TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.

Klassisk – och helt förnyad

Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.

forfatter
Publicerad 2022-05-24 - 13:00
Karakter
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
L&B tycker
Ikonisk design. Låter lika bra som ett minisystem. Nu också, äntligen, med Android-stöd. Multiroom med Formation.
Kan inte använda Chromecast. Ingen automatisk anpassning beroende på placering. Röststyrning bara med Amazon Alexa
Specifikationer
 • Element: 6-tums bas, 2 x 3,5-tums mellanregister, 2 x 1-tums diskant
 • Konstruktionsprincip: Sluten, aktiv, digital
 • Frekvensomfång: 35–24 000 Hz (–6 dB)
 • Inbyggd förstärkare: 1 x 80 W (bas) + 4 x 40 W (mellanregister och diskant)
 • Trådlöst: Bluetooth (aptX Adaptive), WiFi, AirPlay 2, Spotify Connect
 • Streaming: Tidal, Qobuz, Spotify, Soundcloud, Apple Music, Deezer, Napster, Amazon Prime Music
 • Styrning: Bowers & Wilkins Music app (Android, iOS)
 • Röststyrning: Amazon Alexa
 • Anslutning: Trådlöst
 • Mått: 66 x 18,8 x 18,3 cm (BxHxD)
 • Vikt: 7,3 kg
 • Färg: Svart, grå
 • Webb: bowerswilkins.com/eu-en
Riktpris: 8000Pr. 2022-05-24 Produktsida

”Ikonisk” är ett missbrukat ord. Men när det gäller till Bowers & Wilkins bordshögtalare Zeppelin är det fullt berättigat. Få högtalare är lika lätta att känna igen. Eller lika långlivade.

Den luftskeppsformade högtalaren gjorde sin debut 2007, då kunde den användas som en docka till Apple iPod Touch (som just har pensionerats efter 21 års trogen tjänst) och helt nya Apple iPhone. På den tiden bestod musiken av MP3-filer och anslutningen gjordes vanligtvis med kabel. Så det var lite av en revolution att man kunde parkera sin telefon i hållaren på högtalaren och bara spela.

I dag, 15 år senare, har dockning och kabel ersatts av AirPlay och Bluetooth. Och de hårt komprimerade MP3-filerna har ersatts av streamingtjänster som har miljontals låtar. Som går att få i CD-kvalitet eller ännu högre.

Men Bowers & Wilkins Zeppelin ser ut som den brukar. Trots att högtalaren har nått sin fjärde generation har den samma cigarrform. Det är bara foten som har sett olika ut på de olika generationerna. Och dockningsstationen är förstås ett minne blott. Den försvann redan i den tredje generationen.

Zeppelin miljoe 2
Trots att högtalaren har nått sin fjärde generation har den samma cigarrform. Det är bara foten som har ändrats en del i de olika versionerna. (Foto: Bowers & Wilkins)

Inne i det svarta eller gråa skalet ser saker också ut som de brukar. Basen tas fortfarande om hand av ett 6-tums element, och det finns två 3,5-tums mellanregister och två 1-tums diskanter. Det finns lite fler watt till förfogande än tidigare: 80 till basen och 4 x 40 till de andra registren. Allihop är naturligtvis klass D-watt. Kabinettet har tidigare varit en basreflexkonstruktion, men är numera slutet. I samma veva har B&W med hjälp av elektronik lyckats sträcka ut frekvensomfånget ner till 35 Hz.

Android – äntligen

Den stora revolutionen har skett på streamingsidan. Fjärde generationens Zeppelin är en helt modern trådlös bordshögtalare. Det innebär i första hand att iPhone-användare kan streama musik trådlöst från mobilen via AirPlay2, medan Android-användare får nöja sig med aptX Adaptive, som inte heller är dåligt. Och det är en nyhet i sig att Bowers & Wilkins Zeppelin överhuvudtaget kommunicerar med Android-telefoner. Detta har varit en brist i de tre tidigare generationerna.

Multiroom med Formation

Nu likställs de två mobilförsamlingarna med styr-appen Bowers & Wilkins Music som finns til båda plattformarna. Och som för övrigt är samma app som används för att styra Bowers & Wilkins trådlösa Formation-högtalare. Det betyder att du kan sätta upp ett multiroom-system med Zeppelin(are) och Formation-högtalare.

En annan stor och avgörande förbättring är inbyggd musikströmning. Nu kan Zeppelin samarbeta med alla relevanta streamingtjänster – och fler tillkommer löpande. Naturligtvis i HD-kvalitet.

Bowers & Wilkins Zeppelin har även fått röststyrning. Här finns det dock fortfarande gott om utrymme för förbättringar. Man kan nämligen bara använda Amazon Alexa. Som här i Norden motsvarar att inte ha någon röststyrning alls, eftersom Alexa fortfarande bara förstår engelska. På det hela taget är Zeppelin och Google inte på samma våglängd, eftersom högtalaren inte heller stöder Chromecast.

Zeppelin 2
Man kan bara använda Amazon Alexa som röststyrning, vilket i Sverige innebär att man egentligen inte har någon röststyrning alls. (Foto: Bowers & Wilkins)

Så låter Zeppelin

Bowers & Wilkins gör många fantastiska hifi-högtalare. Om du har tillräckligt med pengar och plats kan du komma hela vägen in i musikhimlen. Zeppelin siktar inte på riktigt så höga altituder, den är en bekvämlighetshögtalare som kan leverera bakgrundsunderhållning till 95 % av vardagen, när man inte sitter djupt koncentrerad i favoritfåtöljen och lyssnar efter musikens sista små detaljer. Men ändå vill ha ordentlig kvalitet.

Det levererar Zeppelin. Det är faktiskt riktigt imponerande hur gedigen ljudbild man kan få från en så liten högtalare. Stereobilden är av naturliga skäl begränsad till det 66 cm breda kabinettet. Men om man ställer Zeppelin på bordet framför sig får man ett riktigt fint perspektiv.

Oavsett om högtalaren på papperet når ner till 35 Hz så är den djupaste basen ganska så begränsad. Men ljudet är inte tunt eller spinkigt på något sätt. Framför allt mellanregistret är övertygande. Bowers & Wilkins påstås ha samma FST-teknik i Zeppelins mellanregister som i deras kostsamma stereohögtalare (men möjligen inte i exakt samma version). Under alla omständigheter är röster rena och ofärgade, med tanke på att detta är en bordshögtalare i mellanklassen.

Zeppelin 1
I och med tillägget av streamingtjänster och den efterlängtade Android-appen är B&W Zeppelin en relevant konkurrent till Sonos och andra bordshögtalare. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konkurrenter

Det råder ingen brist på konkurrens bland trådlösa bordshögtalare i mellanklassen. Sonos Five, Denon Home 350 och Harman Kardon Citation 500. Ingen kan konkurrera med Sonos när det gäller antalet streamingtjänster, men Zeppelin ligger långt framme när det gäller ljudkvalitet och stereobild. Den saknar dock Sonos strålande rumskorrigering.

Zeppelin miljoe 3
Få högtalare känns igen lika lätt som Zeppelin. (Foto: Bowers & Wilkins)

Slutsats

Bowers & Wilkins Zeppelin har bara gått upp en aning i pris under sina 15 år på marknaden. Och tack vare nya funktioner i form av musikstreaming, multiroom – och det välbehövliga Android-stödet – är den i dag en ytterst relevant konkurrent till Sonos och de andra bordshögtalarna i premiumklassen. Designen är antingen ett plus eller ett minus, det finns inget neutralt mellanläge. Men rent ljudmässigt är den helt klart bland de bästa sätten att få musik i gillestugan eller matsalen. Den enda som saknas är en rumskorrektion, det hade varit pricken över i.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild