TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Här är streamingtjänsterna som har högre ljudkvalitet än Spotify

Spotify HiFi verkar vara uppskjutet på obestämd tid – här är några bra alternativ för dig som har kräsna öron.

forfatter
Publicerad 2022-02-07 - 14:32

Spotify har varit i blåsväder på sistone: efter kontroversen kring Joe Rogans podcast har flera artister följt Neil Youngs exempel och nu plockat bort sin musik från streamingkatalogen. Efter detta har Spotify uppdaterat sina riktlinjer för poddar och annat innehåll. Däremot har de ännu inte lyckats förverkliga den efterlängtade uppgraderingen till hifi-ljudkvalitet, som tillkännagavs för snart ett år sedan. Så vad gör man?

Läs också Vart tog Spotify HiFi vägen? Musik i CD-kvalitet låter vänta på sig – från världens största streamingtjänst.

Spotify HiFi har inget officiellt lanseringsdatum

Spotify är känt för att ha ett utmärkt användargränssnitt, men den som väntar på ännu bättre ljudkvalitet får nog ha lite tålamod.

Inte ens Spotify-bossen Daniel Ek verkar kunna ge något bra svar på när vi kan förvänta oss förbättrat ljud: på ett investerarmöte ska Ek ha kommenterat att förseningarna beror på processen med att återlicensiera musiken. Han kunde inte bekräfta något lanseringsdatum eller någon närmare tidsram för projektet. Det verkar alltså som om det kommer att ta dröja innan världens största streamingtjänst får sin katalog uppgraderad.

Så vad gör du om du vill ha bättre ljud NU?

Numera finns det många tjänster som erbjuder streaming i högre kvalitet (bitrate) än Spotify, som stannar på 320 kbit/s med dagens Premium-abonnemang.

Apple Music

Apple Music riktar sig speciellt till iPhone- och Apple iOS-användare. För 49 kr/månad får man tillgång till ett stort bibliotek med CD-kvalitet eller högre. Delar av katalogen finns även i 24 bit/48–192 kHz-kvalitet och utvalda titlar med Dolby Atmos-surroundljud.

Deezer

deezer logo

Deezer är en fransk tjänst som erbjuder musik i 16 bitars CD-kvalitet från 109 kr/månad. Här finns alltså ingen Hi-Res-/studiomaster-kvalitet.

Tidal

tidal logo

Tidal HiFi erbjuder CD-kvalitet (1411 kbit/s) för 99 kr/månad. Dessutom finns abonnemanget HiFi Plus (199 kr/månad) med upp till 9216 kbit/s och 24 bit/96 kHz ”master”-kvalitet. En del innehåll finns också i Dolby Atmos- och Sony 360 Reality Audio-format.

Qobuz

qobuz logo

Qobuz är en annan streamingtjänst som är populär i hifi-kretsar. Den franska tjänsten erbjuder musik i studiokvalitet (upp till 24 bit/192 kHz) för både streaming och nedladdning och kostar från 125 kr/mån.

Amazon Music HD

Amazon Music HD logo

Amazon Music HD har också musik i CD-kvalitet och upp till 24 bit/192 kHz, men den här tjänsten finns inte i Sverige ännu.

Har du nyligen bytt från Spotify till en annan streamingtjänst? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Läs också Vad har Joe Rogan på väggen i sin nya studio? Ventilation? Konst? Eller har det med akustik att göra? Vi har svaret!
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

17 svar på ”Här är streamingtjänsterna som har högre ljudkvalitet än Spotify”

 1. Lämnat Spotify för betydligt bättre ljudkvalitet i form av Qobuz , HIGH RES är överlägset med rätt grejer

  Svara
  • Samma sak för mig. Det blev Qobuz, och som jag tror att många med ett påkostat ljudsystem väljer framför Spotify som har sämre ljudkvalitet. HIGH RES är som en lyxmiddag levererad av stjärnkock.

   Svara
 2. Jag har använt Spotify i ett decennium. Men för 2 år sedan började jag leta efter bättre tjänster. Fastnade snabbt för Tidal HiFi+. Saknar dock en del svensk musik som finns på Spotify.
  Har också provat Apple Music (pågår just nu) men gränssnittet är bedrövligt långsamt. Det dödar upplevelsen en del för min del som gillar att sitta och leta efter nya artister/grupper.
  Kommer återgå till Tidal HiFi+ när jag skaffat mig en DAC. Fram tills dess får jag kämpa på med Spotify.

  Svara
 3. Återvänder gärna till Spotify när de fixat HiFi, kör nu Tidal så länge. Kul med omväxling i rekommendationerna också!

  Svara
 4. Bättre ljud men sämre utbud är inget för mig tyvärr. När får vi en tjänst med all utgiven musik (även b-sidor t ex) i bra ljudkvalitet? Aldrig troligen för då upphör konkurrensen. Nej nu ska du ha en tjänst för bra kvalitet, en för sällsynta låtar, en för Neil Young och troligen nån mer tjänst för att man ska bli någorlunda nöjd. Men det kan man inte bli idag.

  Svara
 5. Amazon HD funkar, har haft det ett tag nu, skaffade via svenska Amazon. Inte alls lika bra layout som Spotify och ett par onödiga missar (går ex. inte att sortera album hos en artist efter tiden dom släpptes) men ohyggligt mycket bättre ljudkvalitet.

  Svara
 6. Ska man lägga ihop användargränssnitt, utbud och kvalitet. Så tycker jag att Deezer fungerar bäst. Visst Tidal har möjligheten till ännu bättre ljud men på de prylar jag använder hör jag ingen större skillnad mellan dem.
  Speciellt när jag kör streaming med med Android auto. Dock kan Tidal tystna rätt ofta.

  Svara
 7. Redan Tidal standard HiFi är stor skillnad mot Spotify. Som att ta bort ”pappskivor” som satt framför högtalarna. Nu kommer ljudet ut i rummet och separationen är märkbart mycket tydligare och luftigare. Kanske Spotify körde lite kostnadsjakt 2020-2021 för att kunna visa upp det första positiva resultatet någonsin? Det var ju roligt och de kommer säkert med bättre ljud snart.

  Svara
 8. Varför har ni inte bedömt YouTube Music tjänstens kvalite för premium kunder så att man kunna veta om man bör byta den eller värt att behålla

  Svara
 9. Jag stöttar svenskt. Och stannar därför hos Spotify. Tidal är skapat utav gnidna rika musiker som tjänat miljoner dollar under flera år och de har mage att gnälla på Spotify. Stöttar inte dessa artister som inte verkar förstå att Spotify skapades just för dem och de som stoppar denna utveckling är skivbolagen som inte vill ge upp den gamla affärsmodellen och Tidal är inte för att moderna upphovsrätt eller teknik. De går efter skivbolagens pipa och vill ha kvar detta status quo. On skivbolagen hade låtit Spotify göra det som är deras idé, hade även dessa gnällspikar tjänat på det hela

  Svara
 10. Testade Tidal men saknade möjligheten att använda mobilen som fjärrkontroll. Datorn står i ett annat rum och levererar ljudet till Hifin via fiber. Det blev mycket spring och missade inledningar när man inte kunde styra Spotify i datorn via mobilen från soffan.

  Svara
  • Rättelse:
   Man kunde inte styra Tidal via mobilen. Med Spotify går det bra.
   Surt att behöva välja mellan ljudkvalitet och bekvämlighet.

   Svara
 11. Numera kan även vi som använder Android använda Apple music. Med bra resultat. Har som många andra prövat de flesta strömningstjänster, började med Tidal och gick över till Qobuz och nu Apple music ,som i mina öron låter bäst. Spotify har ett ljud som är hemskt. Sedan är ju Spotify lika mycket ett globalt företag, som alla andra, så den somtror att det är svenskägt…nope.

  Svara
 12. Började med Norska Wimp 2013 som sedan blev Tidal, har aldrig testat Spotify eller någon annan tjänst beroende på att även Wimp från början bjöd på CD kvalitet. Dessutom köper jag en del material från HD tracks som erbjuder i många fall ännu högre kvalitet.
  Kör även ROON på mitt rippade och köpta bibliotek, då integreras Tidal direkt i ditt bibliotek, vilket fungerar fantastiskt bra.

  Svara

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild