TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Shure Aonic Free

Nästan studioljud

När Shure gör så bra trådlösa öronproppar de bara kan så syns det framför allt på storleken.

forfatter
Publicerad 2022-05-18 - 07:00
Karakter
Shure Aonic Free
L&B tycker
Ärligt ljud, nästan som studiomonitorer. Mycket bra samtalsljud.
Stora öronproppar och enormt laddfodral. Aktiv brusreducering saknas (men den mekaniska brusdämpningen är bra). Ljudet kunde ha varit mer engagerande.
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Flerpunktsanslutning: Nej
 • Brusreducering/omgivningsljud: Nej/ja
 • Vattentät: IPX4
 • Kodekar: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 7 h + 14 h i fodral
 • Vikt: 2 x 7,5 g (fodral 71 g)
 • Laddkabel: USB-C
 • Snabbladdning: 15 minuter ger 1 timme
 • Webb: shure.com

Shure är ett märke som främst är känt bland musiker och ljudtekniker, och som tillverkar några av världens mest använda mikrofoner. De är också stora inom både on-ear och in-ear monitoring. Det är därför vi har höga förväntningar på Aonic Free-öronpropparna.

Shure aonic free graphite scaled 1
Shure Aonic Free är inga småsaker. Foto: Shure

Det här är stooora proppar. Husen är tunga och laddfodralet enormt. Du kan bara glömma att få ner det här i en kostymficka utan att förstöra stilen. Av andra som provat har jag hört att propparna ändå sitter väldigt bra i öronen, men mina öron stöter bort dem lite. Efter ett tag glider propparna ur så att basen blir tunn och jag måste trycka in dem igen för att det ska sitta tätt.

Medium-topparna passar bäst (S, M och L i memory foam ingår), men jag önskar att det hade funnits vingar eller bågar för att få bättre passform. Däremot väger de inte så mycket, och tynger inte ner som jag befarade. Och även om de saknar aktiv brusreducering så dämpar de brus väldigt bra mekaniskt – när de sitter ordentligt i öronen, vill säga.

Aonic Free har aptX-ljudkodeken som ger bra ljud med Android, och nästan lika bra ljud med AAC för Apple-enheter.

Shure aonic free crimson chrome scaled 1
Shure Aonic Free finns även i rött. Foto: Shure

Så låter Shure Aonic Free

Ljudet från Aonic Free påminner om studiomonitorer, där inga frekvensområden sticker ut. Klangen är väldigt neutral, sångröster och instrument av både mörk och ljus karaktär får lika stor uppmärksamhet. De kan uppfattas som lite väl mellanregisterfokuserade om man är van vid ”hängmatteljud” med överdriven bas och diskant. Men det låter väldigt korrekt, i låten Your Power är Billie Eilishs röst klockren och gitarrklangen är neutral och dynamisk.

Basen är däremot lite tunn. Visst, det är precis och rapp, men den känns lite tråkig när man spelar tränings-spellistan. Jag har hört det svänga mer om Tiësto, om man säger så. Det går att aktivera ”Bass boost” bland de många förinställningarna i appen. Man kan också ställa in EQ manuellt (som är parametrisk – och fantastisk!). Till exempel kan man sänka lite runt 1 kHz med ett milt filter (högt Q-värde) som används på ett bredare frekvensområde. Och på så sätt göra mellanregistret lite mindre framträdande, om man vill.

Det enda klagomålet jag har på ljudet är att propparna inte riktigt spelar tillräckligt högt för mig.

Shure aonic free Graabein Shure Aonic Free scaled 1
<
>
Shure Aonic Free är stora och försöker ibland att glida ur öronen på Gråbein, som då måste trycka in dem igen. Foto. Audun Hage
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Technics EAH-AZ40

De bästa budgetpropparna

Technics EAH-AZ40 gör så mycket rätt att man kan undra varför man egentligen skulle lägga mer pengar.

Rent och klart ljud direkt ur kartongen. Borttappade proppar hittas igen med appen. Mycket små och lätta, med bra passform. Sidoton under samtal.
Aningen tunt mellanregister (fixas med EQ).

Audio-Technica ATH-CKS50TW

Snyggt försök från Audio-Technica

Det här är kanske de mest kompletta trådlösa öronpropparna från Audio-Technica vi har testat.

Bra ljud efter justering i EQ. Det går att hitta borttappade proppar med appen. Aktiv brusreducering. Bra passform.
För vasst mellanregister från fabrik. Aktivering av EQ sänker volymen och minskar maxvolymen till lite över normal lyssningsnivå.

Anker Soundcore Liberty 3 Pro

Premium till budgetpris

Anker Soundcore Liberty 3 Pro har det mesta du kan önska dig, inklusive brusreducering. Här får du mycket för pengarna!

Bra ljud som kan bli ännu bättre med EQ. Piffigt fodral, välfungerande brusdämpning och anpassad passform. Plus i kanten för trådlös laddning och LDAC-kodek.
Lyssningstestet hjälpte inte undertecknad särskilt mycket. Aningen tunna och nasala sångröster.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
De här kan du ha i öronen hela dagen Sony LinkBuds S är superbekväma och tack vare det fantastiska omgivningsljudet behöver de nästan aldrig plockas ur öronen.
Audezes dyraste är bland de bästa vi har hört. LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet, alltså!
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend