TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: AKG Q701

Funky, fet och fenomenal

K701 är en av de bästa hörlurarna vi någonsin testat, och att nya Q701 skulle vara bättre bara för att Quincy Jones har haft ett finger med i spelet är väl bara trams?

forfatter
Publicerad 2011-11-23 - 08:13
Ljud & Bild tycker
Fyllig klang. Fokuserad och öppen ljudbild. Bekväma.
Inte ett endaste dugg.
Specifikationer
  • Öppna hörlurar,
  • 40-mm element,
  • 62 ohm/105 dB
  • 235 gram

Eller är det? Så kallade signaturversioner, där kändisar, musiker eller ingenjören som ligger bakom sätter sitt namn på en produkt, är inte alltid samma sak som att produkten blir bättre. Ofta handlar det om kosmetika, design och högre priser. Med andra ord får man inte mer för pengarna, bara annorlunda förpackning.

AKG skulle ha kunnat gå i samma fälla med Q701. Det är en hörlur av den öppna typen som audiofiler – med rätta, måste vi medge – har omfamnat och kallat för de bästa lurarna som finns. Det är ett påstående som vi skulle kunna instämma i, vi testade nämligen K701 för ett par år sedan och den står fortfarande kvar på vår fem-i-topp-lista över High End-hörlurar för musiklyssning långa stunder.

Quincy Jones
Quincy Jones är inte vem som helst. Och även om han inte är ingenjör har han använt AKG:s hörlurar i studion under flera decennier. Samtidigt som han producerat föga okända namn som Frank Sinatra, Michael Jackson, Ray Charles – och han har spelat med Miles Davis – för att bara nämna ett par stycken. Många anser att Jones drog igång Michael Jacksons karriär med ”Thriller”, världens mest sålda skiva, tre år efter han producerade ”Off the Wall”.

Trots detta är hans namnteckning på ett par Q701-lurar inte någon garanti för att de ska låta bättre än K701. Nya Q701 är förändrad, men vi snackar justering – fintrimning – av klangbalansen, precis som Quincy vill ha det. Det är inte bara den karaktäristiska gröna loggan och (den ena gröna) sladden som skiljer ett par Q701 från Q701. Ljudet är faktiskt förändrat. Till det bättre, hävdar nog somliga. Men resten av hörluren är identisk med K701. Stora tygklädda kuddar ser till att komforten är utmärkt även efter många timmar. De öppna kåporna gör att man inte blir lika svettig i öronen som med slutna, men också att ljud läcker in och ut. Omgivningen hör alltså vad du spelar och du hör vad som händer utanför. AKG använder sig av samma Variomotion-element som i K701, med tvålagers membran och flata spoltrådar för att minimera förvrängningen och maximera responsen.

Varmare klang
De ursprungliga 701:orna har en oerhört neutral klangbalans, somliga tycker att djupbasen låter tunn. Personligen anser jag att klangkaraktären är väldigt korrekt, neutral och utan färgningar eller betoningar. Antingen gillar man det, eller så föredrar man värmen och fylligheten i exempelvis ett par Denon AH-D5000. Om det senare stämmer så är det bara att skriva upp Q701 på inköpslistan direkt. AKG har nämligen ändrat karaktären mot det fylliga, men utan att det låter för varmt eller basen är svulstig. Samma strama och korrekta musikåtergivning finns där fortfarande, fast med mer fyllighet i basen och en aning mer dämpad diskant. Utan att det är någon nackdel.

Jämfört med Shure SRH940 och Denon AH-A100, båda slutna lurar, är klangen från Q710 varmare, basen är fylligare och diskanten mer behärskad. Och rösters klang låter större. Ändå maskeras inte detaljer på något sätt. Det sprutar kanske inte om detaljer i diskanten som från AH-A100, men i långa loppet är det mer behagligt att lyssna på Q701. Som låter mer balanserat, och mer naturligt. Vilken man föredrar av Q701 och K701 är en fråga om smak. Samt vilken hörlursförstärkare man har. Vi körde med Musical Fidelity M1 HPA (test på gång) som är enastående och verkligen gjorde det enkelt att skilja olika lurars egenskaper från varandra.

Q701 är en fantastiskt lyckad fintrimning av K701. Utan att tappa bort originalets fina egenskaper har AKG – och Quincy Jones – lyckats göra en ny version som många antagligen kommer att föredra. Inte bara före hörlurar från andra märken, utan även före K701. Den tydliga fokuseringen, öppenheten och den neutrala klangbalansen är bevarad, men Q701 har fått ännu lite mer fyllighet och värme, vilket klär all musik väldigt bra. Och gör detta till ett riktigt bra köp i det finare segmentet av hörlurar för hemmabruk.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend