TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Grupptest: Öronproppar oktober 2021

Helt trådlösa budgetproppar

Strunta i sladden! Och om du dessutom hoppar över aktiv brusreducering så får du bra ljud för bara ett par hundralappar.

forfatter
Publicerad 2021-10-28 - 07:00
Produkter i testet
 • Skullcandy Dime
 • Feel Nanobuds Air
 • Supra Zero-TX
 • Jabra Elite 3
 • Belkin SoundForm True Wireless
 • Sony WF-C500
 • Utvecklingen inom helt trådlösa öronproppar har gått blixtsnabbt. För fem-sex år sedan fick du en ganska instabil anslutning och bara 2-3 timmars uppspelning från propparna, plus lite till från laddfodralet, numera är 5 timmar i propparna och tre extra laddningar i fodralet helt genomsnittligt. En sammanlagt speltid på mer än 20 timmar är inget man höjer på ögonbrynen åt, inte ens i de allra billigaste prisklasserna.

  Dagens modeller laddar mycket snabbare också. Räkna med full laddning från 0 till 100 procent på 3-4 timmar, hälften av vad sådana proppar behövde i början. Vissa stöder dessutom snabbladdning, där bara 10 minuters laddning ger en eller två timmars musik.

  Läs också Grupptest: De senaste öronpropparna Ska du ha nya öronproppar så bör de vara helt trådlösa. Här letar vi efter de bästa av de billigaste premium-propparna.
  Öronproppar true wireless Earbuds September 2021 SPREAD GeirNordby-L&B scaled

  Hoppa över brusreducering – behåll ljudet

  De bästa trådlösa öronpropparna kostar från 2 000 kronor och uppåt. Det betyder inte att du inte kan fynda om din budget bara är ett par hundralappar. Som är vad vi testar den här gången.

  Det första som försvinner i den lägre prisklassen är aktiv brusreducering. Ingen av öronpropparna i detta test har sådant, även om Jabra Elite 3 har så kallat omgivningsljud – vilket förstärker ljud utifrån så kan man hör vad som händer runt omkring. Praktiskt att ha, men ingen vital funktion, och vi har noll problem med att tillverkarna hoppar över de här funktionerna för att få ner priset. Då går i stället merparten av budgeten till det viktigaste: ljudkvaliteten.

  Förvänta dig dock inte att se loggor som aptX eller andra ljudförbättrande format, eftersom de kostar pengar och höjer priset. Här är i stället utmaningen att få bästa möjliga ljud med standardkodeken SBC, som finns inbakad i Bluetooth-protokollet. Flera har också AAC, som ger betydligt bättre ljud. I det här testet finns det ett par undantag, från Feel och Jabra, som båda har aptX.

  Skyddade mot vatten

  Även om ingen av öronpropparna i detta test är gjord för träning så är alla utom ovan nämnda Feel klassade med minst IPX4. Det gör dem skyddade mot vattenstänk, så du kan använda dem i lite regn utan att vara rädd för att de ska gå sönder. Om du planerar att svettas länge bör du leta efter åtminstone IPX5 eller IP55, som tål mer fukt (IP55 tål även damm och är bättre motståndskraftigt mot saltvatten och alltså även svett).

  Testkriterier

  Som alltid är ljudkvaliteten med musik viktigast, men vi ska också ta reda på hur bra rösten går igenom under mobilsamtal och videomöten. Batteritiden är viktig och vi kommer naturligtvis att berömma tillverkare som stoppar i extrafunktioner, om det inte går ut betydligt över ljudkvaliteten.

  I dag har de flesta öronproppar pekfunktioner som kan styra musik och samtal, men de är krångliga och används sällan, och inte något vi har lagt stor vikt vid. Röststyrning kan däremot vara praktiskt, men räkna till stor del med att behöva plocka fram mobiltelefonen när du ska göra något.

  När det gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Som alltid är det svårt att utvärdera i någon större utsträckning.

  Produkter i testet

  Skullcandy Dime

  Snyggt ljud för pengarna

  Skullcandy Dime är små och snygga öronproppar, med ett fodral som tar lite plats i fickan. Bra ljud har de också, men batteriet är en annan historia.

  Välbalanserat ljud, bra detaljer i diskant och fint tryck i basen.
  Saknar lite tyngdlöshet i toppen. Batteritiden är sämst i klassen och laddningstiden är lång med mikro-USB.

  Feel Nanobuds Air

  Premiumkänslan som blev en besvikelse

  Det första mötet med Feel Nanobuds Air är det runda, avlånga, läckra fodralet. Sedan går det utför med det mesta.

  Vackert, avrundat och mycket kompakt fodral, med precis rätt tyngd och premiumkänsla. Bra ljud-kodekar och USB-C. Rent ljud med sång och tal.
  För tunt ljud.

  Supra Zero-TX

  Mest för pengarna

  Om du kan leva utan brusreducering kan det knappast blir bättre för de här pengarna än Supra Zero-TX.

  Tuff bas, behagligt ljud.
  Lite mörk diskant med en del musik.

  Jabra Elite 3

  Nästan hela paketet

  Jabra Elite 3 saknar nästan ingenting.

  Neutral och naturtrogen klangbalans, gott om detaljer i ljudet. Omgivningsljud och GPS-lokalisering – och dessutom imponerande lång batteritid.
  Basen kunde ha varit piggare och ljudnivån lite högre. Förinställda ljudval är gråmarkerade (kan inte väljas) i appen.

  Belkin SoundForm True Wireless

  Tryggt köp

  Belkin SoundForm gör vad de ska, och balanserar kvalitet mot budget på ett lyckat sätt.

  Fyllig bas, tillräckligt klart ljud, bra passform.
  Aningen tunt mellanregister, platt samtalsljud.

  Sony WF-C500

  Visar hur det ska gå till

  Sony WF-C500 har klassledande ljudkvalitet. Om du inte är rädd för att pilla lite på ljudet.

  Bästa batteritiden – och bästa ljudet i klassen, efter en tur genom inställningarna i appen.
  Aningen tamt ljud innan det är fintrimmat.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
  Fantastisk lyd fra B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
  Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
  Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
  LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
  FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend