: Beats Solo3

Genomsnittligt ljud med lång batteritid

Beats Solo3 representerar en kompromiss mellan ljudkvalitet och batteritid. Om det senaste är viktigast så bör du ge dem en chans.
Ljud & Bild tycker
W1-chippet är ett jätteplus och på egen hand anledningen till att du bör överväga Beats Solo3. Batteritiden är i en klass för sig.
Konstruktionen känns billig och ljudet är inte riktigt bra nog med tanke på priset.
Specifikationer

Beats Solo3
Typ: Bluetooth-hörlurar
3,5 mm minijack
Bluetooth
W1-chip
USB
Löstagbar kabel med volymknapp
Passiv ljudisolering
Vikt: 215 gram
Batteri: 40 timmar

Annons
Annons

Marknaden för trådlösa hörlurar har exploderat så smått, inte minst tack vare Apples ”modiga beslut” att ta bort hörlursuttaget. Vi matas därför med en konstant strid ström av nya och uppdaterade trådlösa produkter. Beats Solo3 hör till den här kategorin och skiljer sig inte så mycket från sin föregångare, Beats Solo2 som ser precis likadana ut. Under skalet har det däremot hänt saker och ting. Har du rätt utrustning i övrigt så kommer du att få en markant förbättrad batteritid och en lekande lätt parkoppling.

Bäst med iOS 10
Även om Beats Solo3 har Bluetooth och alltså kan användas med alla telefoner så får du ut mest av dem med en Apple-enhet som kör iOS 10. Den främsta skillnaden mellan den här hörluren och dess föregångare är nämligen implementeringen av Apples trådlösa W1-chip, som även sitter i Apples speciella Airpods-snäckor. Tack vare det här chippet får du en markant bättre batteritid, snabbare laddning och en smart hopkopplingsprocess som är så enkel att till och med de mest teknikrädda bör kunna hänga med. Håll inne Power-knappen i ett par sekunder så dyker det upp en bild av hörlurarna på iPhone-skärmen. Följ instruktionerna så är du igång bara ett par sekunder senare. Verkligen elegant.

Lååång batteritid
Parkopplingen är dock en mindre bonus, den främsta fördelen är den förlängda batteritiden. Enligt Beats kan Solo3 hålla igång i hela 40 timmar innan de behöver laddas igen. Som jämförelse orkade Solo2 i upp till 12 timmar. Själv lyckades jag inte någon gång få dem att köra helt slut på ström, trots att jag använde dem flitigt i en vecka. I praktiken innebär detta att de flesta användare kommer att kunna nöja sig med att ladda dem en gång i veckan utan att behöva vara rädda för att batteriet ska ta slut. Skulle det ändå hända så har Beats skickat med en minijack-kabel. Det beslutet kan man undra lite över, med tanke på att Beats numera ägs av Apple och marknadsförs som det perfekta tillbehöret till nya iPhone 7, där ovan nämnda kabel inte går att stoppa in. Nåväl, det är en mindre detalj. Lyckligtvis finns det ett extra plus med W1-chippet: skulle strömmen ta slut helt så går det att ladda upp tre timmars batteritid på bara fem minuter. Ganska så imponerande.

Foto: Beats by Dre
Foto: Beats by Dre

 

Dyr plast
Priset för Beats Solo3 ligger i den högre änden. Men det märker man inget av när man står med lurarna i handen, när den skinande plasten skär en smula i ögonen. Kuddarna med läderimitation går inte att ta loss, vilket också får betraktas som ett litet minus i kanten. Sådana kuddar har en tendens att bli lite slitna, så det hade varit bra om de gått att byta ut. Trots de billiga materialen och den lite skranglig konstruktionen känns Beats Solo3 ganska så rejäla. Särskilt möjligheten att fälla in kåporna, så att de får plats i en ficka, funkar fint. Passformen är lite fastare än jag föredrar, vilket också innebär att öronen har en tendens att bli lite varma och svettiga om man lyssnar länge.

Inte studiokvalitet
När det gäller ljudet så är det godkänt utan att på något sätt vara pråligt. Detta är naturligtvis ett ganska så subjektivt område, men jag tyckte att ljudbilden var en smula grumlig, särskilt med krävande musikstycken. Det fanns helt enkelt inte samma bredd och djup som jag hört i dyrare hörlurar. Till skillnad från övriga modeller från Beats är basen inte så tung och dominerande, vilket somliga kanske kommer att sakna. Resultatet är ett par hörlurar som nog varken vänder sig primärt till audiofiler eller basglada lyssnare, utan i stället är lysande för de allra flesta. Solo3 passar fint till en tur på bussen eller tunnelbanan, men bör nog lämna plats åt ett bättre par hemma i favoritfåtöljen i vardagsrummet.

Alternativ
Eftersom priset definitivt ligger på en hög nivå så kan det vara värt att titta lite på vad du annars kan få för pengarna. Är det viktigt för dig att hörlurarna är trådlösa och du även är intresserad av aktiv brusreducering så kan du med fördel titta närmare på Bose QC35. De har en tyngre bas – vilket ju Beats är kända för men som saknas i Solo3 – och kostar i stort sett lika mycket. Är det däremot ljudkvaliteten som betyder mest så kan vi rekommendera en modell som Beoplay H6, som visserligen har kabel men som däremot låter bättre än både Bose och Beats. I slutändan är det du som bestämmer.

Slutsats
Beats Solo3 är inget billigt par hörlurar, så det är värt att fundera på vad som väger tyngst när du ska välja ett trådlöst par. Är det viktigt med design och hög ljudkvalitet är detta kanske inte det bästa valet. Konstruktionen är lite för plastig och ljudet lite för grumligt. Lockas du däremot av den extremt långa batteritiden så bör du helt klart ge dem en provlyssning. Det är otroligt imponerande hur länge de håller strömmen, och det är skönt att man inte behöver oroa sig för att de ska dö när man befinner sig långt ifrån ett vägguttag. Att de dessutom är lätta att vika ihop och lägga ner i en ficka eller väska talar också för ett köp.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.