådlösa.

Slutsats

Samsung Galaxy Buds Live är några av de mer avancerade öronsnäckorna vi har sett. De är fullproppade med funktioner, från att kunna fånga upp din röst i stökiga omgivningar, vilket funkar bra, till aktiv brusreducering, vilket knappt märks alls. Trots att de sitter grunt i örat, vilket många gillar, så sitter de väl på plats. Det gör dock att basåtergivningen är klen och att de läcker ljud. Det är dessutom mer eller mindre omöjligt att röra vid dem utan att aktivera touchkontrollerna. Vi hade önskat att Samsung istället hade hållit fast vid designen av Galaxy Buds och bara lagt till brusreducering. Det känns som ett exempel på att man bygger en produkt för att man kan, istället för att fråga sig om det tillför något.

 

Karakter
Samsung Galaxy Buds Live
Premium

Ljud & Bild tycker

Utmärkta som headset. Trådlös laddning av etuiet. Överkänslig touchfunktion. Röststyrningen är Bixby. Ljudet läcker både in och ut. Inte mycket till brusreducering. Klen basåtergivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Ljud & Bild
Rulla till toppen