Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon Home 350

Snygg design – mäktigt inre

Denons starkaste multiroom-högtalare har massor av muskler och kan spela bas så det skallrar i fönsterrutorna. Lyckligtvis kan den låta bra också.

Av / 2020-07-06 - 00:00
Denon Home 350
John Hvidlykke

Multiroom-högtalare från Sound United, som är Denons och Marantz moderföretag, har hittills haft sitt eget märke som hetat HEOS. Men numera heter separata multiroom-högtalare från företaget bara Denon.

Tidigare i år testade vi seriens minsta modell, Denon Home 150, som imponerade med ett stort ljud. Nu är det dags för toppmodellen.

Denon Home 350 är en ganska så stor högtalare, nästan 40 cm på bredden, som placeras bäst på ett bord eller en bänk. Den är inte så smidig att trycka in i en bokhylla. Framför allt eftersom den har ett baselement på baksidan också.

Det finns sammanlagt sex element i Home 350, som tillsammans utgör ett komplett trevägs stereosystem: två 6,5-tums baselement, två 2-tums mellanregister och två domediskanter. Varje element har sin egen klass D-förstärkare. Effekten på förstärkarna säger inte pressmaterialet någonting om, men hela högtalaren uppges kunna ge ifrån sig ljudtryck på 104 dB. Vilket är tillräckligt högt för de flesta om det är uppmätt under standardförhållanden på en meters håll.

Det finns ingångar för Ethernet, analogt ljud och USB-medier. Tyvärr ingen optisk ingång från exempelvis TV:n. (Foto: Denon)

Spelar – nästan – allt

Denon Home-högtalarna spelar ett komplett utbud av streamingtjänster, naturligtvis inklusive Tidal HiFi. Man kan också spela musikfiler direkt från USB-lagringsenheter, samt trådlöst via AirPlay 2 och Bluetooth. Det går att spela alla tänkbara filformat – med MQA som anmärkningsvärt undantag.

Som vi är vana vid från andra multiroom-högtalare görs styrningen från en mobil-app, i detta fall HEOS-appen. Installationen var förhållandevis oproblematisk. Trots att Home 350 inte omedelbart lät sig införlivas i nätverket. Lyckligtvis erbjöd appen en rad alternativa metoder, inklusive routerns WPS-funktion, så problemet löstes på några minuter.

Mer bas än i en kompakthögtalare

Utseendet är elegant och WAF-vänligt, men med två 6,5-tums baselement är Denon Home 350 tyngre utrustad än många ”riktiga” kompakthögtalare, och eftersom den är ett trevägssystem kan baselementen nöja sig med att göra vad de gör bäst. Och det vill jag lova att de gör! Först ställde jag högtalaren på en bänk, mot en vägg, men där blev basen för dominerande. På ett bord mitt i rummet var basen mindre våldsam, men det översta basregistret kändes fortfarande uppblåst och fett. Jag är inte på något sätt en dietförnekare när det gäller bas. Men den måste hänga ihop med resten.

 

Denon Home 350 är den största högtalaren i serien och spelar även i ett ganska så stort vardagsrum. Inte minst med bas. (Foto: Denon)

Fixad retroaktivt

Som utgångspunkt förväntar vi oss att testprodukter ska vara fullt utvecklade när de kommer till oss. Men här var ljudet så ovanligt ljud att vi frågade Denons utvecklingsavdelning om det verkligen var meningen att basen skulle vara så enorm?

Det var det inte. Eller rättare sagt: Denon Home 350 var ”voicad” för att stå på stativ – precis som konventionella stativhögtalare. Om man sätter den på en hylla eller en bänk förstärks basen eftersom högtalaren måste spela i ett mindre utrymme.

Lösningen var en uppdatering av HEOS-appen och högtalarnas firmware. Eftersom uppdateringen, som kom i slutet av juni, automatiskt skickas ut genom appen så betyder det att ljudet i de redan släppta Denon Home-högtalarna också förbättras i efterhand.

Denons multiroom-högtalare kan spela musik i alla rum i huset och går att kombinera med stereo- och surroundkomponenter från Denon och Marantz (Foto: Denon)

Var ska högtalaren stå?

Med den nya programvaran gick det att välja i appen om högtalaren står på en bänk i ett hörn, på en hylla eller fritt i rummet. Inställningen som passade bäst i mitt vardagsrum var ”Hörn”. Denon Home 350 är fortfarande en högtalare med tryck i basen, fast nu i en sådan grad att det var roligt – inte läskigt. Jämfört med den något billigare Sonos Play:5 finns det mer tyngd i botten.

Den mer disciplinerade basen fick också helheten att falla på plats. Ljudkvaliteten från det dedikerade mellanregisterelementet är utmärkt. Röster låter rena och oförvrängda och detsamma gäller de flesta instruments grundtoner. Nyanseringen hade gott kunnat vara bättre – men bara tills man inser att det här faktiskt bara är en multiroom-högtalare. Dynaudio Music 6 hanterar mellanregistret en smula bättre.

Diskanten är lite som mellanregistret. Kvaliteten finns där, men nivån är lite låg i den lägsta änden av diskanten, medan det är mer sprutt i den översta, så att de högsta övertonerna sticker ut mer än grundtonerna. Det här gick lyckligtvis att lösa genom att ge tonkontrollen en liten knuff uppåt.

En lång process

Testet av Denon Home 350 har pågått längre än normalt, halvvägs hade vi kunnat säga stopp och bedöma den efter den aktuella versionen av programvaran. Att vi inte gjorde det beror på att vårt jobb är att vara en köpguide för de produkter som faktiskt finns ute i butikerna. Och om en produkt vi skriver om hinner förändras betydligt innan testet publiceras så är det förnuftigast att testa den version som kunderna i slutändan kommer att köpa. I synnerhet när förändringen även gynnar befintliga kunder.

När vi lyssnade på Denon Home 250 för första gången i december fick vi höra att styr-appen skulle få en möjlighet att anpassa frekvensresponsen efter placeringen. Det väntade Denon med först, men nu finns det alltså på plats.

Det bästa hade fortfarande varit en rumskorrigering i stil med den som Sonos har haft i flera år och som heter TruePlay. Dynaudio har också en automatisk anpassning i sina multiroom-högtalare, där en mikrofon ”lyssnar” på rummet och gissar var högtalaren är placerad.

Denon Home 350 har en inbyggd mikrofon, men den är ännu så länge inaktiverad. Och när den väl blir aktiverad så ska den kunna användas för röststyrning.

 

(Foto: Denon)

Slutsats

Denon Home 350 är en högtalare med stilrent utseende, som de flesta obekymrat lär kunna ha framme i vardagsrummet. Med den uppdaterade programvaran får man en varm och behaglig ljudbild och den stora högtalaren spelar bas så att många stativhögtalare blir avundsjuka. Ljudmässigt ligger den en hårsmån före de dominanta Sonos, men priset är också motsvarande högre. Dynaudio Music låter en smula mer prisvärt, men har inte HEOS stora ekosystem med multiroom-enheter. Röststyrning är något vi får vänta på tills vidare och bristen på (optisk) digitalingång innebär att det inte finns något enkelt sätt att använda Home 350 för att få bra ljud från TV:n.

Karakter
Denon Home 350
Premium

Ljud & Bild tycker

USB-port för avspelning av filer. HD-ljud. Gedigen bas. Kostar en del. Inga digitalingångar.

1 reaktion på ”Denon Home 350”

  1. Grymt ljud, har två stycken plus en subwoofer å kan lova att det är tryck å mycket bra ljud i alla register

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen